Rechtbank: ‘Zwarte Piet is discriminerend’

153

Zwarte Piet is discriminerend voor ‘zwarte’ mensen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. De rechters sluiten zich daarmee aan bij een standpunt van het College voor de Rechten van de Mens, dat stelt dat Zwarte Piet racistisch is. De rechtbank oordeelde ook dat burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam opnieuw moet kijken naar de vergunning die hij vorig jaar verleende voor de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad.

In november vorig jaar diende al een kort geding om ervoor te zorgen dat de gemeente de vergunning voor de intocht van de goedheiligman en zijn pieten zou intrekken. De voorzieningenrechter wees dit verzoek destijds af, waarop een bodemprocedure volgde.

De bezwaarmakers vinden de pieten racistisch en noemen de karikatuur ‘respectloos naar mensen van Afro-Afrikaanse afkomst’. Volgens de gemeente kan burgemeester Eberhard van der Laan alleen een evenementenvergunning weigeren als de openbare orde of veiligheid in het geding zijn.

153 REACTIES

 1. Daar gaan we met dat gezeik over Zwarte Piet,wat mij betreft mag Zwarte Piet, altijd Zwarte Piet blijven. In Suriname vierden we ook Sinterklaas,en de Sint was ook zwart,uiteraard Zwart Piet was zwart en blijft ZWART !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Aléén onze huid is zwart, maar onze bloed is net bij iederéén ROOD.


  Maak melding

 2. Het wordt steeds gekker in Nederland.
  Zelfs een Sinterklaas-optocht moet nu worden getoetst aan de Universele Rechten van de Mens.
  Waar gaat dat heen ?
  Binnenkort wordt ook de kerstman door dierenbeschermingsorganisaties aangeklaagd, omdat hij de rendieren voor zijn slee “aftuigt” met een zweepje.
  Ik vind het te gek voor woorden en ben het helemaal eens met Law mang.Dja.


  Maak melding

 3. en wat nu???

  wat zijn nu onze kansen voor de komende decennium?

  gaat de pro-piet werkgever *ons in dienst* nemen?

  belandt al onze aanvraag/verzoek (subsidie etc.) in het laatje onderaan?

  pas nu gaat het “gevecht” beginnen en gaat gekrenkt Nederland kiezen voor hun echte leider (wilders)

  ala boeng abi wang takroe koti succes!


  Maak melding

 4. Langs deze weg wil ik Quinsy Gario en al die andere beroeps demonstranten feliciteren met deze overwinning. Het is jullie gelukt de tegenstellingen tussen Zwart en Blank alleen maar verder te vergroten.

  De autochtonen zullen ons dit niet in dank afnemen. De positie van de Surinamers is hierdoor verzwakt.

  Moet je eens voorstellen, een paar blanken die in Suriname eisen het afschaffen van Keti Koti. Geloof me de wereld zou te klein zijn. We zouden die blanken met pek en veren het land uitschoppen. Hetzelfde gebeurt nu met een eeuwen oude traditie in Nederland. Het laatste greintje respect zullen we op deze manier ook verliezen van de Nederlanders. En laten we nu eerlijk zijn, het zijn de Nederlanders die altijd nog investeren in Suriname (voor zo lang het nog duurt).

  Ik heb totaal geen moeite met de Sinterklaasfeest. Voor mij is het een onschuldige kinderfeest. Wellicht moeten we ook de jodekoeken, witte bollen en zwarte drop tegen het licht houden.


  Maak melding

 5. In mijn omgeving woont al zo’n 20 jaar een Nigeriaan. Inmiddels getrouwd met een “puur Hollandse meid” en samen ook twee kinderen die met de Nederlandse cultuur en gebruiken zijn opgegroeid. De kinderen vieren op school het Sinterklaasfeest en dat wordt door papa N’Gomi echt niet als discriminatie gezien. Sterker nog, toen hem werd gevraagd om een keer in te vallen in de rol van zwarte Piet heeft hij zich geen moment bedacht en intussen is hij al zo’n jaar of zes de “vaste” zwarte Piet op die school. Het kan dus wel zonder gezeur.


  Maak melding

 6. @Koos
  Het enige wat jij en je landgenoten hier doen is Surinaamse bevolkingsgroepen tegen elkaar uit spelen. Pot verwijt de ketel?


  Maak melding

 7. Koos, ik begrijp niet helemaal goed waarom jij het in dit geval over “wij”, hebt de mensen die hun gezonde verstand gebruiken weten heus wel dat deze hetze tegen Zwarte Piet uit een bepaalde hoek komt, en relatief kleine groep, noem het maar extremisten , en de met beide benen op de grond staande donkere medelander hier op aankijkt , je staat hier in niet alleen lees de postings boven jou er maar op na


  Maak melding

 8. Persoonlijk doet zo’n verschijning van “zwarte piet” mij niks, maar ik kan wel begrijpen dat anderen dat als respectloos ervaren. Een belangrijke waarde is toch Respect voor een ander en de norm is dat je dan rekening houdt met de gevoelens van anderen ? In de discussie rondom “zwarte piet” worden heel veel normen en waarden overboord gegooid. Is dat het ware gezicht van deze samenleving ?


  Maak melding

 9. Die bruggemeester verdenk ik al een tijdje van beastiality. Heeft iemand hier aanwijzingen voor?
  Die lui van de PvdAgoes zijn echt veranderd. Ik vind ze echte anti-armen en pro-rijken geworden. De CDA-duivel heeft ze blijkbaar te pakken gehad.


  Maak melding

 10. Ik voel me als Nederlander Zwaar beledigd door de zwarte gemeenschap als zwarte piet moet verdwijnen. Het is onze Nederlandse kinderfeest en kultuur. Zwarte Piet zo zwart als roet. Daar gaat het om, het verhaal wat er achter zit is niet discriminerend.Het heeft totaal niets te maken met slaven uit afrika of een andere land. Ik ben het dan ook spuugzat dan andere culturen ons zullen opleggen wat wij wel en niet mogen doen. Staat het u niet aan dan vertrek maar naar afrika. Simpel.


  Maak melding

 11. Zwarte piet blijft hier Zwarte Piet tot ik onder de groene zode lig. Dat er een klein groepje grote waffel roepers zijn die dit familiefeest besmeuren met een – hoe verzin je het!? – slavernij verleden van honderden jaren geleden zal me hierbij AAN MIJN REET ROESTEN. Rechter, u heeft hier geen recht gesproken en u bewijst wederom dat de rechtspraak in NL wordt bevolkt door ruggengraatloze boekenwurmen zonder inzicht in the big picture. Walgelijk!


  Maak melding

 12. Oh my god. Zwarte Piet is discriminerend.

  Wat moet Bolle Willem nu aan Tagolina en de 3 kneusjes vertellen? Had hij niet geweigerd afstand te nemen van deze racistische uiting?
  Die rechter verdient echt een pak slaag dat hij Bolle zo tegen spreekt? Hoe durft hij? En hij is niet eens een neger! Hoe kan dat nou? Heel de natie is verward, samen met Bolle.
  Wat nu? Gaan we nu ook nog eens verliezen van Costa Rica? Wat als die Zwarte Piet, Campbell eens scoort? Dat kan toch niet?
  Wat een ramp, wat een ramp is dit!


  Maak melding

 13. Eigenlijk vind ik dit best beschamend, een kinderfeest gebruikt voor eigen belang onder het mom racisme. Die kinderen denken voor pakweg 90% niet in termen van racisme of discriminatie.

  Ons land vervalt langzaam in een risicoloze, politiek correcte maatschappij, waar wij figuranten mogen zijn in het door de staat optimaal, maatschappelijk wenselijke gecreëerde leven wat al begint op de basisschool. De mening van de “gewone” Nederlander of eigen initiatief doet er niet meer toe.

  Wellicht moeten we Kwakoe of het Suiker feest ook onder de loep nemen. We vinden vast wel iets om dit te verbieden.


  Maak melding

 14. @ Dennis.

  Volkomen met je eens,ben je als zwarte niet tevreden met zwarte piet dan is er maar één oplossing , ” Opkrassen ”
  Ik ben zelf zwart,maar heb totaal geen moeite ermee.
  Het is gewoon een kinderfeest, en cultuur van de Nederlanders.Voor de tegenstaanders van zwarte piet heb ik een advies : wees tolerant en laat zwarte piet in zijn waarde, en
  ontneemt geen plezier van de kleintjes.


  Maak melding

 15. De grootste racisten lopen in Afrika rond. Hoeveel doden zijn er wel niet gevallen omdat bepaalde stammen nog vetes wilden uitvechten. Complete dorpen zijn van de kaart gevaagd. Nederland is nog niet zo slecht voor de zwartjes. En weet je deze mensen zijn waardevol voor onze kennis economie. Natuurlijk mogen ze hier blijven mits ze volledig participeren in onze tradities en respect hebben. En nee ze hoeven geen boerenkool met worst te eten. Stel je eens voor dat ik met mijn grote smoel de Surinamers in hun eigen land de les ga lezen. Natuurlijk is dat vragen om problemen. Nee hoor zwarte piet moet blijven. Handen af van onze tradities.


  Maak melding

 16. Aanvulling op mijn eerste post :

  “zwarte piet” gaat het niet redden of Nederland zou uit de EU moeten gaan en alle internationale handelsverdragen opzeggen. En dat laatste zal nooit gebeuren. Voorstanders moeten ook beseffen dat inzichten veranderen. Uiteindelijk blijft niets bij het “oude”.


  Maak melding

 17. Jouw geliefde pres. Bouterse heeft met zijn Amnestie ook lak aan alle internationale wetten. Waarom zou zwarte piet het niet redden in Nederland. Uit eindelijk gaat het om de wil van de bevolking.


  Maak melding

 18. @Rudi zegt: “Uit eindelijk gaat het om de wil van de bevolking.”

  De huidige generatie, onder de 30, heeft veel meer contacten met allochtone leeftijdsgenoten, dan jou generatie. Door die contacten, voelen zij zich steeds meer ongemakkelijker met “zwarte piet”. De compassie voor de allochtone leeftijdsgenoten wordt dus groter. Daarom gaat “zwarte piet” uiteindelijk sneuvelen.


  Maak melding

 19. 03 juni 2014

  Eindelijk begint de dag te gloren voor het begrip en de verschijning van “zwarte piet”.

  De wetgeving van de EU,overgenomen door de Nederlandse rechter, is duidelijk: zwarte piet is een belediging voor de gekleurde mens!!

  Let wel op, dat Sinterklaas hier niet in het geding is. Die is nooit aangeklaagd en die is ook niet door de rechter gevonnist. Dus Sinterklaas – de gebaarde man uit Turkije en nu wonend in Spanje – mag blijven. Alleen zal hij nu ander soort assistenten moeten zoeken.

  De voorgestelde grijze piet kan ook niet. Die kleur lijkt meer op silver en de Spanjaarden hebben al een grote hekel aan die Piet (Hein), die van de Spanjaarden de zilveren vloot veroverde. En nu piet – alle pieten wonen en komen uit Spanje – een zilveren kleur aansmeren ziet Srika als oorlog zoeken met de Spanjaarden. Een zilveren piet uit Spanje! Hoe komt hij dan aan dat zilveren (grijs) gelaat? Dat pikken de Spanjaarden niet!!!

  Oplossing:

  Een traditie is niet in beton gegoten.(En toch is tegenwoordig beton makkelijk te verpulveren)

  Dus een traditie is te vernieuwen en te veranderen in de sfeer van de nieuwe werkelijkheid.

  Nederland is multicultureel. Laat Sinterklaas de zwarte pieten met dikke rode lippen met pensioen gaan en kies voor pieten die een afspiegeling zijn van de Nederlandse bevolking.

  Kies blanke pieten en getinte allochtone pieten, zoals Turken,, Marokkanen,Chinezen, Javanen, Creolen en Blakamangs, Hindoestanen enz., als medewerkers. En houdt het geheel ”naturel”.Geen schmink, maar wel vrolijke en gekleurde kledij.

  Koos de Jong en anderen, Srika verwacht op zijn posting een inhoudelijke reactie. Niet alleen qua minpunten!!
  Srika


  Maak melding

 20. Gerechtigheid geschied mijne mensen. Sinterklaas is een racistisch feest. Of je het er nu mee eens bent of niet.

  Alleen in Nederland word dit gevierd en nog gedoogd. Vanuit de hele wereld word er met verbazing naar dit feest gekeken en de reacties luiden allemaal hetzelfde. Ikzelf ben als kind hier in nederland aangekomen en werd al vroeg bestempeld als Sambo of zwarte piet. Leuk? Nee…

  Nederland het word tijd om volwassen te worden en je op te stellen als een wijze en vriendelijke natie. Vasthouden aan oude tradities heeft geen zin. De wereld is dagelijks aan verandering onderhevig. Vandaar dat ik dit zie als een juiste en wijs besluit.

  Rechter… Bedankt


  Maak melding

 21. @Jacobus,

  Alles draait om de wet vann oorzaak en gevolg, de Wet van Karma.
  Nederlanders hebben de Tasmaniers uitgeroeid. De Wet van Karma zegt dan dat er ook iets van de Nederlanders zal worden uitgeroeid.
  Nederlanders hebben slaven verhandeld. De Wet van Karma zegt dat ook Nederlanders ooit als slaaf zullen worden verhandeld.
  Nederlanders geven ontwikkelingshulp. De Wet van Karma zegt dat ook Nederlanders ooit economische hulp zullen krijgen van anderen, moch dat nodig zijn.
  Nederlanders vechten tegen mensenrechten. De Wet van Karma zegt dat ook de rechten als mens van de Nederlanders zullen worden beschermd.
  Enz. enz. Wat je zaait, zul je ook oogsten. Zo simpel. Er is geen ontsnappen aan. Vluchten kan dan niet mneer.


  Maak melding

 22. Als de minderheid in deze samenleving van mening is dat het element Zwarte Piet racistisch is. Hebben ze het recht om dit aan te vechten.
  Al moet je naar de VN omdat je hier je recht event. niet kunt halen.
  De mensen die vastgeroest zitten in hun denken (traditie) en de zwarten die nog niet gedekoloniseerd zijn in their mind. Sorry! Dapper van die lui die dit aanvechten.Weerstand van de media die in handen is van die meerderheid..Top. “Een Volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht” (tirannen = machtige media en kleine groep brainwash Surinamers).


  Maak melding

 23. @JomoKenyatta, die kleine minderheid kan ook voor kiezen om naar Afrika te emigreren. Niemand houdt je tegen. Je bent naar Nederland gekomen. Je hebt je aan te passen, je zal die tradities ook moeten respecteren.


  Maak melding

 24. @Ray

  Beste koelie Ray. Het staat je vrij om sinterklaas (pedo) te blijven vieren en smink jezelf gerust zwart. Mijn kinderen zullen met smart op je blijven wachten. Maak gerust gebruik van het komende gat in de markt en neem je billenmaatje Koos de Jong mee. Voortaan zijn jullie de zwarte Piet.


  Maak melding

 25. In iedere samenleving hebben we geesteszieke mensen rondlopen, dus ook in Nederland, een van deze psychiatrische gevallen noemt zichzelf, om misverstanden te voorkomen, ‘Law Mang.Dja”, een zwart persoon die in Zwarte Piet een onschuldig onderdeel van een onschuldig kinderfeest ziet, kan niet anders dan harstikke gek zijn. Iedere Blaka Man die het eens is met Law Mang Dja moet samen met hem een partij oprichten, een naam hebben ze al; de Law Mang Partij. Blanke Nederlanders die niet doorhebben dat Zwarte Piet racistisch is, zijn niet gek, zij zijn gewoon dom. Dat de mensen van deze op te richten Law Mang partij gek zijn, kunnen ze niet helpen, we moeten ze daarom niet discrimineren, maar voor hun en onze eigen veiligheid moeten we ze wel laten opnemen in een psychiatrische inrichting, gekken kun je nu eenmaal niet vrij laten rondlopen, pas wanneer ze zo helder van geest zijn dat ze doorhebben dat Zwarte Piet racistisch, discriminerend en helemaal niet zo onschuldig is, mogen ze weer normaal meedoen in een beschaafde samenleving.


  Maak melding

 26. Zwarte Pietenspel is iets tussen de bakra’s en de ningre’s. Zij moeten het maar onderling uitvechten, want ze maken beiden deel uit van dezelfde cultuur. Beiden zijn christelijk, beiden gaan naar de kerk, beiden aanbidden Jezus, beiden naaien ze jou wanneer het hun zo uitkomt.
  Dus laat ze maar lekker onderling vechten en kijk toe van een afstand. Dan is het goed.


  Maak melding

 27. @dennis

  Na zoveel jaar ben ik moe geworden van zwarte Piet en ik vind het prima dat de beste man nu verdwijnt. Maar treur niet beste man!!!! Paardje is nog steeds heel potent en verwent jou graag in je donkerste holletje. Paardje blijft nog heel lang in Holland want zolang de maan nog door de bomen schijnt zal ik ozo graag mijn balletjes op jou laten schijnen.


  Maak melding

 28. Henkes.

  Ik zal je raad opvolgen en een partij oprichten,ik wil je vragen of je zo vriendelijk wilt zijn, om( Secretaris) te worden !
  Samen jij en ik: ( als voorzitter van de partij alles wat pro zwarte
  piet is elimineren. ) In jou optie is dan een ieder die een ander mening heeft een Gek. Nou beste Henkes gek ben ik niet, maar ik heb gewoon mijn mening gegeven hoe ik over zwarte piet denk. Mijn kleur speelt geen rol in de samenleving, het is gewoon hoe ik mezelf presenteer naar de samenleving toe !
  En ik moet eerlijk zeggen, tot nu toe heb ik er geen last van.
  Ik ben een mens, en ik accepteer een ieder blank of zwart what ever, ook als een mens.Mijn huidskleur speelt bij mij geen rol, al word ik zwarte piet genoemd, geen probleem.Zolang ik gerespecteerd wordt als mens, ben ik al dik tevreden !!!!!
  Ik wou maar dat het 5 december was,dan had ik mijn kleinkinderen ergens naar toe gebracht,waar de zwarte pieten nog welkom zijn in Nederland.

  de groeten van de aanstaande
  Voorzitter van

  ” De Law mang dja partij.


  Maak melding

 29. Wat witte Nederlanders vinden van het feest is niet belangrijk. Wat zwarte medestanders vinden van het feest is helemaal niet belangrijk. Feit is dat de rechter heeft erkend dat het een racistisch feest is.

  Persoonlijk heb ik niet zoveel met het argument van slavernij. Dat is ronduit zwak. Waar het omgaat is dat kinderen, wit en zwart worden misvormd. Ze groeien op met beelden die associaties printen in het (onder) bewustzijn van alle kinderen.

  We staan niet stil wat beelden en voorbeelden doen met kinderen en vooral op jonge leeftijd. Films, boeken, tv, het zijn allemaal instrumenten die gebruikt worden om bepaalde waarden in mensen en mensenkinderen te printen. Het argument dat kinderen daar niet bij stilstaan zal elke eerste jaars student psychologie kunnen weerleggen Kijk wat dat betreft naar de resultaten van bepaalde proeven.

  https://www.youtube.com/watch?v=UOVwrcTzRBs

  Dat is onder anderen de reden dat zwarte mensen op een bepaalde manier worden behandeld. Beter moeten presteren omdat men er bij voorbaat al vanuit gaat dat ze minder zijn. Vooroordelen, discriminatie zijn gevolgen van dit soort zaken.

  Het verbaasd mij helemaal niet dat witte Nederlanders zich verzetten tegen de opheffing van een dergelijk racistisch instituut. Het waren ook Nederlanders die als laatste de slavernij afschaften, om nog dichter bij huis te blijven. Het waren Nederlandse politici w.o. Bolkenstein die pleiten dat apartheid niet zo snel mocht worden afgeschaft omdat de witte minderheid daar eerst aan moest wennen.

  Het is een intriest en zeer racistisch volk en de geschiedenis is daar getuige van. De argumenten die ik hier en daar, ook op dit forum langs zie vliegen spreken boekdelen en bevestigen alleen maar wat iedereen in de wereld al weet.

  Altijd met een vinger staan te wijzen maar die strontput in hun eigen ogen niet zien.


  Maak melding

 30. Een Tsunami in een glas water.
  Lezen is een kunst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Bron:nu.nl
  “Racisme
  Andere argumenten van de eisers werden niet toegekend. Zo is volgens de rechter artikel 1 van de Grondwet, het verbod op racisme, niet geschonden bij het verlenen van de vergunning voor de intocht. Wel zei ze: “Ook al is Zwarte Piet niet als racistisch bedoeld, dat effect kan het wel hebben.”

  Ze benadrukte wel dat de uitspraak alleen gaat over de intocht van Sinterklaas in Amsterdam op 17 november vorig jaar, en niet over het feest zoals het in de rest van het land wordt gevierd. “Waar de meningen zo verdeeld zijn, kan het recht vaak maar deels een uitkomst bieden. Dat is in dit geval ook zo.”


  Maak melding

 31. @Koos de Jong

  Je schrijft “De autochtonen zullen ons dit niet in dank afnemen”. Een typische reactie van een koloniaal geconditioneerde ezel als jij. Je bent dus gewoon bang voor de reactie je blanke meester. Van mij mag die reactie inclusief jij regelrecht de prullenmand in.


  Maak melding

 32. en nu weer wat anders bedenken om jarenlang over te gaan ouwehoeren.
  Kopen jullie van je uitkering lekker een enkele reis naar dat primitieve narco-landje en ga roven, stelen, liegen, bedriegen en bedelen zoals jullie jarenlang in Nederland hebben gedaan.


  Maak melding

 33. Het volk dat van zichzelf beweert dat het een zeer nuchter en flexibel volkje is, bewijst keihard het tegendeel wanneer het op het Sinterklaasfeest aankomt.
  Laten we eerlijk zijn: wat is de essentie van het Sinterklaasfeest? Kinderen blij maken met een cadeautje enz. Wat blijkt echter de essentie van het feest te zijn? Dat de piet per se zwart moet zijn!


  Maak melding

 34. De 1e slag in binnen (it’s in the pocket ! ) en nu gaan we voor een veel grotere slag, nl de herstelbetalingen !!!

  Wij (gaan wederom) zwemmen, alleen niet in water !!!

  If you get my drift ……… !!!!


  Maak melding

 35. Milton
  De 1e slag in binnen (it’s in the pocket ! ) en nu gaan we voor een veel grotere slag, nl de herstelbetalingen !!!

  Wij (gaan wederom) zwemmen, alleen niet in water !!!

  If you get my drift ……… !!!!

  Ik wordt letterlijk kotsmisselijk van deze Milton. Hij heeft overal recht op en gaat zwemmen in het geld….

  Wat een misselijk persoon zonder enig gevoel van eigenwaarde.


  Maak melding

 36. Blanke , inderdaad ongelooflijk dat er nog wel redelijk denkende zwarte mensen zijn, in tegen stelling tot een aantal geobsedeerden hier op deze site


  Maak melding

 37. @milton

  Nederlanders vonden het nodig slaven te ‘exporteren’. Voor zover ik weet was slavernij al een lange traditie in heel de wereld en hebben de Nederlanders die slaven gekocht van Afrikaanse slavenhouders. Dit waren vaak de afrikanen zelf.

  Durf je dan ook de rekening bij de afrikanen neer te leggen?

  Een exacte schadebedrag is na ruim 150 jaar niet vast te stellen. Dat maakt deze zaak kansloos. Neem van aan ga een baan zoeken en blijf niet hangen in je slavernij modus. En deze tip geldt ook voor Quincy Gario en zijn vriendjes.


  Maak melding

 38. Wat mij een beetje frustreert is het feit dat diverse (Nederlandse) media de uitspraak van de rechter op verschillende manieren interpreteren. Dit maakt het er voor iedereen, voor of tegen, niet makkelijker op. Sp!ts kopt bijvoorbeeld: Rechter: Zwarte Piet is niet beledigend en de intocht kan (met enige aanpassingen) gewoon voortgang vinden. De Volkskrant laat weer een heel ander geluid horen, maar dat wekt geen verbazing. Voor de rest: Zand erover!


  Maak melding

 39. Beste Koos,

  Sommige types voelen zich in heerlijk in de slavernij modes….

  Laat ze maar… kansloze paupers die over de ruggen van hun voorouders geld proberen binnen te slepen. Om misselijk van te worden.


  Maak melding

 40. Dat hele verhaal van zwarte piet dat die uit een schoorsteen komt is een nonsens verhaal en klopt van geen kanten.
  Als die beste man uit de schoorsteen komt, hoe komt het dan dat zijn kleren brandschoon zijn en de rest van zijn lichaam zwart is, opeens kroeshaar heeft en praat met een accent????
  Heel raar verhaal!!!


  Maak melding

 41. Betekent dit het einde van Zwarte Piet? Neen, Zwarte Piet is aan zijn revival begonnen. Twitter en de sociale media zijn ontploft over de domme uitspraak van de rechter, die voor traditie geen oog heeft gehad. Je kunt traditie niet met een pen wegstrepen. Meer dan ooit zal zwarte Piet in verenigingsverband zijn intocht in gaan Nederland maken. Als jij niet van zwarte Piet houdt, dan wordt je geen lid van de Sinterklaasvereniging. Deze uitspraak zal als een boemerang de zwarte gemeenschap treffen, omdat de Nederlanders zich in hun wiek geschoten voelen.


  Maak melding

 42. @Jampa,

  Je hebt volkomen gelijk. Laat de Henkies, Hansjes en Koosjes het opnemen tegen de Miltons, Jesses en Bonis. Het is hun cultuur, hun feest, hun geleuter. Ze moeten het zelf maar onderling uitvechten. Komen ze er niet uit, dan moeten ze de Paus maar inschakelen.

  P.S.: is die Sinterklaas de voorganger geweest van al die pedofiele bisschoppen, hahahhaahhaha?

  Ik amuseer me echt kostelijk. Volhouden zo, jongens, niet verslappen!


  Maak melding

 43. Law Mang Dja, niet een ieder, die een andere mening heeft als ik, is gek. Iedere Blaka Man die vindt dat Zwarte Piet onschuldig en niet racistisch is, is gek.

  Law Mang Dja, als je kleur geen rol speelt in de samenleving dan woon je niet in Nederland, maar in Utopia. Heb je in Nederland wonend, werkelijk nog nooit de gedachte gehad (terecht of onterecht) dat men je op een bepaalde manier behandelde vanwege je kleur/afkomst? Alleen dan kan je namelijk volhouden dat je kleur in de samenleving geen rol speelt. Dat je jezelf als mens ziet en iedereen, blank of zwart accepteert, pleit dan weer voor je, maar de (Nederlandse) samenleving ziet dat (nog) niet zo. Als een Zwarte in Amerika een Blanke een honkey noemt dan respecteert hij die Blanke niet, want hij ziet hem dan vanwege zijn rozige huid als een karikatuur van een rozig varken, zo ook wanneer een Blanke je Zwarte Piet, of voor mijn part, Blacky noemt vanwege je zwarte huid, respecteert hij je niet, want men ziet je dan niet als mens maar als de karikatuur ‘Zwarte Piet’ of een zwarte hond

  Law Mang Dja, voor jou is het waarschijnlijk te laat, maar voor je kleinkinderen zou je, als opa, blij moeten zijn dat de rechter Zwarte Piet ziet zoals hij werkelijk is namelijk als een karikatuur waarmee men de zwarte mens belachelijk maakt of als minderwaardig ten opzichte van de witte mens neerzet. Voor je kleinkinderen, waar de kans, hoe langer jullie in Nederland blijven, hoe groter wordt dat ze steeds witter zullen uitvallen, is het te hopen dat het gezellige Sinter Klaasfeest blijft bestaan, maar dan met neutrale, niet karikaturaal geschminkte Pieten, waardoor alle kleinkinderen van jou (zwarte, bruine en witte), hun eigen opa ook niet gaan uitmaken voor Zwarte Piet.


  Maak melding

 44. Het laatste, openlijk vertoonde, levende symbool van de witte overheersing en de zwarte onderdrukking is heden, ten grave gedragen.
  BLACK POWER! You better believe in it!!

  I’ve got that joy deep down in my heart,
  to stay!!


  Maak melding

 45. De foto bij dit bericht is niet zwarte piet, maar een donkere bruine piet zonder oorbellen.

  Zullen mensen met een poepkleurtje nu ook naar de rechter stappen omdat bruine piet discriminerend is?

  Het heeft er veel van dat donkere mensen uit Suriname en de Caribische Gemeenten van Nederland in Nederland niet serieus worden genomen en met dit zwarte piet gedoe een punt willen maken dat zij er ook bij horen.

  Advies: ga wat nuttigs doen dan je hiermee bezig te houden. Zelf witte mensen schelden elkaar flink uit en wensen elkaar de vreselijkste ziekten, kwalen toe die er op aarde zijn of dood neer te vallen.

  Mensen met (veel) pigment hebben ook voordelen ten opzichte van mensen met weinig/geen pigment. Zie maar het voordeel van donkere mensen maar t.o.v. de witte mens als die in de zon zijn en zie wie daar beter tegen bestand is.

  In Suriname werd Sinterklaas en Zwarte Piet ook gevierd en niemand die het over discriminatie had. Wat is er dan zo discriminerend aan zwarte piet. Bestaan er dan geen zwarte mensen? Was zwarte piet niet een moor?

  Zwarte Piet kan wel bij zwarte mensen een gevoel van discriminatie geven, zei de rechter. Ja! Als je de witte Nederlander kent zal dat wel meevallen. Goed alles kan ook worden bedekt, met het was maar een grapje, want daar zijn ze wel uitgekookt in en zich er altijd weer uit te redden. Daarom zijn ze ook de dominee en de koopman.

  Er zal in dit hele gedoe een middenweg gevonden worden, waardoor dit kinderfeest wel door zal gaan. Surinamers en Antillianen moeten uitkijken dat ze met de aanval in Nederland en hun culturele normen en waarden, tradities en feesten niet zelf buitenspel zetten en nog verder van huis raken dan ze nu al zijn.

  Ik ben benieuwd naar het vervolg hiervan en het 5 december 2014 sinterklaasfeest met zijn bruine piet zonder oorbellen.

  I


  Maak melding

 46. Joy
  Het laatste, openlijk vertoonde, levende symbool van de witte overheersing en de zwarte onderdrukking is heden, ten grave gedragen.
  BLACK POWER! You better believe in it!!

  En als ik zou zeggen “White Power” dan ben ik een racist….


  Maak melding

 47. Het is/was vandaag BREAKING NEWS.

  “DE HEER HEEFT GEGEVEN, DE HEER HEEFT GENOMEN, DE NAAM DES HEREN ZIJ GEZEGEND”
  Aldus de “voorganger”.

  En het geschiedde in de Rechtzaal.

  Column: Het begin van het einde
  03 Juli 2014 (Bron-starnieuws.com)


  Maak melding

 48. Henky panky mi mang & Koos(werkeloos!). Nu weet ik dat jullie al mijn postings wel lezen !

  We zullen (net als de Joden na de 2e wereldoorlog) blijven timmeren op de Hollanders tot dat ze toegeven om te gaan betalen. We moeten doorgaan zoals onze jongeren in Amsterdam zijn opgestaan toen zij meneer Asher in zn hemd hebben gezet op 01/07.
  Ik zag die man hulpeloos en moedeloos staan in een lege tent toen onze youngsters hun zegje deden, tot dat twee Suri dames in klederdracht hem moesten flankeren.

  I like it like that !


  Maak melding

 49. Zwarte Piet weerspiegelt de zwarte afrikaan. Dat was toen bedacht.
  De zwarte Piet tegenwoordig weerspiegelt de afrikaan anno 2014.


  Maak melding

 50. Nog even een aanvulling op het is/was vandaag BREAKING NEWS.

  do 03 jul 2014, 19:07
  Uitspraak Zwarte Piet gaat wereld over

  DEN HAAG –
  De uitspraak van de rechter dat Zwarte Piet leidt tot een negatieve stereotypering van zwarte mensen, is donderdag wereldnieuws. „Zwarte sinterklaashelper is racistisch”, kopt het Duitse Der Spiegel op de website over ‘Schwarzer Peter’.

  In Franse media wordt ook geschreven over de uitspraak over ‘boeman’ Pierre Noir, net als in Spaanse media waar het hulpje van de sint Pedro Negro heet.

  Amerikaanse media proberen het debat in Nederland te duiden. Het Amerikaanse internetblog Gawker stelt dat „een verrassend aantal Nederlanders denkt dat Zwarte Piet een onschuldig figuur is.
  Ze begrijpen nog steeds niet wat het punt is”.
  Het Amerikaanse persbureau AP schrijft: „De meeste Nederlanders, van wie 90 procent blank en 80 procent van Europese afkomst is, houden heftig vast aan hun traditie. De tegenstand is volgens hen een teken van politieke correctheid die al overboord is gezet”.


  Maak melding

 51. Henk Molenaar, als tjiengboi was het 3e bad van Parima, aan de Weidestraat, het diepste bad aan het eind van het basin dat er bestond in Su.

  Maar nu zullen de Surinamers ook een 4e en 5e bad krijgen (zonder water ! ), en ik zou graag een baantje vlinderslag willen trekken in het 5e bad want dan vliegen de groene en gekleurde vlinders mij om de oren !!!

  Mi na vlinder boi, mi mang ! En vooral als ik vele groene en gekleurde vierkante vlinders om mijn oren ziet waaien ga ik in een hogere versnelling !

  Ik denk dat deze toekomstige Suri basins minimaal 150 meter in de lengte moeten worden anders wil ik niet eens gaan pootje baden ! Want dan blijf ik lekker thuis onder de manjaboom !


  Maak melding

 52. Henkes :

  Dat zwarte piet tot een hevige discussie kan leiden heb ik nooit gedacht ! Maar hiermee hou ik op,het is een gebed zonder eind .Ik heb wat anders te doen dat nuttiger is dan over zwarte piet te zitten leuteren,maar dat neem niet weg, dat ik het jammer vind dat zwarte piet niet meer in A,dam mag aanmeren ( intocht )


  Maak melding

 53. hoe serieus moet je zo,n uitspraak van de rechtbank nog nemen in deze zogenaamde rechtstaat, hoe serieus moet je het recht nemen als een door het zelfde rechtssysteem veroordeelde grote drugshandelaar in Suriname waar hij massamoorden op zijn geweten heeft nog gewoon op vrije voeten loopt en Presidentje speelt, hoe zit dat rechtssysteem in Suriname dan in elkaar, hier in Nl. rammelt het en in Su. ook, ik vind het vreemd dat in een democratie een kleine groep om welke (drog)reden dan ook zijn wil op kan leggen aan de overgrote meerderheid


  Maak melding

 54. De revolutie ter uitbanning van de op racistische gronden gebaseerde zwarte piet is ingezet.
  Eerst werden we voor gekken uitgemaakt en daarna als getraumatiseerde afstammelingen van de slaven weggezet. We werden uitgekafferd door voornamelijk de blanke Nederlandse bevolking. Ik zie de blanke Nederlander als mijn medeburger maar die mij als inwoner van Nederland het land uit wilden jagen. ‘Volslagen kansloos’ werd onze strijd tegen deze racistische zwarte piet door de meerderheid der blanken genoemd. Wij werden weggehoond. ‘Gekken’ , ‘getraumatiseerde zwarten die Nederland maar moesten verlaten’, ‘zwarte piet is niet racistisch’. Dit zijn enkele van die zinnen die uit de kast werden gehaald om de racistische zwarte piet te verdedigen. Edoch.
  Nu heeft een onafhankelijke (blanke) rechter geoordeeld dat de zwarte piet werkelijk discriminerend is en indruist tegen de rechten van de mens. Met nadruk op onafhankelijk.
  De revolutie is in Amsterdam begonnen en zal zich over de rest van Nederland heen grijpen. Er is geen weg terug.

  De Amsterdamse rechter heeft om tot deze baanbrekende beslissing te komen alle Nederlandse en Europese wetboeken met betrekking tot de rechten van de mens geraadpleegd en zijn enige conclusie kon zijn; ZWARTE PIET IS RACISTISCH!
  De eerste slag is gewonnen en er zullen nog velen volgen.
  Vreedzaam zullen wij overwinnen.


  Maak melding

 55. Ik wordt hier onderhand zo doodziek van. Rechten van de mens ? En wat zijn de blanke Nederlanders dan en wat is er dan met hun rechten? Iedereen heeft het recht zijn of haar woonplaats zelf te kiezen. Als ik er voor kies in een Moslim land te gaan wonen moest ik eens proberen daar in de scholen een kruis op te hangen. Maar hier moeten ze uit de scholen verwezen worden omdat anders de andersgelovigen gedupeerd worden. De zwarte mensen komen naar hier en laten oude tradities verbieden omdat ze zich gekrenkt voelen…tja volgens mij heeft iedereen de keus het land te verlaten of voor imigratie zich te informeren. Waarom heeft hier iedere immigrant en anders gelovige en mens met ander huidskleur meer rechten dan de oud ingezetenen. Altijd maar fijn toegeven aan de wensen van iedereen die niet blank is want anders werkt multi cultureel nier meer…en das pas erg he??? En dan is het echt wel een verrassing dat mensen die heel open minded waren opeens anders beginnen te denken. Niemand word gedwongen in Nederland te leven als alles in Afrika Turkije en verwegisthan dan zo goed was waarom dan naar Nederland verhuizen waar het stikt van de racisten???


  Maak melding

 56. Het Sinterklaasfeest blijft gewoon bestaan, echter, zonder Zwarte Piet maar met een Witte Piet. Voortaan krijgen de kindertjes cadeautjes van Sint en een Witte Piet.


  Maak melding

 57. Hans,

  Bij de veroordeling van Bouterse werden de rechters in Nederland geroemd en bewonderd voor zoveel gerechtigheid. Rechters in Nederland zijn immers beschaafd die zich door niks en niemand laten beïnvloeden. Nederland is immers een beschaafd land dus geldt dat ook voor de Nederlandse rechters.
  Bouterse is in Nederland louter en alleen veroordeeld door een pathologische leugenaar en coke snuivende Belg die ook nog strafvermindering kreeg van de Nederlandse justitie.

  Een ‘rechtelijke dwaling’ riep de advocaat van Bouterse.
  Maar de Nederlandse rechtbank laat zich door niks en niemand beïnvloeden omdat ze integer en beschaafd zijn. Geweldig riep
  heel Nederland. Niks rechtelijke dwaling, gewoon gerechtigheid.
  ja zeker!

  Hans,
  Nu de beslissing van de Rechtbank in Amsterdam niet in jouw straatje past zijn de Nederlandse rechters plotseling niet meer integer, beschaafd en te vertrouwen en laten ze zich door alles en iedereen beïnvloeden? Ook door de minderheid? Hoe hypocriet kan je zijn.

  Hans, ik sta volledig achter jouw stelling dat we in Nederland in een waarlijke democratie wonen maar waar ook de minderheid recht van spreken heeft. In een democratie heeft ieder individu het recht op spreken en de kans moet krijgen zijn voorstel op tafel te leggen. Indien de meerderheid het voorstel afwijst heeft elk individu het recht om het geschil aan een onafhankelijk orgaan voor te leggen. In dit geval de rechtelijke macht. Dat is democratie!
  Na bestudering van alle wetten in Nederland en Europa waarin de rechten van de mens beschreven staan is de rechtelijk macht tot de conclusie gekomen dat zwarte piet daadwerkelijk racistisch is.
  Een beslissing die zwaar op je dak valt omdat jij dit zeker niet verwacht had omdat jij vindt dat zwarte piet niet racistisch is maar simpelweg een ‘kindervriend’ is. Tuurlijk, dat kan. Jij mag dat vinden. Maar overduidelijk is dat volgens Nederlandse en Europese wetten zwarte piet wel degelijk racistisch is.
  Hans, en in jouw ogen deugen de Nederlandse rechters plotseling niet meer omdat hun beslissing indruist tegen jouw visie?

  Hypocrisie ten top.


  Maak melding

 58. Off topic

  Ga kapot van het lachen. Dit zijn nu de ACP vrienden or what ever van Bouterse

  Presidentiële garde Congo teelt marihuana

  De Congolese presidentiële garde is blijkbaar verwikkeld in de drugshandel. Strijdkrachten in het Centraal-Afrikaanse land vernietigden vandaag in de oostelijke stad Goma verschillende illegale cannabisplantages, die door de garde zouden aangelegd zijn. Dit is volgens Belga bevestigd door lokale bronnen, die anoniem wilden blijven.

  President Joseph Kabila heeft zelf het bevel gegeven de groeiende marihuanaplantages in de omgeving van de luchthaven te vernietigen, zei de burgemeester van Goma, Nason Kabuya Ndowole.

  Cannabis wordt ondanks het verbod in vele delen van het enorme land geteelt. Meestal gebruiken de mensen daartoe de dichte oerwouden van Congo. Van daaruit wordt de marihuana gesmokkeld naar de buurlanden.


  Maak melding

 59. Chuko,

  Ik ben het deels eens met jouw betoog.
  Daarom juist hebben velen van ons gekozen om naar Nederland te komen omdat Nederland bekend staat als een pure democratie waarin geschillen door onafhankelijke rechters worden beslecht. De rechters hebben de wetboeken mbt de rechten van de mens bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat het figuur zwarte piet puur racistisch is.
  Als de blanke bevolking vindt dat ze recht hebben op hun sinterklaasfeest inclusief zwarte piet dan moeten ze maar in hoger beroep gaan. Mogelijk is in 1 van de vele wetboeken vastgelegd dat de blanken inderdaad recht hebben op ‘hun zwarte piet’. Dat lijkt mij zeer sterk overigens maar het is mogelijk.
  Dat is nou eenmaal de kracht van de democratie. Beslissingen van de rechter zijn puur gestoeld op de verschillende wetboeken en het heeft dus absoluut niks te maken dat ze sympathie vertonen voor een bepaalde groep.


  Maak melding

 60. Koos de Jong,

  Voor de rest alles goed met je jongeman??
  De topic is dat zwarte piet discriminerend is jij begint plotseling uit het niks over drugs in Kongo? Volgens mij heb je zelf ook van dat witte spul gesnoven.
  Wil je het zo graag over drugs hebben?
  Dan ga ik ook net zo crazy gek doen als jij. Zomaar een topic uit een Nederlandse dagblad. Zomaar uit het niks. Over de markante plek die Nederland inneemt in de drugswereld.
  Het slaat totaal nergens op maar ik volg gewoon jouw koeterwaalse voorbeeld.
  De Nederlandse overheid is weliswaar geen vriend van Bouterse maar de Nederlandse Staatskas wordt heerlijk gespekt door drugsgeld. En Hoe!
  Zegt dat wat over Bouterse, over Nederland over Molenaar, over mij…? Volledig niet aansluitend op de topic .. waar slaat dit eigenlijk op.. wat wil ik bewijzen?.. Dat Nederland er in de wereld bekend staat als een drugsland..? Is de drugshandel in Nederland minder erg dan in Congo of in Suriname ?
  In Nederland waar de coffeeshops gewoon belasting moeten afdragen aan de staat. De overheid in Nederland die marihuana wil legaliseren en zelf de teelt wil gaan reguleren om zogenaamd de criminaliteit tegen te gaan?
  De Nederlandse overheid die de Staatskas spekt met drugsgeld? Is dat minder erg dan een president in Kongo die marihuana teelt?
  Wat wil ik in Godsnaam hiermee bewijzen..?
  Dat Nederland geen bevriend land is van Suriname maar waar de overheid toch een dikke vinger in de pap heeft wat betreft drugshandel?

  ik weet het niet.. gewoon krankjorum net als Henk Molenaar

  “Nederland blijft cruciaal drugsland”

  Topman recherche is somber

  DEN HAAG – Nederland blijft ook de komende jaren een van de belangrijkste drugshandelsnaties van Europa, ongeacht hoe hard politie en justitie de strijd tegen de drugscriminelen voeren. Dat voorspelt drs. A. van der Heijden, coördinator research & development bij het Landelijk Rechercheteam.

  De prominente rol van Nederland in de drugshandel is te verklaren door de goede infrastructuur, stelt Van der Heijden in het laatste nummer van het “Tijdschrift voor de politie”.
  Bij alle soorten drugs neemt Nederland een zeer markante positie in. Nederland is voor heroïne en cocaïne een van de belangrijkste distributiecentra en voor synthetische drugs en cannabis het belangrijkste productiegebied in Europa. Hierdoor is het aanbod op de Nederlandse drugsmarkt groot en zijn de prijzen laag.”

  De prijzen van de drugs staan bovendien onder druk door de nog steeds toenemende aanvoer, concludeert hij. Een gevolg hiervan is dat de winsten verder dalen. Volgens Van der Heijden plaatst dit justitie en politie voor een dilemma. Door een effectieve opsporing van drugs stijgen de prijzen en daardoor de winsten van criminelen die erin slagen de markt te bereiken. “In principe werk dit in het voordeel van de meest professionele drugsorganisaties. Het simpel wegvegen van partijen versterkt de positie van deze criminele groepen op de markt”, aldus Van der Heijden


  Maak melding

 61. @ Hypocriet, Hans in jouw ogen deugen de rechters plotseling niet meer.

  Al lang niet meer hoor.
  Maar nu maak jij je naam waar, anders hoefde je die coke snuivende Belg, coke die hij wellicht van DDB betrokken heeft, direct of indirect, niet te voorschijn te toveren, op deze manier trek je toch ook de objectiviteit van de rechters in twijfel, Een democraties besluit is wanneer een meerderheid ergens voor of tegen is en de minderheid zich dan maar bij neer moet leggen, maar wel zijn bezwaren mag uitspreken.


  Maak melding

 62. @hans
  “Blij met een dooie mus, i.p.v. spiegeltjes en kraaltjes en coke”

  Arme hanse panse kevertje die zat eens op een hek
  Neer kwam de regen en spoelde hansie weg, weg, weg……..
  Hij weet niet meer wat hij zegt…


  Maak melding

 63. Koos de jong(etje) en zijn sympathisanten die nog in sint en piet gelooft en maar niet kan geloven dat zwarte piet een puur racistische overtuiging is.

  Laat de KLM of de Nederlandse amba in een sinterklaasfeest met een zwarte piet durven vieren in Amerika dan wil ik van ze horen.

  Zwarte piet was niet eens een knecht maar een slaaf van die goedheiligman.

  Geef het op voor eens en altijd. Nog dank aan Prem Radhakrishun voor al zijn inzet.


