Dialoog belangrijk voor verantwoorde goudwinning Suriname

8

PARAMARIBO, 19 jun – Dialoog tussen bedrijven en lokale gemeenschappen is van groot belang om op een verantwoorde manier grondstoffen te exploiteren. Dat bleek donderdag op de Surinaamse Internationale Mijnbouw-, Energie- en Aardolieconferentie (Surimep) tijdens een rondetafelsessie over gemeenschapsontwikkeling en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven. Sprekers gingen in op de gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu van kleinschalige goudwinning, en wat grote bedrijven kunnen doen om de impact van mijnbouwactiviteiten voor lokale gemeenschappen te beperken.

Antropologe Marjo de Thije, betrokken bij het Gomiam-onderzoeksproject van de Universiteit van Amsterdam, legde uit dat lokale gemeenschappen vaak weinig toegang hebben tot officiële documenten, en dat hun rechten en plichten daarom onduidelijk zijn. Zelfs als ze dat willen is het voor veel informele goudzoekers moeilijk om aan de juiste papieren te komen. Dat leidt tot conflicten.

De Argentijnse sociologe Mercedes Eisele, betrokken bij het Solidaridad-netwerk, vindt de situatie ernstig. Er zijn conflicten tussen Braziliaanse en Marron-goudzoekers. Volgens Eisele moet Suriname het eens worden over een ‘keurmerk’ voor onder goede omstandigheden geproduceerd goud. “Je kunt spreken van ‘groen’ goud, ecologisch goud, verantwoordelijk goud, duurzaam goud, fairtradegoud… Dat zijn uiteindelijk buitenlandse termen. Suriname moet een eigen variant vinden”, aldus Eisele.

In de visie van Gerold Dompig, hoofd van de commissie Ordening Goudsector, draait maatschappelijk verantwoord ondernemen in de goudsector om conflictbeheersing. De kloof tussen buitenlandse investeerders en de lokale gemeenschappen moet worden gedicht. “Inwoners van Koffiekamp werden wakker op een ochtend en zagen opeens bulldozers rondrijden. Kranten worden in de stad gelezen, maar bereiken het achterland niet”, aldus Dompig. In plaats van cadeautjes uit te delen moeten bedrijven de dialoog aangaan met bewoners. Dompig: “Desnoods hou je honderd kroetoes, je moet de problemen van de gemeenschap begrijpen.”

Ken Nilsson van het Australische goudbedrijf Troy Resources, actief in onder andere Guyana, sloot zich hierbij aan. “We hebben overleggroepen gevormd waaruit we bewust politici en religieuze organisaties hebben geweerd.” Nilsson’s bedrijf investeerde bijvoorbeeld in het aansluiten van gemeenschappen op het elektriciteitsnet, vertelde hij.

Dompig zei veel te verwachten van training van kleine goudzoekers, om het gebruik van kwik zo veel mogelijk te beperken. “Belangrijk is dat we ze anders dan onze buurlanden niet behandelen als criminelen”, aldus Dompig. Hij riep de Nationale Ontwikkelingsbank, op de conferentie vertegenwoordigd door directeur Wonnie Boedhoe, op om een microkredietenprogramma te ontwikkelen voor kleine goudzoekers. “Daarmee kunnen ze meer materiaal kopen en professioneler worden.”

8 REACTIES

 1. De o.l.v. Jim Hok georganiseerde kroetoe heeeft geen bruikbare inzichten opgeleverd om de bauxietwinning in Suriname te continueren.


  Maak melding

 2. Dialoog kan ook zijn : ONMIDDELLIJK ALLE SCALIANS VERWIJDEREN uit de Sranang rivieren en meren !

  Stop de vernietiging van het land.
  Scalians = goudwining door ONBEKENDEN, die geen Surdollar aan de staat afdragen.
  Zij vernietigen onze natuur en onze leefomgevingen !!

  O ting un ai o opo ?? Sranang Srafu WIKI !!


  Maak melding

 3. Handhaven van de wet en u zult zien hoeveel beter het allemaal wordt. Ook al is de mijnbouwwet verouderd dan nog kunnen heel veel misstanden opgelost en voorkomen worden door de wet gewoon toe te passen.
  Men krijgt per omgaande grip op alles en kan op een correcte wijze afdwingen dat men netjes te werk gaat, het milieu niet beschadigd en afdraagt aan de staat wat de staat toe komt.

  Het is niet zo moeilijk als men eerst eens goed gaat lezen.


  Maak melding

 4. In de goudwinning zal er nooit een dialoog ontstaan.
  Daarvoor zijn de belangen veel te groot.
  Zolang ministers en parlementariers eigenaars zijn van de meeste goudconcessies in ons land, zolang zal er geen dialoog komen.
  Bescherming van het eigen goudbelang eerst, dan een hele tijd niets en tenslotte misschien nog een paar kruimels voor anderen.
  Ik zou graag zien, dat het anders werd, maar dat wordt het niet.


  Maak melding

 5. 20 juni 2014

  En juist het voeren van die dialoog vormt een obstakel.

  De ervaring is dat die dialoog niet op basis van transparantie, gelijkheid en eerlijkheid gevoerd wordt.

  Bika, te dong mang kon konie, kon’ mang hatie e brong!
  Srika


  Maak melding

 6. @Srika
  ter aanvulling. Een dialoog kan inprincipe gevoerd worden door gelijken (kennis/ intenties/ ervaring/ inzicht/ attitude).

  De praktijk is dat de regering mensen laat deelnemen aan de dialoog die niet over de juiste kennis en kunde kunnen beschikken (ik zeg niet dat ze onkundig zijn) voor het betreffende onderwerp.

  Het gevolg is dan dat men
  Inspraak heeft zonder Inzicht het geen resulteert in Uitspraak zonder Uitzicht!


  Maak melding

 7. Dank voor dit verslagje van een deel van de discussie. Correct gespeld is mijn naam : Marjo de Theije. Misschien kan het gecorrigeerd worden?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.