Rechter pareert kritiek minister Belfort

17

PARAMARIBO, 28 jun – Het is niet correct om een sfeer van angst te kweken en te voeden voor de rechterlijke macht. “De selectie om rechter te worden is niet makkelijk.” Dit zegt mr. Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie. Minister van Justitie & Politie Edward Belfort leverde onlangs juist wel kritiek op die procedure.

Dat viel dus niet in goede aarde. “Temre man oso no abi bangi (De timmerman heeft thuis zelf geen zitbank. Betekent: Het is makkelijker anderen te helpen dan je zelf, red.). Het mag niet zo zijn dat deze gedachte post vat. Een goede rechtsstaat wordt gegarandeerd door goed functionerende rechters, vervolgingsambtenaren, griffiers en advocaten”, zegt Rasoelbaks. Tijdens de toelating van drie advocaten tot de balie, brak hij een lans voor een goede verstandhouding.

Een goede verstandhouding dan tussen relevante spelers. Met de metafoor uit de bouw zinspeelde hij op de verantwoordelijkheid van elk der spelers. “Er zijn architecten, de minister van Justitie & Politie, de regering, het Hof van Justitie zijn de architecten die bouwen en banken leveren. Als we achteraf de banken niet goed bevinden, moeten we daar over kunnen praten. We moeten voorkomen dat anderen bang worden voor de banken. Er is niets om bang voor te zijn.”

17 REACTIES

 1. waarom zijn er overwegend hindustaanen bij de rechtelijke macht met dank aan santokie,lijkt op india daar.ik hed niets tegen deze landgenoten mar een afspiegeling van de bevolking zou mooier zijn.wat is satokies weer van plan als hij gekozen wordt tot pres. vul maar zelf in.Mischien daarom is er nog niet eerder een hindustaanse press gekozen in ons geliefd surinameze . de vhp denkt nl nog steeds in hokjes.


  Maak melding

 2. Marilo, je hebt het heel goed gezien, als chandrika segebaai gekozen wordt als pres van su denk ik dat wij een moeilijke situatie krijgen, maar zover komt het niet. Voor mama sranang is dat onacceptabel geloof mijn woorden


  Maak melding

 3. “Een goede rechtsstaat wordt gegarandeerd door goed functionerende rechters, vervolgingsambtenaren, griffiers en advocaten””

  Rechter Rasoelbaks bent u niet erg opportuun met uw kritiek? Had u niet moeten ageren toen de rechterlijke macht gemuilkorfd werd door een stelletje moordenaars en hun kornuiten door het 8 decemberproces onder de neus van uw collegae weg te kapen? Dat was veel ernstiger dan het geneuzel van de dommerik Belfort. Toen werd met een bijl het fundament onder de rechtsstaat, dat is onder andere een onafhankelijke rechterlijke macht, weggeslagen.


  Maak melding

 4. Sinds het aanstellen van de veelvuldige moordenaar als press is het RECHT geen recht meer maar vormt ook een onderdeel van een criminele organisatie.
  Eerlijkheid en objectief handelen bestaat niet meer net als het hanteren van normen en waarden.


  Maak melding

 5. %Marlio, je schrijft:::waarom zijn er overwegend hindustaanen bij de rechtelijke macht met dank aan santokie,

  -Als het goed is heeft dit met mentaliteit te maken. Bij de Hindoestanen leren zij hun kinderen, ongeacht in welke situatie zij leven en verkeren dat een opleiding volgen heel erg belangrijk is voor hun toekomst.
  -Zie maar de vele Hindoestanen die met hoge posities rond lopen. En vergeet niet dat vele in hun jeugd ook geen licht of stromens water hebben.
  -In Nederland is de achterband goed geschoold.

  -Wat de Hindoestanen ook hebben is elkaar helpen en te ondersteunen. zie Saramacca waar nu een school gebouwd word. Zie ook hun moderne bejaarden tehuis.
  =Over het het algemeen blijven zij ook op de achtergrond en smijten zij niet met geld en de meeste kinderen weten wie hun ouders zijn.

  =Vergeet niet dat de handel in handen is van de Hindoestanen, valt dit weg dan heeft het volk een groot probleem.
  Zie maar wie in de landbouw werkt.

  -Bij de creolen is dat een ander verhaal en dit mag je zelfs gaan onderzoeken.

  -Ik gun en ieder die goed geschoold is een positie.


  Maak melding

 6. Vader Jacob kom niet met een complottheorie,zo denken inwoners van lapland en trouwens MR.Iwan Rasoelbaks heb volkomen juistheid! {een paard uit de gang moet je tot stilstand kunnen brengen}Mijn vraag is?In welke tijdperk leven we!!!en het is nooit te laat om het te identificeren het zou dan zonde zijn!Een fiets zonder een trapper kom je ook niet ver!
  V.H.P soso lobie nanga recht….


  Maak melding

 7. @Marlio en Jacob
  Een minister bepaald niet wie er rechter worden. Allereerst zijn het die genen die solliciteren en bereid zijn de opleiding te volgen en die met succes afronden.
  Om te kunnen solliciteren zal men over de aanvang kwalificaties moeten beschikken.
  Als er dus veel Hindoestanen zijn die de benodigde vooropleiding hebben en die bereid zijn te solliciteren en te investeren in de opleiding dan is het logisch dat de Hindoestanen over vertegenwoordigd zijn. Dat heeft niets met een minister met de zelfde ethnische achtergrond te maken.

  beste Marlio en Jacob ga eens 80 jaar terug in de historie en zie hoeveel Hindoestanen toen een rol speelden in de overheids instanties. Toen waren anderen oververtegenwoordigd.

  Haal er dus aub geen discriminatie en slaventijd bij. Het zijn gewoon de mensen die bereid zijn deze functie te vervullen en zich aan de wet te conformeren.


  Maak melding

 8. @marlio &/= jacob
  De meeste rechters zijn al heel lang geleden in hun functie aangesteld. Daarnaast was er in die tijd sprake van een goede Trias Politica. Iets waar nu twijfel over rijst.

  Worden die paarse broodschrijver zelf nooit doodziek van hun walgelijke onzin en het braaksel dat ze hier uitstorten???


  Maak melding

 9. Wat Edward Belfort bedoeld is dat de rechterlijke macht kwaliteiten en vaardigheden mist om in zijn geheel goed te kunnen functioneren. Suriname is nu eenmaal een complexe samenleving. We zien er niet allemaal hetzelfde uit. En het is ook de plicht van de Staat te zorgen, dat de rechterlijke macht een afspiegeling van de samenleving is. Culturele bagage kan een belemmering zijn om objectief recht te kunnen spreken in een complexe Surinaamse samenleving. Dat je een wetboek uit je hoofd kent, maak je nog geen goede rechter.


  Maak melding

 10. @marlio,armand ,Jacob.
  Vertel ons hoeveel NIET hindostanen het op onderwijs gebied verder schoppen !
  Dacht ik al,GEEN 1 !!

  Tot 24 feb 1980 werkte ons rechtssysteem voortreffelijk.
  Toen kwam je baasje met 15 van zijn handlangers aandansen en pleegde hij een coup. Een verkrachting van ons Grondwet en rechtssysteem.Toen volgde de Dec moorden.Weten jullie drietjes,zeg maar de tweede groep van de 3 musketiers,waarom jullie baasje de heren BABOERAM,RIEDEWALD EN CONSCALVES voor het vuurpeleton plaatste !!
  De heren Baboeram en Riedewald zijn de advocaten geweest van Rambocus en jullie baasje werd bang hij was bang dat Rambocus vrij zou komen. Toen werden deze advocaten uit hun bed gesleurd en voor een vuurpeleton geplaatst.Heden rooft jullie baasje het staatskas toch leeg om voor de advocaten van zijn criminele zoon te betalen ?!
  De heer Conc alves was advocaat en president van de plaatselijke Orde van Advocaten !De CRIMINAL mind van jullie baasje draaide op volle toeren,hij had gedacht als hij al de burgers die in opstand zouden komen tegen hem zou VERMOORDEN, dan zou er niemand zijn die hem zou kunnen beletten de ‘machtigste’ schijn lijder te worden in Suriname.
  Jullie baasje en Belfort zijn de laatsten die moeten praten over rechters en advocaten. Hun bloed kleeft nog aan de handen van hun moordenaar bouta !!
  En raadt eens jullie baasje is echt de SCHIJNLIJDER,die in stand wordt gehouden dankzij zijn AMNESTIE !


  Maak melding

 11. De rechterlijke macht kan alleen maar een afspiegeling zijn van de bevolking als studenten uit alle bevolkingsgroepen rechten gaan studeren.
  Ik vraag mij af of dat zo is, volgens mij niet.
  Waarom zijn de Creolen oververtegenwoordigd in overheisfuncties.
  Waarom zijn de Chinezen oververtegenwoordigd in het supermarktwezen ?
  Volgens mij heeft dat alles te maken met kansen, die mensen zien in bepaalde werkzaamheden en interesses, die ze daarvoor tonen.
  Blijkbaar zijn er veel Hindoestanen, die rechten studeren en daardoor een oververtegenwoordiging vormen in de rechterlijke macht.
  Volgens mij is daar niets mis mee, zolang het recht zijn beloop krijgt, voorzover dat kan in ons land, want er zijn mechanismen, die de onafhankelijke rechterlijke macht alleen maar dwarsbomen.
  Kijk maar naar onze huidige regering.


  Maak melding

 12. @ Marilo & Jacob.

  Law mang Dja.

  Even een vraag,waarom denken jullie altijd negatief van een Hindoestaan ????? Ik ben zelf geen Hindoestaan, maar heb geen hekel aan niemand !!! Ik heb een hekel aan Individu als jullie,en niet aan een bepaalde ras of etnische groepering
  die slap zitten te zeiken . Ik ben een Sranan man in hart en nieren,en dat zal zo blijven zolang ik leef,en ik zal nooit in hokjes geest denken of mensen daarin plaatsen.
  Surinam one people one nation,fuck off man !!!!!!!!


  Maak melding

 13. Over afspiegeling van de maatschappij gesproken.
  Waar was de afspiegeling van de maatschappij van de jaren 50, 60 en 70???
  Welk volk zat in de regering en wie bekleedde alle ambtelijke functies?

  Sommige mensen hier hebben geheugen verlies. Toen deze regering NDP aantrad in 2010, waren en hindustaanse ministers te bekennen? Pas na de reshuffeling zijn er hindustaanse ministers aangesteld. Over afspiegeling van de maatschappij gesproken me mars noh.

  Volgens sommige hier mag je iedere ongeschoolde als rechter benoemen zoals in bepaalde landen gebruikelijk is.

  Volgens diezelfde idioot alhier zijn indianen, javanen,chinezen en hindustanen geen Surinamers.
  Vergeet niet dat wij ook offers hebben gebracht in dit land.

  Waarom mag een hindustaan geen minister-president worden van de republiek Suriname?


  Maak melding

 14. De kritieken van Belfort zijn verdraaid, en in een andere context geplaatst !
  Hij houdt zich oost-indisch doof/blind voor het vraagstuk van etniciteit binnen de rechterlijke macht voorzover hij het vermogen kan hebben te erkennen dat die wel bestaat !

  Rasoelbaks fungeert als President Hof van Justitie in SURINAME ! ?
  Rasoelbaks gaat in zijn verhaaltje voorbij aan deze etniciteit !
  Het Hindoeisme heeft “DISCRIMINATIE” als onwrikbare religieus fundament !
  Elk mens richt zijn leven in aan de hand van waarin die geloofd !
  Het onvermogen om het recht te doen wedervaren door een tot rechter geselecteerde Hindoe in een multiculturele samenleving in SU is buiten kijf !
  De voorbeelden in de SU jurisprudentie stapelen zich gestaag op ! !

  Rasoelbaks zegt; “De selectie om rechter te worden is niet makkelijk.”
  Ik vraag me af; wat voor ‘waarde’ zo een selectie kan hebben ! ?
  De selectie SLUIT geen mensen UIT die op religieuze gronden discrimineren !

  Zulke gelovigen worden in SU, ook geselecteerd, tot RECHTER of officieren op het O.M .
  De bemensing van het OM en de Rechterlijke macht heeft meer weg van dat dus juist die personen uitgeselecteerd worden ! !
  De bezetting bestaat anno 2014 voor 80% uit dezen gelovigen ! !
  Ze worden zelfs luidop het Hof, met ngara en al ceremonieel ingezegend !
  Ik begrijp de kritiek van Belfort anders !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.