donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieTent bij Keti Koti event Gaasperplas kapot gesneden

Tent bij Keti Koti event Gaasperplas kapot gesneden

-

Does Travel & Cadushi Tours

De tent van een Keti Koti event, welk zondag bij de Gaasperplas in Amsterdam Zuidoost werd gehouden, is gisteren door kwaadwillenden gesaboteerd. Met een scherp voorwerp werd de grote tent kapot gesneden waardoor het evenement bijna geen doorgang kon vinden.

“Ik schrok me dood toen ik zag dat die tent plat lag”, zegt organisator Purcy Holland tegen AT5. Hij heeft wel een idee wie de daders zijn. “Laat ik het maar grof zeggen. Het zijn mensen die tegen zwarte mensen zijn wanneer wij wat moeten organiseren”, zegt hij. ‘Het is een racistisch motief”.

Het festival kon gelukkig wel doorgaan, nadat er een vervangende tent was gevonden. Bekijk de reportage van AT5:

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

61 REACTIES
 1. Jullie willen toch Herstelbetaling, en Zwarte piet moet toch weg ? Daar begint de gedonder al,ik persoonlijk vind het jammer dat ze de tent hebben opengesneden zie foto!!!!!!
  Sari tori mang zonde van de tent,en we kunnen de dader(s) helaas niet pakken.


  Maak melding
 2. Het werd bijna een Tenti Koti event. Racisme is in Nederland diep geworteld. Even was er de hoop dat Nederlanders zich eraan zouden kunnen ontworstelen, maar met de economische crisis zie je dat Hollanders weer tot primitief denken en handelen overgaan en steeds racistischer gedrag vertonen. .Alle onderwijs is voor niets geweest. Het heeft wel geleid tot beroepsmensen, maar niet tot verlichte mensen.


  Maak melding
 3. Er wordt weer meteen de racismekaart getrokken.
  Hoe dom.
  Gewoon mensen die kijken of er wat te stelen valt.
  Het zal mij niks verbazen als het oosteuropeanen zijn.

  Maar ik zou vooral flink blijven janken over de slavernij.
  Vooral niet werken en hoog scoren in de crimminaliteit.
  Dan worden de mensen in Nederladn racistisch.
  Dan kan er een gevaarlijke sfeer gaan ontstaan.


  Maak melding
 4. Gert.

  Als je de Nederlandse kranten leest, dan zie dat de Criminaliteit onder de Surinamers is afgenomen. En jij vind dat de Surie´s hoog moet scoren in de Criminaliteit.Verder vind je dat ze moeten gaan werken,waar moeten ze gaan werken dan ?
  Ik ken een heleboel (let wel) blanke jongens en meisjes : die ook goed zijn opgeleid, toch bij de UWV lopen. Er is geen werk, en jij loopt maar te brullen, dat de zwarten moeten gaan werken ! Ik vraag me af of je bovenkamer in orde is,dagelijks zo niet maandelijks, worden werknemers ontslagen en jij vindt,
  dat de zwarten moeten gaan werken ! Sorry hoor, maar dat is nou wat mijn soortgenoten ermee bedoeld, met Racistische gedrag van sommige Kaaskoppen !!!! Jij bent voor mij persoonlijk 1 ervan, die bekrompen is en nog eens discrimineert .


  Maak melding
 5. Wordt racisme gebruikt als excuus voor eigen falen ? Natuurlijk is dat zo.

  Steeds meer allochtonen jongeren zijn succesvol en ronden een opleiding af. Toch blijft het percentage schoolverlaters onder deze leerlingen hoog. Onderwijs is natuurlijk een belangrijke stap op weg naar een succesvolle maatschappelijke carrière. En tegelijkertijd die je dat allochtonen over vertegenwoordigd zijn in de criminaliteit statistieken.

  Er is genoeg werk in Nederland, mensen moeten bereid zijn om soms pijnlijke keuzes te maken, hetgeen wat betekent dat je werk onder je eigen niveau moet doen, zwaar / vies werk of moet verhuizen.

  Alles kent zijn grenzen, ook tolerantie van de autochtonen. Nederland biedt genoeg kansen om er iets van te maken, je moet zelf wel willen. Bevalt Nederland je niet, dan staat niets in de weg om het land te verlaten en elders je heil te zoeken. Azijnzeiken heeft echt geen zin.

  Voor de goede orde bestaat er dan helemaal geen racisme in Nederland ? Natuurlijk is dat zo, en ik keur dat ook af. Sterker nog, racisme is zo oud als de weg naar Rome. Op alle contineten is er sprake van racisme.

  Daarom ik roep iedere Surinaamse ouder op hun kinderen zo lang mogelijk naar school te sturen. Onderwijs is de basis van je toekomst.

  Have a nice day


  Maak melding
 6. deze meneer purcy holland weet nu al wie de daders zijn!!!!

  OORDELEN…VOOROORDELEN…VEROORDELEN…

  Ga je feestje lekker in je eigen narco-staatje vieren.


  Maak melding
 7. Racisme…wat een term om een kapot gesneden tent te verdedigen !
  Het kan ook kapot gesneden zijn door enkele PSA enkelingen die boos zijn dat het Sinterklaas fees dankzij de andere groep van PSA enkelingen in de toekomst zonder zwarte piet gevierd zal moeten worden….


