Ziekenfonds wil ook zwangere tieners helpen

15

PARAMARIBO, 17 jul –Het Staats Ziekenfonds wil voortaan ook beschikbaar zijn voor zwangere tieners. Een aparte verzekering hoeft dan niet meer als tenminste één ouder ingeschreven staat. Het betekent een drastische zwaai in het beleid.

Tot nog toe kunnen zwanger geraakte dochters van verzekerden hooguit de eerste drie maanden zorg genieten. Daarna is het of een eigen verzekering afsluiten of gesubsidieerde hulp via het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting. “Helaas komt het regelmatig voor, elk geval is er één te veel”, zegt SZF-functionaris Jolanda Pronk tegenover de Ware Tijd. Nu wordt ingezien dat meisjes niet ‘gestraft’ kunnen worden, omdat ze zwanger raakten.

De verwekker treft blaam noch schade. Als die via de ouders verzekerd is bij het SZF, blijven de voorzieningen gewoon beschikbaar. Voortaan moeten ook de meisjes dus verzekerd zijn tot aan de bevalling toe. Nadien moet er wel gezorgd worden voor een eigen verzekering voor moeder en kind. Het fonds beraadt zich over een gerichte aanpak. Nu al wordt er per geval een besluit genomen.

15 REACTIES

 1. Frankel ,

  niets, zolang je zelf maar niet geaborteerd word zeker, maar hadden ze jouw ook niet beter weg kunnen halen?, met dit soort opmerkingen


  Maak melding

 2. Misschien zouden de zwarte condooms voor het Rotterdamse Zomerfestival voor de Surinaamse tieners een oplossing kunnen zijn. Stukken goedkoper!!!


  Maak melding

 3. wat het leven betreft, vind ik dat je er respect voor moet hebben. je kunt geen maatregelen treffen om niet zwanger te worden wanneer je al zwanger bent. dat moet daarvoor. je kunt het ook preventief noemen.

  wanneer de overheid niet preventief bezig is hiermee, dan kunnen ze ook achteraf niet zeggen eigen schuld dikke bult. ik zie niet dat de overheid er een flinke vinger in de pap heeft.

  als er nou besloten wordt om vaders op te sporen en hun te laten betalen, dan ben je al ergens. je hebt weer werk voor mensen en je kunt een probleem aanpakken. want, surprise, surprise, er zijn echte mannen nodig om zo een kind te verwekken.

  dus eerst een actie en daarna een reactie gevraagd.

  en ik vind dat er nogal vreemd wordt gereageerd op zwangere vrouwen.
  waar zijn de vrouwenrechten in suriname gebleven?


  Maak melding

 4. Ze moeten op scholen (of plaatsen waar tieners samenkomen) filmpjes laten zien aan die tieners hoe hun leven (en van hun ouders en familie) ontwricht wordt wanneer ze zwanger raken. Misschien dat het iets helpt.


  Maak melding

 5. Het artikel gaat alleen over zwangere tieners, niet over andere zwangere vrouwen.
  Een fors aantal Surinaamse mannen neukt, komt klaar, verdwijnt vervolgens van het toneel en komt zijn verplichtingen als vader niet na.
  Vraag eens aan het CBS, hoeveel Surinaamse kinderen hun vader kennen en het antwoord is onthutsend.
  Ik ben het helemaal met Dre eens, dat ons land helemaal geen zwangerschapsbeleid voert.
  Niet op school, niet op het werk, eigenlijk nergens.
  Suriname is op dit gebied echt nog een ontwikkelingsland van de bovenste plank.
  Het is een trieste constatering, maar het is niet anders.
  Su heeft nog een hele inhaalslag te maken als het zich wil rangschikken onder de moderne westerse landen.


  Maak melding

 6. Teenagers raken zwanger voor tienduizenden jaren dus dat is niets nieuw. Een zwangerschapsbeleid begint met sex educatie maar dan raakt een gedeelte van de bevolking in paniek dat kinderen en foto gaan zien van puntje of paaltje. Maar die kinderen zien dat allemaal op de internet weten dat beter dan hun ouders hoe dat werkt.
  Die babies (die de ouders niet uitkiezen) en kinderen hebben recht op ziekenverzorging want preventieve acties zijn goedkoper dan het verhaal van kalf en put.
  De teenagemoeders moet wel uitgelegd worden dat de keuze van zwangerschap een levenlange keus in armoede en ellende is laat ze maar in hun buurt kijken naar de moeders met kinderen van vele vaders en vraag ze of ze die keuze bewust willen maken.


  Maak melding

 7. De verantwoordelijkheid van het geven van seksuele voorlichting ligt bij de ouders en niet bij de staat! Men moet leren dat dit juist besproken dient te worden ipv het te behandelen als een taboe onderwerp. Door zaken te verbieden aan kinderen gaan ze het juist uitproberen. Door te zeggen seks is slecht, seks is van de duivel, seks is verboden, maak je eht alleen maar spannend voor een tiener. Door een meisje uit te leggen hoe waardevol je maagdelijkheid is, niet vanuit het geloof of maatschappelijk zienswijze, maar als moeder/zus/tante/oma van het meisje die hetzelf heeft meegmaakt, is de kans veel groter dat zo eenmeisje er heel anders mee omgaat dan wanneer je het verbied. En geef ook aan bij je dochters, mocht dat punt komenin je leven gebruiek een condoom, slik de pil, what so ever!!!!


  Maak melding

 8. Waar hebben de surinaamse tieners tegenwoordig nog respect voor. Al bij de geboorte van een kind wordt ze al l geleert wat een blackberry , skinny jeans dc en nike en noem maar op is. Ze maken maar kinderen enn opvoeden moeten opa of oma doen. Handje ophalen bij de bijstand isdzn het eind resultaat vervolgens
  Klagen dat het leven zo zwaae is. Im zou zeggen ouders leer kroost eerst wat het is in deze maatschappij.


  Maak melding

 9. Het is goed dat het ziekenfonds dit doet,want het is pure discriminatie als de moeder gewoon verzekerd is. Voorlichting is wel degelijk een zaak van de staat,want ouders doen het niet. Daarna wordt het een staatsprobleem met nog meer kinderen die zonder vader opgroeien. Het ministerie van onderwijs heeft hier een taak te vervullen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.