Hulp gevraagd bij restauratie vaandel theater Thalia Paramaribo

11

Het Joods Historisch Museum (JHM) in Amsterdam organiseert in januari 2015 de tentoonstelling ‘De Nieuwe Wereld’ waarin de bloei en neergang wordt belicht van de Joodse gemeenschappen in landen als Brazilië, Curaçao en Suriname. Voor deze tentoonstelling heeft het museum het vaandel van toneelvereniging Thalia uit Paramaribo in bruikleen gevraagd.

Thalia is het oudste nog functionerende toneelgezelschap in de Caraïben. Het werd gesticht door en voor de blanke elite, maar ontwikkelde zich in de loop van de 19e en 20e eeuw, als een spiegel van de Surinaamse samenleving, tot een zeer gemêleerd gezelschap. Ook de joden speelden een belangrijke rol in het toneelgezelschap.

De bijzondere banier van Thalia uit 1937 is een van de alleroudste textiele voorwerpen uit de collectie van het Surinaams Museum in Paramaribo en een prachtige getuige van de band tussen Nederland en Suriname. Het is een belangrijk collectiestuk voor het Surinaams Museum, én uniek gedeeld erfgoed, dat niet verloren mag gaan

Het vaandel moet echter nodig gerestaureerd worden voor een plek in de nieuwe tentoonstelling. Het Surinaams Museum roept daarom uw hulp in om mee te helpen aan het restaureren.

http://vimeo.com/98435839

11 REACTIES

 1. Hulp gevraagd bij ‘restauratie’ vaandel theater Thalia Paramaribo.

  Het Surinaams Museum roept daarom uw ‘hulp’ in om mee te helpen aan het restaureren.

  Wel er kan in deze heel snel ‘hulp’ met geld worden geboden via Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.
  Hij heeft reeds een reserve pot van € 250.000,- ter beschikking voor dit project van Theater Thalia in Suriname.

  Mail de burgemeester
  Heeft u een vraag aan de burgemeester?
  Vul dan onderstaand formulier in:
  Contact met de burgemeester


  Maak melding

 2. Het is weer hetzelfde liedje: altijd maar bedelen en nog eens bedelen.
  Als het Surinaams museum in de afgelopen tientallen jaren zelf had gezorgd voor goed onderhoud van het vaandel, dan was deze actie helemaal niet nodig geweest.
  Maar dat is blijkbaar niet zo, dus de hand maar weer ophouden.
  Het is in ons land nooit anders geweest en het zal volgens mij ook nooit anders worden.
  Er is wel geld, maar dat verdwijnt in de verkeerde zakken.


  Maak melding

 3. Rhodinho, helemaal mee eens!
  Ik snap niet waarom surinamers lopen op te schepoen dat zooooo goed gast in su. En weet je wat me opvalt ,het zijn allemaal mede dieven van de ndp.
  Wat een ma…. s


  Maak melding

 4. Nederland wilt de vaandel lenen. Zij hebben veel kennis in huis voor het restaureren bijzondere collecties. Dus laat zij dit voor hun rekening nemen.


  Maak melding

 5. Ook EBGS zoekt hulp voor behoud archiefmateriaal.
  26 Juni 2014 (Bron-starnieuws.com)

  Minister Edmund Leilis met Edgar Loswijk en Richenel Deekman, bestuursleden van de archiefcommissie van de EBGS.

  Voorzitter van de archiefcommissie van de Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS) Edgar Loswijk heeft met bestuurslid Richenel Deekman een bezoek gebracht aan minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken (Biza).

  De delegatie heeft bij het bezoek aandacht gevraagd voor het documentatiecentrum van de EBGS en de gebrekkige huisvesting van het archiefmateriaal.

  Maar Kersten is toch recent verkocht?
  En volgens (info) hebben ze behoorlijk veel (poen) binnengehaald middels deze verkoop.

  Dus er is voldoende (euro’s & us-dollars) beschikbaar voor dit project alsmede het betalen van de salarissen van de medewerkers.

  Maar minister Edmund Leilis is ook een kind van de EBG.
  Want hij is een echte EBG ‘er.
  Wan trutu Anitri pikin.


  Maak melding

 6. God genade goede mensen. Wij moeten niet het geld van het volk verspillen aan onnodige dingen zoals herstellen van een gebouw uit het verleden. We willen onze dode voorouders toch ook niet opnieuw tot leven wekken? Waarom dan wel dode gebouwen? We moeten leven in het NU. En het nu zegt: besteed het geld aan een wetenschapsinstituut, niet aan een domme ouboullig vervallen koloniaal theater uit het verleden. Laat de doden en de dode gebouwen met rust!!!


  Maak melding

 7. Het gaat in deze niet om het restaureren van een gebouw ‘You Know Who’ .. maar om een uniek vaandel. Besides that, het gebouw van Theater Thalia is nog springlevend! Jij bent duidelijk iemand die het verleden van jou en je voorouders totaal niet apprecieert. Vergeet niet dat dit Suriname juist uniek maakt. Suriname heeft een enorm cultureel erfgoed van vele bevolkingsgroepen om trots op te zijn, maar het zijn juist mensen als jij die dit om zeep proberen te helpen. Als alles straks weg is, dan zul je zien waarom men nu uit alle macht probeert te behouden en conserveren.

  En beste ‘Rudinho’ en ‘kolibri’ .. het vaandel is in deze exacte staat tevoorschijn binnen gekomen bij het museum, dus dat zegt meer over ons onderhoud dan wat jij zegt. Het is immers niet nog verder achteruit gegaan in al die jaren. Buiten dat is het museum politiek neutraal en dus niet gerelateerd aan de NDP of welke partij dan ook.

  Je kan het heel makkelijk stellen als ‘de hand ophouden’ of ‘bedelen’, maar het feit is dat de mensen die hier het belang van inzien zullen doneren. Vind je het onzin, dan doe je het toch lekker niet? Probleem no de! De website van Voor de Kunst is immers een Nederlandse website en niet een Surinaamse, dus het berichtje van ‘Dada’ is ook compleet overbodig.

  Het museum probeert alles uit eigen zak te doen en te bekostigen. Maar zoals jullie zelf ook wel kunnen bedenken zijn de kosten met 3 historische panden (die overigens de Surinaamse Staat toebehoren) behoorlijk hoog. Maar daar hoor je niemand over. Dus ga jezelf eerst wat beter voorlichten alvorens je zulke uitspraken doet.


  Maak melding

 8. @Lou,

  Tot in welke eeuwigheid wil je de panden dan behouden? Vroeg of laat gaan ze er toch aan. Waarom dan ook maar 1 cent uitgeven eraan? Zet alles op foto en film, 3D, dan heb je nog altijd wat.
  Over cultuur gesproken: gebouwen e.d. is geen cultuur. Cultuur heeft te maken met de ontwikkeling van de humaniteit van de mens, niet met z’n bouwkunde en z’n kunstuitingen. De Nazis hadden ‘geweldige cultuur’, maar een slecht ontwikkelde humaniteit. De moderne mens is de grootste slachter van de wereld, howel hij de allerhoogste gebouwen ooit weet te produceren. Zou je op basis van de twin towers of schilderijen van Jantje en Pietje kunnen zeggen wat de innerlijke ontwikkeling van de Amerikaan in 2011 was? Nooit! Dus vandaar, geen cent besteden aan dit soort sentimenten. Ze zeggen wel wat over de nevenactiviteiten van de mens, maar niks over z’n hoofdactiviteit: de cultivatie van vriendelijkheid/menselijkheid.


  Maak melding

 9. Cultuur en cultureel erfgoed zijn 2 hele verschillende dingen. Ik denk dat jij het woordenboek er nog maar eens op moet naslaan. Trouwens wel een erg scheve vergelijking door over Nazi’s te praten terwijl we het over de Joodse cultuur hebben.

  En natuurlijk heb je wat als je iets op foto, film o.i.d. vastlegt. Maar het tastbare is weg. En juist het feit dat dit tastbare er nog is dient gerespecteerd te worden. Dat moet gekoesterd worden. In zoveel landen is het cultureel erfgoed weg door welke reden dan ook. En dat is eeuwig zonde.

  Jouw hoofdactiviteit is wellicht het cultiveren van vriendelijkheid en/of menselijkheid .. maar wie zegt jou dat iedereen dit heeft? Je kan niet in andermans hoofd kijken .. probeer dit dan ook niet! Ik heb wel hart voor de geschiedenis van mijn land en mijn voorouders. Wij en alle generaties na ons moeten hierbij stil staan en de kans krijgen hierover te leren. Anders behoeven we ook niet zoveel feestdagen te hebben om bepaalde gebeurtenissen te herdenken. Dat is dan ook gewoon sentimenten. Maar daar hoor ik je niet over. Ga Armand Zunder dan ook vertellen dat hij zijn hele reparatie project in de rivier kan donderen. Ook alleen maar sentimenten .. de slavernij is immers toch al geweest? Dat is dan ook geen onderdeel van die menselijkheid cultivering waar je het over hebt .. dus waarom dan een cent uitgeven eraan?

  Het heeft absoluut geen zin om met jou te discussiëren. Sommige mensen hun gedachtegang verander je niet. Je hebt jou ideeën en dat is prima maar laat degenen die wel hart hebben voor hun geschiedenis daar gewoon lekker mee bezig zijn.


  Maak melding

 10. @Lou,

  Hoe lang wil je die gebouwen dan bewaren? Hoeveel generaties moeten geldelijk boeten voor de bewaarzucht? Wat schiet je ermee op wanneer je kan voelen hoe het hout van dat gebouw aanvoelt? Verdwijnt je geschiedenis soms met het verdwijnen van dat gebouw? Dit zijn allemaal sentimentele gedachten. Indien je een privé geldschieter kunt vinden, prima, maar het land kan z’n gelden beter besteden aan dringendere zaken. Je lijdt er toch ook niet onder dat geen enkele Afrikaanse of Europese hutje uit 200 BC in z’n oorspronkelijke staat te bezichtigen is?


  Maak melding

 11. Je maakt wederom duidelijk dat je eigenlijk geen flauw idee hebt waar je over praat. De website maakt gebruik van crowdfunding. De Nederlandse vertaling daarvan is het werven van geld bij het publiek. Dus niet van het land, noch Suriname noch Nederland. En wil jij mensen gaan vertellen waar ze wel of niet hun geld aan uit moeten geven?

  En persoonlijk vind ik het wel jammer dat zulke objecten niet meer te bezichten zijn. En juist dat verschil maakt mensen uniek. Dus blijf jij maar lekker in je wereldje .. ik blijf hopen dat eind van het jaar dit prachtige vaandel gerestaureerd te bezichtigen is in het Joods Historisch Museum!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.