  Maak melding
 8. Meneer Purcy is wel snel met zijn conclusie wie dat gedaan zouden moeten hebben, waar op gebaseerd eigenlijk? ik kan ook wel wat roepen, maar of het waar is?
  Was er geen bewaking bij die tent?, uit eigen ervaring weet ik dat je zulke tenten niet zonder voldoende bewaking ’s nachts kunt achterlaten, als Surinamer weet je toch dat je bij als is het een hondehok als je hem verlaat er een wachter neer moet zetten, in Su is het zo en in Nl. helaas ook, dus steek eerst je hand in eigen boezem, voordat je beschuldigingen uit


  Maak melding
 9. Wow. De Verenigde Oostindische Compagnie is weer uitgevaren. Kijk eens naar hun schepen: Law mang.Dja, Gert, Koos de Jong, ben66, hans, Ray. De hele Armada heeft de haven verlaten, geladen met kanonnen en geweren. Alleen Henk Molenaar ontbreekt nog. Zou die schipbreuk hebben geleden?


  Maak melding
 10. Wow. De Verenigde Oostindische Compagnie is weer uitgevaren. Kijk eens naar hun schepen: Law mang.Dja, Gert, Koos de Jong, ben66, hans, Ray. De hele Armada heeft de haven verlaten, geladen met kanonnen en geweren. Alleen Henk Molenaar ontbreekt nog. Zou die schipbreuk hebben geleden?

  Aldus….Jesse,, ADVOCAAT van de Duivel met Amnestie bouta !!


  Maak melding
 11. Zeker als het witte medelanders zijn, op het werk als je een beetje onvrede hebt met je witte collega’s. Breng je broodtrommel of lunchbox in bewaring/veiligheid , want als ze het niet met je eens zijn tijdens een werkbespreking man!!! ze zoeken iets om hun gelijk toch te halen. Uit kwaadaardigheid spieten/spugen ze in je lunch-box of snot .


  Maak melding
 12. @agnes,

  Je moet ze ook niet de hand schudden, want ze wassen hun handen niet nadat ze gepoept of geplast hebben. Die imam weigerde toch de onreine hand van Verdonk te schudden daarom?


  Maak melding
 13. @agnes,

  Heb je gezien in het programma Studio Brazil hoe die viezerik van een Hugo Borst z’n mond laat likken door die slappe hond die hij Messi noemt? Vervolgens drinkt en eet hij zonder z’n lippen en handen te wassen. En raakt hij van alles aan. Echte hondengedrag.
  Ik vroeg me af waarom hij die hond, die echt bejaard en ziek lijkt, niet naar Cruijff of Van Hanegem heeft genoemd. Hebben ze bij de NOS niet het geld om een dierenarts naar die hond te laten kijken? Ik vrees dat hij wel eens live de pijp uit kan gaan.


  Maak melding
 14. Ach gut wat zijn ze het weer eens, de zwarte Jut n Jul van de waterkant, probeer jullie hoofd eens bij het onderwerp te houden voorzover nog dat mogelijk is met jullie gefrusteerde koppen.


  Maak melding
 15. Gert, als alle zwarten in Nederland voorbeeldige burgers zouden zijn , allemaal zouden ze afstuderen aan de universiteit, allemaal zouden ze topposities innemen, allemaal zouden ze zich dag en nacht doodwerken en met hun eerlijk verdiende geld mooie auto’s zouden kopen om ermee naar het werk te rijden en op zondag rondrijden met hun blanke man of vrouw waarmee ze gelukkig getrouwd zijn samen met hun halfbloed kindjes om daarna weer te gaan vertoeven in de mooiste huizen in de mooiste buurten en op 5 december vierden ze als klap op de vuurpijl Sinter Klaas feest compleet met Zwarte Piet, kortom ze zouden 100% geïntegreerd zijn, dan zou er volgens jou geen racisme meer voorkomen in de Nederlandse samenleving?

  Als een allochtone groep niet werkt (om welke reden ook) en crimineel gedrag vertoont, willen de racisten onder de autochtonen dat ze zo snel mogelijk weer oprotten. Als een allochtone groep het boven gemiddeld goed doet in de samenleving en succesvoller is dan de autochtone groep, willen racisten in de autochtone groep dat ze zo snel mogelijk oprotten omdat ze ‘hun’ banen, ‘hun’ huizen en ‘hun’ mannen en vrouwen inpikken. Het is voor racisten nooit goed, je bent nu eenmaal racist of je bent het niet.


  Maak melding
 16. Als mijn Tante een snikkel had, was het mijn oom, lekker hypothetisch verhaal wel weer met een vooringenomen mening, ingegeven door gefrustreerdheid of het domweg het iets te kankeren willen hebben, het is niet goed of het deugt niet, de mening van een mafkees


  Maak melding
 17. Als mijn Tante een snikkel had, was het mijn oom, lekker hypothetisch verhaal wel weer met een vooringenomen mening, ingegeven door gefrustreerdheid of het domweg het iets te kankeren willen hebben, het is niet goed of het deugt niet, de mening van een mafkees, als je nu eens wat positiefs in te brengen had


  Maak melding
 18. Als mijn overgrootvader had verwacht dat er ooit een claim zou komen, dan had hij zijn slaven wel wat harder laten ploeteren in het suikerriet.


  Maak melding
 19. @Berry,

  Jouw criminele overgrootvader was te druk bezig met het zaaien van z’n zaadjes in de slavinnen in het hoge suikerrietgewas. Het is over jouw overgrootmoeder dat jij je zorgen zou moeten maken. Hoe verdroeg ze zoveel ontrouw? Heb jij die trauma van haar geerfd? Wil je schadevergoeding verhalen op je overgrootvader tnm jouw overgrootmoeder?


  Maak melding
 20. Jesse:

  Bedankt voor de compliment,ik ben zeer vereerd dat ik met de heren /dames die je opsomt mag uitvaren met mijn Armada.

  Ray :

  Ook bedankt dat je het voor ons opkomt,volgens mij heeft Jesse nog hoofdpijn van het afgelopen weekend !

  Agnes :

  Welke collega´s heb je dan ?

  Dat heb ik nooit mee gemaakt op mijn werk,doodeenvoudig omdat ik in de Cantine eet !!

  Jesse:

  Ik ken ook Surinamers die na een toilet bezoek, ook hun handen niet wassen.

  Het feit dat de Imam mw: verdonk weigerde om haar hand te schudden, heeft te maken met zijn geloofsovertuiging.

  Het heeft niet te maken omdat mw: Verdonk, na een toilet bezoek haar handen niet heeft gewassen.

  Koos de Jong :

  Jij zegt dat er genoeg werk is in Nederland, terwijl er dagelijks mensen worden ontslagen omdat het bedrijf failliet is gegaan.

  Mijn ex werkgever gaat volgend jaar 2000 mensen lozen,en dat dat zijn ook hoog gekwalificeerde arbeidskrachten( employee. )
  Ik ben bij tijds weggegaan anders was ik erbij, dus kom niet zeiken dat er voldoende werk gelegenheid is.

  Dus je verwacht van iemand die een Academische opleiding achter de rug heeft, dat hij/zij asperge moet gaan steken !

  Verder schrijft je dat de Allochtonen over vertegenwoordig zijn wat de criminaliteit betreft,wel wat versta je onder Allochtoon ?

  Geeft mij maar een definitie wat een Allochtoon is, dan kunnen we verder communiceren.

  Erger nog : dus iemand die zijn /haar mening geeft dat het niet goed gaat, moet van jou zijn/ haar heil elders zoeken.

  Who the F.ck ben je eigenlijk,we leven hier in een Democratische land,dus een ieder mag zijn /haar mening uiten.

  Mits het niet kwetsend is voor de Staat en gemeenschap !!!!

  Ben 66.

  Wat loop jij ook te zeiken man :

  Dus die kerel woont hier,maar hij moet zijn feestje elders vieren.
  Wat een slap gelul is dat ???????


  Maak melding
 21. Jesse wat heeft u weinig inzicht en wat barst u van de vooroordelen en speelt u voor rechter.
  Altijd de zwart wit kaart.
  Ja Tropische/ Zwarte mensen zijn hygiënischer dan Blanke. Dat heeft echter niets te maken met beter of slechter. De minder hygiensische Blanke heeft waarschijnlijk veel meer weerstand opgebouwd.
  In de tropen spring je het hele jaar rond zonder probleem in het water van de kreek of rivier. In tropische gebieden is het best prettig om je dagelijks te bevrijden van zweet etc. en als er schoon fris water is wat houd je tegen. In de tropen is een infectie veel sneller een probleem dan in koude streken van de wereld. Hopelijk weet u waarom de Parfum is uit gevonden. Omdat de paleizen en steden in de 18de eeuw Vreeeeeeeselijk stonken (u mag raden waarom).

  In Noordelijker streken had men het jaar rond lang niet altijd prettig water. De badhuizen cultuur is niet voor niets rondom de middellandse zee ontstaan.

  Wat u veroordeeld (Hugo Borst met de Teckel) is niet meer dan een risico wegging. In de tropen is een huisdier makkelijker drager van ziektes en foute bacteriën dan in de koude streken. Voeg daar aan toe dat de weerstand (door andere leef omstandigheden) in Noordelijker streken iets groter is dan is meer aanvaarden van een hond geen onverantwoord risico terwijl dat in de tropen wel onverantwoord is.

  Of u een lik van een hond smerig vindt is uw persoonlijke beleving. Kan ik mee leven. Maar veroordeel de mensen niet die een geringere afstand houden tot hun huisdier. Ik kan mij zelfs voorstellen dat u ook afstand wil houden tot die mensen maar VEROORDEEL ze niet.
  Voor u privé zijn ze minder hygiënisch dan zwarte mensen. En u kunt zelf u handen ook wassen als u die mensen begroet heeft als u hun hygiëne niet vertrouwd.

  Wanneer gat u eens nuanceren en niet direct in de beschuldiging en rasisme modus


  Maak melding
 22. @JoJo,

  Zolang blankmans blijft volharden dat slavernij ok was en hij er niks mee te maken heeft, zolang hij schreeuwt over domme luie negers en intussen zijn vrouw het huis laat afbetalen, zolang hij neerkijkt op iedereen (Japanner, Chinees, Afrikaan, Indier, niemand die gekleurd is deugt in zijn ogen), zo lang gaan de verwijten over en weer bestaan. Maak je geen illusies.


  Maak melding
 23. Micky Mouse.

  Ga nou geen olie op het vuur gooien, a.u.b.
  Wat je nu doet is een verdachtmaking die je niet kan staven.
  Ik ben geen Moslim,maar stel dat het zo was, zou ik dit niet
  kunnen waarderen.


  Maak melding
 24. Voor alle Afro’s met een nooit aantoon baar slavernij syndroom: lees de column vab Ajiedj Bakas

  KEIHARD, CONFRONTEREND EN O ZO WAAR

  “Je ziet al waar de hele heisa over Zwarte Piet op uit moet draaien: herstelbetalingen. Onlangs hoorde ik bij het televisieprogramma Boeken Etcetera schrijver Frank Martinus Arion uitroepen dat Nederlanders 6 miljard euro aan herstelbetalingen moeten dokken aan de Nederlandse Antillen om van hun schuld(gevoel) af te zijn. Zijn opponent aan tafel, historicus professor Piet Emmer, die een dik boek schreef over de Nederlandse slavenhandel, plaatst hier zijn vraagtekens bij.

  De slachtofferrol van zwarten is volgens hem een excuus en helpt niet echt. Ook de kwalijke rol van de Nederlanders moet volgens hem genuanceerd worden, want het Nederlandse aandeel in de handel van circa 11 miljoen zwarte slaven naar de Amerika’s bedroeg ongeveer 5 of 6 procent en slaven had je in die tijd ook overal in Azië, het Midden Oosten en Afrika. De nazaten daarvan hoor je nimmer over ‘herstelbetalingen’ praten. Bovendien zijn de slaven uit Afrika er in materieel opzicht op vooruit gegaan toen ze naar de Nieuwe Wereld kwamen, aldus Emmer.

  ‘De praktijk laat zien dat klagers simpelweg niet willen inzien dat ze gewoon te weinig talent hebben en dat ze daardoor mislukken en dat hun mislukking niet komt door het racistische Nederland of door Zwarte Piet’

  Voor slimme mensen is de keuze snel gemaakt. Maar klagers, de losers van morgen, zullen luidkeels hun frustraties proberen te botvieren op de omringende samenleving. En op succesvolle immigranten, want de krabbentonmentaliteit blijft van kracht. Deze zuurbekjes zullen er de komende tijd dan ook voor gaan zorgen dat Nederlanders alle lol in het Sinterklaasfeest gaan verliezen

  zie ook: http://biz.thepostonline.nl/2014/07/07/klaagneger-op-toekomstige-arbeidsmarkt-verliest-van-turboneger-en-braboneger/


  Maak melding
 25. Beste Henk Molenaar,

  Dank je wel voor het delen van de betreffende artikel. Daar zit geen woord Spaans bij. Ik kan alleen maar zeggen AMEN !


  Maak melding
 26. Molenaar,
  Helemaal jouw niveau, niks onderbouwd, maar wel geheel in jouw straatje. Losse flodder afkomstig van een angsthaas net als jij!
  Who the hell is Adjiedj Back-Ass??


  Maak melding
 27. Henk Molenaar,Koos de jong, hans van de Broek, hans,nazaten en medelid van de Geoctroyeerde Sociëteit!
  Maken jullie je kippenborstjes maar nat.


  Maak melding
 28. Advocaten noemen herstelbetaling een volstrekt kansloze actie. Er zijn diverse juridische barrières. 1 daarvan is om aan te tonen dat de huidige generatie daadwerkelijk schade heeft geleden door het slavernijverleden. Volgens mij niet een onbelangrijke.

  Suriname staat straks voor lul in de rechtszaal en de Nederlandse Staat zal de proces kosten verhalen bij Suriname.


  Maak melding
 29. @Henk Molenaar,

  Je hebt het probleem goed naar voren gebracht. Nederlanders verlangen totale vernederlandsing van de werknemers. Een eigen allochtone identiteit wordt als ‘lastig’ en ‘oncollegiaal’ gezien en ten onrechte gezien als ‘hij zal wel tegen ons zijn’.

  Ik heb die Ajiedj Bakas een paar keer gezien op de TV. Het is een donkere hindoestaan die helemaal geen hindoestaanse identiteit meer heeft. Hij is helemaal vernederlandst. Of hij gelukkig is met zichzelf? Kan best. Sommige mensen kiezen gewoon om te behoren tot de culturele meerderheid. Donkere mensen met een blanke gedachtengoed. Mag, kan. Maar ze moeten niet dienen als voorbeeld voor de rest.


  Maak melding
 30. Beste Henk Molenaar,

  En nog zo iets waarom deze claim kansloos, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, ook de Verenigde Provinciën genoemd, was tussen 1588 en 1795 een confederatie met trekken van een defensieverbond en een douane-unie. Ze besloeg grotendeels het grondgebied van het huidige Nederland en haar koloniën. Nergens wordt genoemd dat het huidige Nederland de enige rechtsopvolger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden is. Heb dit ook laten uitzoeken door een kennis van mij. Redelijk goed ingevoerd in deze materie.

  De Nederlands regering in welke staatsvorm dan ook heeft geen slaven gehouden. Tja, hoe complex wil je het maken.
  Het waren veelal bedrijven die slaven hielden.

  Om te beginnen Suriname slaat de plank mis voor wat betreft de aansprakelijkheidsstelling.


  Maak melding
 31. Ze hebben het weer voor elkaar het stelletje gefrustreerden, het gaat weer over van alles behalve de kapotgesneden tent en wie daar verantwoordelijk voor zou zijn, zijn de hersens al zo ver aangetast door de stuf en coke dat je niet meer weet waar het over gaat?


  Maak melding
 32. @Koos de Jong,

  Het was toen zo en het is nu nog steeds zo dat wanneer Nederlanders misdaden plegen in het buitenland, ze ook daarvoor in Nederland gestraft kunnen worden. Dus die slavenhouders konden ook in Nederland gestraft worden door de Nederlandse regering. Dat is niet gebeurd omdat niemand er was om namens de slaven een aanklacht in te dienen toendertijd.


  Maak melding
 33. Is er iets op tegen om kinderen bij te brengen dat Zwarte Piet inderdaad racisme is? Nu de discussie over zwarte piet weer is opgewaaid in Nederland , worstel ik met deze vraag. Ik zie in de media steeds vaker discussie over dit punt en het schijnt dat er inmiddels zelf heuse actiegroepen zijn van andersgekleurden die dit standpunt willen uitdragen. Heel eerlijk gezegd neig ik er naar om me solidair te verklaren met deze mensen en hun standpunten. Zwarte Piet is namelijk racisme!

  Je kunt toch niet volhouden, omwille van een traditie, dat zwartgeschilderde mensen met een teveel aan rood op hun lippen die ook nog eens raar praten, expres dom overkomen en kunstjes doen gewoon karikaturen zijn van negroïde mensen. Het is kleinerend en beledigend voor een steeds groter wordende groep in onze multiculturele samenleving, waarvan we met z’n allen toch nog altijd vinden dat het een tolerante samenleving is. Toch?

  Maar ik worstel dus wel met deze vraag. Want als ik actief iets zou willen bijdragen aan het bestrijden van discriminatie en racisme (wat ik graag wil omdat ik denk dat racisme één van de gevaarlijkste dingen van onze samenleving is, je hoeft maar terug te kijken naar de Tweede Wereldoorlog om dat te begrijpen) betekent dat ook dat ik mijn dochtertje Sterre zou moeten vertellen dat Sinterklaas en Zwarte Piet niet bestaan. Dan zou ik haar moeten vertellen dat we in Nederland een traditie hebben met slavernij en dat we daarom het Sinterklaasfeest vieren door mensen zwart te schminken en onze medelanders bewust moeten kwetsen. En dat kan ik niet. Hoe leg je dat aan een kind uit dat zo zichtbaar geniet van deze traditie? Er is niets meer verrukkelijk dan een glunderend kindergezicht bij haar schoen vol chocoladeletters. Het Sinterklaasfeest op de crèche is het hoogtepunt van het jaar, in elke geval voor de kinderen. Moet ik ze dat dan afnemen?

  Ik denk van niet. Maar ik denk tegelijkertijd wel dat ik mijn dochter zo tolerant mogelijk moet opvoeden. Ik wil haar leren dat we ooit zijn bevrijd van onderdrukking en dat we ervoor moeten waken dat deze onderdrukking nooit meer terugkeert.

  Misschien klinkt dit erg overdreven maar ik heb altijd al een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel gehad voor dit soort zaken. De jaarlijkse Sinterklaasviering op school bij Sterre heb ik uit principe nooit bijgewoond, wel heb ik een keer voorgesteld iets met groene pieten te doen, maar daar werd ik om uitgelachen.
  Ook nu zal ik worden uitgelachen en worden bespot zoals heel wit Nederland onze nationale heldin Anouk destijds uitkotste.
  Hoe haal ik het in mijn hoofd om als blanke Nederlandse het op te nemen voor een groep medelanders die zich gediscrimineerd voelt? Uit rationalisme misschien?
  Het fenomeen Zwarte Piet is racistisch en ik ben zeer verheugd dat de Amsterdamse rechter middels zijn beslissing dit heeft bevestigd. Zou er dan toch nog een groene piet kunnen ontstaan?


  Maak melding
 34. Al zou de roep om schadeloosstelling geen cent opleveren, maar slechts zorgen voor ergernis, hoge bloeddruk en een paar hartinfarcten bij de erfgenamen van de slavenhandelaars en slavenhouders, dan nog zou het voor mij de moeite meer dan waard zijn. Als de slaven bij de afschaffing van de slavernij, net als de slavenhouders, meteen schadeloos gesteld waren, hadden we nu, 151 jaar later, niet meer over herstelbetalingen gepraat. De slavenhouders kregen meteen een vergoeding voor elke slaaf die zijn ‘vrijheid’ kreeg, de slaven zelf werden in het diepe geworpen met een molensteen van 10 jaar verplichte arbeid genaamd staatstoezicht om hun nek. In mijn typisch Creoolse familie komen er een heleboel universitair geschoolden voor, die iets goeds van hun leven gemaakt hebben, dit ondanks het feit dat de nakomelingen van de slaven helemaal geen hulp aangeboden kregen om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Persoonlijk hebben de meeste leden van mijn familie geen Nederlandse liefdadigheid nodig, van ons mag Nederland de pot op, maar dat wil niet zeggen dat Nederland de ex slaven en hun nakomelingen niet slecht heeft behandeld, als wij het nu in Suriname beter hebben dan onze tijdgenoten in Afrika (die we niet kennen en waar we ons ook niet mee vergelijken, we vergelijken ons met de mensen die in onze directe omgeving wonen), dan hebben we dat helemaal niet aan Nederland te danken. Suriname mogen van mij goede betrekkingen onderhouden, die tot wederzijds voordeel leiden, wij hoeven geen vijanden van elkaar te zijn.

  Ik lees net in de krant dat Nederlanders nog steeds, ondanks Bouterse, heel veel investeren in Suriname, soms noemen ze deze investeringen ontwikkelingshulp. Denk je dat Nederlanders deze investeringen in Suriname plegen omdat ze zoveel van Suriname en de Surinamers houden? Helemaal niet, ze plegen deze investeringen omdat zij er zelf beter van worden, iedere Nederlander die denkt dat Nederland onbaatzuchtig in Suriname of in andere derde wereldlanden investeert moet er bij zijn regering maar voor gaan pleiten dat ze geen cent meer investeren in de ontwikkelingslanden, blijf maar lekker weg, dan zullen we zien wie er meer nadelen van ondervindt.


