dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentFête de la cuisine: koks onder de indruk van Suriname

Fête de la cuisine: koks onder de indruk van Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Paramaribo, 10 jun – Van 1 tot en met 8 juni is in Paramaribo de Surinam Airways Fête de la Cuisine 2014 gehouden. Fête de la cuisine betekent het feest van de keuken en hoewel het dat dankzij de culinaire hoogstandjes van de bezoekende chefkoks ook zeker was, is de editie van dit culinaire festival van dit jaar vooral een feest voor de goede doelen geweest. Niet in de laatste plaats door de chefkoks zelf.

De Nederlandse chefkoks Gerard Wollerich (restaurant Wollerich, Sint Oedenrode), Bert Ausems (restaurant Tout@Fait, Maastricht), Peter Postma (restaurant Kaatje bij de Sluis, Blokzijl), Alex Spruijt (restaurant de Burgemeester, Linschoten) en de Belgische chefkok Carl Wens (restaurant de Pastorie, Lichtaart) waren de chefs die dit jaar deelnamen aan Fête de la Cuisine.

Met uitzondering van chef de mission Gerard Wollerich brachten ze voor het eerst een bezoek brachten aan Suriname. De chefs lieten afgelopen zondag tijdens de afsluitende riviertocht langs Fort Nieuw-Amsterdam en de plantages Rust en Werk en Frederiksdorp weten diep onder de indruk te zijn geraakt van het land.

Een impressie die al begon op de eerste dag van hun verblijf met een bezoek aan de Centrale Markt waar inkopen werden gedaan voor een unieke uitdaging die de koks waren aangegaan. Het zoeken van alle ingrediënten voor amuses die ze zouden maken bij, speciaal door de SAB geselecteerde, wijnen.

“Dat bezoek aan die markt was geweldig” vertelt Carl Wens uit België, “wat een geuren allemaal en wat een onbekende producten. Als kok ben je altijd op zoek naar nieuwe ingredienten voor je recepten en probeer je verschillende smaakcombinaties te maken. De Surinaamse producten hebben mij geïnspireerd en ik zal er zeker ook thuis in Lichtaart iets in mijn restaurant mee gaan doen.”

(Foto collection Fête de la Cuisine 2013 – Fotographer Marisa Pieplenbosch)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Op de koks-opleidingen leren ze moorden en stelen. Steel de ei van een kip, moordt een kip (of doe iets met een vermoorde kip). Eigenlijk zouden de koks eerder butcher-cooks moeten heten dan koks. Hun eigen kinderen beschermen ze als havikken en ze zijn zelfs bereid iemand klappen uit te delen die iets naars zegt over hun kinderen, maar de kinderen van anderen (koeien, schapen, geiten, eenden enz.) stelt niets voor in hun ogen en verdienen geen leven en ze draaien hen zo de nek om, alsof men een vlieg dood mept. Ga eens leren om respect te hebben voor andere wezens, juliie kok-slagers!


  Maak melding
 2. P.S: een ieder die het voedsel eet, vervaardigt door de hand van zo’n moord-accepterende kok, krijgt een deel van diens moord-karma mee. Dat u het weet, indien u een zondeloos leven leidt en toch pijntjes heeft. Vaak zijn mensen zich niet bewust van zulke dingen.


  Maak melding
 3. @ben66,

  Ik ben al in het ei: het universele ei (brahmaand).
  Heb je gezien hoe een slang een ei slurpt? Doe jij dat ook precies zo? Je gedragen als een slang? Dat is nou precies waar ik je van probeer bewust te maken. Wees geen beest, maar een mens, anders kun je de stap niet maken naar je Innerlijke Zelf. Een slang heeft geen hersens en is geprogrammeerd om levende en dode lijken te eten, jij toch niet?


  Maak melding
 4. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.
  FER. E
  Fête de la cuisine: koks onder de indruk van Suriname.

  Een heel leuk artikeltje.
  Ik hoop dat de Centrale Markt ook schoon en hygiënisch was tijdens hun bezoek aldaar.

  En even nog een kleine aanvulling voor onze Heilig Vijay!

  http://www.indianet.nl/in-heild.html
  Tussen schijn en heiligheid

  http://nos.nl/video/178664-zomercolumn-einde-van-heilige-koeien-in-india.html
  Zomercolumn: einde van heilige koeien in India

  En neem nu even de tijd om naar een (videofilmpje) te kijken op YouTube van ongeveer 10 min.
  https://www.youtube.com/watch?v=mKx5-zK5_TU
  Hoe heilig is een koe in India?

  dinsdag 10 juni 2014 om 13:34 uur!!!


  Maak melding
 5. @FerE,

  Ik vind het voortreffelijk dat je de moeite nam om aan te geven dat dieren, koeien, slecht behandeld worden, ook in India. Ze moeten overal ter wereld de kans krijgen om een natuurlijke dood te sterven en niet mishandeld worden.

  Zolang we onschuldige wezens blijven doden (en opeten), zullen we als mens altijd gewelddadig blijven. En oorlog met elkaar voeren. Het een heeft te maken met het ander.

  Vraag maar aan kinderen hoe erg ze het vinden wanneer hun huisdier sterft. Hoe erg zouden ze het dan niet vinden wanneer voor hun ogen een levende geit of vis de kop wordt afgehakt? Dat geeft aan dat het doden van dieren geen natuurlijke inborst is van de mens. Het wordt hem aangeleerd. Wat aangeleerd is, kan ook afgeleerd worden.


  Maak melding
 6. @Fer. E,

  Over Wilma van der Maat: als politiek correspondent vraag je je af waarom ze zich met zulke niet-politieke onderwerpen gaat bezigheden, dat ook nog eens voor de NOS.
  Had de NOS belang gehecht aan balanced reporting, dan hadden ze ook laten zien dat in India er heel veel Hindoe organisaties zijn die dieren (m.n. koeien) opvangen en verzorgen en een goed tehuis bieden, vaak redden van slachting en een erbarmerlijke wijze van vervoer.

  Vele Westerse regeringen gebruiken NGO’s als hun frontorganisaties om positieve ontwikkelingen in arme landen te dwarsbomen, onder het mom van mensenrechten, dierenrechten, milieu, vervuiling enz.
  Er is recent een rapport van de Indiase regering verschenen waaruit blijkt dat Westerse regeringen NGO’s steunen om de ontwikkeling van het land te stagneren. Hierbij ronselen en betalen ze activisten voor milieu, mensenrechten enz. die dan moeten zorgen dat bepaalde ontwikkelingen zoals het in bedrijf nemen of bouwen van kernreactoren voor energie via rechtszaken flink vertraagd worden. Zou zo’n initiatief van de lokale bewoners zelf komen, dan is het wat anders, maar deze mensen van zulke NGO’s gaan op zoek naar lieden om protesten, rechtszaken e.d. te houden, uiteraard tegen betaling.
  Christelijke NGO’s pompen jaarlijks honderden miljoenen dollars in India voor bekeringswerkzaamheden, waarbij ze de ene godsdienst opzetten tegen de andere. Onstaan er dan onlusten, dan worden uiteraard de niet-christenen van agressie beschuldigd en worden Westerse regeringen ingeschakeld om druk uit te oefenen.
  Daarom geef ik geen cent aan zulke organisaties die zgn mensen gaan helpen in andere landen. Ze doen alles puur voor zichzelf, hun land en hun godsdienst. Nog geen 2% van de gelden komt ten bate van de doelgroepen.


  Maak melding
 7. De Europese koks hebben nieuwe onbekende producten gezien in Suriname. Ze willen er wat mee doen in hun land. Jammer dat de winst die ze gaan maken alleen ten bate van hen komt en niet van Suriname.
  Straks kan Bolle Willem dan genieten met z’n Tina uit Argentina en de drie monstertjes Akala, Azalia en Ahalia van deze nieuwe gerechten. De Surinamers blijft het bespaard.


  Maak melding
 8. Vijay, ook planten zijn levende wezens, ze voelen ook (raak een Kruitje Roer Me Niet aan dan zal je het merken) ze ‘bloeden’ ook als je in ze snijdt (zie Brede Bon en Rubberplant) jij moet, als je consequent bent, alleen levenloze objecten eten. Zolang jij niet alleen keistenen en zand eet heb je niet het recht om anderen, die wel dieren eten, te veroordelen. Waarom drink je overigens wel de melk van de koe, dat is toch ook stelen, jij steelt namelijk melk dat bestemd is voor het kalf van die koe. En waarom eet jij rijst, de rijstplant heeft geen zaden (padi) geproduceerd zodat jij het kan dorsen, pellen en koken in heet water, die plant heeft dat zaad geproduceerd zodat er nieuwe rijstplantjes kunnen groeien, maar jij als grote dief steelt dat zaad van die plant, mishandelt het en vermaalt het tussen je gulzige kiezen. Ook Vijay is dus een dief en moordenaar, niet van dieren, maar van planten.


  Maak melding
 9. @henkes,

  Heel mooi dat je tenminste erover nadenkt.
  Planten hebben itt dieren de behoefte om bestolen te worden. Hun hele bestaan hangt af van verspreiding van hun zaden, stuifmeel e.d. Ze hebben een korte levensduur (bv de maisplant etc) en gaan daarna vanzelf dood. Het beste wat je voor hen kunt doen is hun zaden te verspreiden via het uitpoepen (zoals dieren en vogels doen). Dus je bewijst een plant vaak een grote dienst door het op te eten, te kappen en op die manier hen te vermeerderen. Dat waarborgt zijn continuiteit. Planten zijn gebonden aan seizoenen (enkele maanden), dieren niet. Een dier vlucht weg als je hem tracht te vangen: hij wil niet gevangen worden, laat staan gedood worden. Hij wil leven, lang leven en van ouderdom sterven.
  Bovendien, dieren (carnivoren) kunnen alleen voortbestaan wanneer ze andere dieren opeten. Dat is de enige manier waarop ze kunnen overleven, aan hun voedsel komen.
  Overigens, het onnodig kappen van bomen is ook verwerpelijk. Een boom leeft ook heel lang en z’n bestaan is niet beperkt tot een bepaalde seizoen (enkele maanden) maar beslaat meerdere tot zelfs honderden jaren.
  Planten hebben de mooie eigenschap dat ze zelfhelend zijn. Breek je een tak af, dan maakt het nieuwe aan. Probeer dat eens bij een dier. Hij maakt geen nieuwe poot aan.
  Dus die verschillen moet je wel goed begrijpen. Als je de paddie niet oogst, wat gebeurt er dan? Dan sterft het en gaat het rotten. Evenzo met dagoeblad, bitawirie, kool, pompoen enz. Dus is er geen sprake van moord wanneer je ze oogst.
  Btw, geenszins beweer ik dat ik een beter mens ben dan een vleeseter. Wat wel de waarheid is, is dat dieren het meest op mensen lijken (itt planten), derhalve zou de mens ook de pijn van en de behoefte van dieren op geluk en een natuurlijke dood moeten kunnen aanvoelen en begrijpen en hen hun geluk gunnen. Maar we leven in een wereld waarin mensen elkaar uitmoorden en afslachten om het geringste, dus de kans dat ze dieren met rust laten is erg klein.
  Trouwens, begrijp jij waarom het doden van een hond of kat strafbaar is maar het doden van een koe of schaap beloond wordt? Blijkbaar is het toegestaan alles wat consumptief te gebruiken is, te doden. Jammer voor de Oost-Aziaten dan, want zij eten wel katten- en hondenvlees maar mogen ze niet slachten, terwijl de koe en geit en varken en schaap wel geslacht mogen worden (tbv de blanke man natuurlijk).
  Ten laatste: het gebit van de mens is die van een herbivoor, evenals z’n darm (spijsvertering) en de manier van drinken van water. Dat de mens een omnivoor is geworden, zal wel liggen aan hongersnood e.d. en is daarna een traditie geworden.
  Mensen die vlees eten raken veel vaker ziek (infecties e.d., wormen in darm) dan vegetariers. Blijkbaar kan ons lichaam een veel betere weerstand opbouwen met een vegetarische dieet dan met een niet-vegetarische.
  Ik hoop dat je mijn mening niet ziet als afkeuring van vleeseters, maar meer ziet als het oproepen van compassie voor dieren, de wezens die het meest op ons lijken en wier gezelschap we vaak ook nog waarderen. We gaan ze bekijken in dierentuinen en kinderboerderijen omdat we ze zo prachtig vinden. Waarom ze dan doden?


  Maak melding
 10. @Vijay,

  Ik heb niets inhoudelijks toe te voegen op wat Vijay zei. Zit sinds een tijdje geleden zelfs eraan te denken vegetarier te worden.
  Het wordt steeds moeilijker vlees te eten.


  Maak melding
 11. Vijay

  Op de koks-opleidingen leren ze moorden en stelen. Steel de ei van een kip, moordt een kip (of doe iets met een vermoorde kip). Eigenlijk zouden de koks eerder butcher-cooks moeten heten dan koks. Hun eigen kinderen beschermen ze als havikken en ze zijn zelfs bereid iemand klappen uit te delen die iets naars zegt over hun kinderen, maar de kinderen van anderen (koeien, schapen, geiten, eenden enz.) stelt niets voor in hun ogen en verdienen geen leven en ze draaien hen zo de nek om, alsof
  men een vlieg dood mept. Ga eens leren om respect te hebben voor andere wezens, juliie kok-slagers!

  mijn respect heb je, ik ben met je reactie eens!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES