Deel monumentale panden bedreigd door verval

7

PARAMARIBO, 12 jun – Een klein deel van Suriname’s historische bouwstijl dreigt voor goed verloren te gaan. Volgens architect Philip Dik land betreft het weliswaar een miniem deel van alle monumentale gebouwen die het land nog overeind heeft staan. Deze vijf procent, ongeveer twintig gebouwen, staan te rotten. Eigenaars en ook de overheid zien alleen maar toe.

Aan de inzet van de commissie Monumentenzorg ligt het niet. Die keert elke steen om, opdat eigenaars zich aan de wet houden. Die schrijft zorgplicht voor en vierde bij verzaking. Het blijft bij een dreiging op papier. De animo ontbreekt eenvoudig bij eigenaars van aftandse panden. “De mensen hebben er geen zin in. Ze willen gewoon de grond hebben”, zegt Dikland tegenover de Ware Tijd. Als er geen gebouw meer staat, valt ook niets af te dwingen, is kennelijk de redenering. Op de overheid kan niet worden gerekend.

De intussen achterhaalde boetes worden niet toegepast. Ook is er de mogelijkheid dat de overheid de gebouwen zelf repareert. De kosten mogen dan verhaald worden op de eigenaar. In de praktijk blijkt geen regering zich hieraan te willen branden. Herstelwerk kost bakken vol met geld en dan moet je ook nog achter de eigenaar aan. Een ander argument is dat de overheid al de handen vol heeft aan het overeind houden van eigen monumentale panden. Volgens Dikland verkeren verreweg de meeste monumentale gebouwen in goede staat. Een goed teken aan de wand dus.

7 REACTIES

 1. A.u.b. geen sentimenten over ‘vroeger’ en hoe men ‘vroeger’ bouwde. Het gaat om het hier en nu. Aan vroeger hebben we niks. Goed dus dat de regering er geen cent in steekt.


  Maak melding

 2. Niet alleen de monumentale panden, maar zelfs de pas (half) afgebouwde panden verkeren al in een deplorabele staat. Wil Suriname nog iets van het geld van het Werelderfgoedfonds van Unesco terugkrijgen, dan dient het actie te ondernemen. NU!!


  Maak melding

 3. Het woord onderhoud staat helaas achterin het Surinaamse woordenboek en het verval van de panden geeft ook wel aardig weer hoe Suriname er verder voorstaat, algeheel verval, maar wat wil je ook met zulke politici, trouwens ook de lui die hun gekozen hebben, jammer voor zo’n mooi land


  Maak melding

 4. Wij doen wel alsof, maar wij geven helemaal niet om onze panden en ook niet om een heleboel andere zaken.
  Bouwen kunnen we nog wel, maar onderhouden, ho maar.
  Hoe we het ook wenden of keren, Suriname heeft een eigen geschiedenis, al was het maar sinds 1975 en daar maken panden ook deel van uit.
  Als je het verre verleden even niet meetelt, is er vooral sinds de onafhankelijkheid in 1975 heel veel ernstig verwaarloosd.
  Anders gesteld: Suriname verwaarloost zijn eigen relatief korte bestaansgeschiedenis.
  Er is wel geld, maar dat verdwijnt teveel in de zakken van mensen, die het toch al heel goed hebben.
  Volgens mij ligt dat aan onze hebberige volksaard: eerst ik en dan een hele tijd niets.


  Maak melding

 5. ai boi nps .
  ze hebben nooit een hand uitgestoken om deze panden in stand te houden .ik neem het de nps kwalijk dat ze nooit werk van hebben gemaakt om die panden te laten herstellen en een likje verf te geven .de nps weet dat deze gebouwen uit de tijd van de slavernij warden gebouwd en dat het de slaven waren die zonder een cent deze gebouwen hebben neer gezet.
  de creolen willen niet inzien dat er een stukje geschiedenis verloren gaat .de vhp en de pl hebben geen boodschap aan deze gebouwen .vele gebouwen die ten tijde van de slavernij in amerika warden gebouwd door de slaven zijn er nog steeds .zie ook het wittehuis .nengre oeng wiekie de nps heft al die tijd geslapen ,ndp doe er wat aan en laat zien dat jullie het een nationale zaak vinden .ik wil wedden dat als deze gebouwen een stuk erfgoed van de hindustanen zouden zijn ,zij het niet zouden verwaarlozen ,omdat zij hechten aan hun cultuur en dat mag maar niet hokken .de creoolse leiders van de nps vindt ik waardeloze figuren .


  Maak melding

 6. Ay….baja,deze monumentale Panden geven een zielige en armoedige indruk op het gezicht in het Algemeen. Trouwens vind ik,dat de Surinaamse Overheid toch maatregelen moet treffen met deze obstakels. Kom op mr.Pres.,do something!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.