  Maak melding
 35. Beste Jesse
  Ik heb geen enkele illusie tot u door te dringen. Ik doe dit alleen maar als humoristisch tijd verdrijf om te zien welke …… reactie er komt. Hier voor schrijf in puntjes om mij zelf niet te verlagen tot bedenkelijke niveau’s.

  U geeft slechts aan wel kennis getankt te hebben maar het niet te kunnen verwerken. U plaatst alles in de eigen context van HAAT tegen hele groepen blanke mensen die u nog de mensen waar me u veel kenmerken deelt nooit iets kwaads aangedaan hebben.
  Ik weet uit ervaring dat discriminatie in Afrika extremer is dan in Europa. U (helaas kan ik geen ander woord vinden) geraaskal maakt u en uw soortgenoten tot wat


  Maak melding
 36. ‘Zwarte piet is een Neger’

  menig blanke Nederlander en sommige donkere Nederlanders (waaronder Adjiedj Bakas) worden direct giftig bij het lezen van een titel als de bovenstaande. Al bijna twintig jaar wordt vrijwel jaarlijks de discussie gevoerd, waarom Zwarte Piet nou eigenlijk zwart is. Het culmineerde een jaar of zes geleden bij de NOS met een eenmalige inzet van ‘Regenboogpieten’, waarbij de angstvallige behoefte om middels veelkleurigheid niet meer te discrimineren, juist de discussie omtrent racisme aanwakkerde en benadrukte. Want wat is Piet nou? Een neger of een schoorsteenveger.
  Zoals de Sinterklaasviering in duizend jaar dramatisch veranderde naarmate de historische en culturele verhouding ten opzichte van het feest veranderden, zo is het prima dat Piet tegenwoordig aan de kinderen wordt uitgelegd als schoorsteenveger. Sinterklaas is immers Sinterklaas niet zonder Piet, en als de verwijzing naar slavernij te gevoelig ligt is het schoorsteenveger-argument prima om alsnog Piet te behouden. Dat het historisch incorrect is en Piet toch echt gekleed is als een zwarte page, hoeft daarnaast echter niet zo rigoureus ontkend te worden.

  Waarom die angst voor confrontatie met iets uit ons gemeenschappelijke verleden? Onze rijkdom en historische steden zijn voor een flink deel op WIC- en VOC-mentaliteit gebouwd, controversieel, maar Balkenende had daar toch echt een punt mee. Niet dat we ooit terug zouden moeten, natuurlijk, maar het is een enorm stuk geschiedenis waar Zuid-Afrika, Suriname, Indonesië en allerlei andere landen het product van zijn. Ontkennen heeft geen zin.

  Piets verleden is er nu eenmaal. Ja, er kan een moderne draai aan gegeven worden, prima. Maar die draai kan niet verhullen dat Piet toch echt zeker honderd jaar een negerpage was, voor hij de carrièreswitch naar ‘schoorsteenveger’ maakte. Piet stamt uit een tijd waarin ‘blackface’, ofwel het zwart schminken van het gezicht om zwarten uit te beelden, op toneel en in films eigenlijk standaard was .

  Feesten en mythes veranderen zoals al gezegd continu, dus wellicht vertelt men de kinders over honderd jaar nog steeds het schoorsteenveegverhaal en bestaat het daarmee langer dan de Piet als zwarte knecht. Dat kan. Maar stellen dat Piet in 1850, toen hij werd geïntroduceerd, schoorsteenveger was en geen negerknechtje? Dat is historisch niet alleen incorrect, maar ook als in een angststoornis ontkennen van een verleden waar we best eens wat minder paniekvoetbal over mogen spelen. Elk geschiedenisboek van elk mogelijk land heeft immers z’n zwarte bladzijden. Dat heeft niks met trauma’s te maken maar een kwestie van je geschiedenis erkennen.


  Maak melding
 37. @M.

  Je hebt mijn posting niet goed gelezen. Ten tijde van de slavernij
  bestond de koninkrijk der nederlanden niets eens. Nergens staat vast gelegd dat de huidige koninkrijk de rechtsopvolger is van de oude republiek. Wil suriname een kans maken dan zullen ze bedrijven afzonderlijk aansprakelijk moeten stellen en dan nog wordt een lastig verhaal. Bewijs maar dat de generatie onder slavernij lijdt.


  Maak melding
 38. Jammer van die tent.
  gelukkig kan een Hollander dat niet gedaan hebben. Die wonen niet een zuid-oost. Zijn inmiddels verdreven door 400 andere nationaliteiten. Zelfs de Surinamers trekken weg uit zuid-oost als ze de kans krijgen.


  Maak melding
 39. gelukkig gaat het ook weer over zwarte piet…..
  Het is simpel de blanke bischop heeft een hele serie donker gekleurde onbetaalde medewerkers die het werk voor hem doen.
  Dat is dus meer een vingerwijzing naar de kerk dan naar een volk die dit elk jaar herdenkt met geschenken aan elkaar.
  Elke kultuur heeft wel uitingen waar een andere cultuur zich aan stoort. Is dat erg. Mss wel.
  Als oranje wint met voetbal zingen we “hij heeft gewonnen de zilver vloot” Is dus een verwijzing naar de Nederlandse kaapvaarders die een groot bloedbad hebben aangericht om het geroofde zilver uit Midden America af te pakken van Spanje.
  Piet hein was eigenlijk een kaper…
  Met die buit is de West indische Compagnie opgericht. Daar is de ellende dus mee begonnen. Zo is de cilkel weer rond. Het geroofde goud en zilver uit Mexico is gebruikt om de slavernij in Suriname te bekostigen.
  Mogen we nu niet meer zingen ook?


  Maak melding
 40. Sommigen bliijven hardnekkig volhouden dat Nederland geen voordeel heeft behaald via slavernij en kolonialisme en dat anderen (de slachtoffers) daar geen nadeel van hebben ondervonden.

  Dan hoe komt Nederland in het bezit van de Antillen (delen ervan)? Waarom zijn de Malvinas bezit van Groot-Brittanie en niet van Argentinie? Hoe komt de VS an Hawaii en de Garcia eilanden? Waarom heeft geen enkel Afrikaans land land in bezit buiten Afrika? Waarom heeft geen enkel Aziatisch land land in bezit buiten Azie? Hoe komt het dat het alleen de blanken zijn die in bezit zijn van land buiten hun oorspronkelijke woongebieden? Ten koste van wie is dat verkregen? Wat is gebeurd met die oorspronkeleijke bewoners van al die bezette gebieden? Hoe komt Frankrijk aan Frans Guyana? Hebben ze het gekocht van de Indianen of gestolen/ingepikt? Wat hebben ze gedaan met de Indianen die er woonden?En hebben die Indianen er geen schade van ondervonden en is hun leefwijze verstoord en hun cultuur vernietigd?
  Ja mensen, steek je kop maar in het zand. Dat is zo makkelijk. Mensen hebben een soort mechanisme in zich om zich aan te sluiten bij de winner, die in dit geval de Europeanen zijn. De verliezers (slaven, Indianen) worden voor van alles uitgemaakt, van minder intelligent tot lui en gierig. maar feit is wel dat zij wel iets kwijt zijn en de kolonialen niets. Die hebben er alleen dingen (land, grondstoffen enz.) bij gekregen. En dan moeten we het nog zielig vinden dat ze een claim voor schadevergoeding krijgen. De wereld op z’n kop!


  Maak melding
 41. @Jesse, massa hysterie en gejank om pegels omdat je over grootmoeder slavin was. Het Verbond van lelijke vrouwen klaagt Intertoys aan voor een paar ton want het is de schuld van Barbiepoppen in speelgoedfolders dat ze geen man hebben en dus zijn ze maar pot geworden.

  Bij de onafhankelijkheid heeft Suriname van Nederland een bruidsschat meegekregen. Ware het niet dat de huidige president met zijn staatsgreep destijds een bres heeft geslagen in de overheidsfinanciën.

  De Surinaamse Burgers moeten dus een schadevergoeding bij Bouterse eisen. Als hij met zijn poten van Suriname was afgebleven zou het land vele malen beter voor hebben gestaan. Het onderwerp Slavernij was niet eens aan bod gekomen en ze hadden kunnen zwemmen in het geld.

  En is maar 1 remedie hiervoor, keihard werken. Wellicht een vies woord voor de beroepsclaimers maar neem van mij aan dat is de enige weg naar rijkdom.


  Maak melding
 42. Advocate
  De vergelijking moet integraal gemaakt worden. De levens standaard is in Suriname vele malen hoger dan in de landen waar de slaven vandaan kwamen. BNP per inwoner is 3 tot 10 maal hoger. Om over de levensverwachtingen en de ontplooiingsmogelijkheden, lokaal geweld, onderdrukking (Bokko Haram) etc maar niet te spreken.

  Sterker in de landen waar de slaven vandaan komen is nog steeds slavernij (bloed diamanten/ kind soldaten/ coltan mijnen, sex slaven/uit huwelijking/ etc). Hiermee wil ik misdrijven in het verleden niet goedpraten. Men moet het verwerken in de context van toen en nu.

  Ja Piet Hein was een zeerover maar wel in een conflict met Spanje. Ja Jan Pieterszoon Coen heeft een deel van de Molukse bevolking uitgeroeid.

  Verwerken en vergeven is van groot belang om vooruit te kunnen. Vooral niet vergeten maar met respect herinneren welke offers voorouders en ouders gebracht hebben om je te laten worden wie je bent.

  “Vergeven is je niet gewonnen geven, maar jezelf overwinnen”

  Dat is niet makkelijk maar veel makkelijker dan steeds tegen de muur op te lopen en wrok op te bouwen.


  Maak melding
 43. @Jesse

  Het zwarte volkmoet dankbaar zijn aan hun voorouders dat zij,de nazaten dus, heden in Suriname zitten of in Nederland
  Zou de slavernij niet bestaan hebben zouden zij in AFRIKA zitten tenmidden van de hutu’s en tutu’s of zelf ook een hutu en een tutu zijn of gewoo lid zijn van de boko haram of slachtoffer van de boko haram.
  Vraag maar aan de nazaten hoeveel van hun graag terug zouden wilen keren naar Afrika…


  Maak melding
 44. @Ray,

  Wie verkoopt wapens aan de Afrikanen om onderling te vechten? Wie stookt de ene groep op tegen de andere in Afrika om zo goedkoop toegang te krijgen tot de grondstoffen? Wie koopt regeringslieden om daar? Wie vertelt hen dat condoom gebruiken slecht is (blanke RK kerk) zoadat ze sterven aan geslachtsziektes? Wie subsidieert z’n eigen landbouwproducten zo veel dat de Afrikaanse producten daardoor duurder uitvallen en preekt tegelijkertijd eerlijke handel? Wie steunde de blanke boeren in Zuid-Afrika en Zimbabwe toen ze de beste landbouwgronden inpikten en de zwarten als slaaf-arbeiders gebruikten? Wie betaalt slechts een peuleschilletje voor de grondstoffen van die landen? Wie zet voortdurend gunstig gezinde, maar zeer corrupte bewindslieden aan de macht?
  You tell me!


