25 jaar geleden………..

9

Paramaribo, 7 juni 1989: we stonden vroeg op om onze moeder op te halen. Claudia Vonsee, ik en onze vader reden naar Zanderij. De rit naar Zanderij was erg mistig en het regende. De meeste straten stonden blank en het duurde een tijdje voordat we er waren. We wachten op de landing van het vliegtuig, maar het duurde erg lang. De eerste persoon kwam binnen en riep “waar is je vader?”. Daarna nog een paar en ik vroeg “wat is er?”, maar kreeg geen antwoord.

Toen kwam onze vader de zaal binnen en zei dat het vliegtuig was neergestort. We gingen samen met collega’s van m’n vader naar het ongeluk. Het eerste wat je zag waren de wielen in de lucht. Je rook de stank van kerosine, het was mistig en ik zag een paar mensen rennen. We stonden vanaf een zandstraat te kijken. Ongelooflijk was het!

Opeens riep een man “eh boi kon jepie”. Ik liep er na toe en hielp de ene na de andere op straat te zetten. Eentje zei nog ik heb pijn aan m’n borst en bij een ander deden z’n armen pijn. Maar m’n zusje stond alleen op straat en ik ging weer naar haar toe. Later kwam m’n vader terug, hij had m’n moeder niet gevonden. De militairen en brandweer kwamen eraan en hielpen mee. Ook andere personeelsleden van Zanderij en omgeving hielpen mee. Soms zag je iemand huilend weg lopen, maar dat is begrijpelijk.

25 jaar later weet ik het nog als de dag van gisteren en vergeet het nooit meer. Mijn dank gaat uit aan iedereen die heeft geholpen, aan ieder die steun heeft gegeven aan een ander. Dus mijn dank gaat uit aan heel Suriname.
Aan alle nabestaande, familie, vrienden en kennissen,
Soso Lobie en kraktie………..

Nieuwekerk aan den IJssel, 7 juni 2014

Roel Vonsee

9 REACTIES

 1. Een donkere dag in de geschiedenis van Suriname!

  Zag een stukje bij Umberto met enkele nabestaanden.
  Nog steeds moeilijk en emotioneel.

  Heel veel sterkte toegewenst bij de herdenking van de geliefden.


  Maak melding

 2. Maar wij moeten niet vergeten, dat als Bevel in de jaren tachtig de SLM niet als speelbal in zijn ruzie met Nederland had gebruikt, deze niet de boer op was gegaan om een bejaarde en afgekeurde amerikaanse piloot het gezag op haar toestel te geven. Bij normale betrekkingen had de SLM de KLM kunnen vragen om een van haar piloten aan haar af te staan. Maar Bevel vond altijd zichzelf belangrijker dan de natie Suriname.


  Maak melding

 3. het is goed,,dat deze vliegtuig ongeluk een surinaamse zaak is geweest met alle verantwoordelijkheden van de s.l.m.

  Owé als het een nederlandse maatschappij was geweest,dan had je de kippen aan het dansen z.w. uit suri als uit nederland..
  dan kon je alerlij schades eisen verwachten met zelfs amerikaanse advocaten..

  maar nu het een suri aangelegenheid is,,is iedereen muis stil en durven de s.l.m. de opperhoofd niet aan te spreken,,bang dat ze zijn…

  je weet wel de z.g.n. eigen belang staat op het spel..

  maar eer en geweten kraken van alle kanten..


  Maak melding

 4. Inderdaad was het een zwarte dag in de schiedenis van Su?.

  Ik wil alle nabestaanden heel veel sterkte en rust toewensen, ook wil ik alle Brandweermannen bedanken die heel veel werk hebben verzet.

  Ik hoop jullie op een dag te mogen ontmoeten.(reunie oud collega’s)

  (Ex brandweerman van het 1e uur)


  Maak melding

 5. Ik weet niet wat de journaliste lult, maar het is 25 jaar geleden dat de Vliegramp plaats vond. Ik kan me nog goed herinneren omdat 1 van de Stewardessen een volle nicht van mij is geweest. Ik wens alle nabestaanden sterkte toe,het is iets dat we niet zo maar mogen vergeten, en dat mag ook niet gebeuren!!!! Ik wens alle slachtoffer de eeuwige rust toe !!!!!!

  Sari tori mang.


  Maak melding

 6. Aan alle mensen sterkte toegewenst. Zielig dat anderen proberen een politieke wending aan te geven.
  Heeft niets met Bouterse te maken.
  Was super mistig.
  Malaysie heeft top vliegtuigen en piloten toch is een kist met 250 mensen verdwenen.
  De pijn zal slijten mensen maar voor iemand als Roel blijft het op je netvlies.
  Ook de mensen die hulp hebben verleend.
  Heb opnamen gezien. Vreselijk.
  Geld zou ook je dierbare nooit terug brengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.