zaterdag, december 9, 2023
HomeOnderwerpenEconomieRoep om ontslag minister Natuurlijke Hulpbronnen

Roep om ontslag minister Natuurlijke Hulpbronnen

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 5 jun – Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zou onmiddellijk met ontslag moeten. Dit stelt oppositieparlementariër Arthur Tjin A Tsoi (Nieuw Front/NPS). Bij de crisis die nu de bauxietindustrie treft, gaat Hok niet vrij. Weliswaar verlangt president Desiré Bouterse een ‘nationale opstelling.’

Nu Suralco en moederbedrijf Alcoa hun eisen hebben gesteld voor langer verblijf in Suriname, zou iedereen dezelfde op moeten kijken. Maar dat hoeft niet te betkenen dat betekent niet dat er geen harde noten gekraakt mogen worden. “Waarom heeft de minister van Natuurlijke Hulpbronnen de afgelopen vier jaar geen bauxietbeleid gevoerd? Waarom heeft de regering deze cijfers nu pas gepresenteerd?” zegt Tjin A Tsoi tegenover de Ware Tijd.

Het initiatief is te zeer gelaten aan Suralco. Het bedrijf zegt nu honderden miljoenen dollars nodig te hebben om voort te gaan. Bouterse deed er verslag van in het parlement, toen hij pleitte voor eensgezindheid. Tjin A Tsoi vindt dat de afgelopen vier jaar het accent te zeer viel op goudwinning. De bauxietindustrie is als het ware met de nek aangekeken. Volgens Bouterse’s verslag aan het parlement verkeert Suralco al sinds 2009 in zwaar weer.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

40 REACTIES
 1. Niet alleen Jim Hok moet opdonderen; met hem de hele niets gepresteerde REGERING DiDiBrie bouta en arme ali. Donderen jullie liever nu op dan wachten tot morgen. Grotere hoooogt waaaar neen je? File oplosser in su , waar ben je? Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 2. Lijkt mij, dat deze FC Knudde coalitie, indien ze nog enig greintje zelfrespect bezitten, onmiddellijk het veld ruimen.

  De destroyers van Suriname die het land verkocht hebben aan de Chinezen, Brazilianen, Turken, Haïtianen etc.. moeten verdwijnen.
  Hoofdlandverrader, bouterse, de couppleger van zijn eigen volk, mag in deze het voorbeeld geven.

  Gaat toch weg man…..
  Nu… het nog geruisloos kan….


  Maak melding

 3. Je kunt pas iemand wegsturen als duidelijk id bewezen dat hij fouten heeft gemaakt.

  WELKE FOUTEN HEEFT DE MINISTER GEMAAKT?

  Het front heeft 10 jaar geregeerd, hebben ze nooit geweten dat het verdrag met Alcoa afliep? Als regering ben je toch verantwoordelijk voor het land en niet van na mij de zondvloed.

  Het feit dat er nu geschreeuwd wordt en alle schuld in de schoot van de regering wordt gelegd is vreemd.

  Het zijn de mensen die denken dat bijv. alcohol gebruik en verslaving niet samen gaan.

  Lilliputters als ene Hans die persoonlijke aanvallen uitvoeren.

  Wat zijn investeringsverdragen?

  Laten we beginnen met dit:

  Een investeringsverdrag is een overeenkomst tussen twee of meerdere landen, bedoeld om investeerders rechtsbescherming te geven. Overheden, met name in ontwikkelingslanden, hebben de vervelende neiging buitenlandse investeerders te duperen door regelgeving, onteigening, belastingheffing en ander voor hen nadelig beleid om zo op de korte termijn geld te verdienen. Een investeringsbeschermingsovereenkomst moet investeerders de zekerheid bieden dat overheden zich niet zullen bezondigen aan zulk beleid zonder hier een schadevergoeding voor te moeten betalen.

  Hebben we ons weleens gerealiseerd dat er heden ten dage investeringsverdragen afgedwongen kunnen worden????

  Sommige landen hebben al een miljarden claim aan hun broek.

  Een deel van de oppositie moet niet in de middaguren krobia vangen maar zeker met hun mr.titels en alles daarom heen hangt
  ook in het landsbelang arbeiden.
  Niet in DB Suriname schreeuwen om opheldering en meer informatie.