  Maak melding
 45. Jesse, als jij zo graag van de de hak op tak wil springen, dan doe ik wel even mee, waarom vraag jij dan niet aan je zwarte broeders waarom ze dan niet meer condooms gebroken wanneer ze zo nodig naast hun eigen vrouw, een andere vrouw moeten bezwangeren, en ook in het mooie Suriname het aantal gevallen van SOA’s en Aids behoorlijk hoog ligt, waar word nog onnodig veel kwik gebruikt bij de goudwinning en in de rivieren terechtkomt, als jij zonodig de boel hier af wilt zeiken, kunnen anderen dat ook wel. probeer eens je commentaar/kritiek op het topic toe te spitsen, voor zo ver dat nog mogelijk is met al die frustraties en dat obsessieve gedrag van je.


  Maak melding
 46. @Jese

  Dat Afrika het nooit verder kan brengen is niet de schuld van anderen[uitenlanders] maar dat hebben zij aan zichzelve danken. Zij zijn door eeuwen heen in een gecht verwikkelt onderling. Zie mar de hutu’s e de tutu’s,een burgeroorlog onderelkaar, zie de boko haram ontvoert elke dag schoolmeisjes en weet je wie de afrikaanse regering om hulp vragen om de dag te redden? Ja Amerika,amerika jou vijand en vriend van Afrika.
  Mens, wij leven eeuwen verder maar jij lijkt nog vastgenageld te zijn eeuwen terug.


  Maak melding
 47. @Jesse

  Ongeveer 22 miljoen Afrikanen zijn hiv-besmet en tegen deze achtergrond blijkt in Kenia een meerderheid van de katholieken condoomgebruik te steunen. Eenderde van de Kenianen is katholiek en volgens sommige schattingen is eenvijfde hiv-positief.

  Hallo,hallo,de afrikanen moeten bepalen of zij condoom moeten gebruiken of niet.

  In het VN-onderzoek werd niet alleen gevraagd wat hiv is, maar de jongeren moesten ook twee manieren noemen om zich te beschermen, zoals condooms gebruiken of je beperken tot één partner na een hiv-test. Ook moesten ze twee misvattingen over aids kunnen opnoemen. In Afrika leven nog veel mythes over aids, bijvoorbeeld dat je het niet kan krijgen als je je met cola wast na seks. Veel jongeren geloven deze verhalen, waardoor ze een grotere kans hebben op besmetting.

  Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft de regering verboden elf miljoen Chinese condooms aan te kopen. De rechter acht de rubbertjes uit China te klein voor de Zuid-Afrikaanse man
  .
  Welke maat condooms gebruiken de afrikanen dan….xxxxx Large ?!


  Maak melding
 48. @Ray, hans,

  Jullie bewering is dat dankzij de slavernij, de Surinaamse zwarten er beter af zijn dan de Afrikanen.

  Vertel mij dan, wat voor wetenschappelijke ontwikkeling is er in Suriname? Vergelijk dat eens met Nigeria. De peil van wetenschap en technologie is daar redelijk hoog. Vele malen hoger dan in Suriname. Hoezo, geen ontwikkeling in Afrika? Zet je zwarte bril eens af, dan kun je beter zien.


  Maak melding
 49. Jesse,zet jij je bril eens op, dan kun je beter lezen,
  bovendien heb ik een lichtbruine bril.
  Maar wat heeft Afrika met de vernielde tent van het Keti- Koti feest te maken, jij begint nu toch echt in war te raken


  Maak melding
 50. Hans, jij kunt eea ophelderen. Waar was jij in de nacht van 5 op 6 juli, toen de tent werd doorgesneden. Waar waren jij, Henk Molenaar en Ray? Toch niet in de Bijlmer? Ik hoop dat je een alibi hebt. Alles wijst erop dat je tegen die bijeenkomst was.


  Maak melding
 51. Jesse, als ik al iets met die tent van plan was, zou ik hem “heel” naar Afrika sturen voor een vluchtelingen kamp in dat geweldige Afrika van jou


  Maak melding
 52. Ai brada nanga sisa, mi tek wan kiek yere. Ik moet altijd glimlachen wanneer eens de zwarte bevolking te grazen wordt genomen door blanken, en de reactie die erop volgt laat mijn lachspieren niet onaangeroerd. Er zijn inderdaad blanke mensen die zo dom zijn om te denken dat anders gekleurden geen recht hebben van leven en vrije meningsuiting, maar nog erger is het feit dat de zwarten aan wie racisme ten grondslag ligt de godsdienstleer van deze zelfde blanke domoren aanbidden alsof het de hunne is. Wat een schande en hielenlikkerij…dus Surinamers keep your big mouth shot, want de vloek uwer voorouders heeft zich over u ontfermt en leer ermee te leven en niet zeuren maar neem alles voor lief…het is de wil van uw blanke God.
  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES