vrijdag, april 19, 2024
HomeFotoRestauratie lichtschip Suriname-Rivier afgewezen

Restauratie lichtschip Suriname-Rivier afgewezen

-

Does Travel - naar Suriname

Achter de dijk van Fort Nieuw Amsterdam, district Commewijne, Suriname, ligt het lichtschip Suriname-Rivier weg te roesten. Het is een van de eerste stalen lichtschepen die in Nederland zijn gebouwd. De initiatiefnemers tot restauratie ervan zijn echter diep teleurgesteld. Hun aanvraag is afgewezen.

Er zal nu een uiterste poging worden gedaan om het streefbedrag van € 25.000 bijeen te brengen. Lukt dat niet dan kan het restauratieproject na 5 jaar worden afgeschreven en overgedragen aan de sectie scheepsarcheologie. De initiatiefnemers hopen nu op particuliere donaties om dit deel van de Nederlandse maritieme historie veilig te stellen. Lees uit uitgebreid artikel hier.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
  1. Enkel de lichtmast zou bv gesloopt en opgeknapt kunnen worden en op een houten replica van dit voormalig lichtschip, opgezet kunnen worden als gedenkstuk uit het Suri maritieme verleden.

    De rest van deze roestbak (muv de koper en bronzen delen aan boord) mag als oud ijzer de hoogovens in; to be recycled !

    En de Goslar mogen ze van mij ook in stukken snijbranden en als input c.q. oud ijzer hergebruiken voor bv de hoogovens in Trinidad.


    Maak melding
  2. Je kan hem ook opknappen en er een toeristische trekpleister van maken…

    Maak er het middelpunt van, van een soort thema-park (het ding ligt immers midden in het “Openlucht Theater van Nieuw Amsterdam” http://www.lichtschipsurinamerivier.nl/Plattegrond.htm )

    Zet er wat voedseltentjes omheen, een paar leuke informatieve borden en alle toeristen willen dit vreemde voertuig zien…

    Suriname geeft hoog op van toerisme; nu hebben ze een potentiële trekpleister in handen (geloof me; toeristen zijn gek op dit soort rariteiten met een grote historische betekenis) en dan doen ze er nog niets mee…


    Maak melding
  3. @bakra basi.
    In mij kast ligt nog een plan waarin het lichtschip midden in een resort (300 gasten) een plaats had. Gratis voor niets. Beleggers vragen enig commitment alleen ze krijgen het niet.

    Plan werd gedekt door een heel grote Europese tour operator die 5 jaar dekkende exploitatie garandeerde. Het fort zou geheel gerenoveerd worden en onderhouden worden. Verbindingen met Leonsberg zou opgewaardeerd worden. Minimaal 200 arbeidsplaatsen. Staat zou voor 30 jaar erfpacht overeenkomst 20% aandeelhouder worden. etc.. Marienburg en Peperpot zouden als vervolg trajecten in de formule geïntegreerd kunnen worden voor andere doelgroepen (VS en gepensioneerden) met de zelfde vraag (verzorging/niveau dienstverlening). Peperpot idee is gecopieerd net als het Fort Nieuw Amsterdam idee alleen zonder succes omdat de basis en de schaal ontbrak.

    Helaas is men in Suriname om welke reden dan ook wereld kampioen in goede ideeën de nek omdraaien en het vervangen door hossel werk. Een cheque van Timmermans van euro 50.000 vond men interessanter dan een aandeel ter waarde van euro 1.200.000 voor de inbreng van de erfpacht.


    Maak melding
  4. bakra basi
    In het plan zit een serieus principe ontwerp en zelfs een aanbevelingsbrief van een minister. Het plan had de steun van de VSB ofwel er is heel wat moeite in gestopt. Helaas jammer zoals zoveel


    Maak melding
  5. @Paraman

    Deze boot stamt uit het begin van de vorige eeuw; zo rond 1900…

    Het heeft dus op geen enkele manier iets te maken met “de lugubere geschiedenis” (ik neem aan dat je op de slavernij doelt, en niet op de jaren ’80?).

    Het is geen VOC (of beter, in deze context – WIC schip).

    Sterker nog; Suriname heeft heel haar (moderne) geschiedenis te danken aan dit lichtbaken;

    Juist door dit schip is het mogelijk geworden om veilig schepen vanuit de oceaan in te varen via de Suriname Rivier en om aan te leggen in de Suriname Haven…

    Zonder dit schip geen scheepvaart, en zonder scheepvaart geen moderne infrastructuur zoals we die nu kennen in Paramaribo (wegen, bruggen, stenen woningen, etc…).

    Los daar van; het schip heeft een fantastische geschiedenis;

    Het ding heeft namelijk geen motor (het is meer een drijvende vuurtoren) en de kapitein heeft het schip begin 1900 eigenhandig omgebouwd tot een zeilboot (simpelweg door het lichtbaken te vervangen door een scheepsmast).

    Na meer dan drie weken ontbering op de oceaan kwam hij aan in Suriname, heeft hij de mast omgehakt en er het lichtbaken weer voor terug in de plaatst gemonteerd…

    Foto’s van deze mannen (en zeker geen slavendrijvers!) hier;

    http://www.lichtschipsurinamerivier.nl/historie/Bemanning,%20midden%20met%20pet%20kapitein%20Wijsmuller.jpg

    en het schip in betere tijden hier;

    http://www.lichtschipsurinamerivier.nl/historie/Voor%20de%20kust%20Suriname.jpg


    Maak melding
  6. Ik versta onder maritieme historie iets anders, dan die roestbak, die in Nieuw Amsterdam ligt.
    Als dit schip zo belangrijk is, waarom hebben wij Surinamers dan nooit een cent bijgedragen aan het onderhoud ervan ?
    Het is al net als met het historische vaandel.
    We houden onze hand weer op, omdat we zelf nooit een cent willen uitgeven aan onderhoud, waaraan dan ook.
    Het is weer hetzelfde liedje als altijd.


    Maak melding
  7. Een aantal reacties hier geeft wel aardig weer waar veel Surinamers goed in zijn verwaarlozen, geen onderhoud plegen en slopen, dus eigenlijk is het ook niet zo gek dat ze de huidige regering gekozen hebben, een regering die Suriname aan het slopen is


    Maak melding
  8. @ Rudhinho.
    Ik was eens met vakantie in Suriname en reed langs Onverwagt. Ik schrok toen ik de wegroestende treinen zag omdat de trein een belangrijke rol in mijn leven heeft gespeeld en maakte een opmerking daarover.
    Mijn moeder reageerde direct met de opmerking: John, zolang wij Surinamers honger lijden, zullen wij geen aandacht hebben voor deze dingen. Het verbaast mij dus niet dat het lichtschip, alle oude plantagewoningen etc, vergaan. Ze zeggen dat de Surinamers het goed hebben. Deze dingen (het laten kapotgaan en of vernietigen van ons erfgoed) is het bewijs dat dit niet zo is. Conclusie: het gaat nog steeds niet goed met Suriname (zie behoeftehiërarchie van Maslov)


    Maak melding
  9. Surinamers zouden veel van dit soort problemen zelf kunnen oplossen, door cultuur- en erfgoed bewust wording bij te brengen.

    Arm is een volk dat haar verleden niet kent, cq erfgoedrecht.

    Kunst en cultuur, erfgoedrecht zal kinderen, leerlingen, studenten enz met de paplepel moeten worden bijgebracht.

    Het instituut erfgoedrecht en de afdeling van het minov zouden meer tijd en aandacht in het onderwijs hier aan moeten besteden.

    Ook havenbeheer zou op bepaalde zaken, zoals dit lichtschip extra aandacht moeten geven.

    Een kleurplatenactie van leerlingen en studenten zou een goede opmaat zijn geld in te zamelen voor de basiszaken om dit schip te herstellen.

    Er moeten genoeg vrijwilligers met een technische kant en mensen uit de middenstand en beter, (technische) ondernemingen te vinden zijn die hierin een bijdrage kunnen leveren.

    De initiatiefnemers zijn slappelingen die niet een goede plan van aanpak kunnen maken, waardoor dit probleem nationaal e/o internationaal aangepakt kan worden. de Nederlandse Ambassade moest maar een niet belangrijke onderdeel van de oplossing zijn. Als er een goede plan van aanpak was en de Nederlandse Ambassade zou ook van de andere deelnemers zijn geinformeerd, dan zouden ze zeker niet willen achter blijven. Vooral als er kinderen, studenten, minov, enz, enz in betrokken waren en deze inzaken dat er een goede aanpak is om Surinamers bewust te maken van hun erfgoed, kunst en cultuur en een zekere bewustwording is bij alle Surinamers.

    Hopelijk dat de initiatiefnemers met de opgedane ervaring een goede plan van aanpak maken en ze zullen versteld staan hoe zaken vlot lopen.

    Door schade en schande wordt men wijs.


    Maak melding
  10. Straks zit de wereld vol musea, erfgoed en monumenten en is er voor mensen weinig plaats meer. De begraafplaatsen in Paramaribo zijn al overvol, maar de gristenen weigeren hun doden te cremeren. We zadelen toekomstige generaties op met menselijke botten en beenderen, die zij dan moeten gaan opruimen. Wel erg asociaal. Alsof de doden beter zullen slapen als ze een mooie graf krijgen. Moslims en gristenen, cremeer je doden en reserveer niet alvast 2 vierkante meter per dode.


    Maak melding
  11. You know who,

    Straks gaat iemand het graf van een multimiljonair openbreken, wat DNA-materiaal ervan nemen en daarmee een baby klonen of iets dergelijks. Daarna gaan ze claimen dat die man een bastaardkind heeft nagelaten en die dus aanspraak maakt op de erfenis van zijn overleden ‘vader’.
    Dus inderdaad kun je beter cremeren dan begraven.
    Bovendien kunnen zwarte magiers bij een graf de overledene (diens geest) oproepen en proberen hem te vervloeken. Bij crematie kan dit niet.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES