dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOverleg lange termijn toekomst bauxiet

Overleg lange termijn toekomst bauxiet

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 jul – De regering en multinational Alcoa bekijken gezamenlijk de toekomst van de bauxiet industrie. Volgens een officiële bekendmaking van het kabinet van de president gaat het om de lange termijn.

Het laatste geeft al een positievere indruk dan enkel weken terug. Toen maakte president Desiré Bouterse bekend dat Alcoa een aantal wensen heeft als voorwaarde voor het blijven in Suriname.het wensenlijstje is goed voor bijna een miljard dollar aan subsidie. Het voorstel maakte nogal wat tongen los. De regering vroeg Alcoa onlangs per brief om een ‘concreet plan.’ Volgens het kabinet zijn ‘diepgaande’ gesprekken gevoerd de afgelopen tijd.

De gesprekken betroffen ontwikkelingen in de bauxiet industrie. Dit wordt bevestigd in een gemeenschappelijke verklaring. “De regering van Suriname en Alcoa bekijken gezamenlijk opties voor de mijnbouw- en raffinageoperaties van Suralco (dochtermaatschappij van Alcoa, red.). De besprekingen zijn voornamelijk gericht op het aanpakken van issues wat betreft de levering van bauxiet voor de lange termijn en het vinden van een concurrerende oplossing voor het energie vraagstuk. Beide partijen zijn zich bewust van het belang van de bauxietindustrie voor Suriname. “

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
  1. als de suralco dreigt om weg te gaan,dan moet je ze dat niet beletten..

    let them go..laat ze gaan..

    er zijn veel meer kapers op de kust.,de tijd van dreigen bedreigen chanteren is verleden tijd..

    dat weet deze regering bliksems goed..

    heel veel bedrijven zitten te springen om elders b.v. in sme te investeren,maar dan met een behoorlijk regime aan de macht met alle goede condities,vooral goede wet-geving..

    ze willen zekerheden voor de toekomst evenals de vele honderden ex-suris die buiten suriname vertoeven op afwachting van betere tijden..

    de tijd dringt,want ook de huidige generatie macht hebbers zijn al ver boven de zestig en uitgekeken uit geraast uitgeleeft.,

    ze snakken naar rust en willen genieten van hun gestolen middelen bezittingen..


    Maak melding
  2. 18 JULI 2014

    Srika had in juni 2014 al gepost over een soortgelijk onderwerp. Deel 1 en deel 2 van de posting kunt u hier weer lezen. Lees dan ook deel 3, die u ook in deze postingsreeks zal aantreffen.

    Srika
    10 juni 2014

    Deel 1

    The bauxite ore is located on four connected plateaus at Nassau ranging in elevation from 500 to 564 meters above sea level and within a few meters below the surface of the plateau. The estimated reserves are expected to feed the Paranam Alumina Refinery for 7-10 years.(Bron: http://www.alcoa.com)

    Wat is er aan de hand met Suralco\ Alcoa ?

    Internationaal is Alcoa bezig met een verschuiving van producent van grondstoffen en halffabrikaten naar een producent van hi-tec eindproducten. Vooral binnen de militaire productie, waarbij aluminium de basis vormt, is Alcoa nu erg actief geworden.

    Alcoa heeft mondiaal een aantal grote bauxietmijnen tot ontwikkeling gebracht. De mijn in Suriname wordt nu als een nevenactiviteit van de derde orde gezien.

    Alleen het historisch gegeven dat in de 2e WO Suriname een grote bijdrage, met het leveren van bauxiet, heeft geleverd aan de geallieerden – denk aan de bouw van de vliegtuigen en andere hulpmiddelen voor de soldaten – om zo Hitler te verslaan – heeft Suralco/Alcoa langer in Suriname gehouden.

    In Suriname wisten opeenvolgende regeringen – dus ook die van Bouterse – dat de bauxietvoorraden praktisch op waren. Om Suralco/Alcoa toch langer in Suriname te houden werd Suriname toegefelijk naar deze maatschappij toe.

    Bijvoorbeeld zag Srika dat Wijdenbos (NDP) een energiedeal afsloot met Suralco/ Alcoa, en wel gericht op de internationale olieprijs. Toen was de olieprijs laag, maar nu relatief hoog en moet Suriname meer aan Suralco/Alcoa betalen dan Suriname van Suralco/Alcoa ontvangt.

    Ook Pollack (Front regering) ging onder Venetiaan een nadelige deal aan, om zo Suralco / Alcoa in Suriname te houden. Dit was het verder devalueren van de Surinaamse gulden door de zogenaamde ‘bauxietkoers’.

    Bij Rusland (Front regering) probeerde Billiton Suriname ook onder druk te stellen. Rusland hield het hoofd koel en Billiton vertrok uit Suriname.

    Hierna probeerde Suralco/Alcoa Rusland en de Front regering onder druk te zetten over het Bakhuisgebergte. Rusland wilde hier wel meewerken, maar met het inkomen van Suriname met een eigen Surinaamse bauxietmaatschappij, binnen een nog nader te bepalen samenwerkingsvorm; met de bauxietvoorraden en de infrastructuur. Suralco /Alcoa gaf hierop geen antwoord.

    De regering van Bouterse heeft zich misschien teveel gericht op de goudindustrie en mogelijk Suralco/Alcoa uit het oog verloren.

    Nu probeert Suralco middels een dwangbrief de regering van Bouterse op de knieën te krijgen en binnen een week (uiterlijk 13 juni 2014) te antwoorden.

    Er is nu geschreeuw in Suriname. Nationaliseren en Suralco/Alcoa eruit gooien!!! Maar is dit wel een wijs geschreeuw?

    Zie hiervoor deel 2 van Srika
    Srika


    Maak melding
  3. 18 juli 2014

    Hier volgt deel 2 van Srika

    10 juni 2014

    Vervolg : Deel 2

    Er is nu geschreeuw in Suriname. Nationaliseren en Suralco/Alcoa eruit gooien!!! Maar is dit wel een wijs geschreeuw?

    Met het stellen van een ultimatum om te antwoorden probeert Suralco/Alcoa het momentum naar zich zich toe te trekken en zo een goedkoop argument te vinden Suriname te verlaten. Althans, zo ziet Srika dat.

    Nationaliseren mag niet en is niet mogelijk! Suralco/ Alcoa heeft in geen 40 jaren duurzame investeringen gedaan in Suriname.

    Neem bijvoorbeeld de stuwdam. Het apparatuur in de dam om stroom op te wekken is zo oud – volgens informatie van deskundigen – dat het rendement nog geen 60 % bedraagt, als dit vergeleken wordt met de tegenwoordige moderne apparatuur.

    Dus Suriname neemt dan een bedrijf over dat volledig versleten is en misschien, onder genoemde omstandigheden en feiten, nog maar 15 jaar mee kan. Je denkt dat je hier de lusten meeneemt, maar je neemt meer de lasten over! Dus niet doen!

    Suralco/Alcoa eruit gooien is ook niet raadzaam. Dat is juist wat deze maatschappij graag wil hebben. Zij drijven het geheel naar een conflict toe. En indien het lukt, kunnen zij de wereld laten geloven niet schuldig te zijn aan de situatie.

    Maar waarom zo een zet van Suralco / Alcoa?

    Suralco/ Alcoa is een beursgenoteerde bedrijf. Volgens internationale wetgeving op dit gebied kan een land/ burgers, waar bijv. Alcoa actief is geweest en het land heeft verlaten, eisen dat er schade vergoeding betaald wordt en dat bijvoorbeeld het milieu/ de natuur weer in goede staat gebracht wordt. En dat kan, in het geval van Suralco/Alcoa honderden miljoenen US$ kosten.

    Maar als resultaat van een conflictsituatie hoeft Suralco/ Alcoa minder tot niets te betalen.Ook niet aan de arbeiders!
    Dus Suralco/Alcoa vragen Suriname te verlaten is onwijs dom!

    Laat blijken en bewezen worden dat Suralco/Alcoa zelf uit Suriname wil vertrekken. Indien blijkt dat de eis van Suralco/ Alcoa om goedkopere energie niet mogelijk is, moet het aan Suralco/Alcoa liggen het besluit te nemen te vertrekken.

    Hoewel als laatste strohalm het voorstel van Rusland voor de samenwerking met Suralco, met het inbrengen van de Surinaamse bauxietmaatschappij, Srika wel interessant lijkt.

    Maar tijdens de regering Venetiaan had Suralco/Alcoa geen belangstelling voor. Zullen zij dat opeens nu wel hebben? En waar Suralco/Alcoa na eigen onderzoek al heeft berekend dat voor ongeveer 10 jaren nog bauxiet te halen is uit Suriname. Is dat nog voor Suralco/Alcoa een uitdaging om te gaan investeren in Suriname?

    Een bijkomend aspect is de verschijning van Boskalis op dit toneel. Srika denkt dat Boskalis een rol wil gaan spelen in de bauxietindustrie in Suriname.

    Het contract tussen Suralco en Boskalis loopt in januari 2015 af. Volgens analyse van Srika wil Boskalis langer in Suriname actief blijven. Ook in de bauxietsector. Mensen, houdt u Boskalis (positief) scherp in de gaten!!! Gaan zij nu de regering aanhangen??

    Vraag: Is het stuwmeer nog onder beheer van Suralco, of is het overgedragen aan Suriname? Wie kan Srika daarover meer info geven?
    Srika

    dinsdag 10 juni 2014 om 14:36 uur


    Maak melding
  4. 18 juli 2014

    Deel 3 van Srika

    Dat de regering in Suriname in gesprek gaat met Alcoa is een zeer volwassen en wijs besluit.

    Het kan straks internationaal niet gezegd worden dat Suralco/Alcoa door Suriname zonder duidelijke reden eruit is gegooid, maar dat onderhandelingen zullen uitmaken of een mogelijkheid van samenwerking (nog) mogelijk is.

    En dat ziet Srika als professioneel en wijs.
    Srika


    Maak melding
  5. De Surinami regering moet Alcoholoa 5 jaar de tijd geven om zich terug te trekken zonder dat het Suriname iets gaat kosten. Tevens moeten ze de energiecentrale (dat toch al verouderd is) kosteloos overdragen aan het land.


    Maak melding
  6. Als een multinational geen winstmogelijkheden mee ziet, is het einde oefening.
    Het is goed, dat de Surinaamse regering probeert samen met Alcoa te onderzoeken, wat er nog te redden valt, maar volgens mij zet dit niet veel zoden meer aan de dijk.
    Er zijn tegenwoordig veel goedkopere alternatieven voor bauxiet en de wereld van de high tech staat niet stil.
    Eens was bauxiet een drager van de Surinaamse samenleving, maar die tijd is voorbij.
    Zoals op heel veel terreinen het geval is, worden wij ingehaald door de techniek.
    Er zijn heel simpel gezegd veel goedkopere opties.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES