Inheemsen heffen barricade op na bezoek minister

12

PARAMARIBO, 12 jul – Inheemse gemeenschappen op de weg tussen Zanderij en Apoera hebben hun beleg opgeheven. De barricades op de weg werden opgeruimd na een bezoek van minister Rabin Parmessar van Openbare Werken, OW. Parmessar zegt het protest van de Inheemsen te begrijpen.

De weg verkeert in erbarmelijke staat en met het regenseizoen op volle sterkte wordt het alleen maar erger. “Het is geen probleem van vandaag, maar we moeten eraan werken. Het probleem is dat hoe meer economische activiteiten er komen, hoe meer vracht er overheen gaat en hoe meer de weg wordt belast”, zei Parmessar tijdens een bijeenkomst in het dorp Pikin Saron. De weg bestaat uit lateriet en wordt onregelmatig onderhouden. De Inheemsen zijn kwaad op de vrachtwagen eigenaars. Die zeggen elke maand voor het onderhoud te betalen.

Bij de districtscommissaris van Para moet maandelijks vijfhonderd Surinaamse dollar (ongeveer honderd euro) worden neer geteld. Toch waren vooral de vrachtwagenhouders het kind van de rekening. Hun trucks met boomstammen bestemd voor Paramaribo hebben vier dagen lang bij de barricades gestaan. De Inheemsen vinden de overheid nalatig. Hun kinderen zijn de hele dag van huis als ze de school bezoeken. “We kunnen niet meer”, zegt Anesta Jagendorst, dorps hoofd van Bigi Poika. Parmessar beloofde dat er een asfaltlaag over de weg komt. Alleen de regen is nog even spelbreker.

12 REACTIES

 1. Een Nederlands gezegde luidt: Onderhoud is behoud. Volgens mij hebben de Surinamers nooit hiervan gehoord. Alles laten ze daar aan hun lot over.


  Maak melding

 2. Het is maar goed dat de inheemsen dit hadden gedaan, want dan liegt de DC van Wanica glashard !
  Deze man had enkele dagen terug gezegd dat er niets aan de hand was en de mensen de zaak aan het overdrijven waren.

  Als de minister nu zelf zegt dat het geen probleem van vandaag is, dan vraag ik me af of de DC van Wanica weet heeft wat er in zijn resort allemaal gebeurd.

  Ik heb altijd respect voor DC de Miranda gehad maar nu merk ik dat deze man in de fout gaat.
  De mensen gaan de weg niet barricaderen als er niets aan de hand is !!!!! DC where you at ? Ben je wezen kijken wat er aan de hand was of moet de minister jou komen uitleggen ??

  DC doe je werk naar behoren en krijg aub geen NF attitudes !


  Maak melding

 3. Parmessar beloofd iets ? Ik moet bijna piesen in mijn broek van het lachen. De NDP beloftes zijn gebaseerd op luchtkastelen.

  Ze beloofden ook 18.000 nieuwe huizen, wegen, bruggen, diepzee haven, dijken, hogere pensioenen, beter onderwijs, beter openbaar vervoer en een nieuw aan te leggen trambaan. Zelfs Zanderij zou de hub worden van Zuid Amerika en het land zou fungeren als de voedselschuur van Caricom.

  Anno 2014 , niets maar dan ook niets is gerealiseerd.

  Het is 1 grote zeepbel met een massa moordenaar aan het hoofd die zijn eigen bruine amnestie reet probeert te redden. Onder zijn bewind is Suriname geen millimeter vooruit gekomen. De corruptie schandalen in het land stapelen zich op en de beerput gaat langzaam open. Niet voor niets neemt de ontevredenheid binnen de NDP toe. Sommige NDP-ers beginnen last de krijgen van hun geweten en proberen de partij te verlaten.

  Wellicht als Abrahams met zijn klauwen van de kas was afgebleven had Parmessar iets kunnen regelen voor deze arme burgers. Er komt geen asfalt over deze weg want Suriname is blut. En dat is een feit.


  Maak melding

 4. @Koos de Jong
  De President heeft bij zijn inaugurale rede nog iets veel belangrijkers belooft
  Onder zijn regering GEEN CORRUPTIE.
  Ik mag verwachten dat het youtube filmpje met die uitspraak de komende 10 maanden als regeringsbelofte veel herhaald zal worden.
  Onder zijn regering GEEN CORRUPTIE.
  Onder zijn regering GEEN CORRUPTIE.


  Maak melding

 5. De zogenaamde inheemse zijn niks anders dan terroristen. Ze zijn hondsbrutaal met hun barricade Aktie en mogen blij zijn dat we tolerant zijn en ze niet hetzelfde behandelingen geven zoals die Europeanen hebben gedaan met hun soortgenoten in Noord-Amerika en dit is de dank die deze ondankbare schepsels ons geven. Wanneer deze zogenaamde inheemse dat weer flikken moeten we het leger op hun afsturen en ze tonen wie de baas in Suriname is!


  Maak melding

 6. @ Keihard gelogen

  De inheemsen hebben zeer veel geleden vanaf de komst van kolonisten/overheersers/onderdrukkers !

  Deze oorspronkelijke bewoners hebben ook rechten en wensen, en mogen aktie voeren voor betere voorzieningen !

  U als GAST in Suriname bestempelt deze mensen direct als TERRORISTEN ! Het leger moet tegen hen worden ingezet !

  Hoe haalt u dat in uw hoofd ??

  De grootste Surinaamse terrorist, DINO, zit vast in de USA !

  DINO wilde land en VOLK verkopen aan terreurgroep Hezbollah en u komt hier praten over terroristen ??

  Door de verklaringen van Roger Khan en DINO in de USA is uw baas Bouta nu vaak ongesteld en verblijft hij op vaak op zogenaamde geheime plekken !

  Binnenkort zal bij u doordringen wie de EKTE terroristen zijn en wie Surinaamse onderdanen/burgers zijn die aktie voeren wanneer wordt gesold met hun belangen !

  U weet precies wie de jaarkas (alle begrotingsgelden) van OW heeft leeg gestolen !!

  Dus stuur het leger op die BOEF af, sribi srafu !!


  Maak melding

 7. als je moet wachten op de inheemsen om het land tot ontwikkeling te brengen,dan ben je gauw oud..

  dat ze bariekaderen is een nieuwe methode om ddb tot actie te laten komen voor meer njang dringie en presierie.

  .je weet wel ,,geef het volk brood en spelen,,..

  hebben ze ook wat te doen,i.p.v. de hele dag in de hangmat te luieren, want alleen als ze honger hebben,komen ze er uit om een leguaan te doden voor hun buik..


  Maak melding

 8. Keihard de Waarheid.

  Zijn de Inheemsen dan geen Surinamers ??

  Waarom stuur je de militairen namens jou, dan niet naar het Tigri gebied ?

  Jij wil je eigenvolk die voor hun rechten opkomen, een koppie
  kleiner maken.

  Je lijkt wel iemand die ken, die ook een stuk of 15 laat verdwijnen uit de samenleving !

  Het gaat goed met je,alles wat je zaait zal je hier ook oogsten.
  Dan zal je de ware Keihard de Waarheid, persoonlijk tegen komen.


  Maak melding

 9. 14 juli 2014

  Simpele uitleg van het probleem met lateriet!!!!

  Wil jij het probleem van de meeste wegen in het binnenland van Suriname begrijpen, dat moet je zeker de eigenschappen van de verschillende te gebruiken laterietsoorten in Suriname begrijpen.

  Lateriet gevonden te Moengo hoeft niet dezelfde eigenschappen te hebben als lateriet gevonden te Billiton.

  De laatste jaren wordt voor de wegen in het binnenland van Suriname vaker lateriet gebruikt met daarin relatief
  veel klei mineralen.

  Klei heeft de eigenschap in de regentijd veel water te accumuleren en daardoor uitzetten en plastisch worden, terwijl in de droge tijd klei indroogt en vindt er inklinking plaats met als resultaat dat in dit geval de laterietweg zal scheuren en vormt zo uiteindelijk kuilen in de wegen.

  Maar tijdens de volgende regenperiode zal het klei geen water meer kunnen accumuleren- verliest haar plastisch vermogen- en door met zware vrachtwagen nu overheen te rijden wordt de ingeklinkte klei verder kapot gemaakt en dus ook het wegoppervlak.

  De dc. van Para zegt de weg wel te onderhouden, maar als je de kapotte weg weer opvult met bedoelde lateriet vererger je juist het probleem. Dit probleem zal zich blijven herhalen.

  Of OW&V zal op zoek moeten gaan naar lateriet met betere eigenschappen – bijv. met veel gravel en weinig klei – , of moet er een ander alternatief gezocht worden.
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.