Suriname mag zich niet laten overvallen door goudprijs

7

PARAMARIBO, 9 jun – Suriname mag zich niet laten overvallen door een plots stijgende prijs voor goud. Dit zegt Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS. In Guyana is de hel al losgebroken, alleen maar door geruchten over een snelle stijging. Er wordt nu druk gespeculeerd.

Goudzoekers in het buurland lijken minder geneigd hun goudvondsten te laten registreren. Kennelijk wordt het illegaal verhandelen snel weer populair. “Suriname moet er lering uit trekken en er nu al beleid op loslaten”, zegt Dompig tegenover de Ware Tijd. Onder meer zou de overheid nu al met opkopers en exporteurs moeten praten. Vooral de kleinschalige goudwinning kan gevoelig zijn voor speculatie, vanwege het niet altijd optimale toezicht.

De goudwinning door porknokkers is goed voor ongeveer een miljard dollar per jaar. Dat is ruim zestig procent van de totale omzet in de totale goudbranche van Suriname. Analisten sluiten niet uit dat de goudprijs meer dan verdubbelt dit jaar. Dat kan makkelijk verleiden tot speculaties en daarmee allerlei uitwassen als het wit wassen van geld. “En dat is een heel gevaarlijke ontwikkeling”, aldus Dompig. Hoewel er nog niet echt speculatie is waargenomen, is alertheid geboden.


7 REACTIES

 1. Dompig is gevaarlijk met zijn rare uitspraken op basis van geruchten uit Guyana. zie ontwikkeling afgelopen 10 jaar en de actuele ontwikkelingen waarin Goudbedrijven alleen maar saneren.

  http://www.kitco.com/charts/popup/au3650nyb.html

  Eindelijk ook correcte informatie van Dompig. de informele sector waar aan de staat niet zoveel overhoud is veel groter dan de formele sector ($ 1.000.000.000 versus $ 600.000.000).
  Als men ook nog eens in ogenschouw neemt dat de informele sector slechts 30% van het aanwezige goud uit de grond haalt een veel vervuilt terwijl de formele sector kans ziet 90% van het goud uit de grond te halen is het zaak dat meneer Dompig heel snel optreedt en de informele sector gaat formaliseren.
  Suriname gooit om $ 1.000.000.000 aan goud uit de grond te halen namelijk $ 2.000.000.0000/ jaar weg of laat het zitten onder een zeer vervuilde modderpoel.

  Surinamers neem de zaak zelf goed in handen en ga met overleg te werk in plaats van Verbaal geweld, vriendjes politiek en graaien. De toekomst van het land hangt er vanaf of men met een beetje overzicht en orde aan de slag gaat. Beter plannen en organiseren kan het land echt rijk maken zonder dat men er harder voor hoeft te werken.


  Maak melding

 2. Klopt het verhaal van Gerold Dompig wel over de plotselinge (Gold Rush) in Guyana wel?

  http://www.stabroeknews.com/2014/news/stories/06/09/missing-20-gold/

  Where is the missing 20% of gold?

  JUNE 9, 2014 • BY STAFF WRITER • 6 COMMENTS

  Related Content
  Ramotar blames hoarders for ‘worrying’ drop in gold declarations (June 8, 2014)
  Miners association calls for ‘aggressive’ declaration of gold (June 7, 2014)

  @JoJo:
  Ook eindelijk nieuws over de correcte informatie….!!!
  Dat klopt hoor.

  Tot slot:
  Kan eventueel ook geraadpleegd worden.

  http://www.zilver-inkoop.nl/goudprijs.html
  http://www.zilverenlach.nl/Goudprijs.htm


  Maak melding

 3. Ik geloof helemaal niets van het verhaal van Dompig.
  Het is een economische wetmatigheid, dat de prijs van goud daalt in een hoogconjunctuur en stijgt in een laagconjunctuur.
  De wereld klimt op uit een laagconjunctuur, dus is de prijs van goud gedaald.
  In tijden, waarin het financieel slecht gaat met de wereld vluchten veel mensen in de aankoop van goud.
  Zodra het beter gaat met de wereldeconomie en dat is gelukkig het geval, gaan mensen zich veel minder orienteren op goud, maar veel meer op aandelen, obligaties, futures, enz.
  Kortom een meer risicovolle belegging.
  Ik geloof dan ook helemaal niets van wat Dompig nu vertelt.


