Grootopperhoofd Saramaccaners overleden

8

PARAMARIBO, 25 jun – Grootopperhoofd Belfon Aboikoni van de stam der Saramaccaners is overleden. Aboikoni is vier en zeventig jaar oud geworden. Het grootopperhoofd overleed na lange tijd gesukkeld te hebben.

Aboikoni leed aan diabetes millites. Voor de bijverschijnselen is hij vaker opgenomen in het ziekenhuis in Paramaribo. Hij kon zijn regeerperiode die in 2005 begon, dan ook niet naar behoren volvoeren. Vanwege zijn aanhoudende gezondheidsproblemen moest zijn neef Albert Aboikoni vaker waarnemen. Het grootopperhoofd van de grootste marronstam in Suriname heeft een vrij roerige regeerperiode doorgemaakt, zeker aan het begin. Familieleden waren het niet eens met de opvolging van de in 2003 overleden Songo Aboikoni.

Volgens de ‘dissidenten’ behoorde een ander familielid Songo op te volgen. Er werd vaker geageerd en op gegeven moment werd Belfon zelfs ontvoerd op zijn residentie te Asindohopo. Hij werd vrijgelaten enkele dagen in gijzeling te zijn gehouden. Bemiddeling vanuit de Paramaribo leverde slechts marginaal resultaat op. Uiteindelijk zorgde de stam zelf voor rust. Belfon liet zich ook kennen door soms merkwaardige besluiten. Zo benoemde hij de politicus en zakenman Surinder Mungra tot hoofdkapitein, de op één na hoogste positie binnen de stam.

8 REACTIES

 1. R I P

  1 miljoen voor begrafenis en rouwaflegging koning Gazon Matodja 18 Apr 2013

  De kosten voor de begrafenis tot de rouwaflegging zijn ruim SRD 1.000.000. Dit verneemt Starnieuws van districtscommissaris Margaretha Malontie van het bestuursressort Tapahony. De kosten zijn voor rekening van de overheid. President Desi Bouterse heeft woensdagavond een bijeenkomst gehouden met de bevolking te Drietabiki in het district Sipaliwini.


  Maak melding

 2. De marrons, Opperhoofden v/de marrons, hebben een bepaalde manier hoe hun doden worden begraven.

  Komt dit ook voor in bepaalde gebieden in West- Afrika, Ghana, enz, waar de voorouders van de marrons vandaan kwamen?

  De opperhoofden van de marrons

  Hoe is het gekomen dat deze in suriname is ontstaan? Zijn de huidige opperhoofden van nu ook families van die in de tijd toen deze in stamverbandlevende volken in het Surinaamse oerwoud ontstonden?

  Kan kind iemand die geen marron is, ook Opperhoofd worden als die met een marronvrouw trouwt van de Opperhoofd?

  Wat is het verschil van de Opperhoofd van de Marron en de Inheemsen en wat zijn de overeenkomsten? Beiden hebben een taak/funktie ook van de overheid.

  zullen deze opperhoofden stand houden of zullen deze in de (nabije )toekomst gewoon vervangen worden door gewone overheidsambtenaren en in plaats van een Opperhoofd gewoon een soort districtscommissaris worden.

  Bere lo, oso, enz. zijn deze zaken ook terug te vinden bij de Afrikaanse waar deze stammen een binding mee hebben?

  Gewoon enkele vragen, niet beledigend bedoelt, maar gewoon om enige inzicht in deze zaken van de marron/inheemsen te krijgen?


  Maak melding

 3. Paulus de Bosk@bouter,
  In jou voortvarendheid om de ander voor lul te zetten heb jij niet eens door dat de familie, Mungra reeds heeft bijgezet. Jij hebt geen manieren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.