dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit Suriname‘Wrijvingen partijen deel democratisch proces’

‘Wrijvingen partijen deel democratisch proces’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 jul – Strubbelingen en wrijvingen binnen politieke partijen horen bij de democratie. Dit stelt ex-ambassadeur van Suriname in Indonesië en politica Angélique del Castillo (DA 91). Dat het u ietwat rommelt binnen bijvoorbeeld de VHP, hoeft geen zorgpunt te zijn.

De publieke noodkreet van parlementariër Lekhram Soerdjan is juist wel een voorbeeld van levende democratie. Soerdjan wil dat de leiding van oppositiepartij VHP aandacht besteedt aan ontevredenheid in eigen gelederen. Anders zou het de partij wel eens verkiezingswinst kunnen kosten. Er zou gesproken moeten worden over wrijvingspunten binnen de partij. “Discussie leidt tot vernieuwing”’, zegt Del Castillo tegenover Dagblad Suriname.

In dit opzicht is er dus niets aan de hand als er geageerd worden binnen politieke partijen. De klacht van Soerdjan is het soort van uitingen die horen bij een democratisch proces binnen partijen. Discussie is een middel binnen de democratie om zaken op te helderen. Het is pas echt oppassen geblazen wanneer er geen verschil van mening bestaat binnen een partij. Ook binnen de NDP van Desi Bouterse doen zich wrijvingen voor.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

25 REACTIES
 1. Ik kon mij wel vinden in deze ingezonden brief.

  k word doodmoe van die weg-met-ons mentaliteit in Nederland. Genoeg!

  Zwarte Piet, Jihadisten, Gelukzoekers, Oost-Europeanen, Rechters, Brussel. Voornoemde zijn wat faciliteerders van de weg-met-ons mentaliteit die Nederland overspoelt en waar elitair Nederland en andere grachtengordelaars driftig aan mee doen. Policor 2.0 is gemeengoed en iedereen die het waagt het op te nemen voor wat Nederlandse waarden en normen wordt weggezet als fascist, islamofoob (een door fascisten verzonnen woord, dat door lafaards wordt gebruikt om idioten mee te manipuleren), of het platgetrapte racist.

  De VN die hele genocides aan zich voorbij laat trekken, die misdaden begaan in de naam van de islam stelselmatig negeert, die VN zeikt dus over een kinderfeest waar een zwart geschminkte figuur in voor komt. De Amsterdamse burgemeester moet zich er ook mee bemoeien, omdat een weg-met-ons rechter vindt dat er inderdaad racistische karaktertrekken in voorkomen. Geen normaal kind in associeert zwarte Piet met een neger, behalve janknegers en grachtengordelaars die met een minderwaardigheidscomplex rondlopen waar je bij voorbaat al van moet kotsen.
  Weg-met-ons viert het multikul feestje, vanwege een, LOL, onverwerkt koloniaal verleden. Dat deze multikulknuffelaars zwarte Piet als excuusneger gebruiken soit. Knuffelracisme is tenslotte goed.

  Jihadisten mogen in Nederland gewoon hun gang gaan, mogen demonstreren met de vlag van de haat, onderdrukking, dood en verminking, maar als er een vreedzame demonstrant met een Prinsenvlag rondloopt of met een vlag met de morgenster dan zijn de rapen gaar, komen er policor-politici bijeen die schande roepen, of worden demonstranten met zo een vlag hardhandig door het verlengstuk van de neo-policor. de politie, aangepakt.
  Weg-met-ons viert het integratiefeestje, omdat hun vrijheid belangrijker is dan de vrijheid van de normale Nederlander.

  Gelukzoekers, die duizenden dollars weten te betalen aan mensensmokkelaars en bij aankomst in Nederland huilie doen, omdat zij zo zielig zijn. Daar waar normale Nederlanders die het moeilijk hebben door de overheid met de nek worden aangekeken en duizend verboden en geboden op hun weg vinden, worden deze gelukzoekers gepamperd met woonruimte, tv’s, wasmachines en andere luxe artikelen.
  Weg-met-ons viert een feestje en vindt de EU dolletjes die deze mensenstroom sponsort.

  Weg-met-ons vindt alles een dolletje zolang het maar on-Nederlands is. deze *kuch* wereldburgers feesten over de rug van de gewone Nederlanders die in hun wereldbeeld ongezien de tyfus kunnen krijgen omdat vooruitgang, zoals ze plegen te zeggen, nu eenmaal belangrijker is dan wat u en ik willen als normale Nederlanders.

  In Nederland zijn het minderheden die met geweld de meerderheid de mond snoert.
  Weg-met-ons zal door blijven gaan zolang de zwijgende meerderheid aan gewone Nederlanders er niet tegen in actie komen.


  Maak melding
 2. ‘Ter overdenking’

  Net als menig ander Nederlander ben ik zeer trots op de prestaties van Nederland. Op het moment dat het om voetbal gaat lijkt integratie helemaal goed te gaan . Even zijn ‘we’ allemaal gelijk en staan ‘we’ met ons allen achter Oranje. Maar zodra de Zwarte Piet discussie losbrandt dan weten we waar ‘we’ echt staan. Dan is het plotseling weer ‘wij’ en ‘zij’.
  Dan zijn ‘zij’ plotseling buitenlanders, de minderheid, die blij mogen zijn in Nederland te mogen wonen en dus hun ‘kanus’ dienen te houden. Leven we niet in rechtstaat waar een ieder recht van spreken heeft?

  Vorig jaar had zwarte piet drastisch aangepakt moeten worden. In plaats daarvan werd hij gewoon verwelkomd en wonnen de miljoen ‘Pietitie-volgers’ die deden alsof ze totaal geen idee hebben waar de commotie rondom Zwarte Piet vandaan komt. Maar dat heeft een oorzaak.

  Hier in Nederland, een Land dat in de wereld bekend staat als zeer tolerant leren de kinderen niets van de anderen en is de algemene opvatting nog altijd ‘wij’ en ‘zij’. Daarmee dragen scholen zelf bij aan een kenniskloof, wat integreren een eenzijdig probleem maakt. ‘Wij’ weten niks van de ‘ander’.

  Vraag eens aan een willekeurig blank persoon wat Kwakoe is en men komt vaak niet verder dan “dat ene feestje in de Bijlmer toch” ??. De Gouden Eeuw was niet alleen een tijd van welvaart en groei, maar ook van slavernij en uitbuiting. Het wordt tijd dat wij onze kinderen meer vertellen over de zwarte pagina’s in onze geschiedenis. De Zwarte Piet-discussie is namelijk een terecht antwoord op ons koloniale verleden. Breken met deze traditie zorgt ervoor dat er begrip is voor eenieder van ons. Interesse in andere culturen gaat verder dan afhalen bij de Chinees en het maken van roti uit een pakje.

  Ik, een gewone Nederlander, ben voor een WIJ-gevoel dat er altijd mag zijn en zich niet alleen beperkt tot het moment waarop het Nederlands elftal zegeviert.


  Maak melding
 3. Lekram, luidt de alarmbel aan, het kan waar zijn maar ook een exit strategie voor hem zijn naar de ndp over te lopen die hem een ministerschap hebben beloofd.

  De VHP is alles behalve progressief en hervormingsgezind in hun eigen partij’s democratiese normen en waarden. Want ander hoe zou het kunnen dat een man de partij heeft gelijd voor 50+ jaren.

  De desidenten binnen de VHP hebben nooit echt iets waar kunnen maken vanaf de aktie groep. hpp, doe etc etc hebben de vhp stemvee niet op andere gedachten kunnen brengen.

  Ik hoop dat Santhokhi deze vuurtje kan blussen zonder al te veel schade.


  Maak melding
 4. Dapper van Lekhram Soerdjan. De VHP is een ondemocratisch monster, waar het om macht, list, bedrog en eigen belang gaat. Ik had ergens gehoopt dat Chan zou afrekenen met deze door en door corrupte lieden binnen de VHP. Maar Santokhi is slecht een figurant binnen die partij.


  Maak melding
 5. @ een gewone weldenkende Nederlander

  Goed geschreven en mijn complimenten daarvoor.
  Ik denk dat ik mijn mening over de witte Nederlanders moet herzien. Mijn mening was dat het slechte gastheren en gastvrouwen waren. Jij maakt mijn ogen open door erop te wijzen dat het een kwestie van onwetendheid is. Ook daarvoor bedankt omdat wij in verband met de zwarte Pietenkwestie beschuldigd werden dat wij geen kennis van geschiedenis hebben en dat moet je echt niet tegen een Surinamer zeggen. Wij werden op school doodgeslagen met Surinaamse en Nederlandse geschiedenis en aardrijkskunde dus zie ik degenen die dat beweren als de grootste dommeriken.
  Maar of dit mijn om zeep geholpen Nederlands gevoel zal herstellen weet ik niet. In Nederland hebben de witte Nederlanders mijn Surinaams gevoel hersteld.


  Maak melding
 6. Santokie is een door katholieken opgevoede hindioestaan die meer heeft met christenen dan met hindoestanen. Ik vraag me af hoe zo’n man de aanvoerder van de VHP kon worden. Elke partij heeft een geest. Santokie mist de geest van de VHP misschien.


  Maak melding
 7. @hans,

  Op jouw gehersenspoelde intelligentie hoef ik in ieder geval niet te rekenen. Ik weet dat je een aantal jaren geleden een harttransplantatie hebt ondergaan. Je kreeg toen het hart van een net overleden blanke racist. Dat blijkt telkens weer.


  Maak melding
 8. VHP is overwegend hindoestani partij. Dus :eerzucht hebzucht geldzucht.

  Alleen aan blinden kan je verkopen dat er geen voorkeur is voor nieuwkomers.

  Vroeger gaf men financiële bijdragen om idealen te realiseren. Tegenwoordig voor wat dient er een hele hoop daartegen te staan.

  Met respect voor een ieder, maar Santokhi is een bruya bruya vent. Ligt op de loer om aan de honingpot te likken.
  Venetië Somo en NDP kliek hebben hem & Co de weg laten zien.

  Het is echter toch het domme volk aan te rekenen.

  PING PING


  Maak melding
 9. Het parlementslid Lekhram Soerdjan heeft zich op een onjuiste manier uitgelaten in de media. Dat de parlementariër tot zo een stap kon overgaan, waarbij hij de VHP schade kan berokkenen, had ik absoluut niet verwacht.

  Als Parlementariër van de VHP heeft hij letterlijk gefaald. Dit is niet onze cultuur. Hoe kan je de partij in een kwaad daglicht plaatsen, terwijl we allemaal onder één paraplu staan? Als er problemen zijn, kan hij dat als hoofdbestuurslid van de VHP op de maandagse vergadering in het district Nickerie naar voren brengen.

  De partij beschikt ook over een mediacommissie. Waarom heeft hij geen gebruik gemaakt van dat medium? Wanneer er problemen zijn in de partij moet dat kenbaar gemaakt worden aan de overige leden van de partij om tot een oplossing te komen.

  Ik vind het handelen van Soerdjan totaal verkeerd! Hij beweert dat deze problemen al heel lang gaande zijn.Waarom is hij nu pas in het openbaar getreden? Is hier dan geen sprake van verdeel -of heerspolitiek?

  Als parlementariër van het district Nickerie heeft hij heel weinig gerealiseerd. Zelfs meer dan een jaar was hij niet actief in de partij en ook niet voor het Nickeriaans volk voor wie hij moet opkomen. In de politiek moet men tegen elk stootje kunnen, je moet van alles verwachten. In de politiek moet je er ook bewust van zijn dat jij je plaats zal moeten afstaan.

  Hij haalde verder aan dat de leiding van de VHP niet ingrijpt in deze problemen en hij daarom publiekelijk aandacht vraagt voor deze zaak. Doet hij dit dan niet bewust om de partij te schaden?

  Laten we elkaar niet bestrijden, maar gezamenlijk werken aan de opbouw en ontwikkeling van de natie Suriname. Ik kan met volle zekerheid zeggen dat de leiding van de partij op een heel correcte wijze handelt. Laat het eigen belang het algemeen belang niet overtreffen.

  Voordat hij parlementariër was functioneerde hij als directeur bij ADRON. Wat heeft hij als leidinggevende kunnen doen? Heeft hij alle problemen kunnen aanpakken? Dit is echt geen goede opstelling geweest.

  Hij had veel meer kunnen doen voor de Nickerianen. Wat ik heel erg vind, is dat parlementariërs van andere districten problemen van Nickerie moeten aankaarten in het parlement. Waarvoor hebben wij in Nickerie dan een volksvertegenwoordiger?

  Aan de samenleving en vooral aan de jongeren wil ik een heel dringend beroep doen om zich niet te laten misleiden. Laten we onze strijd voortzetten en de VHP geen ‘slachtoffer’ van maken.

  Als je een zwaluw in de lucht ziet, wil dat niet zeggen dat het zomer is

  Opdonderen deze Soerdjan !!!
  Hij kan ook gewoon betaald zijn door de NDP om tweedracht en paniek te zaaien binnen de gelederen van de VHP.
  Zijn prioriteit ligt bij de NDP , zie zijn tacktiek die heeft hij van de ndp ministers en hun lijder !!
  Bij de VHP is ieder vrij om zijn /haar meningen te geven en wordt er geluisterd naar je als je je tenminste als een volwassene en verstandig mens gedraagd.
  Die Soerdjan ghedraagd zich als een ndper,VHP DOE JE ZELVE EEN EER en laat deze Soerdjan gaan. Hij is net de Rotte appel in de mand.Aan verraders hebben wij niks!!!!
  Hij heft zijn ziel allang bverkocht aan de Duivel bouta!!!!
  Donder hem op kan hij zich mooi gaan aansluiten bij de ndp !!!
  Hij zal niet door de VHP GEMIST WORDEN. Altijd wanneer verraders als Soerdjen de overstap naar de NDP maken komen ze met smoesjes en geven de vhp de schuld dat ze van partij genoodzaakt zijn te verwisselen!!!!!
  MARS GWE SOERDJAN,MARS GWE !!!!


  Maak melding
 10. @Armand

  PRBEER eerst uitleg te geven over de djoegoe-djoegoe binnen jou partij de NDP !!
  Lees hier UIL,

  Een paar dagen geleden werden wij gebeld door Badrisein Sital van NDP Saramacca dat er een opmerkelijke ontwikkeling gaande was binnen de NDP. Hij deelde ons mee dat de NDP-vertegenwoordiger van Saramacca, Frits Moesafierhoesein, een eenmansfractie zal vormen in De Nationale Assemblee(DNA).

  Opmerkelijk was dat de persoon in kwestie de verklaring niet zelf had getekend en weigert hij ook nog een interview af te staan. Hij moest nog een gesprek hebben met het hoofdbestuur van de NDP. Indien wij Rashied Doekhie van de NDP mogen geloven, is Moesafierhoesein na het gesprek met Bouterse teruggekomen op zijn voornemen om de NDP-fractie gedag te zeggen.

  Volgens Doekhie is er niets aan de hand en wordt Moesarfierhoesein misbruikt door enkelen in Saramacca.

  In een interview ontkent Sital dat Moesafierhoesein teruggekomen is op zijn besluit. In tegenstelling tot hetgeen Doekhie zegt, vindt Sital dat er wel degelijk wat aan de hand is binnen de NDP. Hij weet dat het niet goed gaat binnen de partij.

  Diverse pogingen om een reactie te krijgen van fractieleider Ricardo Panka en enkele leden van het managementteam van de NDP bleven vruchteloos. Volgens de verklaring van Sital en Koorndijk is Panka sinds 8 juni op de hoogte van het besluit van Moesafierhoesein


  Maak melding
 11. Het zal niemand verbazen dat na een enkele dagen Soerdjan zich gaat aansluiten bij de ndp omdat hem een offer is gedaan door de NDP die hij niet kan weigeren !Een auto,grond,goudmijn ,alles is intussen beloond aan dwaas Soerdjan door de ndp!
  Mensen als Soerdjan die schamen zich om zich vrijwillig aan te melden bij de ndp ,ze zijn bang dat ze uitgemaakt zullen worden voor verraders en rebellen.
  Dus wat doen ze,,ze gaan een complot beramen die dan hun oversteek naar de NDP moet rechtvaardigen !
  Me Mars,deze tacktiek werkt al lang niet meer !!
  Voor de zoveelste maal VHP zend deze man weg!!!!
  Hij is daar om schade te berokkenen in het NDP kamp en hij werkt voor een opdrachtgever en dat is de NDP LIJDER BOUTA !!!
  JAAG DEZE SOERDJAN WEG ,ROYEER HEM VAN ZIJN LIDMAATSCHAP !!! Zeg zijn LIDMANSCHAP OP !!!


  Maak melding
 12. Volg je Molenaar? Hij neigt naar extremisme, hij wordt met de dag extremer, hij is een lopende tijdbom.
  Pas maar op, hij blaast zichzelf nog op, midden op het Bijlmerplein!

  Molenaar, als je weer gekalmeerd bent moet je je posting eens nalezen…..
  Neem een koude douche jongen of maak een lange wandeling langs het strand, of neem een verfrissende duik in de Colakreek als je in SU bent.
  Dan zal je zien dat het allemaal wel meevalt…..


  Maak melding
 13. Ik begrijp het hele artikel niet.
  Wat mevrouw del Castillo zegt, is toch de normaalste zaak van de wereld of vergis ik mij nu ?
  In welk land ter wereld ook zijn wrijvingen binnen politieke fracties aan de orde van de dag en dat is maar goed ook, want anders zou het een dooie boel worden.
  De essentie van dit artikel ontgaat mij dan ook volledig.
  Volgens mij een volstrekte nondiscussie.


  Maak melding
 14. @Armand

  Gelijk heb je,

  De DAPPERE mensen zitten IN de VHP en de LAFAARDS EN JA-KNIKKERS BIJ jou in de partij de NDP ,
  Met 1 zo een dappere ‘meneer; bij de VHP heb je intussen al kennis gemaakt via de nieuwsbladen…
  Bij de NDP zeggen ze ja baas,neen baas,alles is goed baas, neks no fout baas, ja baas het is eigenlijk zwart maar jij zegt het is wit dan is het wit baas,wij gaan jou niet tegenspreken baas,we durven het gewoon niet baas,bij ons binnen de ndp gaat het niet democratisch toe baas maar communistisch baas dat heb je zelf bewezen op 8Dec 1982 baas. wij hebben ons leven lief baas ………geen vuurpeleton voor ons baas….


  Maak melding
 15. @RUFUS
  Neem gewoon eventjes de tijd en probeer lid te worden van de VHP.Je zal flauw vallen bij hetzien van de hoeveeheid aan mensen die op jou lijken lid zijn van de VHP ! De mythe waarin jij gelooft zal dan voor altijd verdwijnen. Wees gewoon DAPPER’ en wordt lid van de VHP.
  Vraah het maar aan Armand,die noemt enen Soerdjan dapper,hij weet tenminste waar de dappere mnsen te vinden zijn ….


  Maak melding
 16. @Ray, dit artikel gaat over de VHP. In Suriname mag iedereen gelukkig een eigen mening hebben en ook uiten. Of heb je dat liever niet ?


  Maak melding
 17. @Armand
  Natuurlijk mag iedereen zijn Eigen mening hebben. Maar als je lid bent van een partij,een bestuur een vereiniging dan verwacht je wel degelijk dat men zich gedraagd als volwassenen en niet als kleine kinderen. Je hebt een partij voorzitter dan is het raadzaam om met je partij voorzitter over zaken te praten die je dwars liggen. Je stapt niet naar radio stations of geeft als eenmanfractie intervieuws af waar de leiding van jou partij helemaal geen idee heeft.
  Dit wat Soerdjan heeft uitgehaald dat moest de VHP vernemen uit nieuwsberichten.
  Zo nu,iemand als Soerdjan die geen principes heeft of kent is het niet waard serieus genomen te worden. Hij moet gewoon opdonderen.Hopenlijk onderneemt de Vhp acties tegen deze man.
  Hij kan zich gaan aansluiten bij de NDP fanclub. Je zal zien na enkele dagen komt deze zelfde Soerdjan ons vertellen dat hij zich inmiddels heeft aangesloten bij de NDP.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES