‘Stembusgang prioriteit voor Binnenlandse Zaken’

6

PARAMARIBO, 20 jun – De organisatie van de stembusgang geniet prioriteit bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit zei minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken tijdens het bezoek van niet-residerend ambassadeur van Canada in Georgetown, Guyana, Nicole Giles. Volgens Leilis zijn de voorbereidingen in volle gang.

Volgens een bericht van Binnenlandse Zaken noemde hij onder meer het controleren van de kiezerslijsten. Leilis zei tegen zijn gast dat het controleren een continu proces is. Ook zouden al werkgroepen zijn ingesteld “die reeds druk bezig zijn.” Ook wordt gewerkt aan de straatnaamgeving en huisnummering. Waarnemers bij de verkiezingen in 2015 worden ook verwelkomd. Giles stelde voor gebruik te maken van technologie uit Canada.

Het zogenaamde Delian project zou van betekenis kunnen zijn. Delian is als filantropische entiteit opgericht door de Canadese maatschappij Dominion Voting Systems. Het bedrijf is gespecialiseerd in verkiezingstechnologie. Als proefproject zou in Suriname een automatisch scan- en tabulatiesysteem van het papieren stembiljet geïntroduceerd kunnen worden. Het is efficiënter en de uitslag is sneller bekend. Leilis is geïnteresseerd en wil het Delian Project bespreken binnen de regering.

6 REACTIES

 1. Kan Canada geen geld en middelen geven voor de organisatie van de verkiezingen? Alleen maar praten en kletsen erover heeft ook niet zoveel nut.


  Maak melding

 2. Edmund Leilis predikt voor de paarse kerk. Natuurlijk is de stembusgang prioriteit voor hun. Ze kunnen zich niet veroorloven dat hun leider straks geen president meer is. Ze houden nu de schijn op dat de verkiezingen tztz eerlijk gaat verlopen. Inmiddels weten we wel beter. Santhoki zit op de hielen van Bouterse en kat in het nauw maakt rara sprongen, laat staan een wolf.

  Mochten er aanwijzingen zijn dat Bouterse de verkiezingen gaat verliezen dan rest er maar 2 oplossingen voor hem.

  1) uitroepen staat van beleg, regeren per decreet
  2) vluchten naar Afrika

  Beste oplossing is dat de Yanks hem komen halen of op de vlucht hem neer schieten. Suriname is niet in staat om zware misdadigers te berechten.


  Maak melding

 3. @Marron, de noodtoestand of de staat van beleg is een buitengewone rechtstoestand op grond van een publiekrechtelijke bekendmaking van een overheid dat de normale toestand en wetgeving tijdelijk niet meer van toepassing is.

  Tijdens een noodtoestand kan een overheid zeer slagvaardig handelen, zonder eerst toestemming over iets te vragen of overleg met inwoners te voeren.

  Bij natuurrampen, zoals een overstroming, een aardbeving of een orkaan, kan de noodtoestand worden uitgeroepen. De noodtoestand bij oorlog heet “staat van oorlog”. In nog ernstigere gevallen (bijvoorbeeld bevoorrading is afgesneden, stad omsingeld) kan een “staat van beleg” worden afgekondigd.

  Als Bouterse de Staat van Beleg afkondigt, is het niets anders dan een legale coupe. Ook jouw Brunswijk gaat Suriname niet grotere hoogtes leiden. De man staat internationaal gesignaleerd. Wereldleiders zullen niet snel geneigd zijn om met een crimineel zaken te gaan doen. Daarnaast denk ik dat Brunswijk niet over de juiste competenties beschikt om president te worden.

  Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk kan de Marron gemeenschap een president voordragen, maar graag eentje die geschoold en integer is. Brunswijk is alles behalve dat.


  Maak melding

 4. automatisch scan- en tabulatiesysteem,…prima als het gratis is!!

  alle stembussen worden verzameld op een locatie alwaar men gaat aflezen en dan…… EBS valt uit 🙂

  ai boi


  Maak melding

 5. Bij gebrek aan een onafhankelijke verkiezingscommissie in ons land behoort het organiseren van verkiezingen eens in de zoveel jaar tot de normale werkzaamheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
  Als je zegt, dat nu prioriteit wordt gegeven aan de verkiezingen lijkt het erop, dat andere werkzaamheden blijven liggen en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
  Het zou mij overigens niets verbazen als dat wel het geval is.
  Overigens hoeft het tellen van de stemmen in zo’n klein land als Surinme met zo ontzettend veel ambtenaren toch niet lang te duren, lijkt mij.


  Maak melding

 6. “Leilis is geïnteresseerd en wil het Delian Project bespreken binnen de regering.”

  Voor de president en de NDP is van belang of dit Canadese project een correctiemogelijkheid heeft. Daarom zegt hij niet volmondig ja op het voorstel van de Canadese ambassadeur, maar geeft hij aan het project met de regering te moeten bespreken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.