  Maak melding

 64. Hans jongen,

  Wat edelmoedig van jou dat je ruiterlijk toegeeft dat ook Nederlandse rechters niet deugen.
  Maar toch trek ik jou oprechtheid zeer in twijfel.
  Want ik weet voor 100% zeker dat jij de Nederlanders rechters
  regelrecht de hemel in zou prijzen indien de uitspraak wel in jou straatje zou passen. Dan waren er geen betere rechters dan
  de Nederlandse rechters.
  ja toch?

  Hans, jij preekt democratie alleen wanneer het jou uitkomt.
  en dat weet je zelf ook wel.
  De rechters hebben het fenomeen zwarte piet getoetst op basis van de wetboeken en hun enige en juiste conclusie luidt;
  ‘zwarte piet is discriminerend’. niks meer en niks minder.
  ‘.. en daar zal je het maar mee moeten doen’ om maar met de woorden van de rijdende rechter te eindigen.

  de groetjes


  Maak melding

 65. Gelukkig nu worden alle pieten wit dat is veel beter. Dat zwart i idd miss niet zoon goed idee. Is ook veel leuker voor de kinderen.


  Maak melding

 66. Dat gaan honderden rechtzaken worden. Want wie maakt uit wat zwart is? De Pieten worden iets minder zwart. De ander gekleurde pieten waren er altijd al.
  Maar op het voetbal in Brazilië heb ik neger gezien die hun gezicht hebben wit gemaakt.
  Dat kan natuurlijk echt niet.


  Maak melding

 67. Mooi toch – dan wordt het een echt Hollands feestje want alles is dan wit. Mooier kan het toch niet? Een witte Sint, een witte Piet en witte (fair trade) cadeautjes. Mooier kan het gewoon niet.


  Maak melding

 68. Hypocriet , jij mag mijn oprechtheid wel in twijfel trekken, je nickname is niet voor niets Hypocriet?, mensen die mij wel kennen vinden mij rechtlijnig dus dat jij alleen op een posting een conclusie kunt trekken, zou knap zijn, maar zegt ook wel genoeg over jou.


  Maak melding

 69. @Vijay (donderdag 3 juli 2014 om 22:58 uur).

  Beste Vijay, ik weet dat mijn naam zo mooi is, maar kies aub een andere naam, want onder de naam Vijay post ik al. De namen moeten niet tot verwarring leiden.

  Overigens, waarom moet Sinterklaas altijd op een wit schimmel komen? Denkt hij soms dat hij de toekomstige Bhagvan Kalki is die met een zwaard in de hand, rijdend op een witte parrd de aarde verlost van de zondaars?

  Worden die paarden wel goed behandeld? In de vrieskou, bereden door veel te zware dikbuidige mannen die niet eens goed met een paard omweg kunnen, lijkt mij ellendig voor die paarden. Als dank worden ze ook nog geslacht en al die kindertjes die zo op kijken naar Klaas, krijgen diens schimmel in hun gehakt. Zielig, zielig. Niet alleen voor de paarden, maar vooral voor die kindertjes.
  Sinterklaas, die als een bhains op die paard zit en met gifstoffen gemaakte pepernoten door de pietjes laat strooien. Geen gezicht!


  Maak melding

 70. Ik vraag me af wat hier uit een kinderfeest gemaakt wordt ??
  Zou een kind over zwarte piet zo denken als de volwassene gepigmenteerde medemens? Ik ben ook met zwarte piet opgegroeid ben ik nu een racist? Ik geloof dat als ik ergens ga wonen ik ook verplicht ben me aan de rechten en gebruiken enigszins aan te passen? Ik bedoel is het dan minder discriminerend voor de blanke nederlandse bevolking als gebruiken zo stekr veranderd worden. Wat gaat de volgende stap dan zijn ?? Liggen we binnekort allemaal op onze knieen met het gezicht naar mekka ?? Of wordt de kerstmis verboden omdat de hele stad met christelijke symbolen versierd is en dat iemand misschien krenkt??? Waar zijn de grenzen op hoeveel sympathie denkt men hiermee te stuiten ?? Zoals gezegt niemand wordt gedwongen hier te zijn. Maar ik voel me enorm gediscrimineerd in eigen land. En voor mij hoeft multicultureel niet meer


  Maak melding

 71. Hans,

  bedankt voor jouw toelichting; nu snap ik jouw starre houding mbt tot de discussie of zwarte piet wel of niet discriminerend is.
  Jouw rechtlijnigheid in deze is dat jij vindt dat zwarte piet niet discriminerend is en dat jij die gedachte niet wil loslaten. Jouw visie en denkwijze is in dit geval ondermijnd door de beslissing van de rechter dat zwarte piet wel degelijk discriminerend is. Jouw visie is dus ondergraven en getorpodeerd door de rechtspraak. En daar hebben mensen die rechtlijnig zijn een gruwelijke hekel aan.

  Hans, ik ga er van uit dat jij iemand die bepaalde regels, normen en waarden belangrijk vindt en dat jij dat niet toepast alleen wanneer het jou uitkomt. De rechtspraak in Nederland is van een zeer hoog niveau en maken onderdeel uit van de democratie.
  Op het moment dat iemand geringschattend gaat doen over die rechtspraak omdat zijn mening ondermijnd word dan kun je gerust spreken van hypocrisie.


  Maak melding

 72. @chuko,

  Sinterklaas een kinderfeest? Hou op man. Het is de meest walgelijke feest waarop volwassenen met de meest overbodige cadeaus (die de volgende dag weer in de winkels worden omgeruild) en weerzinwekkende rijmpjes waar zelfs de kraaien tegen protesteren, proberen te laten zien wat een gulle gever ze zijn en hoe geweldig ze de taal (poezie) beheersen.

  Een voorbeeld: hansje ziet er altijd dom uit, koosje doet niet onder. Jojo volgt ze vol uit, van Henkie komt gedonder.

  Juis, ja. Van dat niveau.
  Overbodige feest, waar niemand (volwassene, noch kind, noch dier) wat aan heeft. Alleen de commercie heeft er wat aan.


  Maak melding

 73. @Vijay: wil de echte vijay opstaan?
  Sorry vijay. Ik heet nou eenmaal vijay en dat kan ik helaas niet veranderen.
  sorry

  ====================================

  Vijay de nieuwe,

  Misschien heb je het niet door, maar het gaat niet om hoe je heet, maar om de nickname die je kiest. En de nickname @Vijay gebruik ik al lang.

  Je zult het toch niet fijn vinden wanneer ik onder de naam Vijay dingen post waar jij (met dezelfde nickname) niet achter staat? Nou, ik ook niet.
  Vandaar, nogmaals: kies een andere nickname.


  Maak melding

 74. Chuko,

  Dat zwarte piet discriminerend is staat verankerd in de wetboek. En daar heeft de rechter zijn uitspraak op gebaseerd.
  Wees maar niet bang dat kertmis wordt afgeschaft of dat we straks met z’n allen met onze gezicht naar mekka moeten kniëen. Want dat staat niet in de wetboek verankerd. Niet in Nederland tenminste.
  En Chuco ik ben het helemaal met je
  eens: niemand wordt gedwongen hier te zijn.
  Als jij je niet meer prettig voelt vanwege de nieuwe ontwikkelingen in Nederland dan staat het je vrij om elders je geluk te zoeken. Niemand wordt gedwongen hier te zijn.


  Maak melding

 75. Vijay is niet mijn nickname maar mijn echte naam. Eigenlijk ben jij degene die mijn naam misbruikt.
  Ik zou zeggen kies jij maar een andere nickname. Ik ga mijn echte naam niet wijzigen. sorry.


  Maak melding

 76. @vijay

  Staat niet in wetboek hoor.
  Maar ben het wel eens dat zwarte piet is afgeschaft.
  Nu is het tenminste een blank feest zoals het hoort.


  Maak melding

 77. Ook vd Laan overweegt hoger beroep. Dan komt de zaak voor bij de Raad van State. Dit gaat nog jaren duren en uit eindelijk blijft alles bij de oude.

  De Zwarte Pieten-strijd gaat onverminderd door: de voorstanders van de gekleurde hulp van Sinterklaas, verenigd in het Pietengilde, dreigen nu naar de rechter te stappen.

  Zij willen dat doen naar aanleiding van de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank, die oordeelde dat Zwarte Piet negatieve stereotypering van zwarte mensen tot gevolg heeft.

  “Ik kan me niet voorstellen dat een groep van zo’n 1.500 tegenstanders een diepgewortelde traditie om zeep kan helpen”, aldus Harold Verwoert van het Pietengilde in het papieren AD. “Ik denk dat wij bij de rechter ook kans maken, als het bijvoorbeeld gaat om de vrijheid van meningsuiting of vrijheid van demonstratie.”


  Maak melding

 78. En al degene die beweren dat met de uitspraak v/d rechter het racisme en haat tegen gekleurde mensen zal bevorderen.
  Dat is ook weer flauwekul, het was er altijd…………alleen het was verborgen geweest!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 79. Natuurlijk worden mensen gedwongen hier te zijn, Wat een onzin dat niemand gedwongen wordt hier te zijn. Denk je soms dat wanneer je naar een andere land wil, dat je zomaar dat land binnenkomt?
  Zwarte Piet staat helemaal niet in het wetboek ‘verankerd’. Wat in het wetboek staat is dat discriminatie op basis van ras, godsdienst, huidskleur e.d. strafbaar is.


  Maak melding

 80. bedankt voor de aanvulling.
  Zwarte piet staat als zodanig niet in de wetboek maar inderdaad wel discriminatie op basis van ras, huidskleur, etc…
  Omdat zwarte piet wel degelijk zwart is wordt hij indirect wel benoemd in de wetboek.

  groetjes.


  Maak melding

 81. Slap geouwehoer om niets!

  Wat een armoe om je zelfbeeld, je eigen ik, te vergelijken met een ‘fictief’ figuur.
  Tot in de eeuwigheid der eeuwen ben je en blijf je, afhankelijk van de ‘goedkeuring’ van de Nederlanders.
  Zwakte, zwakte, zwaktebod!

  Wat een schande dat Surinamers nooit in zulke grote getale, hebben geprotesteerd bij de VN mensenrechten, om de vijftien-voudige moordpartij op Surinamers in de jaren tachtig.
  Schandalig!!!!!
  Grove schande!!!!
  Jakkes, kots, kots, kots……………

  Er zal heus niets veranderen.
  Degenen die denken dat de Nederlanders hun feestje zullen aanpassen, zullen lelijk op hun neus kijken.
  En het pesten zal doorgaan, stiekum en subtiel wanneer niemand het ziet.

  Wie wint hier iets mee, niemand dus…
  Kun je niet gewoon trots zijn op je afkomst en zorgen dat je als ‘een huis’ staat, dat men respect voor je heeft en niet een via de rechter ‘afgedwongen’ tolerantie, want dat wordt het.


  Maak melding

 82. Hypocriet, dus had de rechter die Bouterse veroordeelde dan toch gelijk, anders praat jij jezelf behoorlijk tegen, hoe noem je dat dan Hypocriet of een gerechtelijke dwaling, man jij lult ook zoals jou dat het beste uitkomt toch? in dit geval de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, toch gek dat de overgrote meerderheid in Nl. wit, geel bruin of zwart geen probleem heeft met zwarte Piet, all een ca. 10% die het verleden niet los kunnen laten om war voor een reden dan ook, jammer. met jou woorden zou dan die 90 % ook star vasthouden aan een stukje cultuur, ik vind het niet erg om daar bij te horen. bepaal jij dan maar waar je zelf bij wilt horen, mensen die er geen probleem van maken, of zij die het wel doen


  Maak melding

 83. Trouwens weer een voorbeeld dat suri’s niets durven!

  Geen poging tot protest bij de VN, mbt de moorden in Suriname!
  Een of ander Antilliaan moet weer eens de kastanjes uit het vuur halen, bij deze pietenkwestie.

  En nu ook weer bij de ‘excuuskwestie’, is het een halfbloedje die het ‘vuile werk’ doet.
  Een of andere kunstenaar die driekwart van het jaar werkeloos is, en genoeg tijd heeft om te rotzooien.

  Ékte suri-style om van achter moederskotto, hard te ‘schreeuwen’: ‘nak eng, yeeeh nak eng’.

  Dus……….


  Maak melding

 84. Als er naar de vluchtelingen gekeken wordt,die de Middellandse Zee oversteken kan geconcludeerd worden dat zij geen probleem hebben met zwarte Piet.Velen willen juist door gelaten worden om in Nederland asiel aan te vragen.
  Het zijn maar wat zebra’s die uit geschiedkundige vertellingen nog de pijn voelen van de slavernij. Als je als persoon die pijn niet hebt ondergaan,kan je ook geen trauma aan overhouden.Anders zou je pijn voelen bij het zien elke zwarte die werkt voor een witte.


  Maak melding

 85. @ Jesse,

  precies maar ik ben een Nederlander blank en hier geboren en getogen. Ik Ben opgevoed in de gedachte leven en laten leven. Ik dacht dat het goed was maar nu komen mensen uit andere landen on hier vertellen hoe we moeten leven??? eens kijken hoe zo iets in suriname zou werken….of waarom zitten al dies mensen hier omdate het daar dan zoe goed was??


  Maak melding

 86. @chuko,

  Tegen redelijk denkende mensen heeft niemand iets.

  Stel nou dat er een feest in Suriname zou bestaan waarop vrouwen elk jaar verkleed gingen als blonde hoeren. Zou je als blanke niet gekwetst zijn dan dat een hoer geassocieerd wordt met een blanke vrouw? Zou je dat niet aankaarten en proberen het te stoppen of aan te passen? Dat ze een andere kleur pruik gebruiken ipv blonde pruiken? Of zou je het fijn vinden dat kleine kinderen al op die leeftijd blanke vrouwen als hoeren zouden gaan zien?


  Maak melding

 87. @chuko
  Al die mensen komen naar Nederland omdat Nederland daar eerst was. En vraag niet HOE!!!
  Ik ben hier omdat zij eerst bij mij waren!
  Ga niet plunderen in de tuin van een ander, anders komt de ander ook bij jou.


  Maak melding

 88. @ Jesse

  Wat zouden blanke nederlanders doen als wij op 1 Juli een zwarte pop zouden laten verdrinken in de Amstel door een blonde Suzanna du Plessis.

  Geschiedenis is een nare zaak en vooruit kijken op een gezonde samenleving is altijd sociale vooruitgang. Maar het lijkt weer zo een geval om de achterlijke massa’s te geven wat ze willen.


  Maak melding

 89. Chuko,

  Wist jij dat Nederlanders 300 jaar lang mensen in Suriname hebben gebruikt, misbruikt, verkracht, mishandeld en slecht hebben behandeld. Die mensen werden door de Nederlanders uit verschillende Afrikaanse landen ontvoerd en gedwongen om naar Zuid-Amerika en naar Noord-Amerika te gaan. Ze hebben niet gevraagd om ontvoerd en misbruikt te worden. Ken je geschiedenis Chuko, je blanke misdadige geschiedenis waarin misdaden tegen de mensheid zijn gepleegd.

  De buitenlanders van Surinaamse afkomst zijn hier in Nederland vanwege de koloniale voorgeschiedenis van Nederland. Je moet je geschiedenis beter leren kennen, eikel.


  Maak melding

 90. Iedereen blijft maar wijzen naar de geschiedenis, dat we deze moeten respecteren…. en rekening houden met de mensen die hierdoor gekwetst zouden zijn.

  Laten we dit eens omdraaien, er worden elk jaar, rond 5 mei, films getoond waarin de Duitsers de slechte mensen zijn. De kinderen / mensen die later zijn geboren en deze beelden zien krijgen dus een hekel aan de Duitsers, want zij hebben onze over-over-over-over groot moeder wat aangedaan…

  Wordt het niet eens tijd dat we het verleden los gaan laten? En kijken naar waar we nu staan en dit gaan waarderen? Waar in deze wereld zie je nog een zwarte (echt zwart), met kroeshaar en grote “GOUDEN” oorbellen? Dit zou dus niemand moeten raken, want niemand voldoet aan deze beschrijving!

  Een ander hekel punt volgens onze gevoelige broeders, de verwijzing naar slavernij…., ten eerste waren de knechten van Sinterklaas “BEVRIJDE” slaven waar Sinterklaas zich over fermde. Hij bood hun onderdak, kleding etc aan. Dit deed hij in eerste instantie vrijwillig, maar de bevrijde slaven gingen in ruil voor hetgene wat zij kregen, wederdiensten voor de goed heilig man doen. Dit is het mooie begin van de tegenwoordige slavernij, genaamd werken in loondienst onstaan.

  Tegenwoordig zijn wij allemaal slaven!!!

  Dus ik zou het waarderen als tradities van een land geëerd zouden worden en door iedereen gerespecteerd worden. Je moet je voorstellen dat het feest “Keti Koti” zou worden afgeschaft, omdat mensen die hier beter van zijn geworden, telkens weer worden herinnerd aan het feit dat voorvaderen slecht zijn geweest en dus deze mensen kwetsen…., jullie verklaren mij met deze stelling voor gek, maar ik blijf strijden en uiteindelijk krijg ik gelijk van de rechter, waardoor het feest “Keti Koti” aangepast moet worden…., hoe zouden jullie hier tegenover staan?

  Nu is het zo dat mensen die een bepaalde cultuur leven moeilijk afstand kunnen doen aan tradities en gewoontes. Zwarte Piet is de al aan het veranderen. De oorbellen zijn al een tijdje niet meer aanwezig, kleding wordt steeds luxer en de zwarte piet is allang niet meer de domme knecht! Sinterklaas is niets meer zonder zijn Pieten en dat is de laatste jaren zeer duidelijk aanwezig in de vele films en verhalen. Piet wijst de weg, piet stuurt het schik, piet lost alle problemen op, zodat kinderen uiteindelijk toch het feest kunnen vieren, die ten bate van de goedheilig man Sint Nickolaas wordt gehouden.

  Kortom, in plaats van elkaar lekker uit te dagen en dood te discusieren, waardeer elkaar en geniet van elkaars feesten en gewoontes i.p.v. alles maar te veranderen naar de normen van de nieuwe inwoners. 😉


  Maak melding

 91. Jesse
  @chuko,

  Sinterklaas een kinderfeest? Hou op man. Het is de meest walgelijke feest waarop volwassenen met de meest overbodige cadeaus (die de volgende dag weer in de winkels worden omgeruild) en weerzinwekkende rijmpjes waar zelfs de kraaien tegen protesteren, proberen te laten zien wat een gulle gever ze zijn en hoe geweldig ze de taal (poezie) beheersen.

  Beste Jesse
  U claimt een eigen plaats op deze aard bol. Maar u miskend andere aard bewoners hun eigen plaats en hun cultuur.

  Denkt u nu echt serieus genomen te worden. Net als die mevrouw uit Jamaica die wat raaskalde over Kerstmis voor een Openhaard.
  Zij had zich niet eens verdiept in het feest en de omstandigheden en de maatschappelijke verhoudingen in Calimerostan. Zij liet zich voor haar moment of glory parkeren voor een schoorsteen. Parcical Joker.

  De focus op zwart is zo groot dat het er op lijkt dat men Jaloers is op Wit.


  Maak melding

 92. Smatje wist je dat in Jou roots Afrika jonge, meisjes ontvoerd en verkocht worden vrouwen verkracht en mensen vermoord, dat er nu massaal mensen vluchten naar Europa en Nederland vluchten (omdat het hier zo slecht is?), wist je dat de regering in Suriname voor een gedeelte bestaat uit moordenaars en cokedealers, en jij hebt kritiek op wat in het verleden gebeurt is , wil jij het heden niet kennen


  Maak melding

 93. Hans,

  Is wel een verschil als een volk onderling oorlog voert, of dat een ander volk oorlog voert met een ander volk, alleen om het feit dat het andere volk een andere huidskleur heeft. Is niet eens een reden, maar rasssenhaat bestaat nu eenmaal. Dat de Afrikanen onderling met elkaar vechten, moeten ze onderling oplossen. Ze verkrachten geen ander volk en ze misbruiken geen ander volk, maar hun eigen volk. Is een heel groot verschil. Een volk onderling moet haar eigen problemen onderling oplossen. Erger is het als een ander volk een ander gebruikt, misbruikt, enkel en alleen omdat dat andere volk er anders uitziet.


  Maak melding

 94. Geschiedenis,

  Ben je wel eens in Suriname geweest? Heb je gezien of de witte Nederlanders en de witte Amerikanen de tradities van het land Suriname eren en respecteren? Ze integreren niet eens met de plaatselijke bevolking omdat ze zich beter voelen dan de mensen die daar wonen, terwijl ze in het land van diezelfde mensen wonen die zij minachten.

  Hetzelfde geldt voor Trinidad en Curacao. Ben op Curacao geweest en ik kwam maar niet in contact met geen enkele Antilliaan omdat mijn geliefde alleen maar met de Dutchies, zijn eigen volk dus, wou blijven omgaan. We gingen zelfs naar Nederlandse supermarkten op Curacao. Het is omdat ik Curacao niet goed kende, maar hij dus wel, anders was ik zelf op zoek gegaan naar locals om mee te praten en van gedachten te wisselen. Altijd leuk als je in een vreemd land komt om de mensen daar te leren kennen. Goed voor je wereldvisie.


  Maak melding

 95. Smatje, dus als je de zelfde kleur hebt is het minder erg als je elkaar vermoordt en verkracht dan wanneer je verschillende kleuren hebt? wat een gelul in de ruimte, jouw maakt het dus wel uit welke kleur je hebt, is ook een vorm van racisme, dacht ik zo


  Maak melding

 96. Hansje hoort een klokje luiden maar hij weet niet waar het klepeltje hangt.
  Hierrrrooooo hangt ie hansie, discussie is al lang voorbij, je loopt achter.
  Arme hansie….


  Maak melding

 97. She-suri, die is gek, ik ben (helaas) nog nooit in India geweest, als je niets beters te melden hebt kun je beter je postings voor je houden


  Maak melding

 98. Hans,

  Slavernij is vele malen erger geweest dan ordinaire ruzies tussen Afrikanen onderling, want dat kunnen de Afrikanen onderling zelf het beste oplossen.

  De slavendrijvers wisten niet van ophouden en de slavernij duurde en duurde maar voort, zelfs honderden jaren, met Nederland als laatste land ter wereld dat met heel veel moeite en zeer moeizaam na honderden jaren pas de slavernij afschaftte. Je ziet ook dat de apartheid in Zuid-Afrika ook door de Nederlanders is bedacht en ingevoerd.


  Maak melding

 99. Smatje, jij noemt het maar ordinaire ruzies onderling hoor.
  In 1 van je ander postings, in een ander topic zijn jouw eigen woorden dat er niet op dingen uit het verleden gehamerd moet worden, waar ben je nu zelf mee bezig dan, of ben jij de ene die bepaalt waar wel en waar niet gehamerd mag worden.
  Ben jij, zijn jullie, niet gevangenen van dat verleden, omdat jij, jullie dat zelf willen om maar in de rol van slachtoffer te kunnen blijven zitten? Maak je zelf vrij, blijf niet hangen in dat verleden, vrijheid zit voornl. tussen je oren, net als gevangenschap


  Maak melding

 100. Inderdaad moeten we niet teveel in het verleden blijven hangen, maar we moeten niet vergeten dat we lering kunnen trekken uit het verleden. Zo Hans, dus je leest al mijn reacties. Wat goed van jou zeg. Het leven gaat verder, maar het zou mooi zijn als er geen rascisme en discriminatie (de ingrediënten die de slavernij zo lang in stand hebben gehouden, en dat gedurende honderden jaren) meer zouden zijn, dan zou men niet meer herinnerd hoeven te worden aan de slavernij. We zien namelijk hetzelfde tegenwoordig gebeuren wat honderden jaren geleden al gebeurde, namelijk haat, rascisme en discriminatie. In dat opzicht is de wereld nog steeds niet veranderd.


  Maak melding

 101. Hans,

  Omdat ik een misdaad tegen de mensheid niet bagatelliseer en de dingen zeg zoals ze zijn, zonder in de ontkenningsmodus te vallen, doe ik er dan zelf aan mee? Iemand die tegen onrecht is, zal slavernij, discriminatie, racisme, haat, altijd afkeuren. Deze excessen druisen tegen het rechtsgevoel van de rechtvaardige mens in. Kun je niet wegmoffelen als zijnde, ach het is al gebeurd, etc. In een ideale wereld zouden we niet meer hierover moeten praten, maar de realiteit in de huidige wereld is helaas anders. Zolang er ongelijke behandeling bestaat, zal altijd gereflecteerd worden naar de misdaden tegen de menselijkheid.


  Maak melding

 102. Smatje, bij mij komt het wel over dat jij de misdaden die in Afrika momenteel bedreven worden wel bagatelliseer t.o.v. de misdaden in het verre verleden gepleegd door een stel Hollanders en dat noem ik dus meten met twee maten, blijkbaar is het minder erg dat donkere mensen in Afrika in het heden elkaar uitmoorden, dan dat wat de Hollanders aan misdaden in het verleden de donkere mensen aandeden, ik vindt het allebei even erg


  Maak melding

 103. @Smatje
  Wie halen er nu voor wie Coltan uit de jungle in Congo.
  Zwarte slaven, voor Zwarte warlords en slavendrijvers, Voor Chinesen die het in onze Cellulairs en Laptops etc verwerken in opdracht van Apple, Sony, HTC, Moterola. Voor ONS.

  Blijf niet in het verleden hangen maar doe wat met de kennis die je hebt.
  Het zijn geen landen die slaven hielden het waren mensen voor wie het toen gewoon was dat alles voor ze gedaan werd, Net zoals het nu gewoon is dat we altijd kunnen bellen en niet nadenken over wat er in onze cellulair zit of hoe onze goedkope textiel gemaakt is.


  Maak melding

 104. @JoJo,

  Nederlanders (autochtonen) zijn lieden met een ernstige geestelijke beperking. Aan de ene kant EISEN ze van de Japanners excuses en schadevergoeding voor wat de Jappen met de blanke vrouwen gedaan hebben in Indonesie tijdens WOII, aan de andere kant WEIGEREN ze keihard excuses aan te bieden voor hun wandaden van dezelfde soort tegen Indonesische vrouwen in Indonesie en tegen de Afrikaanse- en Hindoestaanse vrouwen in Suriname.

  Hoe noem je nou zulke mensen? Redelijke mensen? Ik dacht het niet. Nederlanders (blanken) meten ALTIJD met 2 maten. Dat zal ook altijd zo blijven, vrees ik.


  Maak melding

 105. Ik vind het pas racistisch dat de donker medemens onze cultuur kapot maakt. Ik heb nooit eerder geweten dat zwartepiet misschien ooit in een totaal andere vorm een slaaf is geweest tot de donkere mensen zich hier over ineens druk zijn gaan maken. Ze hebben bij heel veel Nederlanders nu juist het idee gegeven wat nou juist niet willen. Ik zie zwartepiet en blijf zwartepiet altijd als zwartepiet ziet en niet als een misschien 300 jaar geleden slaaf met een donkere huidskleur. Jemig waar maken ze zich druk om. Ze zijn in Nederland gekomen (of als 2e generatie geboren) en hebben maar de cultuur te nemen zoals die is. Je hoeft niet mee te vieren hoor als het sinterklaas is. We leven in de 21e eeuw kom op. En de pieten zijn door de vele zeikerige klachten van de donkere mede mens al heel erg veranderd sinds anno 2000. Ik vind het ook racistisch dat ik als blanke beschuldigt word voor racistisch dat ik voor het sinterklaas feest ben met zwarte piet. In Afrika word je als blanke ook gelijk door donkere “mensen”gegijzeld, vermoord, in elkaar geslagen of berooft omdat je weer die blanke ben die racistisch zou zijn, dat is pas echt racistisch en erg. In Nederland is de politie de laatste 15 jaar juist bezig om veel donkere mensen (en ook moslims) als zei iets heel erg hebben gedaan maar te laten lopen en de blanke christen Nederlander word aangehouden als je fietslampje het niet doet. Ook heb ik al minstens 10 preventieve controles mee gemaakt en juist altijd mogen de Marokkanen en donkere mensen door lopen met hun blinkende kettingen en agressieve blikken en ik of een blank meisje worden aangehouden, dus discriminatie in Nederland? nou minimaal, in elk geval loopt NL ver voorop als het er omgaat mensen zo gelijk mogelijk te behandelen en bejegenen. Maar helaas zijn er altijd zielige zeikerds die ons Nederlanders het leven zuur maken omdat ze waarschijnlijk gewoon jaloers zijn en geen afstand van hun cultuur willen doen. Verder reageer ik niet meer. Ik heb mijn mening gegeven en het heeft geen zin om een discussie hierover te hebben. Als al die uitkering trekkers gewoon wat gaan doen (desnoods vrijwilligers werk) ipv tot 15:00 op hun nest te liggen, dan hoeven deze mensen ook niet hele dagen en nachten op internet te hangen tijd verspillen aan dit soort discussies.


  Maak melding

 106. Hans,

  Misdaden tegen de mensheid zijn nooit goed te praten, echter er zijn gradaties qua zwaarte van de misdaad. Als ik jouw fiets zou stelen, zou dat niet fijn zijn, want is een misdrijf, namelijk diefstal. Echter, als ik jouw huis in brand zou steken, zou dat ook niet fijn zijn, maar is een misdaad van een veel ergere gradatie dan dat van die fiets, omdat je veel te verliezen hebt wanneer je huis in brand wordt gestoken.

  Ander voorbeeldje: als jouw neefjes en nichtjes met elkaar op de vuist gaan, zou je denken dat ze dat zelf moeten oplossen. Echter, als de buurman grof geweld zou gebruiken tegen je neefjes en nichtjes, zou je in opstand komen.

  Kortom: racisme, discriminatie, haat, slavernij, holocaust, oorlog zijn misdaden die vele malen erger zijn dan de ruzies tussen Afrikanen onderling.


  Maak melding

 107. Jojo,

  Mijn ontwikkeling gaat gewoon verder, en hopelijk de jouwe ook. Praten over gebeurtenissen uit het verleden en er op de juiste wijze mee leren om te gaan, hoeft geen struikelblok te zijn voor het heden. Van wijze lessen uit het verleden leren, maakt dat je de huidige tijd veel beter kunt begrijpen. Het hoe en het waarom van dingen die zijn gebeurd, maken je sterker en leren je hoe ermee om te gaan in de tijd waarin we nu leven.


  Maak melding

 108. Smatje, je hebt het over een minderheid die in Nl. geen allochtonen wil, ook jij moet de realiteit niet uit het oog verliezen, wel zijn er groeperingen die het verpesten voor de anderen, die men graag ziet vertrekken, Smatjes noem jij ontvoeringen en verkopen van jonge meisjes, moord en doodslag maar ruzies onderling, volgens mij wil jjij die realiteit niet zien, en jij verwijt de Nederlander wat?


  Maak melding

 109. Er zijn de laatste 20 jaar meer zwarte Afrikanen vermoord door Afrikanen dat door blanken in de afgelopen 600 jaar.

  Waarom proberen tienduizenden vluchtelingen elke weer de oversteek naar Europa te maken? Naar het racistische Europa?

  Omdat Afrika één grote teringzooi is waar men elkaar om niks vermoord als men van een ander stam is. En dan maar blijken zeiken over het slavernij verleden terwijl die miljoenen slaven door de eigen mensen zijn verkocht aan de blanken./

  Kansloos continent, kansloze bevolking.


  Maak melding

 110. Er moet eindelijk een oplossing komen in deze kwestie.Veel Suris zijn zwaar getraumatiseerd en raken daardoor achter in hun sociaal/economische ontwikkeling.Ook t,a,v. de herstelbetalingen slavernijverleden weerhoudt velen in ons land om maar iets positiefs te doen.Zij zitten te wachten op geld dat misschien over 200 jaar uitbetaald zal worden en misschien ook nooit.Het slavenverleden zit zo diep bij velen dat ze weigeren ooit landbouw uit te oefenen; ook voor veeteelt zijn ze allergisch.Al deze personen wachten op herstelbetalingen en verlammeen de ontwikkeling.Zolang velen in ons land niet in staat zijn de ketenen van het verleden van zich af te werpen zal de ontwikkeling van ons lander onder lijden.


  Maak melding

 111. Sint is gezien zijn afkomst BRUIN !

  Piet is gewoon paars/rood/groen !

  De echte Zwarte Piet is bezig uw grondrechten en mensenrechten te vernietigen !

  Grondwet opzij gezet, CTU buiten grondwet opgezet, rechterlijke macht opzij gezet, ONGEWAPENDE VERDACHTE personen zonder reden op straat VERMOORD door poltie en CTU, geen onderzoek naar misdaden tegen de staat Suriname door Dino, weggeven van honderduizenden hectaren hout- en goudconcessies (eigendommen en rijkdommen van ALLE Surinamers) aan partijpolitieke vrienden .

  En maar kakelen over Africa en schadeclaims !

  Sribi srafu o ting w’o WIKI !!


  Maak melding

 112. @Hans, @Henk molenaar, en consorten;

  Zullen we de statistieken opmaken van het aantal slachtoffers gemaakt door de Blanke Eurpeanen onderling en tussen de Afrikanen onderling?

  Als we daarmee klaar zijn maken we statistieken op van de honedrden miljoenen slachtoffers gemaakt door dezelfde Blanke Europeanen op anders uitziende mensen zoals; de Aziaten, Aboriginals Australie, Aboriginals van Amerika, Afrikanen, enz. enz.

  Vervolgens kijken we naar de slachtoffers gemaakt door de Afrikanen en dat mag je voor het gemak over de hele periode van de menselijke geschiedenis doen.

  Wie zijn in deze de BARBAREN??


  Maak melding

 113. Wat hebben creoolse suri’s zoal gedaan om op één hoop te worden gegooid met moslims en asielzoekers? Waarom zijn zij opeens “gasten” in Nederland waar zij al meer dan vijf generaties nederlander zijn? Waarom komen de onderdrukte gevoelens van de blanke nu zo sterk naar boven?
  Zou een onschuldig kinderfeest waarbij een domme zwarte piet het mikpunt is van spot, hier ook de oorzaak van kunnen zijn?


  Maak melding

 114. Jako: “.Veel Suris zijn zwaar getraumatiseerd en raken daardoor achter in hun sociaal/economische ontwikkeling.

  Noem er eens 2 dan die zwaar zijn getraumatiseerd en elke nacht badend in het zweer wakker worden…………


  Maak melding

 115. Beste Abaisa,

  Alleen de blanke Europeanen gaan daarna direct aan de slag en gaan niet generaties lang blijven zeiken over een trauma dan niet eens bestaat


  Maak melding

 116. @Jesse
  U blijft verschillende zaken door elkaar halen. U vergelijk appels met peren.
  De excuus en schade eis jegens Japan slaat op staats gesanctioneerd optreden en oorlogsmisdaden. Japan heeft Nederlandse onderdanen integraal geïnterneerd onder vrij extreme omstandigheden. Een deel van deze interneringen was ook noodzakelijk vanwege de gewijzigde gezagsverhoudingen omdat de Indonesiërs als bondgenoot van de Japaners plotseling macht kregen over (gehate) Nederlanders.

  Veel mannen zijn als dwangarbeider ingezet met een extremere sterfte dan onder slaven.

  Individuele kampbewakers zijn vervolgt voor misdaden tegen de menselijkheid.

  Het voorgaande is veel al afgehandeld binnen een redelijke periode na dat het gebeurt is en geen 100 of meer jaren na het beëindigen van de slavernij.

  Ook de oorlogsmisdaden van Westerling en anderen zijn, zij het traag, niet vergeten en afgehandeld. Dat is niet verborgen. Het is echter wel zaak de zaak van 2 zijden te bekijken. Ik ken Indiegangers die na WO II naar Indië gingen om het te “bevrijden” net zo als Nederland bevrijd was door de geallieerden. Zij waren (onwetende) idealisten de bedrogen uitkwamen maar wel 3 jaar hebben moeten overleven in een vijandelijke omgeving. Als je van alle kanten beschoten wordt en niet weg kunt lopen gebeuren er zeer regelmatig dingen die wij nu makkelijk veroordelen.

  Ik hoop dat u ook nota genomen heeft tot wat voor wantoestanden het uit keren van de materiële genoegdoening aan de weduwen van Rawede geleid heeft. Allerlei profiteurs hebben delen van de genoegdoening ingepikt.

  Ik praat niets goed. Ik vindt het afschuwelijk wat mensen met elkaar gedaan hebben en doen. Ik heb de teksten uit het archief van de EBG (oud duits gezien, ze zijn vertaald door een familie lid). Ik heb in Afrika een moord mee gemaakt en in Pretoria een zeer gewelddadige overval voor mijn neus zien gebeuren (4 dode overvallers langs de weg). Het is niet goed staatsgeweld en individuele misdrijven in verschillende tijdsgewrichten en omstandigheden met elkaar te vergelijken.

  Het is niet meten met 2 maten. De maten zijn anders en niet vergelijkbaar.


  Maak melding

 117. @ Smatje
  Fijne reactie.
  Volgens mij is het doel is te begrijpen waar je vandaan komt en met dat begrip het beste van je leven te maken, zonder anderen te benadelen.


  Maak melding

 118. JoJo
  Toen ik klein (55 jaar geleden) was was Zwarte Piet een knecht met gezag om bang voor te zijn en Sinter Klaas een alwetende strenge meneer.
  Het zwarte met witte ogen was vreemd en angst aanjagend, functioneel om kinderen gezagsverhoudingen bij te brengen. Dat was TOEN normaal.

  Nu is Sinter Klaas een aardige vaderlijke meneer die je gerust stelt en zijn de pieten zijn manager, uitvinders, autonome werkarmen (de maatschappij) etc. Zij maken een kinderfeest waarbij geen enkel niveau verschil aan de orde is.

  O ja toch wel. Er is een verschil tussen de oren van een Zeur Peiternel uit Jamaica die Nederland belooft dat het Kerstmis mag houden.
  Een Zeur Pieternel die allicht het wijzende vingertje van Nederland dankbaar heeft overgenomen maar zich absoluut niet verdiept heeft in de geschiedenis en de omwikkeling van het Sinter Klaas feest of voor haar is het de Kerstman die zijn slee laat trekken door Zwarte mensen met grote oorbellen, dikke rode lippen en grote ogen.

  Deze mevrouw staat zich er op voor in Cambridge gestudeerd te hebben maar heeft duidelijk ergens een minder waardigheidscomplex op gelopen. Het gaat er namelijk niet om wat of waar men gestudeerd heeft maar wat men er mee doet. Zij zeurt en bederft kinderpret. Ik vind het niet meer dan dolle pret/ Humor.


  Maak melding

 119. Maar waarom is Zwarte Piet zo belangrijk? Alle aandacht gaat naar hem en niet naar Sinterklaas. Maak er gewoon een witte Piet van, dan is er niets aan de hand. Waarom brengt dit zoveel emoties teweeg? Een allochtoon die men zo graag wilt, koste wat het kost. Vreemd allemaal.


  Maak melding

 120. @ Jako,

  De Noord-Amerikaanse indianen zijn met kracht en geweld uit hun vertrouwde woonomgeving verwijderd en naar reservaten verbannen. Ze komen niet op voor hun belangen en aanvaarden het lijden stilzwijgend. Maar zijn ze daardoor een steek verder gekomen? De meeste Noord-Amerikaanse indianen zijn zwaar gefrustreerd en zwaar alcoholverslaafd omdat zij hun diepe gevoelens van onrecht dat hen is aangedaan, wegdrinken.

  Voorts zijn vele Zuid-Amerikaanse indianen het oerwoud in gevlucht en doen ook alsof er niets aan de hand is, terwijl het verdriet diep van binnen zit bij hen om de wijze waarop hun Amerika’s (= grondgebied) van hen zijn afgepakt. Zij zijn ook geen stap verder qua ontwikkeling en persoonlijke ontplooiing gekomen. Wat mij betreft mag de volgende president van de VS een indiaan worden want dat doet recht aan het Indiaanse volk.


  Maak melding

 121. @JoJo,

  Jij bent een relativist.
  De Koreanen en Chinezen bekijken de Japanners ook altijd met veel argwaan. Omdat ze hun slachtoffers zijn geweest. Nederlanders hebben Duitsers ook decennia lang als vijandig beschouwd. Ineens zijn de Duitsers de liefste mensen, in de ogen van de Nederlanders omdat blanken altijd aan geld denken en de Duitse economie de Nederlandse economie in stand houdt.
  Dus iedereen die slachtoffer is geweest (behalve de opportunistische volgelingen van Bolle Willem) wantrouwt de daders en wil excuses. De Duitsers hebben zich veel meer man getoond en uitgebreid excuses aangeboden en diepe spijt betuigd aan hun slachtoffers (behalve aan de Zigeuners). De Dutchmannen krijgen gelijk een opgezwollen pik zodra ze excuses moeten aanbieden: dan denken ze ineens met de voortplantingsorgaan ipv met de hersenen en het hart. Hoe meer generaties we verder zijn, des te minder besef de Holbewoners uit de Lage landen hebben van wat hun vorige generaties anderen hebben aangedaan. Aan de ene kant zijn ze reuze trots op Piet Hein e.d. (want dan beroemen ze zich erop hun afstammeling te zijn en dus accepteren ze de daden van hun vorige generaties en zijn er erg trots op), aan de andere kant verstoten ze de generaties van de slavenhouders, want zij (de huidige generatie) hebben toch niks te maken met de slavenhandel en slavenhouders. Zo zie je dat dit volk geen principes kent en uitsluitend opportunistisch denkt en handelt. Ik snap niet dat je dit relativeert en het voor dit halfbakken volk opneemt. Te veel begrip is soms ook eem onrecht!


  Maak melding

 122. Ik vraag me af (nee, ik weet het) welke kleur de pik van de Zwarte Pieten is. Zou interessant zijn om de kindertjes eens er attent op te maken dat Zwarte Piet een witte lul heeft. De verwarring ten top bij die kindertjes!


  Maak melding

 123. @M, de meeste pieten zijn vrouwelijk. De verwarring is dan alleen maar groter. Maar waarom zou je die kinderen hiermee willen confronteren? Nergens voor nodig.


  Maak melding

 124. @Get a life,

  Mogen die kindertjes niet weten dan dat ze met fake-zwarten te maken hebben?

  Waarom worden die kinderen zoveel voorgelogen?
  Eerst wordt hun voorgelogen dat ene Sint Nicolaas de cadeautjes koopt (schijnheilige ouders die zich verschuilen achter een bebaarde witte man) en vervolgens mogen ze niet weten dat die zwarte pieten geen zwarten zijn maar toneelspelende halvegare blanken.
  De pschychologie achter het Sinterklaasfeest is natuurlijk dat kinderen leren dat de blanke man altijd de authoriteit is (dus alleen de blanke moet gehoorzaamd worden) en een goede man is en dat de zwarte man (piet) de misselijke figuur is die onbetrouwbaar is en klappen uitdeelt en altijd gemeden moet worden.
  De goede blanke tegenover de kwade zwarte. De blanke die gehoorzaamd moet worden en de zwarte die gevreesd moet worden. De blanke die beschaafd en wijsheid inboezemt en de zwarte die een kinderhatende onbeschaafde idioot is.
  Het jammere is dat zelfs allochtone kinderen aan deze onzin verplicht moeten worden blootgesteld. Een zwart kind die dan tegen z’n vader zegt: pappa, jij bent slecht net als zwarte piet. Oom Henk is goed, net als Sinterklaas.


  Maak melding

 125. zwartepiet deze discussie moet je niet meer voeren omdat de blanken de gift zwarte bladzijde uit de geschiedenis van hun land niet kennen en niet weten wat de joodse nederlanders in Suriname hebben aangericht laat het balletje rollen zou ik zeggen zet Nederland te Kakken voor de buitenwereld Zwarte Piet heeft ook in de Verenigde Staten tot ophef geleid. Een Amerikaanse hindoeleider roept Nederland op om Zwarte Piet te verbieden. „Het is tijd voor dit negatieve, beledigende en racistische karikatuur om te verdwijnen uit de festiviteiten”, aldus hindoeleider Rajan Zed vs heeft het al opgepikt en er volgen nog meer.Nederland Het land van Rembrandt en Van Gogh dat een lange geschiedenis heeft van sociale tolerantie en het Internationaal Gerechtshof huisvest, zou niet mogen doen aan negatieve stereotypering in een beschaafd land hoort dit niet thuis!!!


  Maak melding

 126. @Cesar
  U geeft weinig gevoel van historisch inzicht door te verwijzen naar Joodse Nederlanders. Joden zijn en blijven altijd Jood als zij uit een Joodse moeder geboren zijn.
  Ten tweede de Joden die naar Suriname gekomen zijn kwamen uit Brazilie toen de Nederlanders daar verdreven werden en Joden door de Spanjaarden die toen de baas waren in Portugal.

  Ook het meer en deel van de Joden in Nederland kwam uit of Antwerpen (Spaans deel van de Nederlanden tijdens de 80 jarige oorlog) of Portugal toen het in 1572 door Spanje veroverd werd.
  Maar allereerst is een Jood gewoon Jood en een wereldburger die overal gaat.


  Maak melding

 127. Goede dag,

  De kranten en de radio is er vol van…
  Hoor met leed, naar dat commentaar, over
  een blanke man die vele werknemers heeft die overigens hard (moeten) werken en zelf niets hoef te doen…
  Echter dacht ik ineens!?
  Was dat niet de Kerstman?
  Nu wil het zo zijn dat de elfjes anoniem willen blijven en komt er niemand voor hun op.

  Een kerstverhaal rijker.

  Tanja


  Maak melding

 128. Henk Molenaar

  Er zijn de laatste 20 jaar meer zwarte Afrikanen vermoord door Afrikanen dat door blanken in de afgelopen 600 jaar.

  Waarom proberen tienduizenden vluchtelingen elke weer de oversteek naar Europa te maken? Naar het racistische Europa?

  Omdat Afrika één grote teringzooi is waar men elkaar om niks vermoord als men van een ander stam is. En dan maar blijken zeiken over het slavernij verleden terwijl die miljoenen slaven door de eigen mensen zijn verkocht aan de blanken./

  Kansloos continent, kansloze bevolking.

  duivelse kind!
  Zoals men al zegt er kom niks goed uit een Duivelse blanken BEK dan leugens en jij bent hier het school voorbeeld van! De dag dat jij weer voet op Surinaamse bodem zet moet je ons melden en wij zorgen voor dat het voor jou een enkeltje wordt!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.