Suriname kan Alcoa niet op tijd antwoorden

27

PARAMARIBO, 10 jun – De regering wil meer tijd voor het nemen van een besluit over de door multinational Alcoa gepresenteerde voorstellen. Het ultimatum van dertien juni blijkt nu al niet haalbaar. Commissies van zowel president Desiré Bouterse als het parlement hebben nog veel te verzetten.

Onder meer wordt naar de gevolgen gekeken. Alcoa wil honderden banen schrappen bij dochterbedrijf Suralco. “Ik denk dat het een probleem is dat we gaan aanpakken. We hebben de wijsheid niet in pacht, dus moeten werkgroepen gevormd. We gaan ook buitenlandse deskundigen aantrekken om te kijken hoe we deze problematiek zullen oplossen”, zegt Marc Waaldijk, lid van de presidentiele commissie en directeur van Staatsolie, tegenover STVS.

Het vergt allemaal veel meer tijd. Alcoa laat in een brief weten niet meer uit de kosten te komen. De regering zou moeten inkomen om de aluinaarde-industrie te redden. Voor sommigen is het een afscheidsbrief. “Het is nog niet zover. Uit mijn eigen voorzichtige waarneming denk ik dat Suralco Suriname nog niet zal verlaten. Belangrijk is dat we gaan kijken naar het moment waarop ze wel zullen vertrekken”, zegt Ricardo Panka, voorzitter van de parlementaire commissie.

27 REACTIES

 1. niks in dit land lukt binnen gestelde termijnen.
  Wordt hoog tijd dat die luie volgevreten speknekken wat aktiever worden voor hun riante maandelijkse salaris.

  Gewoon werken voor je geld, is niks mis mee.


  Maak melding

 2. 10 juni 2014

  Deel 1

  The bauxite ore is located on four connected plateaus at Nassau ranging in elevation from 500 to 564 meters above sea level and within a few meters below the surface of the plateau. The estimated reserves are expected to feed the Paranam Alumina Refinery for 7-10 years.(Bron: http://www.alcoa.com)

  Wat is er aan de hand met Suralco\ Alcoa ?

  Internationaal is Alcoa bezig met een verschuiving van producent van grondstoffen en halffabrikaten naar een producent van hi-tec eindproducten. Vooral binnen de militaire productie, waarbij aluminium de basis vormt, is Alcoa nu erg actief geworden.

  Alcoa heeft mondiaal een aantal grote bauxietmijnen tot ontwikkeling gebracht. De mijn in Suriname wordt nu als een nevenactiviteit van de derde orde gezien.

  Alleen het historisch gegeven dat in de 2e WO Suriname een grote bijdrage, met het leveren van bauxiet, heeft geleverd aan de geallieerden – denk aan de bouw van de vliegtuigen en andere hulpmiddelen voor de soldaten – om zo Hitler te verslaan – heeft Suralco/Alcoa langer in Suriname gehouden.

  In Suriname wisten opeenvolgende regeringen – dus ook die van Bouterse – dat de bauxietvoorraden praktisch op waren. Om Suralco/Alcoa toch langer in Suriname te houden werd Suriname toegefelijk naar deze maatschappij toe.

  Bijvoorbeeld zag Srika dat Wijdenbos (NDP) een energiedeal afsloot met Suralco/ Alcoa, en wel gericht op de internationale olieprijs. Toen was de olieprijs laag, maar nu relatief hoog en moet Suriname meer aan Suralco/Alcoa betalen dan Suriname van Suralco/Alcoa ontvangt.

  Ook Pollack (Front regering) ging onder Venetiaan een nadelige deal aan, om zo Suralco / Alcoa in Suriname te houden. Dit was het verder devalueren van de Surinaamse gulden door de zogenaamde ‘bauxietkoers’.

  Bij Rusland (Front regering) probeerde Billiton Suriname ook onder druk te stellen. Rusland hield het hoofd koel en Billiton vertrok uit Suriname.