  Alle zogenaamde economen, intellectuelen en aanhangers die nu van de daken schreeuwen dat deze regering de slechtste is moeten nu opstaan en antwoorden;
  1. Wie zal dit kunnen herstellen.
  2. Zullen de andere partyen van de verzameling dat kunnen veranderen?
  3. Ze de verzamelde combinatie willen in plaats van machtstaat een rechtstaat.

  Is de coup niet gekomen omdat Suriname een machtstaat dreigde te worden?

  Nee ze gaan weer in koor bedelen by de roofridders van het kapitalisme en ons land uitverkopen.

  Afgelopen jaren zyn er velen aan de macht gekomen om na 5 jaar riant de deur uit te te gaan.

  Suriname moet uit zichzelf een evenwicht vinden. Dat komt alleen als er Surinamers uit Suriname een gedeelte van hun opleiding daar afmaken en een deel in het buitenland en een op Surinaams volk toegepast systeem ontwikkelen..

  Bijv:
  Goede gezondheidszorg
  Goed onderwijs, goed opgeleide gemeenschappen brengen ontwikkeling mee, kiezen betere leiders en zijn in staar om meer te ontwikkelen. Je brein kan een idee zodanig ontwikkkelen dat het miljoenen maal herhaald wordt. Bauxiet is bijna op, en goud raakt ook op. Denk daar maar aan,
  En een basisinkomen voor elke Surinamer.


  Maak melding

 4. nooit laat die meervoudig moordenaar zich in DNA zien en zegt zich ermee te vermaken als hij zich verveelt.
  En nu hij binnen 5 jaar het land economisch naar de klote heeft geholpen samen met familie en matties, komt hij janken in diezelfde DNA.
  Oprotten met deze megalomane randdebiel en dorpsidioot.


  Maak melding

 5. NOU, ik denk dat dit al jaren speelt het kwam in beeld in 2009 maar speelt al veel langer trouwens maakt niet uit wij zitten er mee wat nu want ook degenen die gillen wat hebben zij hier al die jaren aan gedaan niks ik vindt dat het ook niet de verplichting is van SURINAME het is een AMERIKAANS bedrijf zij moeten daarvoor zorgen want wat er mee genomen is en aan verdient is zou je nog 50 ALCOA,S kunnen op zetten maar alles naar buitenland en in andere winstgevende sectoren gegooid en de last wat ze nu hebben moet SU dragen wij hebben in feite niks aan gehad dan juist alleen maar verlies hoe hebben onze mensen dit toen kunnen doen en nog voor 75j Oooo ja toen waren wij nog onder NL net als bij TIGRI en weer zal je mensen horen zeggen dat je altijd de schuld aan anderen geeft maar het is niet anders dat wij er mee opgescheept zitten is punt 2 en wij zullen het moeten oplossen en even voor de mensen die gillen wie naar huis moet nee het volk beslist en dan de president maar niet de oppositie stemmers want zij hebben in hun periode de kans gehad niks gedaan dus en deze meneer GLENN P niks en nooit positief woont in NL zeker en weet ziet niks van SU maar toch groot NPS ven vandaar maar geeft niet je bent en blijft SURINAMER jij houd niet van SU maar SU wel van jou GOD BLESS.


  Maak melding

 6. @Sari

  Je lult met je langa bere betoog hier !!
  Verdomme,welk land in de wereld zit te wachten op een coup? !
  Welk couppleger in de wereld wordt geeerd?!
  Je baasje heeft met zijn coup het land Suriname naar de klote geholpen !!
  Verdomme toch ,we vechten al 32 jaren lang voor gerechtigheid voor de Dec 1982 slachtoffers en hun nabestaanden,voor de Moiwana slachtoffers,voor een veroordeling van je geliefde couppleger en wat doet je lovely couppleger ?!
  Ja hij beloond zichzelve met AMNESTIE !Als je het nog niet weet…alleen CRIMINELEN komen in AANMERKING voor Amnestie !!!!Alles ging goed in Suriname totdat je baasje uit hebzucht en machtzucht een coup pleegde!!!


