Topman Iamgold: Bouterse zowat beste partner

49

PARAMARIBO, 18 jun – President Desiré Bouterse is zowat de ‘beste partner in de wereld’ van Iamgold. Dit zegt topman Steve Letwin van multinational Iamgold. Bij de opening van de conferentie over mijnbouw, Surimep, stak hij de loftrompet over het Surinaamse staatshoofd. Die zou visionair beleid voeren.

Dat is ook de reden voor het Canadese bedrijf om Suriname als een goede werkbasis te ervaren. “We blijven”, zei Letwin tegen de honderden functionarissen en zakenlui op Surimep. Weliswaar valt er nog veel te doen om de mijnbouwactiviteiten van het bedrijf gezond te houden. De productiekosten stijgen meestal sneller dan de prijs van goud. Het neemt niet weg dat de multinational zich thuis voelt en wil blijven mijnen en produceren.

Letwin noemt zich een “grote fan van Suriname”. Iamgold heeft vorig jaar een overeenkomst gesloten met de regering Bouterse – Ameerali. Suriname mag voor dertig procent deelnemen in de uitbreiding van de mijnactiviteiten in Brokopondo. Iamgold wil de boot even afhouden, vanwege de vrij lage prijs voor goud. Volgens Letwin is er hoe dan ook een goed gevoel. “We investeren veel hier, we hebben fantastische mensen, en een fantastische regering. Dus we blijven.”

49 REACTIES

 1. Als de vos zijn passie preekt boer pas op jou kippen, is een oud Nederlandse gezegde.

  Warren Pederson (ex directeur Suralco) had in 2004 ook al gezegd van Suriname is a very good place to do business, maw je kunt de Suri’s van alle kanten belazeren en neppen want ze snappen het toch niet !

  President, laat je niet met mooie woorden verleiden en wees op je hoede voor dit soort van buitenlandse figuren.


  Maak melding

 2. Nu wordt het pas echt oppassen geblazen.
  Dit soort topmanagers verandert net zo gemakkelijk van mening als een kameleon van kleur.
  De heer Letwin zegt dit puur uit eigen belang.
  Kan iemand mij overigens vertellen, wat visionair beleid inhoudt bij de regering Bouterse-Ameerali ?
  Ik kan deze regering namelijk nauwelijks betrappen op het maken van beleid, laat staan visionair beleid.


  Maak melding

 3. Als je de bodemschatten van Suriname voor een appel en een ei aan een multinational verkoopt, dan zal je voor deze de beste partner zijn. Een weinig zakelijke opstelling van de Topman van IAM Gold.


  Maak melding

 4. met stroop vang je meer vliegen dan met azijn. En die kopstukken die aan het hoofd staan van dat soort maatschappijen zijn net even wat slimmer dan de in verhouding bijkans ongeletterde president van een bananen republiek


  Maak melding

 5. Pas op DADA;

  deze Letwin heeft geen hart van goud, hij probeert mijn zijn gouden hengel te vissen in Su, en als de vijver straks leeg is, da heb jij ons eigen gouden kip geslacht, derhalve zijn woorden op een gouden schaal afwegen, want, niet alles> zijn woorden< wat blinkt is goud!!

  aan de andere kant…. lijkt hij niet een beetje op jou? 🙂


  Maak melding

 6. @Paraman
  Als de republiek Suriname je nieuwe investeringen geheel dekt door in te komen met ongeveer $ 200.000.000 voor 25% aandeel in een project dat eindig is. Dan ben je de beste vriend van de ondernemer.

  IAMGold heeft zijn afgeschreven materieel ingebracht en Suriname betaald voor de vernieuwing. Ergo afschrijving wordt winst alleen buiten de grenzen van Suriname. Daarnaast subsidieert de Republiek Suriname ook nog eens elk kiloWattuur electriciteit met $ 0,02 of wel ongeveer $ 12.000.000 per jaar.
  Beste Paraman in 2004 was de goudprijs ongeveer $ 400/troy ounce en was de winst marginaal des al niet te min kreeg Venetiaan 5% aandeel gratis. Bouterse als Vriend van IAM Gold betaald voor 25% extra aandeel de hoofdprijs en subsidieert de energie.
  Heden ten dage is de goudprijs ongeveer $ 1.250/troy ounce en is de bruto marge ongeveer $ 500/troy ounce. De vriend van IAM Gold sponsort een nog steeds sterk winstgevende onderneming die een beetke pijn heeft omdat de giga winsten van 2010, 2011 en 2012 niet meer gerealiseerd worden.

  Suriname betaalt veel voor deze vriendschap.


  Maak melding

 7. Natuurlijk vindt de topman van IAMgold Bouterse een fantastische partner. Bouterse heeft de Surinaamse bodenschatten voor een appel en een ei verkocht. Bouterse heeft het verstandelijk vermogen van een bevroren ijslolly. Zijn kennis reikt niet verder dan wapens en genots poeder. Een chirurg laat je toch ook niet een cilinderkop demonteren ?
  In Suriname kan alles. Zelfs als je ongeschoold bent kun je president worden. Nee onder Bouterse is Suriname de bietenbrug opgegaan.

  Goudprijs staat laag en volgens de experts zal de prijs verder dalen. Uiteindelijk zal dan een nieuwe marktconforme prijs ontstaan. Wij hebben altijd teveel betaald voor ons goud.


  Maak melding

 8. @JoJo, sta achter je berekening. Mensen vergeten ook voor het gemak dat Suriname ook voor 25% participeert in de personeel en materieel kosten. Verwachting is dat de eerste 5 jaar geen gram goud gevonden wordt. En garanties krijg je niet. Verwachting is ook dat door het leveren van grote hoeveelheden energie een deel van de bevolking straks zonder energie zit.

  Met andere woorden men zal ook moeten investeren in een nieuwe energie centrale. En die kosten zien wij nergens meer terug.


  Maak melding

 9. Wat een geslijm. I am gold verdient bakken geld in Suriname en de corrupte regering is enorm belazert met de gouddeal. Dan zou ik die beunhaas Bouterse ook prijzen ja.


  Maak melding

 10. en die domme Bouta zit nu kwijlend met een strak plassertje te genieten van deze uitspraak. Nog niet het besef dat ie in de maling is genomen voor een half miljard.


  Maak melding

 11. Niks is goed ik vraag mij dan af welke vorige regering een deal gesloten heeft die SURINAME winst op geleverd heeft noem ze maar op jullie zeiden toch ook dat de multinationals niet met BOUTERSE willen werken en nu is het ineens fout omdat hij dat zegt 15j lang heeft de vorige geld in ALCOA gestopt krijgen wij die terug hun deal met IMGOLD was dat beter dan dat van nu waar wij ook investeren maar ook inspraak en controle over kunnen hebben wat er toen niet was ook bij ALCOA niet en HANS ongeletterde wie geef jou echte naam en laat weten hoe geletterd jij ben want ik weet zeker dat hoe dan ook hij slimmer is dan jou ik weet het zeker vandaar dat jij je achter nik naam schuil hou en velen van jullie stuk voor stuk JOJO weet jij zeker dat de hele investering gedekt word door de regering ben jij van de reken kamer en zo een expert die weet wat het kost om een bedrijf op te zetten welk bedrijf run jij of wet voor werk doe jij want als jij zo slim ben zou SU jou best kunnen gebruiken aangezien ze in jou ogen niet kunnen denken en rekenen jou hulp hard nodig vast dank en welkom in SU.


  Maak melding

 12. Lieve mensen in suriname, niet het geld uit andere landen brengt jullie rijkdom maar jullie eigen natuur!!
  Door door te gaan met mijnen bouw bij het Brokopondomeer verdwijnt er een veel waardevoller gedeelte van Suriname.
  Laat wat mooi is mooi blijven en raak niet besmet met hebzucht.
  Kijk naar wat er gebeurd met de nieuwe asfalt wegen en de ongelukken doordat de snelheid nu omhoog kan??
  En voor wie??
  Behoudt je pracht en praal maar vooral je trots!!


  Maak melding

 13. @Koos de Jong
  Die energie centrales zijn nagenoeg gratis voor niets aangeboden aan Suriname op basis van een Power Purchase Agreement met IAM Gold en SURGOLD tegen de door Suriname gegarandeerde prijs aan de mijnbouwers van $ 0,11/ kilowattuur (Suriname bespaarde de subsidie ongeveer $ 20.000.000/jaar) .
  De integrale blauwdruk voor overeenkomsten, financiering en engineering en realisatie zijn beschikbaar op basis van soortgelijke projecten in West Afrika en de Dominicaanse Republiek.

  Het voorgaande mits als basis voor de energie afvalhout beschikbaar zou komen. Heeft tevens als consequentie dat de hout export enorm toeneemt. Minister HOK filosofeerde al over een nieuwe haven.

  Helaas komen na een dergelijk voorstel uit alle gaten en kieren de roverhoofdmannen te voorschijn. Het gevolg er gebeurt niets meer.

  Ergo hopen dat alles even stil blijft liggen en dat Santhoki en co geen kick back wil en hopen dat Brunswijk zijn rechten op het hout op de Meriankreek aanwent voor de locale bevolking in plaats van de eigen bankrekening.


  Maak melding

 14. @Boegroe
  De deal van Vene met IAM Gold en Surgold was naar de tijd heel veel beter dan die van DDB.
  Vene kreeg in een nog marginale markt 5% van de aandelen voor niets en had op het hoogte punt van de markt, door een slimme overeenkomst, zonder te investeren ongeveer 35% van de goud inkomsten voor de staat Suriname.
  DDB wilde meer dan 50% maar moet daar voor wel ruim 400 miljoen direct investeren, als mede ongeveer $ 100 miljoen investeren in energie centrales, geleverde energie subsidieren en voor dat er dividend uit de investeringen komt meer dan $ 100 rente bijschrijven op de investering. Beter gezegd de 15% meer inkomsten die DDB wilde wordt door Suriname zelf betaald.
  Gelukkig zijn de mijnbouwers zo verstandig hun investeringen nog niet te doen en behoeft Suriname de enorme rente rekeningen van de leningen nog niet te betalen.

  beste Boegroe, de vorige minister NH had de overeenkomsten nagenoeg gereed (mededeling van HOK). Naar verluid was in die overeenkomst een aandeel van 20% bedongen waarvoor de republiek met $ 100 mio moest in komen. De regering DDB verwerft 25% voor ongeveer $ 200 mio. Ook u kunt uitrekenen welk deal dan beter is. Zeker als Suriname op de kapitaalmarkt meer dan 11% rente moet betalen.

  Dit soort uitspraken zijn NOG NOOIT door de regering Bouters Ameerali weerlegd.


  Maak melding

 15. Money talks, bullshit walks. Ondertussen verdwazen de niet denkende partij aanhangers met de dag en vele onder hen gaan het pad der misdaad op, vnl. roof en drugshandel. Zo leiders zo aanhangers. Neks no fout.


  Maak melding

 16. Boegroe dat g.o.h over vorige regeringen is totaal niet aan de orde, blijf eens bij de les, voorzover dat mogelijk eens met dat ingeimplanteerde cassettebandje in je bovenkamer, waarom de Amerikanen een veer in de dikke reet van DDB steken is voor iemand die helder van geest is meer dan duidelijke, en haal die paarse bril eens van je snufferd, misschien zie je dan ook eens de werkelijkheid en hoe Suriname uitgemolken word en naar de kloten gaat


  Maak melding

 17. Wat een gedoe I Am Gold……..
  Canadesen,Amerikanen, worden we niet wakker om te weten dat nederland wederom een dikke vinger in de pap heeft wat de surinamse mineralen betreft, al moet nederland via andere landen werken om zijn winsten uit suriname te halen doen ze dat I AM Gold is een van de velen schaduw manieren om zich zelf te verrijken op een goedkope manier…….weet bouta dat wel


  Maak melding

 18. Steve Letwin; That boota from Surinam is the easiest to bribe and rip off and his incompetent so called ministers are the dumbest on the face of the world. When the gold is gone so will we with tens of billions in profits.


  Maak melding

 19. Natuurlijk gaat bouta niks snappen van wat er gezegd wordt ! Hij heeft geen visie,hij is allang blij dat hij al het surinaams goud met Iamgold kan delen.

  Dus zo..bouta + Iamgold – de rest van de surinamers !

  Ik noem het liever NDP GOLD,want zie maar er is geen enkel ndp minister en lijder die niet over een prive goudmijn beschikt !
  Van ndp baasje bouta tot brunsie..van brunsie tot kanhai…van kanhai tot Misiekaba in zijn bek,want die investeerd in zijn bek.
  Als Misiekaba zijn mond opendiet zie je d goudinvesering tot in zijn bek,zijn GOUDEN TAND OF TANDEN !


  Maak melding

 20. In principe is deze conferentie een plus waard!
  Afgezien van het marketingpraatje van Letwin, prima idee.

  Maar zoals gewoonlijk..
  Ik nodig u allen uit om de site te bekijken: http://surimep.com/the-event-3/1317-2/
  Zie Event/Industry information etc.

  Binnenkort valt iedere suri, minimaal onder het “jan modaal”-model.
  “Suriname: a stable market to invest in and rapidly developing middle income country”

  “Stable macroeconomic policies and buoyant export receipts have led to solid and continued growth. Solid growth despite global financial turmoil and limited global demand. Could reach the “high income” category in 5 years.

  “Moodys Investors Service has upgraded the foreign currency rating of the government of Suriname to Ba3 and changed the outlook from stable to positive.”

  Tsja, schiet mij maar lek! Enne, figuurlijk bedoeld natuurlijk!


  Maak melding

 21. Haat en nijd, troef !

  Bouterse is vanouds een zeer pragmatisch persoon. Ik heb ook een vrouw gehad, als ik in sommige gevallen een oplossing had, had zij die al gevonden. Sommige dingen zijn niet te beredeneren, maar hebben simpelweg hun logica.

  Als Suriname in komt met een half miljard, dan betekend dat I Am Gold inkomt met pakweg 1,7 miljard. Werkgelegenheid wordt gecreëerd en noem maar op. Er vinden kortom diverse economische activiteiten plaats door de spin off effecten.

  Dan kunt u ook zeggen dan er bij I Am Gold top-idioten rondlopen.

  I Am Gold ziet het als een win-win situatie, want Suriname zal extra helpen waken over I Am Gold, deels haar eigen bedrijf. Slim bedacht.

  Suriname van haar zijde doet mee, ook erg slim bedacht, zo heb je temeer het recht om mee te kijken in de keuken van I Am Gold.

  Deze twee “organisaties” versterken elkander wederzijds.

  Waarom wordt niet gezegd hoe dom de mensen van I Am Gold zijn.

  Ik voorspel dat volgens de logica Suriname zeer goede zaken heeft gedaan. Of dacht u dat I Am Gold voor plezier naar Suriname is gekomen. Nee mensen, het is business en nogmaals business.

  Als I Am Gold 1,7 miljard investeeert, naast wat ze al geinvesteert heeft in Suriname, valt er sowieso heel wat te halen in Suriname.

  Bouterse is namens Suriname daar mee ingegaan, wat een zeer verstandige zaak is. Alle doemdenkers ten spijt!

  Hier heeft gesproken de peetzoon van wijlen Cyrill Daal, die nimmer wenst deel te nemen en nooit heeft deelgenomen aan geen enkele ziekelijke haatcampagne naar wie dan ook toe, maar ten alle tijden wel deel wenst uit te maken van de realiteit van de dag.

  “There are more questions than answers”.

  Oen tan bun!


  Maak melding

 22. Haat en nijd, troef !

  Bouterse is vanouds een zeer pragmatisch persoon. Ik heb ook een vrouw gehad, als ik in sommige gevallen een oplossing zocht, had zij die al gevonden. Sommige dingen zijn niet te beredeneren, maar hebben simpelweg hun logica. Ook zo’n pragmatisch persoon.

  Als Suriname in komt met een half miljard, dan betekent dat I Am Gold inkomt met pakweg 1,7 miljard. Werkgelegenheid wordt gecreëerd en noem maar op. Er vinden kortom diverse economische activiteiten plaats door de spin-off effecten.

  Dan kunt u ook zeggen dat er bij I Am Gold top-idioten rondlopen.

  I Am Gold ziet het als een win-win situatie, want Suriname zal extra helpen waken over I Am Gold, deels haar eigen bedrijf. Slim bedacht.

  Suriname van haar zijde doet mee, ook erg slim bedacht, zo heb je temeer het recht om mee te kijken in de keuken van I Am Gold.

  Deze twee “organisaties” versterken elkander wederzijds.

  Waarom wordt niet gezegd hoe dom de mensen van I Am Gold zijn. Want ze vergooien toch 1,7 miljard in Suriname. Het gaat hier strikt om een commercieel bedrijf. Het denken kun je bij wijze van praten aan ze overlaten/toevertrouwen.

  Ik voorspel dat volgens de logica Suriname zeer goede zaken heeft gedaan. Of dacht u dat I Am Gold voor plezier naar Suriname is gekomen. Nee mensen, het is business en nogeens business.

  Als I Am Gold 1,7 miljard investeert, naast wat ze al geïnvesteerd heeft in Suriname, valt er sowieso heel wat te halen in Suriname.

  Bouterse is namens Suriname daar mee ingegaan, wat een zeer verstandige zaak is. Alle doemdenkers ten spijt!

  Hier heeft gesproken de peetzoon van wijlen Cyrill Daal, die nimmer wenst deel te nemen en nooit heeft deelgenomen aan geen enkele ziekelijke haatcampagne naar wie dan ook toe, maar ten alle tijden wel deel wenst uit te maken van de realiteit van de dag.

  “There are more questions than answers”.

  Oen tan bun!


  Maak melding

 23. @TR Sleur.
  Uw logica is niet te volgen. IAM Gold heeft in 2004 geïnvesteerd en haalt nu al iets langer dan beoogd jaarlijks 10 ton goud/jaar aan goud uit haar concessie.

  Er is onderhandeld om de concessie uit te breiden en te verlengen. Dat was al gaande onder de vorige regering. Venetiaan had per mijn IAM Gold en Surgold om een groter aandeel te krijgen in de opbrengsten het voornemen voor 20% aandeel in te komen met $100.000.000. De huidige regering is na heronderhandelingen bereid voor 25% aandelen bij IAM Gold in te komen met $ 160.000.000 en bij Surgold met $ 240.000.000 bij elkaar $ 400.000.000. Miljoenen die niet op de plank liggen maar geleend moeten worden.

  In geval van IAM Gold is alles al gereed en moet er geinvesteerd worden in betere crushers (hardere steen) en meer vervoerscapaciteit. IAM Gold brengt alle oude spullen in en Suriname zorgt voor het geld dat nodig is om te vernieuwen en de nodige zwaardere spullen te kopen.
  Ofwel de spullen die er staan van IAM Gold worden niet in 12 jaar afgeschreven maar in 24 jaar ofwel in Canada maakt IAM Gold met deze deal even een winstje van $ 200.000.000 omdat ze hun investeringen die ze tot nu toe gedaan hebben al helemaal afgeschreven hebben.

  Deze ondernemingen zijn heel wat slimmer dan de mensen die Suriname er tegen over kan zetten. De mensen van IAM Gold weten heel goed hoe inhalig de onderhandelaars van Suriname zijn.


  Maak melding

 24. buitenlanders komen niet ,, in jou land om jou te verrijken..

  ze komen puur om je rijk dommen weg te halen en met de noorder zon te vertrekken..

  zie maar aan billiton,suralco ook na 95 jaar gaan ze weg, i am gold staat ook al op punt van vertrek,maar heeft een list bedacht met mooie woorden en kijkt wat het gaat worden..

  niet te spreken over de boeven uit indonesia,china die dagelijks tonnen aan hout blokken weg brengen op speciale schepen en de staat sme er niks van ziet op fiananciëel gebied.

  de chinees in de super-markt haalt dagelijks miljoenen US$ op richting china..

  wij suris kunnen nergens heen ,dus blijven wij ploeteren in de blubber en blijven live time in surbo ..


  Maak melding

 25. Multinationals en dictators overal ter wereld zijn altijd beste vrienden. En waarom zouden iamgold en onze eigen een uitzondering zijn?


  Maak melding

 26. hier proef je de jaloezie van deze fronters .er is geen medicijn tegen jaloezie mie mang .na so so kaka ding fronter e kaka.
  op domburg waar ik woon gaan ze eindelijk wat aan die markt en de gehele omgeving doen .dit dankzij de mc onderleiding van de onbetwiste leider en groot staatsman van suriname desi delano bouterse .ik ben zeer blij dat ze de kade gaan maken .als het aan de fronters ligt kalft het land weg ,alles wat van groot belang is voor land en volk heeft de mc de oplossing .hier heb je weer zo een project .
  ik pero ben zeer blij en velen die in de opgeving van domburg wonen
  domburg is altijd een trekpleister geweest om je te ontspannen ook voor de vele toeristen .domburg heeft ook water uit de kraan dankzij de mc wat deden de fronters toen zij aan de macht waren .ze zeggen de regering heeft geen geld .fronterse als de regering geen geld heeft hoe kunnen zij dan al deze projecten uitvoeren .bouterse wij staan als een man achter jou .heb geloof en je zal over winnen en wij van de ndp gaan ook winnen .laat daar geen misverstand over bestaan wij gaan 2015 tegemoet .die mamoet blok gaat verstelt staan .


  Maak melding

 27. @Pero
  Indien men een project aankondigt of zelfs een contract tekent wil dat nog niet zeggen of er geld is. Een overheid kan altijd schuiven of andere rekeningen niet betalen of de rekeningen voor dit project op de lange baan schuiven.

  Wacht af en zie wat er gaat gebeuren en of het werk ook goed uit gevoerd wordt. Denk eens aan een dijk in Paradijs die afgelopen jaar voor Srd 900.000 gefixed is en nu reeds door gebroken is.

  Ik heb een beetje ervaring met bouwen en civiele techniek, ik heb de beslissers van deze regering even ontmoet en weet dat er te weinig kennis is om projecten van enige omvang goed te managen.
  Helaas heeft Suriname voor grotere projecten buitenlanders nodig.


  Maak melding

 28. Opmerkelijk dat meneertje van IamGold zegt dat president Bouterse de beste partner is en niet dat de Surinaamse regering de beste partner is.
  Meneertje die van zichzelf denkt dat hij ‘gold’ is (ze bedoelen in feite I am God), wacht met investeren zolang de goudprijs daalt, want als je nu investeert (terwijl de productiekosten ook lager zijn nu), dan ben je een dief van je eigen portemonnee, want dan kun je later geen hogere productiekosten claimen en in rekening brengen.
  Wanneer Brunswijk een goudmijn kan runnen en tal van individuen goud kunnen zoeken, waarom is er dan een buitenlandse leegrover nodig? Alleen voor de schaal? Of om iemands zakken te vullen? Waarom durft de Surinaamse regering geen initiatieven te ondernemen op kleine schaal? Waarom in een sneltempo alles leeg roven, kaal plukken en vernietigen en vergiftigen? Welke ontwikkeling brengt IamGod in Suriname? Nada. Ze roven, vernielen, geven een spiegeltje en een kraaltje aan de regering en vertrekken dan. Met al het goud. De Indianen die zich destijds lieten beetnemen, deden dat uit onwetendheid. Tegenwoordig laat men zich al wetende naaien. Om wat persoonlijk gewin.


  Maak melding

 29. jojo
  ik ga jullie een ding zeggen wat jullie fronters ook willen zeggen ,het is nooit goed bij jullie dus iets anders verwacht men niet .het belangrijkste is dat deze surinaamse president nog altijd geliefd is bij dit volk.de tijd zal het leren dat wij gelijk hebben .hoe lang hebben de fronters in de regering gezeten en niets gedaan aan het afkalven van het land zowel de waterkant als domburg als nickerie .wat heeft front gedaan in al die jaren leggen jullie dat uit .ik lach jullie allemaal uit .vormen jullie je mamoet blok ik zal jullie bewijzen dat mensen van zowel spa nps da91 ten dode zijn opgeschreven .de massa zal op de ndp stemmen weet ik zeker .en de mensen van bep lopen allemaal over naar abop .het wordt een hokjes stemmen in de vhp en de pl .de rest is voor de ndp demensen weten precies wat zich afspeelt .vhp en pl mogen hun blok vormen maar ik garandeer jullie dat de rest overstapt naar de ndp .het volk weet dat deze regering presteert en dat gaan ze een van deze maanden opsommen wat ze in die vier jaar hebben gedaan .veel heel veel hebben ze gedaan zonder een nederlandse gulden en daar zijn wij trots op .kan je niet zeggen van front die het met nederland geld moest doen .wij zijn en willen niet arrogant zijn dat wij geen hulp nodig hebben maar wij hebben onze trots en kiezen een president die wij zelf willen .wij laten ons niet beinvloeden met een paar euros .wij kunnen het met vallen en opstaan .nederland rijk maar het mag niet zo zijn dat omdat je rijk bent jij gaat bepalen wij willen wederzijts respect en niet met twee maten meten .dat doet nederland .de tijd van bedelen is voorbij bij deze regering .front is de bedelaar .en ik zeg jullie bouterse is en blijft de sterke man van suriname ook na 2015.


  Maak melding

 30. @L
  Als Brunswijk of Naarendorp een goudmijn runnen komt er van alle goud slechts 30% uit de grond. De rest blijft liggen, wordt weg gespoeld of geroofd. Indien een gestructureerde onderneming met kennis van zaken (kan ook een Surinaamse zijn indien men wil en kan investeren) een goudmijn runt dan haalt men 90% van het goud uit de grond en is er minder vervuiling en wordt er netjes aan de staat afgedragen wat de staat toekomt.

  Als Brunswijk en co een goudmijn runnen krijgt de staat bijna niets en krijgen de mensen die in de buurtwonen Kratis een milieuramp en verhoogde kwik gehaltes in hun lichaam etc.

  Goudmijnen is niet echt moeilijk, efficient, effectief en duurzaam goudmijnen is een hele kunst en het is raadzaam daarvoor buitenlandse kennis in te zetten. Het laatste wel op een slimme manier waarmee de lokale bevolking en het land er ook van kunnen genieten.
  Aan u de vraag hoeveel profijt hebben de Surinamers nu echt van de kleine mijnbouw.


  Maak melding

 31. jojo
  die politie gebouw is afgekeurt waarom praat je er niet over .
  jij begint de surinamers met name deze regering af te kraken en ook de surinamers .waarom wacht je niet af .de kade aan de suriname rivier is gebouwd door de regering bouterse en wij zijn tevreden als je naar suriname komt ga je toch naar toe of niet .jullie rijden toch ook over de bruggen die de ndp heeft gebouwd .er is een hele waslijst die de ndp heeft gebouwd en war ook de fronters dankbaar gebruik van maken .als front iets moois heeft gebouwd vindt ik het alleen maar prima en het geldt voor de hele natie .front is in de oppositie maar als zij aan de macht zijn en er worden bruggen of wegen gebouwd vindt ik het alleen maar prima .nu is de mc aan de macht en ik dank god dat zij aan de macht zijn .wanneer zouden ze domburg maken die front wanneer zouden er dan bruggen komen richting commewijne en coronie wnneer zouden ze die kade maken van nickerie als alles vernietigt zou zijn door het water !!! nooit zouden ze komen .zelfs nederland had geen hand uitgestoken om al deze werken mee helpen financieren .oeng libie mie .na wiesatie regering vene .en daarom loopt de nps leeg en zo moet het ook .het volk zet ze betaald


  Maak melding

 32. Als ik de berichten lees over bauxiet en dat er 50 mln dollar aan enrgiekosten p/m moet worden betaald begrijp ik waarom derde wereldlanden arm blijven. Wat levert de goudmijn nu op voor ons of gaan we weer dezelfde kant op!!!!!!!!!!


  Maak melding

 33. @Pero
  Allereerst ik ben geen fronter maar een ondernemer die graag iets in Suriname , met Surinamers en voor Surinamers als Surinaamse onderneming heeft willen realiseren.

  U stelt hoelang het front wel niet geregeerd heeft en niets gedaan heeft. U zult ook beseffen dat iets kapot maken sneller gaat dan het weer op bouwen. Een glas laten vallen is zo gebeurt een glas produceren duurt even.

  De regeringen waarin president Bouterse een grote invloed had of zelfs met een telefoontje hen kon zenden, hebben langer geregeerd dan de coalities die men front regeringen kon noemen.Tussen 1980 en nu ofwel 34 jaar is er ongeveer 15 jaar geregeerd door iets waarin het front de leiding had. Die regeringen zijn gestart vanuit niets, hyper inflatie, lege winkels en kader dat er van door ging.
  Een goede vriend zij in mei 2005, we kunnen nu weer sparen voor iets. Venetiaan heeft afgelost en gespaard (en die euro’s waren slechts een marginaal deel (euro 40.000.000 jaar).

  U zegt dat men niets gedaan heeft aan afkalving. Wie heeft de dijken programma’s voor Commewijne en Coronie voorbereid, gecontracteerd en gefinancierd. Wie heeft de oost west verbinding voorbereid, gecontracteerd en gefinancierd, even als de wegen ten zuiden van Paranan.
  Zelfs de doorsteek was gecontracteerd door de vorige regering en moest zo nodig aangepast worden door deze regering.
  Beste; Pero u moet wel de feiten goed ordenen.

  Wat kan deze regering na 4 jaar laten zien een stukje Waterkant en een plan in Domburg.
  Een droombrug bij Carolina, geschrapte flyovers, hoe gaat het met de highway vanaf Pengel international, Hoe gaat het met het ziekenhuis in Albina en het academisch centrum in Wanica. Hoe zit het met het stroom net en de veel te duur ingekochte nieuwe generatoren. Ten aanzien van het laatste is allicht duidelijk dat er geen reserve delen zijn in het land.

  Even voor het droom beeld. de gecancelde brug bij Carolina wordt nu vervangen door een die 60% korter is en 40% minder kost.

  Het is nooit goed stelt u. Is er geen reden omdat te denken als je aankunt tonen dat er weinig van klopt en dat alle beloften in het ontwikkelingsplan 2012 – 2016, ondanks dat men een jaar langer heeft kunnen plannen, nergens op slaan en op drijfzand gefundeerd zijn.

  Beste Pero er komen lijstjes zoals kinderbijslag, ziekte kosten, naschoolse opvang, sociaal contract. Veel dingen waar niet voor betaald wordt, de rekeningen door geschoven worden etc.
  Veel dingen waarvan Venetiaan wist dat de economie ze nog niet kon opbrengen en dat men prioriteiten moest stellen.

  Beste Pero de lijstjes met prestaties zullen niet zolang zijn en zullen door de burger met lastenverzwaring onder een volgende regering opgebracht moeten worden.


  Maak melding

 34. Pero, hoe staat het er eigenlijk bij met de drinkwatervoorziening in Commewijne, of hoeven ze daar aan 1 van de eerste levensbehoeften te voldoen, omdat er daar weinig of geen paarse vlaggen hangen


  Maak melding

 35. Een corrupte deal, die Su alleen maar geld kost. De enige die er beter van worden zijn Bouterse en zijn vrienden samen met Iamgold. Het simpele feit dat deze deal door Boerenveen een grote boerenlul is uitonderhandeld zegt me al genoeg.


  Maak melding

 36. @Pero
  Ik heb het Politie bureau ook kritisch geschreven. Kort samengevat. De voorbereiding en contractering zijn uitermate slordig verlopen. Mega blunders Pero.
  Echter de grootste blunders is onder de verantwoording van deze regering ontstaan. Zij hebben betaald allerlei afkoop sommen van honoraria waar geen prestaties tegen overstonden. Zij hebben betaald voor werk wat niet uitgevoerd is. Zij hebben betaald voor werk wat niet goed was. Zij hebben dit project 4 jaar lang niet gemanaged en ondertussen het door Jan en Alleman (onder ander Vasseur z’n kantoortje) laten onderzoeken zonder tot actie over te gaan.

  Pero ik heb het rapport gelezen en weet heel nadrukkelijk dat de basis fout was (vorige regering) maar dat je wel heel erg dom bent als je laat gebeuren wat op dat project gebeurt is.

  Oja ook de nieuwe haven was een project van de vorige regering. En de bruggen waar je zo trots op bent die zijn betaald door de vorige regering en de President heeft zich er voor laten betalen (vergeet niet ik ken Ballast Nedam van die tijd vrij goed en weet wie Rob A en Martin W zijn).

  Pero het gaat mij niet om afzijken maar om waker maken. Van mijn part gaat Parmessar met Santohki regeren. Parmessar is allicht iemand die wat doet en redelijkheid betracht (voorzover ik kan bezien). De kadaver discipline en kritiekloos meelopen maakt van deze regering een sterfhuis voor Suriname.

  Ziet u de groeicijfers maar in USdollars. Onder Venetiaan waren deze spectaculair van 1,5 miljard naar 4,8 miljard USD. Nu staat het land al tijden stil en is het weer onder de 5 miljard USD.
  Nu wordt er maandelijks van de deviezen reserve afgeboekt terwijl er geen echte investeringen zijn. Ik hoop dat u begrijpt wat dat betekend. Ook de buitenlandse reserves worden opgegeten zonder dat er verdiencapaciteit ontstaat.
  Het is geen afzijken en beschimpen maar een poging de mensen de realiteit te laten zien. De mensen die geen kant uit kunnen hebben het recht te weten wat hun te wachten staat.


  Maak melding

 37. Dit zijn verhalen die wij al jaren kennen van bedrijven die naar Suriname gaan om het land kaal te plukken en dan met de stille tromp weer te vertrekken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.