‘Suriname wil partners die wiel al hebben uitgevonden’

24

PARAMARIBO, 19 jul – Suriname heeft voor zijn ontwikkeling partners nodig die het wiel al hebben uitgevonden. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Tijd, geld en energie stoppen in onnodige voorfasen is een luxe. Staatsolie is in dit verband een voorbeeld van hoe het moet.

Het oliebedrijf is een samenwerking aangegaan met het Trinidadiaanse Well Services Petroleum Company. De partner gaat naar olie boren voor de kust. “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. We hebben partners nodig die het wiel al een keer hebben gebruikt. We hebben deze partners voor een deel al gevonden en we zijn elke dag bezig verder te zoeken in de rest van de wereld”, zei Hok bij de ondertekening van het samenwerkingsakkoord.

Suriname kan dus een deel van zijn huiswerk af kijken. Het hoeft niet eens veraf te zijn. De uitdaging is het ook echt te willen doen en te doen ook. “In Trinidad zijn ze erin geslaagd om hun natuurlijke hulpbronnen, energie en gas, tot het uiterste te benutten. De ontwikkeling van andere sectoren is er bevorderd op basis van die natuurlijke hulpbronnen. Het is dus te begrijpen waar we naar toe gaan”, aldus Hok.

24 REACTIES

 1. “Suriname heeft voor zijn ontwikkeling partners nodig die het wiel al hebben uitgevonden.”

  Klopt als een bus. Maar Suriname heeft voor haar ontwikkeling geen minister nodig, die het altijd beter dan de ander weet en deze daardoor telkens in de wielen rijdt.


  Maak melding

 2. Dit gaan de chinezen niet goedkeuren.Die gaan voor one China politiek.Hok mag op rekenen dat enkele project financieringen vertraagd zullen loskomen.


  Maak melding

 3. Ach Hokje de wiel werd eeuwen terug al uitgevonden,ruim 4000,jaren terug.
  En nu de tegenwoordige tijd,
  Amerika heeft de wiel al lang uitgevonden en sinds kort ook Dinootje gevonden.
  Donder toch op Hokje het ligt niet in je vermogen de wiel in deze eeuw alsnog te ontdekken ,zo DOM ben je.


  Maak melding

 4. Forumleden bij gebrek aan interessant nieuws een bericht hier wel off topic maar toch wel interessant om het te lezen..

  Ministerie van Justitie en Politie koopt MOT pand aan David Simonsstraat – Prijskaartje Srd 3 miljoen – Pand was ouderlijk huis NDP’er Doekhie

  Minister Edward Belfort van Justitie en Politie laat vandaag, zaterdag 19 juli 2014, via Starnieuws weten, dat het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) deze week is verhuisd naar de David Simonsstraat. De bewindsman zegt dat dat pand is gekocht voor Srd 3 miljoen ten laste van zijn begroting. Hij is nog niet ter plekke geweest, maar had op zijn ministerie een onderhoud met de directeur van het MOT.

  Belfort zegt, dat het MOT dringend in een eigen gebouw moest. Het Meldpunt had in september 2011 kantoorruimte gekregen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Goede huisvesting is een voorwaarde voor het goed kunnen functioneren van deze afdeling, die een werkarm is van het ministerie van Justitie en Politie, aldus de minister.

  Suriname is lid van de Caribbean Financial Action Taskforce (CFATF), de regionale waakhond die onder andere erop toeziet dat landen voorkomen dat er ongebruikelijke financiële transacties plaatsvinden. Huisvesting is volgens de Caribische organisatie essentieel.

  Belfort stelt dat volgens de directeur van het MOT er enkele aanpassingen moeten komen en dat ook personeel moet worden aangetrokken.

  Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) plaatst echter vraagtekens bij de koop van het pand dat het ouderlijk huis is geweest van zijn NDP-collega in het parlement Rashied Doekhie. Volgens de volksvertegenwoordiger is er teveel betaald en het zou ook om vriendjespolitiek en corruptie gaan.

  Doekhie ontkent dat hij hier iets mee te maken heeft. Hij woont allang niet meer daar en is uitgekocht door zijn broer, omdat het om boedel ging. ‘Het gaat om een boedel dat allang verdeeld is. Mijn broer Raoul heeft mij uitgekocht. Ik heb niet bemiddeld bij de koop en wist pas achteraf hierover’, zegt Doekhie.

  Hij had wel verwacht dat er met vuil gesmeten zou worden, omdat hij bevriend is met de vicepremier, Robert Ameerali. Ameerali heeft in drie dagen tijd het aankoopvoorstel goedgekeurd en een missive uitgegeven. De vicepremier is goed bevriend met Doekhie, die ook de trekker is van het ICT-project van Ameerali.

  Uit documenten waarover Starnieuwsschrijft te beschikken, blijkt dat het onroerend goed is gekocht van stichting Tropical Investments, opgericht op 31 januari 2011. Het bestuur bestaat uit Raoul Doekhie (voorzitter) en Sherida Nabi (secretaris/penningmeester). Het pand is aangekocht door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, op voorstel van het ministerie van Justitie en Politie. Het gaat om een terrein van 1139.20 m2 met een woning.

  Gajadien beweert dat er te veel is betaald. Taxateurs die hij geraadpleegd heeft, stellen dat zeker tweemaal te veel is betaald. ‘Het gaat om bijkans een miljoen Amerolaamse dollar. Het woonhuis moet ook nog aangepast worden, want het pand moet voldoen aan de eisen van het MOT’, stelt Gajadien.

  De wiel hebben Hokje en co nog niet uitgevonden,CORRUPTIE wel !!

  .


  Maak melding

 5. Nu we het over Hokje hebben de, man die in hokjes denkt, lees het volgende bericht

  Rosebel Gold Mines (RGM) blijkt het zwaar te hebben gehad in 2013. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde jaarcijfers van de dochteronderneming van de Canadese goudmijnmultinational IAmGold. De productie is met twaalf procent gedaald naar rond elfduizend kilo goud. Vanwege de sterk gedaalde goudprijs zijn de inkomsten met 200 miljoen getuimeld naar 480 miljoen Amerikaanse dollar. Daardoor is de winst van het bedrijf slechts een vierde (57,3 miljoen Amerikaanse dollar) van wat er in 2012 gerealiseerd.

  ‘Dit is inderdaad een zware terugval en 2014 belooft een nog verdere daling als wij kijken naar de internationale goudprijs die nog lager is dan de gemiddelde prijs van 2012′, sprak Tom Ohrling, algemeen directeur van Rosebel, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 19 juli 2014.

  De regering van Suriname ontving toch 107 miljoen Amerikaanse dollars onder meer afkomstig van royalty’s en inkomsten- en loonbelasting.

  Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, die namens de regering aanwezig was, maakt zich vooral zorgen over het stopzetten van investeringen van de maatschappij in Suriname. Zo is het al bekend dat een 140 miljoen Amerikaanse dollar kostend uitbreidingsplan van RGM dit jaar niet door gaat.

  Het bedrijf had ook gehoopt de productie op hetzelfde niveau als in 2012 te houden, 12.500 kilo, na een forse investering van 113 miljoen Amerikaanse dollar. Toch blijft de directie optimistisch en zal het opnieuw 100 miljoen Amerikaanse dollar investeren in exploratie en het verder aanscherpen van het huidige productieproces.
  July 19, 2014

  Echt het is hoogtijd dat hokje kennis maakt met de WIEL,


  Maak melding

 6. @A.politiek

  Ha, neen krijg niet altijd de kans postings twee maal over te lezen alvorens het te versturen.
  De wiel ,het wiel,
  Zeg, als we op onze gramatica ,leestekentjes,voorzetsels enz…moeten letten denk ik niet dat er postings geplaatst zullen worden.Maar wat doe jij als PROF hier op waterkant Forum dan?
  Neen ik kom toevallig niet uit Nickerie,waar kom jij vandaan?


  Maak melding

 7. @A.Politiek

  Zeg PROF,wij zijn echt niet bezig met opstelwedstrijden hier en ik verwacht ook geen punten voor mijn nederlandse taal .
  Wil jij graag punten uitdelen dan vraag ik je beleef een ander Forum te bezoeken waar er wel gelet wordt op gramatica ,voorzetsels,lidwoorden enz…


  Maak melding

 8. Beste kerel Ray,

  Waar ik vandaan kom?
  Ik ben maar een simpele ziel uit asidonhopo en beschik in de verste verte niet over de kwaliteiten van een prof.
  Ik ben niet degene zoals jij die pretendeert alles beter te weten en anderen loopt af te zeiken met inhoudsloos dronkenmansgezang.
  Voortdurend anderen zitten papegaaien met statements die kant noch wal raken.
  Je bent zielig en mist op alle fronten het o zo begeerde levensgenot.
  Ray, ik zou je willen voorstellen de discussies hier op WKN te laten voor wat ze zijn en onmiddellijk de overtocht te wagen om hier in Suriname die politieke ellendelingen te bestrijden.
  Dan pas ben je mijn mannetje.
  Tot dan blijf je voor mij een waardeloze lafbek.

  IK HEB GEZEGD!


  Maak melding

 9. Was Suriname soms van plan met een bedrijf in zee te gaan die nog nooit een zeekust gezien heeft? Overbodige uitspraak van de minister. Hij bedoelt gewoon te zeggen dat Staatsolie geen ervaring, kunde en capaciteit heeft om zelf in de kust te boren, dus besteed ze dat uit aan een (buitenlands) bedrijf die dat wel kan. Waarom hij het wiel erbij haalt is vreemd, want die Trinidadiaanse bedrijf heeft niet zelf de techniek en apparaten om olie te boren in de kust uitgevonden/ontwikkeld.


  Maak melding

 10. Nederlandse les in klas 6 van een openbare school in Nickerie.

  Juf: …”Wie van jullie kan een zin maken met schaamhaar?”

  Geen van de leerlingen heeft daar een antwoord op, totdat onze bijdehante Ray zijn vinger opsteekt.

  Juf: …”Goed zo Ray; van jou had ik het wel verwacht gezien jouw uitmuntende prestaties voor een man van 30 jaar in de 6e klas.”

  Ray; …”Juflouw, ik wilt dit zin maken; wanneer mij zus minirok draag, Ik schaam haar”.


  Maak melding

 11. Wat een inzicht heeft deze man zeg, wow! wow! wow! Je hoeft het wiel niet nog eens uit te vinden. Ik bedoel… damn nu gaat mijn brein echt kraken. De rest van de idiote wereld die wel elke keer het wiel uitvindt is gewoon dom en wij zijn slim. Ga nou gewoon een keer eens wel aan het werk.


  Maak melding

 12. Jullie kunnen me nog meer vertellen.
  De Surinaamse politici hebben wel een wiel uitgevonden.
  Het vierkante wiel; komt nooit vooruit.


  Maak melding

 13. @A.politiek

  knaapje toch,hoe denk jij dat jij een oorlog kan winnen ,door het vertellen van mopjes over schaamhaartjes ?
  Ik had gedacht dat jij meer in je had ,zo te zien kom je niet verder dan schaamhaartjes !
  Jongen toch ga wat fatsoen leren,discussieren over serieuze zaken is echt niet iets voor je,Prof.


  Maak melding

 14. Op zich ben ik het helemaal eens met de stelling, dat je het wiel niet voor de zoveelste keer moet uitvinden.
  De praktijk wijst alleen vaak uit, dat het in ons land moeilijk is om deze stelling in de praktijk te brengen.
  De reden is vaak heel simpel: iemand die het wiel al eens heeft uitgevonden, wil daarvoor geld op tafel zien.
  Anders gezegd: je kunt niet steeds voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, zoals Suriname meestal wil.
  Het meeliften op de kennis van anderen betekent altijd, dat je altijd de portemonnaie moet trekken.
  Dat is een zwak punt van onze regering en ligt misschien ook wel verborgen in de mentaliteit van veel Surinamers.


  Maak melding

 15. Iemand die het wiel al uitgevonden heeft wil geen partner van Hok en Co worden.

  Je moet het wiel brengen, laten draaien en vooraf betalen aan Hok en Co. Voor de zelfde inspanning wordt je door andere partners gehonoreerd en geef je achter af een aardigheidje voor de goede relatie.


  Maak melding

 16. @Idoe

  Hok heeft inderdaad een wiel uitgevonden, het TJOEKOEWIEL !

  Daarom waren HONDERDUIZENDEN hectares land in concessie uitgegeven aan zijn schoonzoon. Die hectares lagen toevallig id “aerea of interest” van de toen net uitgegeven goudconcessies aan de internationale bedrijven.

  En dat soort wil ons land besturen en zogenaamd vooruit
  brengen !


  Maak melding

 17. Suriname wil partners die het wiel uitgevonden hebben. Die kans is heel klein als de President door de President van India moet horen waarom een palmolie project van grote importantie geen voortgang heeft.
  Hoe betrouwbaar is de regering dan als partner voor buitenlandse partners. De President schaamt zich niet eens en brengt deze blamage gewoon naar buiten:

  1) We hebben de grond niet omdat we er iets anders op zijn gaan plannen (Ethanol project) in Nickerie. Meest recente informatie zegt dat er grond was in Apoera.
  2) Suriname moet het houtrooien en heeft de capaciteit niet. geheel ongeloofwaardig. Alle hout hoeft niet in 1 jaar gekapt te worden. Men mag er 4 tot 6 jaar overdoen.
  3) Belasting moet nog uit onderhandeld worden.

  oenen dat de President niet op de hoogte is van deze informatie (investering van $ 320.000.000).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.