Brandweer Suriname weer aan het werk na korte actie

7

Een deel van het personeel van de Brandweer Suriname heeft een paar dagen terug een sitdown-actie gevoerd. Merkwaardig is dat niet de eind vorig jaar tot bondsvoorzitter gekozen Cliffton Pahalwankhan door de regering werd opgeroepen voor een onderhoud.

In plaats daarvan ging voormalige bondsvoorzitter John Seedorf aan de onderhandelingstafel met brandweercommandant Cecil Waal en minister van Justitie en Politie ad interim Stanley Betterson (Regionale Ontwikkeling). Minister Edward Belfort van Justitie en Politie bevindt zich in het buitenland.

De prikactie van de brandweerlieden werd in het weekend weer opgeschort.

7 REACTIES

 1. Brandweer Suriname weer aan het werk na korte actie.

  Gelukkig dat ze weer op tijd aan het werk zijn gegaan.
  Want rukwinden houden huis in Suriname en veroorzaken schade in Paramaribo en Nickerie.

  En hebben ook rukwinden plaatsgevonden op de Goudvelden in het binnenland?

  En t.a.v. bovenvermeld artikel over de Brandweer in SU.
  Het is slechts een vraag aan de (reageerders).

  Waarom hebben ze de Brandweer in SU. nimmer gescheiden van het KPS?
  Was dit vanaf 25/11/1975 van de vorige eeuw niet mogelijk geweest?
  Waarom moet de Brandweer tot op heden onder de vleugels van het KPS zijn?


  Maak melding

 2. FER.E

  Voor jou en mij een vraag : erger nog ,waarom is er Brandweer in Suriname ? De brandweer kazerne zit in de stad,als er brand is, in het dorp( b.v. Lelydorp ) voordat de Brandweer ter plaatse is,dan is alles al naar de klote.
  Op jou vraag waarom de Brandweer onder KPS valt,is voor mij ook een raadsel,misschien om Bellie allert te houden !!!!!!


  Maak melding

 3. De voormalige bondsvoorzitter kan toch geen akkoord tekenen namens de brandweerlieden? Wordt de huidige bondsvoorzitter zo niet buitenspel gezet? Waarom pikt hij dat? Heeft de oud-bondsvoorzitter evenals de regering geen eergevoel en geen respect voor de huidige voorzitter? Wat een ego’s allemaal.


  Maak melding

 4. @Law mang.Dja & overige reageerders, odi odi.

  Over de voorgeschiedenis van de Brandweer in SU., heb ik wat kunnen achterhalen.

  Maar je hebt ook van de (zogenaamde) SU. nationalisten, die nog steeds gek zijn op bepaalde Koloniale Wetgeving.
  Daarom had ik het expliciet over 25/11/1975.

  Lees de voorgeschiedenis even maar.

  http://www.nbdc.nl/cms/show/id=509556

  Toch weer politiebrandweer

  Een aantal gemeenten koos voor terugkeer naar de vooroorlogse situatie, maar vaak werden de professionaliseringsslagen die in de oorlog gemaakt werden behouden.

  In 1952 werd eindelijk een nieuwe brandweerwet ingevoerd, waarbij de brandweerzorg definitief weer bij de gemeenten werd teruggebracht.
  Alleen Delft en Rijswijk hadden hun politiebrandweer weer heropgericht en in Leeuwarden en Den Helder was men ook al overgegaan op het systeem van brandweerzorg door de gemeentepolitie.
  Met de toenemende roep om specialisatie en professionalisering bij zowel brandweer als politie kwam het inzicht dat de taken niet meer te combineren waren en in 1962 stapte Den Helder en in 1965 Leeuwarden en Delft van hun politiebrandweer af.
  Rijswijk sloot als laatste de rij door in 1973 brandweer en politie weer te scheiden.

  In het warmere deel van het koninkrijk, op de Nederlandse Antillen en in Suriname werd bij de inrichting van de politie in 1949 ook de brandweertaak bij de politie ondergebracht.

  In onze tropische koninkrijksdelen was brand zo mogelijk een zeldzamer verschijning, omdat stoken voor verwarming daar niet voorkwam.

  Toch moest na de ernstige rellen op Curaçao in 1969 ook daar geconstateerd worden dat brandweer- en politietaken niet te combineren waren, waarna successievelijk alle eilanden de brandweertaken van het intereilandelijke politiekorps overdroegen aan eigen eilandelijke brandweerkorpsen en -korpsjes.

  In Suriname is de brandweertaak formeel bij de politie gebleven, maar werd wel een aparte afdeling brandweer opgericht.
  Een andere vorm van politiebrandweer ontwikkelde zich vaak bij bedrijfsbrandweren en bijvoorbeeld op de nationale luchthaven Schiphol.
  Daar werd de brandweertaak vanaf 1948 uitgevoerd door het Korps Orde & Veiligheid, waarvan de leden bij toerbeurt brandweer- en politiediensten verrichtten.
  Met de opening van de nieuwe luchthaven in 1968 was aan een scheiding van taken niet meer te ontkomen en werden de personeelsleden definitief bij een van de afdelingen ingedeeld. Een paar jaar later werden de diensten ook organisatorisch gescheiden.


  Maak melding

 5. FER E.

  Hoi FER.

  Toch interessant om te lezen dat je, het allemaal heb lopen zoeken via Google (internet ) goed man !
  Odi odi man.

  Law man.


  Maak melding

 6. In Suriname doen de Brandweer mannen aan comedy.De regering lacht zich rot over die actie van die gasten.Straks pakt Bouterse weer zijn wapen om in actie te komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.