Guyana trekt steeds meer Surinaams geld

18

PARAMARIBO, 4 jul – Surinaamse zakenlui gaan buurland Guyana steeds meer ontdekken als investeringsdoel. Een aantal hebben al filialen opgezet en anderen overwegen nog even. “Guyana is ons voornaamste doel”, zegt Anil Padarath, bestuurslid van de Kamer van Koophandel & Fabrieken.

Weliswaar zijn er nog wat haakjes en oogjes. Corruptie viert er hoogtij en ook de bureaucratie wil nogal tegen vallen. Maar dat ontmoedigt nauwelijks. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar is ruim dertig miljoen dollar aan producten geëxporteerd naar Guyana. De kamer wil niets liever dan deze trend stimuleren. “Guyana is nu heel interessant voor Suriname. Er is een goede markt voor kwalitatief goede Surinaamse producten en er zijn veel kansen”, zegt Padarath tegenover De West. De exportperspectieven zijn een goede prikkel.

Maar ook het investeren en opzetten van bedrijven in het buurland krijgen steeds meer ingang. “Rossignol heeft een grote hit daar”, aldus Padarath. De vleesproducent draait er sinds vorig jaar een volledige handel. Ook productiebedrijven als Rudisa en Fernandes zijn er neergestreken. En verzekeraar Assuria heeft Guyana onderdeel gemaakt van zijn regionale ambities. Surinaamse ondernemers investeren ook al in zuurstofproductie, mijnbouw en toerisme. Guyana zelf stuwt zijn groei met flinke investeringen in landbouwproductie. Padarath is onder de indruk van de goede wegen in landbouwstreken.

18 REACTIES

 1. ” Corruptie viert er hoogtij en ook de bureaucratie wil nogal tegen vallen”

  Het vorenstaande hebt je overal in de wereld. In het ene geval meer en in een ander geval minder. Waarschijnlijk is in het buurland, Guyana, minder. Dit moedigt de Surinaamse ondernemers om te investeren in Guyana. Ik hoop dat te machthebbers in Suriname lering kunnen trekken hieruit. Vooral letten op zaken die investeringen in de weg staan.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 2. De Surinaamse regering is door en door corrupt. Dat ondernemers nu de vlucht nemen naar Guyana is niet nieuw. Natuurlijk kiezen de hindoestanen eieren voor hun geld. Ze worden door Bouterse weggezet als 3e rangs burgers. Zijn beruchte speeches in de Ocer spreken voor zich. Dat Bouterse corrupt is wisten we al. Schijnt dat hij ook een wanbetaler is.

  PARAMARIBO – Ramon Melcherts heeft tegen Desi Bouterse in privé een kort geding aangespannen. Hij beweert dat Bouterse in 2009 US$ 350.000 geleend heeft en niet heeft terugbetaald. Via zijn raadsman Stanley Marica sleept hij Bouterse naar de groene tafel. De zaak heeft donderdag gediend.

  Advocaat van Bouterse, Jennifer van Dijk-Silos, zegt aan Starnieuws dat het bewijs geleverd moet worden. Zij wil in dit stadium niet veel kwijt over de zaak. “Volgende week moet ik antwoorden. Ik heb andere gegevens dan wat de eiser naar voren heeft gebracht”, stelt Silos. Zij benadrukt dat het kort geding tegen haar cliënt niets te maken heeft met het presidentschap. Het gaat om een zaak van vóór 2010.

  Melcherts heeft een actieve rol vervuld binnen de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij is in september 2011 nog gekozen als lid van de subafdeling Weg naar Zee van de NDP. Melcherts zou Bouterse geld hebben geleend voor de verkiezingen. Silos zegt dat haar cliënt Melcherts geen geld schuldig is. “Dit zal ik hard maken in mijn conclusie van antwoord. Meer kan ik in dit stadium niet kwijt”, zegt Silos. Ook Marica wil niet ingaan op deze zaak.


  Maak melding

 3. whoehaa, corruptie viert hoogtij en bureaucratie wil nogeens tegenvallen. Yu meki mi laufu mang,.. Whats tha differan with surinaam phiepple?


  Maak melding

 4. “ruim dertig miljoen dollar aan producten geëxporteerd naar Guyana.” Zijn dit Surinaamse producten ? Of wordt Suriname op slinkse wijze als doorvoer land gebruikt.Van deze door en door corrupte ondernemers gilde verwacht je ook niets anders.


  Maak melding

 5. Guyana heeft 2 keer meer inwoners dan Suriname. Logisch dan ook dat Surinaamse bedrijven er een exportmarkt in zien, maar ook gekwalificeerd personeel en productiefaciliteiten daar zoeken.
  Het gebied rond Nickerie, in beide landen, kon wel eens de graanschuur van de Caraibben worden.


  Maak melding

 6. In het boekje Voetbaltaal (1997) schrijft Anton Kantelberg over de Kabel, het verbond van Surinaamse spelers in Nederland, en de woorden die daarmee hun intrede deden in de Nederlandse voetbalwereld. “Een voorbeeld van ‘kabeltaal’ is panna, de bal tussen de benen van de tegenstander doorspelen.”

  Panna is het Surinaamse woord voor poortje.

  vandaag is ons poortje naar expansie Guyana!!!


  Maak melding

 7. Opgelet!!!!!
  Tactisch en strategisch blijven nadenken.

  Dit is zeker een goede zaak, maar we moeten niet te afhankelijk worden van Guyana. Dit, om te voorkomen dat het ons “pijn gaat doen” wanneer we zullen worden gechanteerd of geboycot door de Guyanezen in de kwestie Tigri. Daarnaast zal het onze onderhandelingspositie verzwakken.


  Maak melding

 8. Beste optie voor de hindoestanen is te emigreren naar Guyana.
  Suriname heeft weinig te bieden. Het land is verloederd met een paar criminelen aan het hoofd. Een referendum voor Nickerie is ook een optie. Aansluiting bij Guyana of bij Suriname, immers deze regering was ook als de kippen bij om de Krim te erkennen. Kan mij niet voorstellen dat ze een moeite hebben met een referendum.


  Maak melding

 9. Oh…..la…la.Natuurlijk zien de Surinaaamse ondernemers brood op de plank in Guyana.Anders zouden zij de stap niet nemen in het buurland. Je kan nagaan ,dat een mega bedrijf als Fernandes zelf zo ver heeft geschopt.Go on!!!!!


  Maak melding

 10. ondernemers zien coke op de plank in guyana?
  tja de coke is daar goedkoper en de export faciliteiten zijn daar beter.
  je hebt ook geen last van 100% controles.
  hoe zit het met de corruptie in guyana ?


  Maak melding

 11. Rocky / Rosa, os esperamos a todos los diputados en Andalucía con los brazos abiertos. No nos olvidéis, os necesitamos aquí más que en ningún lugar de España. Estoy contento de haberte con Martín de la Herrán y de saber que vais a poner toda la carne en el asador en Andalucía ¡mil gracias! no nos decepcionéis por favor. Enhorabuena por los resultados, mucho ánimo y toda la energía porsitiva desde el Mediterráneo andaluz.


  Maak melding

 12. Just want to say that I love your actions! I like how you mix things up on your blog and would like to continue to see a mix of things. Right now, I'm loving playing with textures so some more textures and/or tutorials and examples of textures! Thanks again for all you do.


  Maak melding

 13. There is so much going on below 7th down that way right now. It’s going to be a different neighborhood in 3 years. I’m so psyched, I just hope they aren’t all super high end in terms of rent.


  Maak melding

 14. Wonderful blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Kudos!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.