  Maak melding

 4. Dompig moet maar zijn mond houden over goud.Hij heeft niets kunnen ordenen.Juist toegelaten dat er pontons bij kwamen en de delvers van een natuurpark een maanlandschap maakten.Met deze tje poti mentaliteit gaan we een Afrikaanse land overhouden.Nog steeds maken ze daar de verkeerde keuzes.Juist dat deel dat zorgt voor voedsel wordt verjaagd met resultaat dat er doden bij bosjes vallen door honger.Als Dompig een garimpeiro ziet,morst hij wat


  Maak melding

 5. Waarop baseren Dompig en OGS hun verhalen over stijgende goudprijzen, ja zelfs verdubbeling?? Kijken we naar de cijfers dan zien we dat tijdens het hoogte punt van de crises de prijs om 1900 USD / Oz lag en nu rond de 1260 USD/Oz dus verdubbeling is zo wie zo al onwaarschijnlijk. Zie http://www.kitco.com/charts/livegold.html
  Wie echter kennis van zaken heeft weet dat de prijs van goud stijgt bij een economische crises en dat de huidige economische vooruitzichten juist gunstig zijn. Dat zien we in de grafieken terug in een gestage daling van de prijzen, In de laatste 30 dagen zelfs van ruim 1300 naar nog geen 1250 USD/Oz !!
  De opmerkingen van Dompig zijn dan ook hoogst merkwaardig en staan slechts 2 mogelijke conclussies toe:
  -1- Hij weet niet waarover hij praat en zit dus onterecht op die stoel.
  -2- Hij zit bewust onzin te verkopen. In dat geval kn het niet anders dan dat er sprake is van bewuste misleiding opgrond van een politieke enof criminele agenda van Dompig.

  Nu is de huidige president heel voortvarend in reshuffelen dus ik neem aan dat Dompig per direct verdwijnt. (figuurlijk dan).


  Maak melding

 6. Om even nationaal mee te denken aan een oplossing. Men roept dat er vooral bij contractors (Bos kalis) honderden mensen uit moeten bij een productie verlaging. Dit zijn mensen die zich nu bezig houden met het winnen (graven) en vervoeren van Bauxiethoudende grond naar Paranan.
  Deze mensen kunnen zo ingezet worden voor het aanleggen van de ontsluiting en de realisatie van de stoomopwekkingsunits.

  Het is echter het belangrijkste dat Suriname zich niet laat chanteren en de bal terug speelt naar Suralco. De bal terug spelen betekend doe maar een voorstel hoe jullie de handel willen afbouwen en alle locaties herstellen en schoon willen achterlaten als mede een sociaal plan en een overdracht van Brokopondo geheel in overeenstemming met alle overeenkomsten en wat internationaal als redelijk en billijk gezien wordt.
  Het zal maar zo kunnen zijn dat Suralco dan voor heel interessante verrassingen komt te staan zoals Nederlandsrecht en arbitrage in een heel ander rechtsysteem dan dat wat ALCOA zo goed zal beheersen.

  Met een beetje hardheid en slimheid zijn de lasten voor ALCOA voor snelle beëindiging heel fors.

  Het is zeker zinvol om er als Suriname met gestrekt been in te gaan als men in ogenschouw neemt dat Suralco per 1 juli eenzijdig de energieprijs verhoogd. HOK en de PRESIDENT hadden dit ver van te voren moeten zien aankomen. Het is buiten proportioneel dat Suralco dit durft aan te kondigen aangezien de kosten van het Stuwmeer en alle installaties zeker niet om hoog gegaan zijn.

  Het zou de President sieren dat hij de openkaart gespeeld had en duidelijk gemaakt had wat onder de Wijdenbosch regering met Suralco/ALCOA is overeengekomen omtrent Brokopondo stroom. Het ware heel verstandig geweest dat Suriname geheel onafhankelijk geweest zou zijn van Brokopondo stroom en zou kunnen zeggen je mag leveren, we zijn het niet nodig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.