Surinaams oliebedrijf wil Caribische reus worden

21

PARAMARIBO, 18 jun – Bij Suriname’s enige olieproducent reikt het optimisme tot het firmament. Volgens aankomend algemeen directeur Rudolf Elias zijn er redenen genoeg. Binnen vijftien jaar moet de productie worden vervijfvoudigd en moet het bedrijf zijn uitgegroeid tot een regionale gigant.

De productie is nog maar zestienduizend vaten per dag. Maar vooronderzoek is veelbelovend verlopen. Binnenkort vinden boringen plaats voor de kust en de verwachting is dat ten minste één van de boorputten flink wat zal opleveren. “Ik denk dat wij daar olie gaan vinden. We hebben seismische onderzoek gedaan en we kijken naar data van Gulf Oil uit de jaren tachtig. We denken dat één van de putten die we aanbrengen een hit zal zijn”, zegt Elias tegenover de Times of Suriname. De boringen geschieden met behulp van partners.

Deze buitenlandse bedrijven investeren in de exploratie op basis van een productiedelingsakkoord. Tot nog toe dekken de partnerschappen meer het boren in volle zee. De putten waar Staatsolie nu de blikken op richt liggen dichtbij de kust. Dat kost een flinke hap duurder. Per put moet zo een honderd en vijftig miljoen dollar worden opgehoest. Elkaar ziet het wel goed komen. “We zijn nu bezig de rig te mobiliseren. De contracten zijn getekend. Dit is geen fata morgana.”

(Foto: Reuze reservoirs voor stookolie op het complex van de uitgebreide raffinaderij van Staatsolie Maatschappij Suriname NV)

21 REACTIES

 1. DAAR GAAN WE WEER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Eerst de voedselschuur van het Caribisch gebied…en nu dit weer. We leren het nooit af hoor, altijd maar weer een nieuwe veel te grote broek aantrekken en vervolgens hoor je er nooit meer iets van.


  Maak melding

 2. Het wordt met de dag gekker is ons land.
  We hebben al 400 miljoen dollar uitgegeven aan boringen naar olie in de Atlantische Oceaan en het heeft nog helemaal niets opgeleverd.
  Nu weer 150 miljoen bijdragen per put !!!
  Waar gaat dit over en waar denkt de heer Elias het geld vandaan te halen ?
  Suriname kan de rente op de afgesloten leningen de laatste jaren al nauwelijks terugbetalen.
  Klinklare grootspraak van de heer Elias en zo’n man is algemeen directeur bij Staatsolie.
  Dat gaat daar niet goed met deze meneer.


  Maak melding

 3. Zo werd er ook GROOTS gesproken over Staatscassave bedrijf.
  Wat heeft het opgeleverd ?NIKS,NADA !Heden staat het te roesten !
  om cassave te planten heb je geen boringen nodig ,je hoeft geen pijpleiding aan te leggen ,je hebt alleen arbeiders nodig die bereid zijn in de felle zon voor een paar uurtjes moeten werken ,en toch……
  T


  Maak melding

 4. Dromen durven doen!

  Alles kan.
  Niets is onmogelijk.
  Das mijn motto.

  Als deze regering volgend jr mei is opgehoepeld, dan is the sky the limit!


  Maak melding

 5. Suriname kan haar geld beter investeren in groene energie, wind-en zonne-energie dan in aardolie dat alleen maar duurder gaat worden, milieuvervuilend is, op raakt op den duur

  Groene-energie heeft haar rendement al bewezen, lage kosten in vergelijking met fossiele brandstoffen, schoner, in overvloed aanwezig, enz, enz, duurzamer en levert ook veel meer op.

  Zolang de zon schijnt en de wind blijft waaien zullen deze energiebronnen blijven bestaan.

  Waarom moeilijk doen als heel veel landen er al mee bezig zijn en het wiel niet meer uitgevonden hoeft te worden.


  Maak melding

 6. SU zweeft in de Paradijs, althans dat dromen zij wel! dromen is wel gezond en ieder mag van mij ook dromen, alleen moet je de ogen niet openen!!

  Dromenland kan wonderland zijn, alleen met ogen dicht!!


  Maak melding

 7. JA, olie zal er altijd nodig zijn dit is weer afkraak en jaloersheid ten top omdat de vorige regeringen dit niet durfden zo ook niet de weidenbosbrug maar zijn dezelfde die er gretig gebruik van maken maar niet de moed hadden het te doen bang voor falen wel als je niet durft en geen risico wil nemen dan kom je nergens blijven jullie maar lekker stil staan ik hoop dat alles doorgaat en een succes word dan zullen wij jullie mis gun weer horen.


  Maak melding

 8. Staatsolie verdient genoeg geld dus kan ze de meeste (kleinere) investeringen uit eigen zak betalen.

  Ik vind het een heel goed streven van dit bedrijf want wie had 15 jaar terug gedacht dat staatsolie vandaag in deze positie zou verkeren. De prijs van olie blijft de laatste tijd maar oplopen vanwege de spanningen in Irak, en het gerommel in de Ukraine.

  Suriname en Staatsolie, haal jou voordeel hieruit en gooi alle putten voor de kust open, zodat we ook in oliedollars kunnen zwemmen in Suriname !

  Mocht het zijn dat Staatsolie tzt naar de beurs gaat, zou ik elke Surinamer willen aanraden om aandelen van dit bedrijf te kopen want het kan alleen maar goed gaan met Staatsolie Suriname.


  Maak melding

 9. 19 juni 2014

  Gezien de historie van Staatsolie, is die droom en streven mogelijk.

  Maar dan moet eerst wel een grote oliebron aangeboord worden.
  Srika


  Maak melding

 10. Staatsolie moet eerst maar zorgen dat ze behoorlijk wat winst maakt en met dat geld 2e hands spullen kopen en experts aantrekken en opleiden en zelf de boringen doen. Dan behoudt je 100% van de olie voor Suriname en doe je zelf al de kennis op.


  Maak melding

 11. Dan zal de bewezen voorraad olie in de bodem van Suriname eerst heel stevig moeten toenemen. Want 15 jaar elke dag 16.000 barrels olie verwerken ben je echt niet groot. Eerder een lilliputter met een te grote mond.
  De voorraden zijn wel iets gestegen maar alleen om de productie te verlengen van pakweg 12 jaar naar 15 jaar. Dat is niet genoeg o serieus uit te breiden.

  Om echt iets voor te gaan stellen zul je pakweg 100.000 barrels per dag moeten verwerken. Als dat kan gebeuren is Suriname echt rijk en lasten vrij.
  Laat men hopen dat de 16.000 barrels per dag 32.000 barrels per dag worden voor een langere termijn want dan kan Suriname zich zelf aardig gaan ontwikkelen als het het geld niet verjubbelt aan show projecten, een te grote overheid en consumptie.

  De ambities zijn goed alleen wordt de huid van de beer verdeeld voor dat deze geschoten is.


  Maak melding

 12. Ik heb vroeger ook vaak geboord maar ja het resultaat uitmunted maar ik wilde wel de lusten maar niet de lasten.
  Mijn exen vonden het nog steeds geweldig. kom ze zo nu en dan nog tegen. En dan vragen ze nog steeds of ik aan het boren ben?


  Maak melding

 13. Stel eerst ALLE grondstofvoorraden van de Suri-bevolking veilig !

  Zorg dat politieke leiders afblijven van onze rijkdommen !

  De huidige politieke leiders doen het tegenovergestelde !

  Stop deze onzinpolitiek , deze oplichting van de bevolking!

  Zie de GIFT van 85000 HA bosgronden aan hr GOPI, rechterhand van de president.

  Ook vooraden olie en andere delfstoffen lopen gevaar en dienen met andere wetgeving te worden beschermd. Strenge straffen voor politici die sjoemelen en die volkseigendommen stelen tbv partijgenoten !


  Maak melding

 14. Wj zijn reeds de graan(groente)schuur van het Caraibisch Gebied.
  We hebben de grootste diepzeehaven van de regio.
  Straks ook de langste trambaan, van ergens naar nergens.
  Onze cassave industrie is zo groot dat het Caraibisch Gebied er niet meer zonder kan.
  Wij hebben van het hele Caraibisch Gebied de grootste moordenaar als President.
  Van het hele Caraibisch Gebied zijn wij de grootste leverancier van criminelen aan de amerikaanse gevangenissen.
  In alles zijn wij de grootste dus waarom ook niet de grootste olieproducent van de Caraiben?


  Maak melding

 15. Mensen, binnen enkele jaren zwemmen alle Surinamers in (Staats)olie dollars.
  Suriname wordt het nieuwe Dubai van het Westelijk halfrond !


  Maak melding

 16. Al decennia lang produceerd SR olie. De bevolking heeft niets van geprofiteerd. Benzine wordt maar duurder en duurder. Kunnen ze het geld niet liever in de suikerfabriek steken. Je creeerd tenminste werkgelegenheid en maak je winst. Ook in de bananen plantage.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.