zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieAlcoa al aan het terugtrekken buiten Suriname

Alcoa al aan het terugtrekken buiten Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 jun – Multinational Alcoa is zich al aan het terugtrekken uit activiteiten buiten Suriname. In de Caribische regio zelf ziet de multinational het niet meer zitten. Binnen twee jaar wordt volledig opgebroken in Jamaica.

Dat dan na ruim vijftig jaar mijnen in de Jamaicaanse bergen. Misschien niet zo lang als de bijna honderd jaar in Suriname, maar dat zegt verder weinig. Alcoa verkoopt zijn aandelen in de joint venture Jamalco aan Noble Group Ltd. De joint venture wordt gedeeld met de Jamaicaanse regering. Alcoa heeft een meerderheidsaandeel van vijf en vijftig procent. In een verklaring beweert Alcoa dat het besluit deel uit maakt van een “algemene strategie.”

De strategie is er onder meer op gericht de kostenbasis te drukken van de eigen grondstoffenactiviteiten. In Suriname moet de regering nog een antwoord formuleren op een reeks voorstellen van de multinational. Die komen erop neer dat de regering de bauxietindustrie voor honderden miljoenen dollars subsidieert. Reacties vanuit de samenleving variëren van nationalisatie tot overleg om toch nog een win win resultaat te behalen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Suralco verschaft werk aan ruim duizend werknemers. De honderden miljoenen moet men door dit getal delen en dan komt men uit op honderduizenden dollars per arbeidsplaats. Dit is niet op te brengen door de belastingbetaler. Neem afscheid van de bauxietsector en voorkom daarmee, dat de overheidsfinancien structureel uit het lood geslagen zal zijn. Erken, dat de bauxietsector in Suriname een bodemloze put is geworden.


  Maak melding
 2. De tijd van gaan is gekomen. Suriname was verslaafd aan Alcoa. Sedert de mulitinational decennia geleden massa ontslagen uitdeelde, de leefgemeenschappen Moengo/Paranam opdoekte en kontrakt arbeid invoerde waren de tekenen al meer dan merkbaar. Voor het overige refereer ik mij aan bij de zienswijze van Paulus de B..


  Maak melding
 3. Ben het helemaal met Paulus en Paranam eens.
  Al je als regering niet wilt of misschien ook niet kunt anticiperen op dreigende ontwikkelingen in de mining sector, die al een hele tijd zichtbaar zijn, dan moet je niet raar opkijken van de handelwijze van Alcoa.
  Hetzelfde dreigt te gebeuren in de goudsector.
  De regering heeft altijd negatief gereageerd op verzoeken van Iam Gold om lagere energieprijzen om zodoende meer Surinamers in dienst te kunnen houden.
  Het heeft denk ik alles te maken met een groot gebrek aan kwaliteit binnen de regering en binnen het topmanagement van de ministeries.


  Maak melding
 4. ik weet er niet zo veel over, maar ik wil wel dit zeggen: laten wij dit gebruiken als wake up call en ons realiseren waar het werkelijk om gaat.

  het gaat er niet om of deze persoon uit de gevangenis dient te worden gehouden of niet. want je ziet, deze persoon leeft het leven als een lord dankzij zijn presidentschap.

  het gaat om het LAND. waar gaat het land naar toe zonder visie en zonder beleid?

  ineens weet onze president waar ergens ons (het) dna te vinden is, wanneer er problemen zijn die hij niet zonder goed fatsoen kan negeren.

  luister mensen uit suriname: de eerstvolgende keer dat wij mogen stemmen, dan dienen wij dit te doen voor ons land. als wij idols gaan stemmen doen wij het op een andere manier. op een manier die niet belastend is voor onze toekomst.

  stem verstandig, stem voor visie en beleid.


  Maak melding
 5. Ik denk juist dat die voodoo hersens klapper, juist het klein beetje verstand compleet uit die vent zijn kop vermorzeld.


  Maak melding
 6. onze meervoudig moordenaar heeft toch een SOCIAAL CONTRACT met het Surinaamse volk???

  2 voorbeelden….

  * 1000 ontslagen..
  * Paramaribo Noord zit gewoon 24 uur zonder stroom…
  geen reserve-apparatuur, onderdelen slopen uit oude trafo’s om de boel weer aan te slingeren.

  Lapmiddelen-contract….meer is het niet.
  Citaat van onze megacriminele president..
  “al staat heel Paramaribo in brand, Bouterse slaapt als een roos”..

  En dat is precies wat er nu al 4 jaar aan de gang is.


  Maak melding
 7. 16 juni 2014

  Srika zal niet in herhaling treden. Alcoa is al enkele jaren met een shifting in productie van grondstoffen en halffabricaten bezig naar meer hi-tech productie van eindproducten. Hierbij gaat het niet meer alleen om aluminium.

  Wereldwijd worden nu een aantal productiegebieden van bauxiet afgestoten, en Suriname hoort hierbij.

  Alcoa is een beursgenoteerde bedrijf en heeft bij het verlaten van Suriname nog verplichtingen. En aan die verplichtingen probeert Alcoa/Suralco onderuit te komen.

  Het ligt aan de wijsheid van de Surinaamse regering en de rest van de politie, hoe hierop adequaat te reageren.

  Schreeuwen over ‘nationalisatie!’ en ‘vertrekken!’, maar zonder te weten wat je dan precies overneemt, behoort tot een historische stommiteit. En dit is juist waarop Suralco/Alcoa wacht! Een legitiem argument om te vertrekken uit Suriname.

  Maar Suralco/Alcoa subsidiëren is voor de Surinaamse regering ook geen optie!
  Wel bestuurlijk wijsheid en verantwoording voor de staat Suriname !
  Srika


  Maak melding
 8. Suriname toucheert jaarlijks 19 miljoen dollars aan belastingen en royalties van Suralco, maar subsidieert totaal voor 40 miljoen dollars aan dit bedrijf. Een ieder met een beetje ‘common sense’ voelt aan dat dit onkan is.

  Nog mooier, Suralco sluit een deal (125 miljoen USD) met Boskalis voor het mijnen van bauxiet maar door interne Suralco aangelegenheden heeft dit bedrijf een probleem, en wil van het contract met Boskalis af. Nu eist Suralco dat Suriname bijspringt voor 40 miljoen dollar aangezien ze van dit contract willen afzien.

  Hoe dom denken deze gringo’s wel dat we zijn ??? Ze denken nl dat Suriname zich nog steeds in de NF periode bevindt, toen de multinationals de dienst uitmaakten !

  Van mij mag ALCOA en dan maar 1000 mensen een maandelijkse uitkering geven van 750 a 1000 USD, en dan nog is dit een betere optie dan de idiote subsidie die aan hen wordt verstrekt.


  Maak melding
 9. Regering en president falen, bestuderen van de bauxietmarkt is er niet bij.

  Ook bestudering binnenlandse energiebehoefte en de oplossingen daarvooor ontbreken. Een totale FAIL.

  Deze belangrijke zaken zijn niet op te lossen door losse ad hoc maatregelen van de president.
  Arbeidsplaatsen kun je niet op korte termijn realiseren. Energie opwekken op korte termijn lukt ook niet.

  Laat echte kundige sranangmang deze zaken oppakken, stop met politieke spelletjes, het gaat om de toekomst van velen.

  PS I : Ook de goud- en houtmarkten in Sranang worden verkeerd aangepakt, wegens gebrek aan expertise. Totale mislukkingen.
  De gouden kerst komt er misschien over 30 jaar !

  PS II : energieprojecten worden door een laaggeschoolde president gewoon geschrapt, terwijl hij niet weet hoe de energiebehoefte van het volk gedekt gaat worden !


  Maak melding
 10. nou moeten we allemaal niet zo zielig gaan doen.. vooral de ndp ers niet..

  voor de verkiezing van 2010 had de huidige lijder zelf geschreeuwd,dat hij alle buitenlandse mij. zou er uit gooien te beginnen met i. am. gold vervolgens de suralco de k.l.m. en ga zo maar door.

  met holland wilden ze niks te doen hebben,weet je het nog van lackin die zij ,,houdt je ka geld,, wij (suris) hebben het niet nodig,,..

  nu de suralco zelf aangekondigt heeft om weg te komen ,,is er groot paniek in surbo..

  moro é doro..


  Maak melding
 11. Ai, hoor die kwebbelaars zoals moro e doro dat is wat ze wensen voor SU alleen omdat zij geen suries zijn of een ander partij aanhangen wensen en hopen ze dat alles fout afloopt maar ja reageren weinig zin mijn oma zou zeggen kaaiman long gi alling a djompo a liba je wenst wat voor anderen zij zullen in de regen blijven staan wanneer jij te midden van de zee zit te verzuipen mijn mening wat ALCOA betref win win is er niet wat we ook doen is verlies dus begin op nieuw met wat anders laat dit gewoon het einde zijn bouw nu naar wat anders wat dit zal een strop worden op den duur als we het nu niet zien wanneer dan wat hebben ze in 100j verdient en wat heeft SU daaraan over gehouden is die 100j niet genoeg geweest jaag niet weg maar laat weg gaan stop geen rooie cent meer in A SARIE PUNT UIT.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES