Suriname prikkelt interesse mijnbouwkapitaal

9

PARAMARIBO, 12 jun – Suriname wil zich beter positioneren in de investeringswereld. Volgens minister Jim Hok(l) van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, gaat het dan vooral om investeringen in de mijnbouw. De internationale conferentie Surimep in Paramaribo moet het grote geld en Suriname bij elkaar brengen.

“Het is makkelijk voor de minister om een verhaal te gaan vertellen. Dat hebben we ook gedaan met de Suriname-dag in Canada. Maar dan heb je het land niet meegenomen. Nu kunnen ze de sfeer proeven”, zegt Hok. De focus is behalve op mijnbouw, ook op energie en aardolie. Er worden zo’n vierhonderd gasten verwacht, waarvan een groot deel uit het buitenland. Ontmoetingen tussen ondernemers staan op het verlanglijstje van de organisatoren.

Het positioneren is bittere noodzaak. Suriname ligt zo ver buiten zicht, dat het met groot gemak wordt overgeslagen. Een zuur voorbeeld zijn de grote oliebedrijven die boren voor de Surinaamse kust. Dat gebeurt in opdracht van het Surinaamse Staatsolie, maar het Surinaamse bedrijfsleven profiteert er niet van. “Alles wordt uit Trinidad ingevlogen. Wij willen dat de heli hier landt en brandstof en eten hier haalt. Anders hebben Surinaamse bedrijven het nakijken”, aldus Hok.

9 REACTIES

 1. Alleen als de CEO’s van multinationals aanwezig zullen zijn, zal de bijeenkomst te Paramaribo de moeite waard zijn. In alle andere gevallen is het slechts een rookgordijn om de ernstige problematiek van de bauxietsector te verhullen, of gebruikt minister Hok deze om als een struisvogel zijn kop in het zand te steken. Deals worden gesloten op basis van economische argumenten en niet door een dansje met genodigden te maken.


  Maak melding

 2. “Suriname ligt zo ver buiten zicht, dat het met groot gemak wordt overgeslagen”

  Voor bepaalde mensen, groeperingen en beleidsmakers duurt het soms een poosje voor men het begrijpt dat ze een verkeerde methode of techniek van probleem oplossing hebben gekozen.

  Ik hoop dat men lering kan trekken uit gemaakte fouten.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 3. “Surinaamse bedrijfsleven profiteert er niet van”, omdat ze incompetent en corrupt zijn. Ze kunnen zich alleen maar schaamteloos verrijken ten koste van de eigen bevolking.


  Maak melding

 4. Hok heeft het nog steeds niet begrepen.Suralco is de enigste multi national die met haar stuwdam kwam voor de energie voorziening.Alle andere,voorlopig I AM GOLD,NEWMOUNT, vragen naar energie.Heb je goedkoop energie dan steken we wat geld in je land.Heb je het niet dan wachten we tot je dat kan leveren.
  Suralco vraagt ook hetzelfde.600 miljoen US voor een centrale voor warmte opwekking.
  Die PALU-isten zijn allemaal hetzelfde.


  Maak melding

 5. zo is het altijd geweest, wij suris hebben altijd het nakijken..

  we gunnen elkaar geen ene malle moer,te afgunstig,te jaloers , te egoïstisch, te hebzuchtig..

  er zijn buiten suri. honderden duizenden suri’s geboren en getogen,maar door allerlei omstandigheden zijn zij weg gelopen en zich elders op deze aarde gevestigd..

  ze hebben bij elkaar miljoenen euros/US$ vergaard en willen graag in hun geboorte land wonen werken hun dagen verslijten,men moend dit diaspora of te wel terug komen,maar onze voorgangers zeg maar dé lijders willen van niks weten..,,en dus blijven ze weg..

  land naar de klote..

  neem nou b.v. het overheids apparaat,de gemiddelde ambtenaar is ongeschoold, ongeletterd, onbeleefd, geen manieren, asociaal..,kijk maar alleen naar de hoofd verdachte de lijder van abop allemaal criemies..

  het ergste is,je wordt weg ge jaagt als minister en je krijgt vanaf je geboorte als minister met t.w.k. pensioen welvaart vast tot de dood je roept..


  Maak melding

 6. Deze gasten/krofajaman waren ook bezig met een krofaja product in in het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw dat naar Noorwegen geëxporteerd zou worden. Als leerling van de middelbare school ging ik een kijkje nemen bij hun Krofaja loods in de nieuwe haven. Al die krofaja bleef daar op de open opslagloods, een open tent aan de zijkanten met zinkendak, in de nieuwe haven liggen en de regen en wind die vrij spel hadden, weg blazen van krofajaluchtstoffen in de lucht en zwarte water krofaja vloeistof van maakte en alles zo op de kade en in de Surinamerivier dreef. Toen al zag ik dit is niets en zal niet opleveren. Wat ook zo is gebleken. Laat ze daar maar hun mond over open doen.
  Deze Krofajamans zijn totale mislukkelingen. Vraag een krofajaman wat die voor Suriname tot nu toe heeft betekent. Ze denken aan hun enige eigen belang en dat is hun zakken volproppen met heel veel geld van het arme ongeschoolde Surinaamse volk. Zie maar dat onzin van Caldeira over de USA en het domme en arme volk zand in hun ogen strooit.
  Krofajamangs, hoepelen jullie op en neem de rest dan de NDP ook mee. Al deze gasten zijn zware Communisten. Het volk in heel grote arme laten leven en hun eigen zakken met geld volproppen en een heel goed leven hebben, zich zwaar te beveiligen met zeer zware militaire wapen tot de tanden, donkere zonnebrillen dragen en in dure limousines rondrijden.
  Volk van Suriname ziet hoe u voor de gek wordt gehouden, bedrogen wordt.
  18000 woningen,
  Weg naar Brazilië,
  Treinverbinding naar Brazilië
  Tramverbinding van Poelepantje naar Onverwacht.
  Diep Zeehaven.
  Weg met Fly-overs
  Cel, pc, internet voor alle kinderen
  LandbouwSCHUUR van het Caribischgebied, maar spreekt niet over landbouwgewassen,
  Verduistering van meer dan 100 miljoen US- dollarbij het ministerie van Openbare Werken.
  Enz, enz, enz.
  U kent de namen toch van deze bedriegers?
  Weg met deze oplichters en bedriegers. Remember de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Lege schappen in de winkels, geen medicijnen, geen toiletpapier, straten met grote gaten, heel veel kapotte auto’s, Surinaamse geld die geen waarde had, wissel, wissel, wissel beatrix, Reagan. Het zijn deze zelfde figuren die nu in heel dure grote woningen wonen met heel hoge muren omheen.
  Vraag een sergeant ea, hoe hij aan dat geld gekomen is om dit te betalen? Het is uw geld dat ze in hun zakken gestopt hebben. Weg met deze bedriegers en rovers


  Maak melding

 7. Ben het volledig met Marcel eens.
  Dat wij voortdurend achter de feiten aanlopen, heeft veel meer te maken met onze eigen mentaliteit, dan met andere zaken.
  Je kunt investeerders maar 1 keer bedonderen, daarna blijven ze weg en in ons land blijven veel investeerders weg.
  Daarnaast neem ik de uitspraken van Hok allang niet meer serieus.
  De man is nog te dom om voor de duivel te dansen net als veel van zijn collega-ministers.
  Ik hang geen enkele politieke partij aan, omdat ik de politiek in ons land al jaren 1 grote pot nat vind, maar welke rookgordijnen deze regering optrekt om problemen te verdoezelen, overtreft werkelijk alles.


  Maak melding

 8. @Rudinho
  Minister HOK is niet dom. Minister HOK heeft immers aan een van de betere Universiteiten op Landbouw gebied met succes afgerond.

  Na terug komst is de minister de verkeerde kant uit gegaan en heeft hij zijn intelligentie geparkeerd en heeft gedacht middels sluwheid en met zijn titel zonder verder meer zijn hersenen te gebruiken in zijn inkomen te voorzien en carriere te maken.
  Zie wat het hem gebracht heeft, een heel goed salaris en een balzaal als kantoor, veel reizen en een goed pensioen en wellicht links en rechts wat appeltjes voor de dorst. Hij lacht ons allemaal uit toch en dat vinden veel mensen in deze wereld SLIM en zeker niet dom.

  Hij is niet dom, hij is sluw en maakt zich ondergeschikt aan een charismatische volksleider met minder intelligentie maar meer straatWIJSHEID. Straatwijsheid is zeker in de politiek heel belangrijk, belangrijker dan echte kennis. Om door je ondergeschikt te maken aan een sterke man, relaxed je ding te kunnen doen is niet dom. Het is zonder ethiek en moraal je talenten verspillen.

  Ook dat is in titel en functie geil Suriname geen uitzondering. Noem iemand directeur en er moeten per omgaande onderdirecteuren etc. gecreëerd worden zonder of men zich bewust is of er taken en werk voor die mensen zijn of men zich rekenschap geeft wat het kost. Zonder onder directeur kun je geen directeur zijn, toch.

  Het gevolg is dat de hele overheid vol zit met slimme, sluwe en intelligente mensen met de verkeerde kennis en kunde voor de dingen die ze moeten doen.
  Als voorbeeld: Een mislukte boevenvanger van Aruba die de Goudsector ordend zou verstand moeten hebben van geologie, milieu, bedrijfskunde, zware techniek, logistiek voor dat men hem in de buurt van zijn bureau kan laten komen.
  Een onderknuppel (ironie) van het IMF (researcher weg gestopt in een kast) met een cubaanse titel in de economie wordt in Surniname Governer van de Surinaamse Bank. Een sport instructeur die er bij hosselde met sexboekjes, kippen en tweede hands auto’s wordt …

  Wat kan All Bundy (een schoenen verkoper) in Suriname dan wel niet worden. All Bundy zou maar zo contract manager kunnen zijn van alle mijnbouw en energie contracten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.