Kunstenaars voor zuiver eerbetoon Louis Doedel

5

PARAMARIBO, 19 jun – Je doet het of je doet het niet. Kunstenaars vinden dat er afbreuk wordt gedaan aan het eerbetoon aan vakbondsstrijder Louis Doedel. Om dat eerbetoon wordt een pleintje aangelegd ten zuiden van hartje Paramaribo.

Maar op het plein komt een borstbeeld te staan van nationalistisch dichter Robin ‘Dobru’ Raveles. “Of je vernoemt het plein naar de persoon van wie het borstbeeld daar komt te staan of je zet het borstbeeld op een andere plek”, zegt kunstenaar George Ramjiawansingh tegenover de Ware Tijd. Je zou het idee kunnen vergelijken met het passen van een vierkant in een cirkel. Het gaat om twee personen die door velen aangezien worden als helden.

Maar het eerbetoon komt zo verwarrend over. “Het plein is naar Doedel vernoemd, dus vernoem iets naar hem”, aldus George Ramjiawansingh. Collega George Struikelblok vindt dat ook rekening gehouden moet worden met de werkelijkheid. De plek waar het plein komt te staan heeft zijn eigen geschiedenis. “Dus zou ik er voor kiezen om het borstbeeld op een neutrale plek te plaatsen.” Volgens Henk Herrenberg van het kabinet van de president denkt eerder in termen van een ‘hall of fame’.

5 REACTIES

 1. Als Herrenberg geen lid was van het kabinet van de president en Front was met dit ‘briljante’ idee komen aanzetten, dan had Baas er in OCER schande over gesproken en gezegd dat alleen landverraders zo iets konden bedenken. Herrenberg denkt aan een soort Hall of Fame? Een Poppenkast zal hij bedoelen, hij heeft vast al een plekje voor zijn eigen @#$% kop gereserveerd naast het borstbeeld van Dobru.


  Maak melding

 2. Herrenberg is een cultuurbarbaar. Zelf een kind van de basisschool zou zijn keus niet maken.

  Als men een beeld of een borstbeeld op de plein plaatst die de naam draagt van het plein, dan is het zo duidelijk welke beeld of borstbeeld daar moet komen te staan.

  Een persoon die afwijkt van dat juiste antwoord, zou eens langs moeten gaan bij een psycholoog.


  Maak melding

 3. Henk Herrenberg.
  Met zulke adviseurs snap ik wel dat Bouterse nooit verantwoording komt afleggen in het parlement.
  Hall of fame.
  Hoeveel wereldberoemde mensen kent Suriname?


  Maak melding

 4. Deze dingen kunnen alleen in Suriname voorkomen en ik ben niet verbaasd als ik de naam Herrenberg als initiator zie.
  Een hall of fame moet je niet gaan verwarren met een plein dat naar iemand is genoemd. Dat zijn twee totaal verschillende dingen. Doedel is Doedel en Dobru is Dodru. Zij zijn twee van de vel belangrijke figuren voor de Surinaamse samenleving geweest. Ik vind dat beide op een gepaste en niet verwarrende wijze geeerd moeten worden. Op het Doedelplein verwacht ik een standbeeld van de heer Doedel. Waarom wordt er geen Dobruplein gemaakt voor de heer Dobru. Ruimte genoeg in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.