  Hierna probeerde Suralco/Alcoa Rusland en de Front regering onder druk te zetten over het Bakhuisgebergte. Rusland wilde hier wel meewerken, maar met het inkomen van Suriname met een eigen Surinaamse bauxietmaatschappij, binnen een nog nader te bepalen samenwerkingsvorm; met de bauxietvoorraden en de infrastructuur. Suralco /Alcoa gaf hierop geen antwoord.

  De regering van Bouterse heeft zich misschien teveel gericht op de goudindustrie en mogelijk Suralco/Alcoa uit het oog verloren.

  Nu probeert Suralco middels een dwangbrief de regering van Bouterse op de knieën te krijgen en binnen een week (uiterlijk 13 juni 2014) te antwoorden.

  Er is nu geschreeuw in Suriname. Nationaliseren en Suralco/Alcoa eruit gooien!!! Maar is dit wel een wijs geschreeuw?

  Zie hiervoor deel 2 van Srika
  Srika


  Maak melding

 3. Heel duidelijk dat er geen huiswerk gemaakt wordt.Dit hadden ze moeten zien aankomen als ze er mee bezig waren.Maar de beleid makers gaan liever pronken met hun positie’s en feesten en beesten dan aanpassingen zoeken voor de veranderende omstandigheden.Lonnie gaat ook niet veel kunnen doen.Die heeft nog minder visie.


  Maak melding

 4. 10 juni 2014

  Vervolg : Deel 2

  Er is nu geschreeuw in Suriname. Nationaliseren en Suralco/Alcoa eruit gooien!!! Maar is dit wel een wijs geschreeuw?

  Met het stellen van een ultimatum om te antwoorden probeert Suralco/Alcoa het momentum naar zich zich toe te trekken en zo een goedkoop argument te vinden Suriname te verlaten. Althans, zo ziet Srika dat.

  Nationaliseren mag niet en is niet mogelijk! Suralco/ Alcoa heeft in geen 40 jaren duurzame investeringen gedaan in Suriname.

  Neem bijvoorbeeld de stuwdam. Het apparatuur in de dam om stroom op te wekken is zo oud – volgens informatie van deskundigen – dat het rendement nog geen 60 % bedraagt, als dit vergeleken wordt met de tegenwoordige moderne apparatuur.

  Dus Suriname neemt dan een bedrijf over dat volledig versleten is en misschien, onder genoemde omstandigheden en feiten, nog maar 15 jaar mee kan. Je denkt dat je hier de lusten meeneemt, maar je neemt meer de lasten over! Dus niet doen!

  Suralco/Alcoa eruit gooien is ook niet raadzaam. Dat is juist wat deze maatschappij graag wil hebben. Zij drijven het geheel naar een conflict toe. En indien het lukt, kunnen zij de wereld laten geloven niet schuldig te zijn aan de situatie.

  Maar waarom zo een zet van Suralco / Alcoa?

  Suralco/ Alcoa is een beursgenoteerde bedrijf. Volgens internationale wetgeving op dit gebied kan een land/ burgers, waar bijv. Alcoa actief is geweest en het land heeft verlaten, eisen dat er schade vergoeding betaald wordt en dat bijvoorbeeld het milieu/ de natuur weer in goede staat gebracht wordt. En dat kan, in het geval van Suralco/Alcoa honderden miljoenen US$ kosten.

  Maar als resultaat van een conflictsituatie hoeft Suralco/ Alcoa minder tot niets te betalen.Ook niet aan de arbeiders!
  Dus Suralco/Alcoa vragen Suriname te verlaten is onwijs dom!

  Laat blijken en bewezen worden dat Suralco/Alcoa zelf uit Suriname wil vertrekken. Indien blijkt dat de eis van Suralco/ Alcoa om goedkopere energie niet mogelijk is, moet het aan Suralco/Alcoa liggen het besluit te nemen te vertrekken.

  Hoewel als laatste strohalm het voorstel van Rusland voor de samenwerking met Suralco, met het inbrengen van de Surinaamse bauxietmaatschappij, Srika wel interessant lijkt.

  Maar tijdens de regering Venetiaan had Suralco/Alcoa geen belangstelling voor. Zullen zij dat opeens nu wel hebben? En waar Suralco/Alcoa na eigen onderzoek al heeft berekend dat voor ongeveer 10 jaren nog bauxiet te halen is uit Suriname. Is dat nog voor Suralco/Alcoa een uitdaging om te gaan investeren in Suriname?

  Een bijkomend aspect is de verschijning van Boskalis op dit toneel. Srika denkt dat Boskalis een rol wil gaan spelen in de bauxietindustrie in Suriname.

  Het contract tussen Suralco en Boskalis loopt in januari 2015 af. Volgens analyse van Srika wil Boskalis langer in Suriname actief blijven. Ook in de bauxietsector. Mensen, houdt u Boskalis (positief) scherp in de gaten!!! Gaan zij nu de regering aanhangen??

  Vraag: Is het stuwmeer nog onder beheer van Suralco, of is het overgedragen aan Suriname? Wie kan Srika daarover meer info geven?
  Srika


  Maak melding

 5. Alles waar Bouterse met zijn poten aan zit is gedoemd om te mislukken.

  – houtkap concessies
  – goud concessies
  – verstrekking domein gronden
  – investeerders zouden suriname platlopen

  1 GROTE RAMP !!

  Bouterse had ook een goudenkerst beloofd. 2 jaar later en de benodigde financiering is nog steeds niet rond. Het zijn allemaal leugens. Hoe lang blijft de bevolking dit nog pikken.

  Het moge duidelijk zijn dat de Mega Combinatie geen goede bestuurders in huis heeft. Heb het al eerder gezegd, Suriname is goud en hout geil. En dit gaat ze nu opbreken. Ze zijn afhankelijk van derden.

  Het land heeft alles om tot een succes te maken. Alles draait om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Westerlingen betalen grof geld voor biologische producten vb Quinoa, Kokos, Noten en Zaden, Bananen etc etc. Een kilo tomaatzaad is al meer waard dan een kilo goud. Bouterse moet uit zijn ivorentoren komen en zijn oogkleppen open doen.


  Maak melding

 6. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.
  FER. E
  Forumers, Odi odi.

  En thnks alle voorgaande (reacties).

  @Srika: Deel 1 van je reactie gelezen.

  Ik heb ook een kleine aanvulling op bovengenoemd artikel.
  Want het probleem over Suralco nu en Billiton v/h is reeds geruime tijd gaande.

  Over dit vraag stuk in Suriname, dacht ik even te gaan spitten op een site van het eiland Jamaica.
  Dus alle voorgaande jaren zaten die gasten in SU. gewoon te feesten en te slapen.

  Regeren is vooruitzien!
  Maar dat blijkt helaas niet zo te zijn onder de politici en bestuurders in SU.

  Gaat dit artikel niet over een vergelijkbare situatie wat reeds geruime tijd gaande is in Suriname met Suralco?
  En dan heb ik het over Jamaica.

  Bauxiet industrie deal gesloten
  DOOR SHAMILLE SCOTT (Woensdag, 3 oktober 2012)
  Raadpleeg rustig de navolgende site:
  http://www.jamaicaobserver.com/business/Bauxite-industry-deal-struck_12672298
  —————————————————————————————–
  Jamaica’s Bauxite And Alumina Industry
  http://jbi.org.jm/pages/industry
  DEVELOPMENT OF THE BAUXITE/ALUMINA SECTOR
  —————————————————————————————–

  En voor de uitgemijnde bauxietgebieden kan altijd nog voor agrarische doeleinden worden gebruikt.
  Zie voorbeeld op Jamaica.
  http://jbi.org.jm/pages/uses_of_mined-out_lands

  En verder horen wij niets meer in de pers van onze (Super Ali Ameerali) over het navolgende artikel.

  Turkije wil helpen uitgemijnde gebieden bewoonbaar te maken in Suriname.

  PARAMARIBO–Turkije wil Suriname technische hulp verlenen om de uitgemijnde bauxietgebieden weer bewoonbaar te maken. Dit maakte vicepresident Robert Ameerali gisteren kenbaar op een persconferentie waar hij zijn bezoek van enkele weken geleden aan dat land uit de doeken deed.
  20 maart 2013 (Bron-GFC-nieuws)

  dinsdag 10 juni 2014 om 14:18 uur
  Zie tijdstip: 14:36 uur & 14:50 uur.


  Maak melding

 7. Tja ,bouta heeft nooit antwoordt op vragen…vraag hem over Tigri gebied dan zit hij met een mond vol tanden…vraag hem over Alcoa..dan nog zit hij met een mond vol tanden…
  die ‘brada nanga sa’ torie’s helpen hem duidelijk niet!


  Maak melding

 8. @Koos aub geef de oogkleppen niet de schuld; DiDiBrie weet gewoon niets. DiDiBrie zijn hoofd is met of zonder inname van wat dan ook ……”LEEG” . Ronnie tak mie dja , A bedrijf (commissie die lonnie voorzit) no mang drai, want die LUMMEL Ronnie is nog niet af-ke-stu-dilt, waardoor ook die snelle wisseling van de wakt en is Lonnie keen volzittel meer van de parlementaire commissie. Plotseling is Pan-Ka voorzitter van de commissie geworden, ha ha ha haaaaaaii. Brada Ray ook jij hebt het goed gezien zijn openingszin op de berm schijnt niet te helpen om deze, gewichtige zaken op te lossen. Meer nog fa ding Brada nanga ding sa ede leegie ook toe.Mie breetie fa ding bere ‘e brong ding. De Suralco blijft gewoon in Su, maar wil met Jim Hok en DiDiBrie niets te maken hebben. 25 mei 2015 no kang kon snel noh, mik ding donder op, en dan we sssssluit DiDiBrie op voor eeuwigggggg. Odiiiiiii
  Glenny.


  Maak melding

 9. Ik ben geen voorstander van overname van de activiteiten van Alcoa in Suriname door de overheid. Alcoa is in 2013 niet voor niets uit de industriele fonds van de Dow Jones gegooid. Alcoa was ooit de beste in de Aluminium, maar ze zijn onvoldoende meegegaan met nieuwe ontwikkeling in de industrie. En dan verliest een bedrijf heel snel zijn waarde. Jammer ! Marc Waaldijk doet er goed aan te bellen met de Deutsche Bank, want die hebben het dossier van Alcoa.


  Maak melding

 10. Correctie :

  Alcoa is in 2013 niet voor niets uit de indexen van de industriele fonds van de Dow Jones gegooid. Vrij vertaald is dat je als bedrijf niet meer zo belangrijk bent.


  Maak melding

 11. dus welke buitenlanders gaan nu meekijken? de redi moesoe’s of die blanken van de noordzee of die andere blanken die suriname willen overnemen?

  ik stem voor een nieuwe leider, volgend jaar te kiezen, die een visie heeft, waarop hij beleid zal uitstippelen waarmee suriname naar grote hoogten getild kan worden. niets ha ha ha, ik geloof, ik hoop echt,,,,,,,,

  misschien, misschien, …… ooit, iemand, een leider met een visie? wie……? of wie? please? ……


  Maak melding

 12. En Panka moet niet met bauxiet bemoeien.Elke dossier dat hij pakt,plaatst hij het in een doodlopende steeg.Zie Smalkalden,waarheidscommissie etc.Komt er nooit wat van terecht.
  Zijn werk is hout van anderen hun percelen te stelen en te verkopen.Daar heeft hij meer kennis dan welk ander persoon in Sur.Op dat gebied kan zelf Lonnie wat van hem leren.Alhoewel…Abraham?


  Maak melding

 13. Aah…bauxiet crisis, honderden banen in gevaar, geen geld in de kas om iets te compenseren en zg leider gaat voetbal kijken???
  Dan hoe dan.!


  Maak melding

 14. Srika & Fer E.
  Jullie informatie snijdt hout wat mij betreft. Het is ontluisterd te lezen dat nummer 1 qua bauxiet Australie; 63.000.000 ton per jaar produceert en nummer 6 Jamaica 14.000.000 ton per jaar produceert.
  Is het dan niet redelijk om aan te nemen dat ALCOA met 1.100.000 en een paar jaar voorraad zo snel mogelijk uit Suriname weg wil zonder dat het haar lucratieve Brokopondo deals kwijtraakt.

  ALCOA wil zo snel mogelijk weg en haar inkomsten uit de Brokopondo overeenkomst behouden, zonder dat het nog 1 dollarcent investeert.
  Met de getallen van FER E en het inzicht van Srika valt alles op de plaats. De conclusie is duidelijk men heeft zitten slapen en laat zich nu door ALCOA in de hoek zetten.

  Er is mijnsinzien een goede uitweg en die geeft Srika aan.

  1) maak geen conflict want dan ga je strijden volgens het plan dat ALCOA opgetuigd heeft en waarin zij meesters zijn.
  2) speel de onwetende en vraag aan ALCOA hoe zij (als de materie deskundige partij) zonder bijdrage van Suriname dit probleem gaan oplossen.
  3) wees toegankelijk en aan spreek baar maar qua business nooit als gelijkwaardige partij.

  Indien de regering niet op de hoogte was van deze mes op de keel actie heeft de regering van Suriname bij arbitrage altijd de boven hand en ALCOA weet dat. ALCOA is er alles aan gelegen een conflict uit te lokken. Zij heeft niet voor niets haar belang in SurGold aan Newmont verkocht voor een 10% van wat Suriname er voor zal moeten betalen.

  Op enig moment zal ALCOA trachten Suriname te laten tekenen voor een nieuwe exit overeenkomst waarmee zij met winst Suriname kan verlaten en alle problemen achter blijven zoals een niet economische stoom/elektriciteitsfabriek (investering voor 10 jaar). Het is wel apart dat voor een evengrote plant op Jamaica (1.200.000 ton/jaar) er slechts een powerplant van $ 100.000.000 nodig is.

  Er zijn heel veel oplossingen maar de beste lijkt sluiten volgens een plan dat ALCOA zal moeten op stellen.
  Na sluiting door ALCOA kunnen de Russen het resterende Bauxiet wel komen ophalen voor verwerking elders. Boskalis doet het contractors werk wel. Net zoals het herstel werk dat ALCOA zal moeten verzorgen.

  Beter gezegd werk er in harmonie naar toe dat ALCOA besluit haar deuren te sluiten alles moet gaan organiseren voor een ordelijk vertrek.

  1) Herstel van alle locaties, incl. milieu schade.
  2) Sanering fabrieken en installaties, incl. sloop van wat niet herbruikbaar is naar inzicht van de regering.
  3) Planning overdracht installaties en voorzieningen (bv Brokopondo in een status die 100% operationeel is).
  4) Overeenkomen sociaal plan met af te vloeien personeel.
  5) Overdracht gebieden incl. infrastructuur en opstallen.

  Het zou zinvol zijn dat de regering haar wetgeving vorm geeft en het achterlaten van onbeheerbare gebieden en onbeheerde voorzieningen zwaar belast.

  Het juridische traject lijkt mijn interessanter dan het fysieke omdat er wel eens een interessant voordeel kan ontstaan voor Suriname indien de overeenkomsten nog onder recht vallen dat door Nederlandsrecht gevormd is (Rijnlands) waardoor Amerikanen in het nadeel zijn omdat zij niet zo goed uit de voeten kunnen met wat “redelijk en billijk” is.


  Maak melding

 15. De regering kan niet op tijd antwoorden, omdat incapele regeringsleiders door de berichtgeving omtrent Suralco overvallen zijn. Als je drugs in containers naar Nederland weet te smokkelen, wil dat niet zeggen, dat jij de aangewezen man bent om de bauxietsector in Suriname te redden.


  Maak melding

 16. Natuurlijk kan Suriname niet binnen de gestelde termijn reageren.
  Dat is in ons land toch aan de orde van de dag en dat heeft alles te maken met onze incompetente regering.
  Een land krijgt de regering, die het verdient.
  Onze regering is een samengeraapt zooitje, ik kan het niet anders verwoorden, waarin niet de kwaliteit, maar de politieke kleur bepaalt of je minister wordt of niet.
  Volgend jaar hebben alle stemgerechtigden de mogelijkheid om
  een andere regering te kiezen.
  Van mij mag deze regering zo snel mogelijk opstappen, niet, omdat ik aanhanger ben van de VHP of het Front, maar wel omdat deze regering de vooruitgang van Suriname in de weg staat.
  Zolang ons land wordt geregeerd door Bouta, zolang zullen buitenlandse investeerders ons land links laten liggen en die investeerders hebben we zo hard nodig om een stap vooruit te kunnen zetten.
  We hebben zelf de know how en de financien er niet voor.


  Maak melding

 17. Indien het bedrijf niet meer ui de kosten komt (dat claimen ze althans) en de staat kan ook niet bijdragen aan de dekking van de kosten, dan lijkt het mij slechts een kwestie van tijd dat het bedrijf de poorten sluit.


  Maak melding

 18. Nog een nakomertje.
  Panca moet helemaal niets zeggen.
  Hij is de publiciteit-geilste vertegenwoordiger in de Assemble en de grootste verdediger van deze regering.
  Wanneer hij dingen zegt, moet je die met een kilo korrels zout nemen.
  De man is gewoon incapabel, zoals overigens zoveel Assenble-leden.
  Er zijn in Suriname heel veel slimme mensen, maar als je niet partijgebonden bent, zul je nooit worden gevraagd deel uit te maken van een regering.
  En als je dat als slimme vrouw of man wel doet, lig je er binnen de kortste keren uit, omdat de niet doet van baas Bouta zegt.
  In deze regering zit je alleen maar als je vriendjes bent met de NDP en de ABOP.


  Maak melding

 19. @Rudinho,

  Men hoeft niet eens een Einstein te zijn om het land (of een district enz.) goed te regeren. Slechts 4 eigenschappen zijn nodig: gezond verstand, eerlijkheid, soberheid, compassie voor allen/alle wezens. Ik weet niet of die Panka dat allemaal heeft. Wie heeft het wel in Suriname?


  Maak melding

 20. Suriname mag en moet rustig haar tijd nemen en niet over een nacht ijs gaan maar tot een weloverwogen beslissing uiteindelijk komen.

  Daarom mag gelijk duidelijk worden gemaakt wie de scepter zwaait tijdens de onderhandelingen en dat kan en mag nooit een Noord-Amerikaans bedrijf zijn waar sinds 1916 grote winsten uit Surinaamse natuurlijke hulpbronnen naartoe zijn gevloeid en waar Suriname en het Surinaamse volk een habbekrats van hebben terug gezien.

  Datzelfde Noord-Amerikaans bedrijf denkt nog in een speciale status te verkeren om Suriname een ultimatum op te kunnen leggen waar toekomstige Surinaamse generaties lang de prijs van zullen betalen.

  Nooit meer een Brokopondo fiasco overeenkomst met dit bedrijf moet daarom het uitgaanspunt worden!!


  Maak melding

 21. WAT, ultimatum en in een week wel SU moet hun een ultimatum geven want als ze nu niet kunnen en wat ik denk is willen betalen om hun eigen bedrijf te redden waarom zou SU dat doen waar willen ze dat het geld vandaan halen om de katers te dichten moet SU daar ook voor opdraaien deze mensen zoeken een reden om te vertrekken en dan niks hoeven te betalen en alle rotzooi voor SU achter te laten want als jij ze weg stuurt hebben ze de rede wat zij zoeken en kan een recht zaak tegen hun wel 20j duren en het zal in hun voordeel kunnen vallen want welk land zal tegen de AMERIKANEN op gaan hun rechters hun wet maar geloof mij al gaan ze nu niet weg omdat SU hun naar de pijpen zou dansen dan nog komen ze met wat nieuws over 3 a 4 jaar wat dan deze mensen zijn meesters in het uitzuigen en vernielen van ander mans goed zij nemen jou goedheid voor zwakheid dus laat ze maar vertrekken maar dan wel hun eigen beslissing wij jagen niet weg maar laten ons ook niet als voetveeg gebruiken wat niet kan moet niet SU kan niet hun lasten gaan dekken zij maar mee nemen en ook wij werken en zij alles opstrijken lijkt weer slaventijd dacht dat het voorbij was of gaan wij weer terug ze vergeten hoe belangrijk SU voor hen was in oorlog tegen HITLER wat hoor je daarvan niks alsof SU geen rol had in overwinning maar ja wij noemen sommige dingen mensen maar dat zijn ze lang niet allemaal.


  Maak melding

 22. @Boegroe
  Natuurlijk is het schandalig wat er gebeurt. Een groot bedrijf met alle kennis van zaken die een klein land met beperkte kennis en capaciteiten zo voor het blok zet.

  Er is echter ook een keerzijde aan de medaille. Hoelang heeft de regering dit probleem voor zich uitgeschoven en niet gereageerd of plannen en beleid gemaakt. Onder tussen is duidelijk dat de vorige regering anticipeerde op de exits van de bauxiet ondernemingen en een strategie (ALUSUR) ontwikkeld had.

  Met 1.1 miljoen ton bauxiet per jaar is Suriname geen partij van belang in de Aluminium wereld. Waarbij Aluminium steeds verder wordt terug gedrongen door betere composieten of door sandwichconstructies steeds economischer wordt toegepast.

  Suralco wil gewoon de Brokopondo deal uitzingen omdat het met een afgeschreven stuwdam en generatoren aanzienlijke winsten kan maken. Zeker als het kans ziet de verkoopprijs te verdubbelen.

  Een goed plan maken vereist echter inzicht en feiten kennis en daar lijkt het aan te ontbreken. DNA leden vragen zich af hoe de prijs voor Brokopondo electricteit berekend wordt. Max Ghazi komt met alternatieven op basis van de aanname dat er per maand en niet per jaar $ 50.000.000 betaald wordt inplaats va $ 50.000.000 jaar. Beter gezegd men moet wel met de juiste getalen werken wil men iets zinnigs zeggen en gaan doen.

  Misschien is $ 50.000.000 jaar voor de Elektricteits productie van Brokopondo wel heel weinig.

  Ik heb wel eens opgevangen dat dat de capaciteit van Brokopondo 180 megawatt is maar dat die door seizoensinvloeden maar voor 50% benut kan worden. Dan nog is bij een wereld marktprijs van $ 0,09/ Kilowattuur $ 50.000.000 jaar begrijpelijk.
  Recent schreef iemand dat de apparatuur zo oud en ondoelmatig was en slecht onderhouden dat dat het nog slechts een rendement had van 60%. Wikkipedia heeft het slechts over 30 megawatt aan capaciteit. Op basis van het laatste is $ 50.000.000/ jaar wel heel erg veel.

  Meten en weten is noodzakelijk voor dat men iets zinvols kan zeggen over deze materie. Deze regering munt echter uit door altijd iets te roepen zonder de feiten te kennen.


  Maak melding

 23. Men is vanaf aanvang van deze regering bezig geweest met intriges, verdeel-en heers politiek, corruptie, nepotisme, drugsgerelateerde misdaad. Voor de daad werkelijke ontwikkeling van het land had men geen tijd of oog, louter persoonlijk belang prevaleerde. Wij kunnen daarom onmogelijk verwachten dat een wijs besluit op tijd genomen wordt voor de redding van Suralco. In het belang van Su blijven wij dat toch hopen.


  Maak melding

 24. Suriname, laat u niet ringeloren door welk bedrijf dan ook, Als men het niet red, biezen pakken en wegwezen. Er zijn legio mogelijkheden om de economie redelijk draaiend te houden.gewoon nieuwe plannen uitwerken, met z, n allen de schouders eronder en gaan!


  Maak melding

 25. @Carlo Sylvester
  Suralco blijft gewoon met minimale inzet haar Brokopondo deal uit dienen. nog 17 jaar $ 50 mio plus vangen minus wat onderhoud is interessant genoeg om te blijven. Het kan nog wat meer worden gezien de deal die Wijdenbosch in 1999 met ze gesloten heeft terwijl de kosten gelijk blijven.

  Wie doet ze wat.

  Ondertussen is met deze nationale rel de president van heel veel gezeur verlost. Niemand heeft het meer over fraude, grond en allerlei schandalen waarop hij nog antwoord verschuldigd is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.