maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijInformele sector overgeslagen in zorgwetgeving

Informele sector overgeslagen in zorgwetgeving

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 jul – De informele sector komt er bekaaid vanaf in de nieuwe wetgeving op sociale zorg. Dit stelt onder andere parlementariër Ronnie Asabina (BEP). Nochtans is deze sector één van grootste werkverschaffers in Suriname.

Tienduizenden banen worden er in stand gehouden. Asabina maakt zich vooral zorgen om de bewoners van het binnenland. Die hebben geen toegang tot formele banen zoals die bij de overheid. Het zijn meer de economische activiteiten als goudwinning, waar de mensen het van moeten hebben. Maar daar bestaat nauwelijks administratie over. De mensen staan dus nergens bij de overheid geregistreerd en bestaan als zondanig niet als werkers.

Dat heeft ook gevolgen voor de registratie als zorgbehoevende. Toch gaat het om de grootste groep werkende personen in het binnenland. Aan de andere kant is ruim een kwart van de beroepsbevolking in het binnenland werkloos. Asabina pleitte in het parlement voor het opnemen van deze sociale groepen in de zorgwetgeving. Het parlement behandelt wetsvoorstellen op pensioenen, sociale zorg en een minimumloon. Volgens Asabina is dit een goede gelegenheid om scheve zaken recht te trekken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. er zou een bodemprocedure moeten komen over twee personen van hetzelfde geslacht die samenwonen als elk ander samenwonend stel.

  waarom is men banger voor homo’s dan voor kinderverkrachters? omdat zij dat zelf al zijn?


  Maak melding
 2. Meneer Asabina als de “informele sector” belasting betaald, worden ze heus wel geregistreerd. Of het zou beter zijn als de DC’s het voortouw moeten nemen voor goede registratie en administratie van ieder ingezetene in een district.


  Maak melding
 3. @ Paranam
  Dus hebben ze geen recht op sociale voorzieningen.
  Ja zwart werken heeft zijn voor- en ook zijn nadelen. Dit is werkelijk het moment om scheve dingen recht te zetten en dat is de mensen, die belastingen ontduiken, duidelijk maken dat ze daardoor geen recht op sociale voorzieningen hebben.


  Maak melding
 4. Ze kunnen zich laten registreren als werkloze, intussen naar goud delven en het zwarte goud verkopen bij CHM en de Centrale Markt. Daar zitten van die illegale goudborsjes die veel onwettelijke activiteiten verrichten (heling e.d.). Vreemd dat de politie daar nooit ingrijpt.


  Maak melding
 5. Asabina, dommerik, deze sector heet niet voor niets informeel. Niemand weerhoudt goudzoekers om hun inkomsten bij de belastingdienst aan te geven. Willen zij onder de wet op de sociale zorg vallen, dan dient hun arbeid en de inkomsten hieruit formeel te worden. Het kan niet zo zijn, dat goudzoekers zogenaamd werkloos zijn en andere opdraaien voor hun aandeel in de kosten van sociale zorg.


  Maak melding
 6. Aan ” Bala Asabina, econoom en docent op de ADEK ” ! De informele sector komt er bekaaid vanaf…….

  De instantie die het meest er BEKAAID vanaf komt sinds jaar en dag vanwege de INFORMELE (goud) SECTOR is de SURINAAMSE FISCUS.

  Dus deze opmerking/uitspraak/ constatering van de nep politicus uit de Surinaamse rimboe is ondoordacht.

  CHAVÉZ, groet u vanuit Paramaribo noord. Trevlig helg !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES