vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname heeft geen inzicht in energieprijs Suralco

Suriname heeft geen inzicht in energieprijs Suralco

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 jun – Er moet duidelijkheid komen in de prijs die de regering betaalt voor energie vanuit de waterkrachtcentrale te Afobakka. Dit stelt parlementariër Amzad Abdoel (NDP). De prijs stijgt elk jaar met minimaal tien miljoen dollar. Maar niemand weet hoe Suralco de kosten berekent.

Geen enkele Surinaamse autoriteit blijkt er inzicht in te hebben. Suralco heeft nu aangekondigd dat de jaarprijs opgevoerd wordt van vijftig naar honderd miljoen dollar. De tijd lijkt rijp voor een grondige bestudering van de overeenkomst tussen de staat en Suralco. “Ik denk dat we heel nuchter en bewust een besluit moeten nemen. Als deze overeenkomst niet in ons belang is, moeten we dit voorhouden aan de multinational”, zegt Abdoel tegenover de Ware Tijd.

Hij vindt niet dat Suriname “uitverkoop” moet houden van zijn natuurlijke hulpbronnen. Er wordt duidelijk dubbel verlies geleden. De fabriek van Suralco te Paranam verwerkt wel bauxiet, maar daar verdient de staat nauwelijks wat aan. “En erger, de multinational verdient aan ons”, aldus Abdoel. Dat dus door de stroomleveranties vanuit Afobakka. Bekeken moet worden of Suriname in staat is de energievoorziening voort te zetten bij een eventueel vertrek van Suralco.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

26 REACTIES
  1. “Bekeken moet worden of Suriname in staat is de energievoorziening voort te zetten bij een eventueel vertrek van Suralco.”

    Dat kan, als de Surinaamse staat bereid is de economische waarde van de waterkrachtcentrale op tafel te leggen. Nu Suralco uit Suriname dreigt te vertrekken is de energievoorziening ineens opportuun. Als deze regering stopt met geld over de balk te smijten, dan kan een begin gemaakt worden met de reservering van middelen benodigd om de energievoorziening in Suriname zeker te stellen


    Maak melding
  2. Dom gepraat van deze nep intellectuelen als Amzad Abdoel . Was misschien wel de slimste jongetje in de klas, maar missen de creativiteit en visie om ons land verder te helpen. Dit soort lieden moeten zich meer op de achtergrond houden.


    Maak melding
  3. Amzad Abdoel is een voorbeeld van hoe je als land nooit een eenheid wordt en dus vooruit komt. Hij zal heus veel kennis hebben, maar missen de vaardigheid om de kennis te vertalen naar de realiteit. De Surinaamse politiek en bedrijfsleven zijn veel van deze lieden die gestudeerd hebben, maar totaal ongeschikt zijn voor publieke functies. Daarom ben ik voorstander van een wet die Politici verbiedt om ook ondernemer te zijn. Dit is altijd een bron van corruptie.


    Maak melding
  4. Amzad Abdoel is zeker een econoom die doen het namelijk met een MODEL. De werkelijke daad is hun vreemd en daarom worden dit soort mensen altijd bij de neus genomen en praten ze een broodje AAP na.

    Inspraak zonder Inzicht staat gelijk aan Uitspraak zonder Uitzicht.

    Men zal eerst alle overeenkomsten moeten kennen om iets zinnigs te zeggen. Ondertussen zou de regering na 4 jaar wel enige overzicht en inzicht moeten kunnen presenteren aan alle commissies die nu als blinden aan het werk gegaan zijn. Commissies die alle belanghebbenden naar hun mening vragen zonder eerst goed gedocumenteerd door alle overeenkomsten te gaan.

    De uitspraak “Niemand weet hoe Suralco de (electricteits) kosten berekend” is veel zeggend voor een parlementariër die enigszins economisch onderlegd is. Het is ondenkbaar dat de kosten per jaar met $ 10.000.000 stijgen op basis van een olieprijs clausule. De olieprijzen schommelen maar zijn actueel niet op een all time high aangekomen.
    Het is meer dan vreemd dat men (ALCOA) durft te spreken over een verdubbeling van de verkoopprijs. Hoe dom men ook geweest is er zal toch ergens in de overeenkomst een toetsingscriterium en een redelijke geschillen beding opgenomen zijn. Men (de regering) mag een verdubbeling van de prijs niet serieus nemen en op deze wijze onbegeleid als nationaal probleem aan het volk (de DNA) voorleggen.

    Met alle respect deze regering en coalitie verklaard met het ontstaan van deze situatie zich zelf onbekwaam.


    Maak melding
  5. Meneer Caldeira, die staatsbedrijven mag runnen, roept “het volk” op om te protesteren tegen onredelijke eisen van Suralco.

    Caldeira ea zijn even vergeten dat zijn Leider “het volk” had ingedeeld in NDPers en staatsvijanden.

    Nu moeten deze staatsvijanden meedenken en meeprotesteren omdat de deze NDP regering teveel uitgeeft en nog steeds bezig is met korte termijnpolitiek !

    Caldeira ea doen er goed aan tezamen met ALLE SURINAMERS te strijden voor voor ekte democratie en een onafhankelijke rechterlijke macht !


    Maak melding
  6. Het lijkt mij toch dat de parlementarier goede vragen stelt als:

    – wat is de werkelijke kostprijs van energie opgewekt in Afobakka
    – waarop baseert Suralco de hogere energierekening
    – verdient Suriname nog wat aan Suralco
    – verdient Suralco aan Suriname
    – wat staat er precies in de overeenkomst met Suralco


    Maak melding
  7. Natuurlijk heeft Suriname geen inzicht in de energieprijs van Suralco.
    Waar heeft de Surnaamse regering eigenlijk wel zich op ?
    Het stelletje lamzakken, dat nu deel uitmaakt van de regering, zit er alleen maar om de eigen zakken te vullen.
    Het belang van de Surinaamse bevolking zal hun een rotzorg zijn.
    Time for a change, want het stelletje sukkels, dat er nu zit, bakt er helemaal niets van.
    Sterker nog: Suriname staat op de rand van de financiele afgrond.


    Maak melding
  8. @Pico
    de parlementariër is deel van de coalitie, de parlementariër is econoom, de parlementariër zou het antwoord op de vragen moeten weten of heel snel weten te krijgen van zijn regering resp. de minister.

    De parlementariër is incompetent als hij dit soort vragen in het openbaar durft te stellen. Het stelt zijn coalitie namelijk in een verkeerd daglicht. Zijn vraag geeft aan dat men niet op de hoogte is van de feiten, geen beleid ontwikkeld voor het aflopen van de bauxiet productie in Suriname en men zich laat overvallen de werkelijkheid of erger dat men zich laat chanteren door een partner.

    Dat de parlementariër de vraag stelt geeft aan dat de regering en de coalitie heeft zitten slapen.
    Zie de teksten van de heer Rusland en u kunt weten dat de vorige regering dit onderwerp op haar agenda had, plannen had, plannen die Suralco niet welgevallig waren, plannen die door deze regering in de ijskast gezet zijn omdat (joost mag het weten) … . Een ding is duidelijk Suralco vond de plannen van Rusland niet aantrekkelijk en heeft ze genegeerd en mocht ze negeren van deze regering.

    Deze regering heeft 2 jaar geleden de deadlines gemist om te handelen.
    De regering Wijdenbosch heeft zich door Suralco/ALCOA in het ootje laten nemen met de overeenkomst omtrent de brokopondo elektriciteit en deze regering is er nu ook ingestonken.


    Maak melding
  9. Een extra vraag van een parlementarier kan zijn :

    Wat is de lange termijnpolitiek van deze regering mbt de energievoorziening van alle Surinamers ?

    Hoe is/wordt die veiliggesteld ?

    Suriname zou toch een dam bouwen om de energiebehoefte voor de komende vijftig jaar te dekken ??

    Het geld van het volk zit helaas in pensioen vd zogenoemde revo-ministers en in allerlei-Wereldambassades (Parijs bv) die Suriname NIETS opleveren !


    Maak melding
  10. @JoJo,

    Het is niet ongebruikelijk dat een parlementarier zijn eigen regering om opheldering vraagt, toch?
    Wat ongebruikelijk is, vind ik, is dat de regering ook niet de antwoorden heeft op die vragen. Men spreekt zelfs van het inhuren van buitenlandse experts. Door wie is die overeenkomst dan (opgesteld en) getekend en waarom is er zo veel onduidelijkheid erover? Zelfs economen van het land weten niet wat er allemaal in staat en welke gevolgen het kan hebben. Dat is toch te gek?


    Maak melding
  11. Buitenlandse expertise wordt alleen maar gewaardeerd als deze incompetente leugenaars en staatskasrovers het water aan de lippen staat. Nu staat onze meervoudig moordenaar niet te schreeuwen dat de Noordzee en Amerika zich niet met Suriname moeten bemoeien.
    Stelletje hersenloze klootzakken.


    Maak melding
  12. Alibux weet het en ook Caldeira weet wat er in de Suralco energie overeenkomst staat.En beiden zitten heel dichtbij de chief scout.Samen met Krolis hebben ze plannen voor de Kabalebo te niet gedaan.En om 22 inheemse hutten heeft de chief scout het TAPa Jai stop laten zetten.Die rekende op de Suralco en is nu bedrogen uit gekomen.Paniek in de tent.

    De coalitie is bij ons een verlengde van de regering.Stelt de oppositie een vraag aan de regering,springen er 3a4 coalitie leden op om de vraag te beantwoorden.


    Maak melding
  13. @Pico
    Zeker het is te gek dat men het niet weet.
    Het kan ook zijn dat men het wel weet maar zich er geen raad mee weet omdat het glas hard aantoont dat men zich in de luren heeft laten leggen en bij de neus heeft laten nemen.

    Door verwarring te organiseren zou men wel eens kunnen voorkomen dat de boter op het eigen hoofd smelt.

    Er zitten rare mensen aan de knoppen in Suriname


    Maak melding
  14. hoe zit het met het proces van re-shuffeling..

    moet de prés zelf niet gereshuffeld worden..,

    ,bijna iedereen in het staats bestel heeft al een beurt gehad..

    ze zijn bijna allemaal vertrokken met een dikke bank rekening v.b. zie maar aan abrahams en co..

    de resterende minis-ters boys en ladies moeten ook nog een beurt krijgen..

    wie volgt nu..


    Maak melding
  15. Suriname heeft geen inzicht in energieprijs Suralco.

    Dus het grote Energievraagstuk die moeilijk op te lossen zou zijn, met ondeskundige figuren c.q. beleidsmedewerkers en adviseurs in SU.

    Ik heb alle voorgaande reacties gelezen.

    Die gasten in SU. hebben de afgelopen periode het steeds over een DIASPORA beleid gehad.
    Hebben ze ook de moeite genomen met hun grote mond om eventueel een beroep te doen op deze mensen?

    Alleen is de vraag of deze deskundigen daadwerkelijk hun bijdrage hieraan willen leveren.
    Want ze zijn ook niet gek. Want op afstand volgen ze ook bepaalde situaties in SU.
    En dat is helemaal niet lekker.

    Ondanks die gasten in SU. veel te laat zijn om dit groot probleem een beetje op te lossen, hoor ik ze nu ook niet om eventueel een beroep te doen volgens hun Diaspora beleid.

    Ik kan ze in deze helaas niet adviseren. Dat moeten die gasten maar in SU. zelf doen.

    Maar ze hebben altijd een mondvol over de kennis en kennis van zaken, die gebruikt zouden kunnen worden via/van diverse Surinamers uit het Diaspora.

    Een v.b.: De 38-jarige Raoul Boucke
    De Europese Unie is inmiddels een bekend werkterrein voor hem. Hij werkt nu ruim 7 jaar in Brussel aan het Europese klimaat- en energiebeleid.
    Eerst als Nederlands vertegenwoordiger in de Europese Milieuraad en nu sinds 3 jaar als adviseur bij de Europese Commissie.

    Maar er zijn nog meer deskundigen via het (diaspora) te achterhalen.
    Alleen is de vraag, of ze daadwerkelijk bereid zijn om nu hun kennis en diensten te verlenen aan die (grappenmakers) van DADA & Co. in SU.


    Maak melding
  16. 11 juni 2014

    Beste mensen, even een verduidelijking.

    Srika begrijpt uit de uitspraak van Abdoel(NDP) dat niemand, met uitzondering van Suralco zelf, weet hoe Suralco de energieprijs voor Suriname heeft bepaald en berekend.

    Srika heeft contact gemaakt met enkele technische srika’s werkzaam bij Staatsolie en EBS en die energieverbruik en energieprijzen bijhouden.
    .
    Deze zeggen alleen niet op de hoogte te zijn hoe Suralco haar energieprijzen berekent voor de staat Suriname. Volgens hun informatie krijgt Suriname van Suralco jaarlijks alleen maar informatie over het bedrag dat moet worden betaald. En dat is bij alle regeringen gebeurd.

    Srika vraagt zich nu af of Suriname al die jaren niet teveel betaald heeft voor energie geleverd door Suralco. Als er geen specificatie en de controle daarop is, is een vergissing in eigen voordeel makkelijk te maken.

    Als de uitspraak van Abdoel op waarheid berust, bewijst dit het onvermogen van alle regeringen, die van Bouterse incluis, zeer lethargisch te zijn in het inlezen en controleren van overeenkomsten met derden.Een schande voor de Surinaamse overheid.

    Weet Suriname ook hoeveel goud daadwerkelijk door IAMGOLD gevonden wordt? Of geeft IAMGOLD zelf maar even door hoeveel de productie per maand/jaar geweest is?

    Nu de ziekte bekend is, kan de regering in Suriname de juiste medicijn toepassen. Indien niet voorradig in Suriname, dan maar in het buitenland bestellen!

    Als Suriname zelfs niet de deskundigen in huis heeft om Suralco te controleren, dan maar in het buitenland naar die deskundigen zoeken. Misschien kan een groep deskundigen uit de diaspora een consultant bureau oprichten en zo hun diensten aanbieden aan de regering van Suriname. Of laat de Surinaamse regering de leiding van Staatsolie om raad vragen.

    Linksom of rechtsom, de Surinaamse politiek zal hiervoor een oplossing moeten vinden.
    ‘Bika politiek kwikie wang snekie, now a trong wang aboma sa wang swarie Sranang!’

    Ja, Srika heeft het al hier vaker gezegd: Mensen maak je niet bewust, ze worden zelf wel eens bewust.

    Is dit wel eens het moment, dat de politiek in deze eindelijk zich bewust wordt van de positie van Suralco in Suriname?

    De lethargie in Suriname, onder alle politieke partijen, vormt hier het probleem om politiek krachtig te kunnen optreden in soortgelijke gevallen als Suralco. In hoeverre zijn ze nu wakker geschud?
    Srika


    Maak melding
  17. DIT, om kotsmisselijk te worden gewoon geen woorden voor ALCOA betekent ANACONDA voor SURINAME de wurggreep word steeds erger stop je het nu niet is het straks te laat hoop dat ze in hun eigen wurggreep stikken uitbuiters.


    Maak melding
  18. Abdoel bedoeld wss dat de coalitie niet op de hoogte is van de gemaakte afspraken met de Overheid.

    Als het goed is zijn er contractuele afspraken gemaakt door de vorige regeringen.
    Maar meneertje Abdoel denkt te scoren, door ‘uit het niets’ deze vragen te stellen.
    Vragen stellen aan de verantwoordelijke mini-ster mag, mits een gedegen vooronderzoek en een goede voorbereiding van het onderwerp.
    We zullen aannemen dat de boel, door (overheid)accountants wordt gecontroleerd!

    Interessant punt van Jacobus.


    Maak melding
  19. Het wordt mij meer en meer duidelijk waarom ons biomassa plan bij deze regering de mist inging. Men heeft echt geen idee waar men het over heeft.


    Maak melding
  20. Nu de bil van zijn baasje in brand staat voor de zoveelste keer voelt deze abdoel zich geroepen om de dag te redden voor zijn baasje.
    Deze Abdoel kan ons maar liever antwoordt geven aan wie Tigri gebied eigenlijk hoort, !


    Maak melding
  21. @boegroe

    Buitenlanders en andere landen krijgen de schuld van falende NDP-ABOB politici !

    Waar blijft al het geld van de dubbele government-teki op brandstof ??

    Waar blijft het geld dat Dompig ophaalt met zijn ordening ? Betalen de vernietigende scalians al een cent mee ?? Wie zijn de eigenaren ??

    Waarom tot op heden geen tastbare bezuinigingen van de regering ? Integendeel regering deel pensioenen met twk uit aan zogenoemde ongrondwettelijke revo-ministers !
    Staatsuitgaven nog steeds veel meer dan de inkomsten ! Sluit ALLE onnodige ambassadeposten !

    Voer nu wel een plan uit om de energiebehoefte van Surinam voor de komende 25 jr te dekken !!

    Wijzig de buitenlandse politiek drastisch ! Communisme van Cuba, China noch van Chavez zal Surinam enig voordeel brengen !

    PS : laat alle corruptelingen na veroordeling hun voordelen teruggeven/terugbetalen aan het volk !

    Kinki a prasi-oso denki, noso moro hebi o doro !


    Maak melding
  22. als de suralco wil gaan,laat ze dan maar gaan.

    ze moeten wel alle gaten dicht maken en millieu vriendlijk achter laten en alle arbeiders z.w. bij de mij. zelf als de contracters een goed afkoop/pensioen regeling nalaten..

    er zijn genoeg bedrijven die willen investeren in sme in deze sector.


    Maak melding
  23. EBS (lees Land Suriname) moet eerst de werkelijke waarde (minimaal directe produktie kostprijs) van elektriciteit aan haar klanten door berekenen. Je krijgt twee dingen mensen gaan rationeler om elektriciteit en bedrijven gaan ook alternatieven bestuderen.
    Waarom wordt een lumpsum betaald aan Suralco? Waarom geen Kwh prijs?
    Bij een goed energie beleid zou Suriname geen liter fossiele brandstof hoeven te gebruiken voor energie opwekking. Biomassa, getijden van rivieren zou riant voldoende moeten zijn.


    Maak melding
  24. De stijging kan heel simpel zijn, Suralco gebruikt zelf minder en verkoopt meer aan EBS.
    Er is niks spectaculairs. Deskundigen? Fuck, het is ene kostberekening van Suralco. Of er is een contract van 5 regels, ik verkoop je een KWH@xx SRD. Tjonge Tjonge wat ene gelul om niks.


    Maak melding
  25. @Simpel.
    Biomassa opwekking, voor 90% gefinancierd door derden, op basis een enorme groei van de houtsector en nieuwe initiatieven voor Palmolie zijn aan deze minister 2 jaar gelden aan geboden.
    De President heeft deze minister verzocht een en ander te bestuderen. Het antwoord moet nog steeds komen.

    Het enige wat nodig was, was commitment.

    http://adekus.uvs.edu/files/edu/Samenvatting%20pr.pdf

    ingevoegde link geeft genoeg inzicht hoeveel 10 tallen miljoenen bespaart zouden kunnen worden.
    Er zijn genoeg mensen met inhoud in Suriname die weten hoe de kosten van energie verlaagd kunnen worden. Helaas heeft de politiek geen behoefte aan verlaging van de kosten omdat dan de geldstromen kleiner worden en de kans op afromen kleiner wordt omdat het sneller opvalt.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES