WK2014: Nederlands elftal telt tien nationaliteiten

25

Vandaag vindt in São Paulo de aftrap plaats van het Wereldkampioenschap voetballen in Brazilië. Van de 736 voetballers die meedoen aan het WK2014 hebben 248 spelers een dubbele nationaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De spelers vertegenwoordigen in totaal 75 landen.

Zo gaat de Nederlander Reza Ghoochannejhad namens Iran naar het WK in Brazilië. En kent de selectie van Louis van Gaal negen spelers met een dubbele nationaliteit. Zij vertegenwoordigen tien nationaliteiten: Suriname, Guinee-Bissau, Portugal, Zwitserland, Congo, Filipijnen, Canada, Jamaica, Ghana en uiteraard Nederland.

Sommige spelers vertegenwoordigen naast de Nederlandse zelfs twee of meer andere nationaliteiten. Bruno Martins Indi is een kind van immigranten uit Guinee-Bissau en werd geboren in Portugal. Jonathan de Guzman kwam ter wereld in Canada, als zoon van een Filipijnse vader en een Jamaicaanse moeder. Terence Kongolo heeft een Congolese achtergrond, maar werd geboren in Zwitserland. Lees verder op www.etnomarketing.nl.(Foto: KNVB)

25 REACTIES

 1. nederlands elftal telt maar 1 nationaliteit. nl NEDERLANDER.!!!

  Als je die nationaliteit niet hebt, kom je gewoon niet in aanmerking. PUNT!!!!!!!

  Wat een oeverloos geleuter, zeker weer op zoek naar een soort zwarte piet-discussie.

  Dus als er niks zinvols te melden is, meld dan niets.


  Maak melding

 2. Klopt. Ook al hadden ze de kans om voor die andere nationaliteit te voetballen ze zouden toch kiezen voor Nederland (Oranje). Hoe je het ook draait of keert, om in Oranje te voetballen is goed voor je carrière als voetballer en daar zijn de meeste gelukkig wel achter. Heeft echt niks met liefde voor je land te maken hoor.


  Maak melding

 3. Afwezigen: Marokanen, Turken en Antilianen. Opvallend.

  De volgende keer doet er misschien ook een vrouw, een homo, een bejaarde of een gehandicapte mee. Wie weet, misschien ook nog een afgerichte aap (Wilders).

  Die Bolle Willem zal echt niet vragen om aanpassing van het verplichte nummer in de trant van: zijn wij (niet het volk, maar Tina uit Argentina, ik en de 3 monstertjes) van menselijk bloed, den constitutie van Neerland vereren wij tot in den dood.
  Overigens, die Tina from Argentina staat dichter bij Willempie I dan Bolle Willem, want ze heeft zowel Allemaans als ook Spanjools bloed.


  Maak melding

 4. Wat een non-informatie. Bovendien, in Oranje staan geen Surinamers omdat Suriname geen dubbel paspoort toestaat. Het is dus een gebrek aan algemene ontwikkeling om dergelijke zaken op te schrijven. Heb je soms ook een dubbele nationaliteit als je uit Twente komt? Het zijn gewoon Nederlandse jongens die nooit een ander paspoort gehad hebben. Wanneer houdt dit geleuter nou eens op.


  Maak melding

 5. Hallo,Hurricane

  Jij mag een Nederlands paspoort hebben maar jij blijft Surinamer!
  Jij bent geen autochtoon dat moet jij goed in jou hersens knopen.
  Kijk wat ze met Seedorf hebben gedaan ze hebben hem gewoon een lesje geleerd,je mag wel bij ons voetballen maar mondje dicht.

  Je bent en blijft een tweederangs burger hoe jij het ook draait of keert.


  Maak melding

 6. Wat is leuter-artikel.
  Net als ons land is Nederland een multicultureel land.
  Het grote verschil zit ‘m volgens mij hierin, dat Nederland veel meer (voetbal)potentie heeft.
  Niet voor niets kiezen veel sporters met een dubbel paspoort ervoor om uit te komen voor Nederland, omdat de kansen op een goed leven veel groter zijn (lees veel geld kunnen verdienen) en ik geef ze niet ongelijk.
  Wij mochten in ons land willen, dat wij die kansen aan onze sporters konden bieden.


  Maak melding

 7. Als je voor Oranje speelt heb je maar 1 nationaliteit, je bent nederlander. Andere smaken zijn er niet.

  Discussie gaat nergens over.


  Maak melding

 8. Nederland moet wel tijdends de wk2014 aan zijn presentatie denken. Het moet wel een fatsoenlijk presentatie zijn. Want de wereld kijkt ernaar. En trekt een conclusie…………


  Maak melding

 9. Hol Land kan zowel bij de dames als bij de heren wereldkampioen hockey worden. Jaja, die Hol Landers hebben het in hun hol.
  Eens kijken of de ander Hol Landers vandaag uit hun hol kunnen kruipen tegen Spanje. Of raken ze op hol? Brengen de Spanjaarden hen het hoofd op hol door ze veel ruimte te gunnen? Of gaan we na een teleurstellende afloop moeten luisteren naar de holle frasen en excuses? Ze spelen in ieder geval niet in het hol van de leeuw dus enige kans maken ze toch wel? Of worrdt het snel weerzien op Schiphol?


  Maak melding

 10. Let maar op als oranje vroegtijdig wordt uitgeschakeld zal het zeker weer een allochtonen discussie worden en dan telt de Ned. nationaliteit niet meer op dat moment.
  En dan zullen de donkere spelers weer de schuld krijgen zoals in 1996 en 1998.


  Maak melding

 11. 13 juni 2014

  ”En kent de selectie van Louis van Gaal negen spelers met een dubbele nationaliteit. Zij vertegenwoordigen tien nationaliteiten: Suriname, Guinee-Bissau, Portugal, Zwitserland, Congo, Filipijnen, Canada, Jamaica, Ghana en uiteraard Nederland.”(Bron: artikel)

  Feitelijk en formeel onjuist! Bijvoorbeeld kent Suriname formeel geen dubbele nationaliteit en hebben de meeste Surineds gewoon de Nederlandse nationaliteit.

  Misschien bedoeld de schrijver te zeggen dat deze spelers in zich tenminste twee cultuurgebieden herbergen. In het voorbeeld van Suriname zou dat dus deels de Surinaamse zijn en deels het in Nederland ontwikkelde gedrag in denken en doen.

  Vergeten jullie niet, dat vandaag vrijdag de 13e is !!

  Vandaag speelt Nederland tegen Spanje en Srika is hier geïnteresseerd in goed voetbal.

  Maak Nederland kans?
  Srika denkt van wel, maar dan zal het Nederlands elftal het zinsdeel in het couplet van het Nederlandse Volkslied ” trouw aan de Spaanse koning” nu eindelijk moeten verwerpen. Met het geestelijk hypocriet (blijven) denken en tegelijkertijd voetballen tegen de ploeg van de Spaanse koning waaraan (net daarvoor nog) trouw beloofd is, maakt dat Nederland geen wereldkampioen kan of mag worden.

  Srika is niet trouw aan de Spaanse koning, dus verwacht topvoetbal en strijd van de Nederlandse ploeg. Vanavond (21.00u), kijken dus!
  Srika


  Maak melding

 12. Wat Nederland er vandaag van bakt is wel belangrijk, revanche op Spanje van het geleden verlies in de finale in ZuidAfrika in 2010, hoor ik de één zeggen, de andere zegt een andere uitdaging en het doel is Wereldkampioen nu worden, anderen als ze deze wedstrijd of ronde door komen, dan is Nederland een belangrijke kandidaat om het zeker te kunnen worden.

  Verliezen vandaag is slecht kan beschouwd worden als inpakken en weg wezen, kan ook beteken hergroeperen en winnen, bij de volgende wedstrijden, gelijkspel kan niet.
  gelijkspel vandaag is hoop, op veel beter en wat de anderen er van bakken en alleen maar voor winst gaan bij de volgende wedstrijden.
  winst vandaag is een uitgangspositie om door naar de volgende ronde. Een goed gevoel en zelfverzekerder zijn en geen genoegen nemen met minder.

  Het is wel een heel zware poule waar Holland in zit en dat is dan oneerlijk in dit spel dat er zware poule zijn en andere die gewoon stukken eenvoudiger zijn. Er zal in de toekomst naar een betere verdeelsleutel gezocht moeten worden voor hele sterke landen van Europa en Zuid-Amerika. Want als de beste landen en al in de eerste ronden uitliggen, is het WK-voetbal ook niet wat het eigenlijk het doel van een echte Wereldkampioen moet zijn.


  Maak melding

 13. Forumers, Odi odi.

  Wat een Fantastische voetbalavond geweest.
  Zo’n uitslag had (niemand) verwacht.
  Ik hoef er niets meer aan toe te voegen.

  Maar @Srika & passant bleven in hun reacties wel positief.

  En de uitslag is grandioos.
  En de jongens hebben ook hun best gedaan op het veld.
  De Brazilianen zullen ook versteld van zijn geraakt.
  Een grote uitslag: 5 voor Nederland en 1 voor Spanje.

  Nederland heeft geen enkel doelpunt (cadeau) gehad via die corrupte Sepp Blatter.
  Op naar de volgende tegenstander.
  En dat zijn de Aussies (Australië).
  En ik hoop dat Nederland ook als winnaar uit de bus komt.


  Maak melding

 14. @srika….

  ben jij wel helemaal goed in je bovenkamer, vriend.

  nu gaan jullie ook al bepalen hoe het nederlandse volkslied gewijzigd moet worden.

  Eerst jarenlang janken over zwarte piet en nu het volkslied.
  Als je niks anders te bedenken hebt of in de knoop zit met ziekelijke hersenspinsels blijf dan ver van dit forum!!!


  Maak melding

 15. By the way :

  Bouta en v Gaal zijn afstammelingen van naar Surinam

  geimmigreerde nederlandse Zeeuwen !

  Vandaar ook die Bouta-Holland militaire coup, die onze democratie

  heeft vernietigd !!


  Maak melding

 16. Wat een oeverloze discussie.
  In een multiculturele samenleving is het eenmaal zo dat er verschillende nationaliteiten de mogelijkheid hebben om in het Nederlands elftal te spelen. Het kan zijn door een huwelijken van ouders met een autochtone nederlander/se of door een verblijf van langer dan 5 jaar in Nederland. Je zou een dief van eigen portemonnee zijn als de mogelijkheid zich voordeed om voor een land uit te komen op zo, n groot evenement en je dat niet zou doen.Is het de bedoeling van dit geheel dat wij straks ook in suriname mocht het ooit voorkomem dat wij ook een scheiding gaan maken tussen verschillende nationaliteiten die er wonen? Ik vind het jammer dat er nog steeds personen zijn die dit oprakelen.
  Laten wij genieten van het WK en zulke evenementen gebruiken om de saamhorigheid te vergroten.


  Maak melding

 17. Nederland bestaat uit meer dan 200 nationaliteiten. Wat moeten we dan? Alleen Nederlanders die tot 4 generaties terug in Nederland wonen?
  Wat een discriminatie.


  Maak melding

 18. @ Piet petit.

  Is een Indiaan dan geen Allochtoon ?

  Ben je soms een Indiaan en voel je je soms een autochtoon ???

  Wat zielig zeg, weet je wel wat Allochtoon betekent ??


  Maak melding

 19. Ik vind het een informatief artikel. En dit heeft niets te maken met met of je wel of niet Nederlander bent. Vind het fijn om te weten waar sommige spelers hun roots vandaan komen. Zodat ondanks hun scholing, waar ze zijn opgegroeid of geboren zijn niet leidend is voor de erkenning van hun talenten. Want het merendeel van de genoemde landen worden niet of negatief in het nieuws gebracht. Tweederangs burgers niet zo zeer, maar wel selectief geprezen. Want laat een van deze jongens iets verkeerds doen dan zijn het gewoon negroïde mannen of mannen met Afrikaanse achtergrond en geen Nederlanders meer.


  Maak melding

 20. Echt, soms denk ik wel eens, waar gaat het heen met de wereld.. 🙁 Ik ben moeder van drie zonen 26, 21, en 5. Ik leer ze dat ieder mens gelijk staat ondanks hen huidskleur.. Heerlijk om in dit soort gezever je kind goed op te voeden. Want moeilijk wordt het ons ouders wel gemaakt met dit soort berichten…

  Het is Nederland dat speelt, door spelers die Nederland vertegenwoordigen.. Boeiend of ze groen, geel of blauw zijn.

  ** Schaam mij soms Nederlander te zijn **


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.