  Maak melding

 7. @RAY

  Je kunt schreeuwen wat je wilt maar DEZE REGERING IS DOOR HET VOLK gekozen.

  Koel je frustraties niet op mij af, open je ogen en kijk rond.

  Verdomme,welk land in de wereld zit te wachten op een coup? !
  Geen enkel land.

  Antwoord op jou vragen.
  Welk couppleger in de wereld wordt geeerd?
  HET VOLK VAN SURINAME HEETF DOOR HET STEMGEDRAG
  MOGELIJK GEMAAKT DAT WE NU DEZE REGERING HEBBEN.

  Kijk naar de feiten en raak niet teleurgesteld dan druk ik het netjes uit.

  Als we onze emoties niet kunnen bedwingen kunnen we nooit ot dialoog komen.

  Kijk maar naar Nederland.

  HOE ZE OOK VAN ELKAAR VERSCHILLEN MEN BLIJFT PRATEN EN DAT IS WAAR WE IN SURINAME AAN TOE WILLEN.

  Vergeet een ding niet mijn vriend regeringen treden af of door de rit te hebben uitgezeten of doordat ze politiek belang zien in het opbreken van een coalitie of men gaat door ruzie uit elkaar.

  Een andere oplossing is er nie.


  Maak melding

 8. Wat ik merk is dat er een tweedeling in onze groep ontstaat over hoe het verder moet met ons Suriname.

  En waar twee honden vechten om een been loopt de derde ermee heen.

  Mensen geloof mij het enige wat een MULTINATIONAL INTERESSEERT IS HET BELANG VAN HUN AANDEELHOUDERS ”SHARE HOLDERS VALUE” de rest is bijzaak.

  Als wij als surinamers elkaar van alles en nog wat gaan betichten zonder een visie hoe het verder moet gaan we verloren.
  We houden een verscheurd land waarbij anderen verdeel en heers gaan spelen.

  Zeker de schreeuwers op deze site houd je hoof koel.
  Jullie weten wat jullie willen want slecht nieuws onthoudt beter dan goed nieuws. Dus hou op.

  Wat zijn investeringsverdragen?

  Laten we beginnen met dit:

  Een investeringsverdrag is een overeenkomst tussen twee of meerdere landen, bedoeld om investeerders rechtsbescherming te geven. Overheden, met name in ontwikkelingslanden, hebben de vervelende neiging buitenlandse investeerders te duperen door regelgeving, onteigening, belastingheffing en ander voor hen nadelig beleid om zo op de korte termijn geld te verdienen. Een investeringsbeschermingsovereenkomst moet investeerders de zekerheid bieden dat overheden zich niet zullen bezondigen aan zulk beleid zonder hier een schadevergoeding voor te moeten betalen.

  Hebben we ons weleens gerealiseerd dat er heden ten dage investeringsverdragen afgedwongen kunnen worden????

  Sommige landen hebben al een miljarden claim aan hun broek.

  Een deel van de oppositie moet niet in de middaguren krobia vangen maar zeker met hun mr.titels en alles daarom heen hangt
  ook in het landsbelang arbeiden.
  Niet in DB Suriname schreeuwen om opheldering en meer informatie.

  Alle zogenaamde economen, intellectuelen en aanhangers die nu van de daken schreeuwen dat deze regering de slechtste is moeten nu opstaan en antwoorden;
  1. Wie zal dit kunnen herstellen.
  2. Zullen de andere partyen van de verzameling dat kunnen veranderen?
  3. Ze de verzamelde combinatie willen in plaats van machtstaat een rechtstaat.

  Is de coup niet gekomen omdat Suriname een machtstaat dreigde te worden?

  Nee ze gaan weer in koor bedelen by de roofridders van het kapitalisme en ons land uitverkopen.

  Afgelopen jaren zyn er velen aan de macht gekomen om na 5 jaar riant de deur uit te te gaan.

  Suriname moet uit zichzelf een evenwicht vinden. Dat komt alleen als er Surinamers uit Suriname een gedeelte van hun opleiding daar afmaken en een deel in het buitenland en een op Surinaams volk toegepast systeem ontwikkelen..

  Bijv:
  Goede gezondheidszorg
  Goed onderwijs, goed opgeleide gemeenschappen brengen ontwikkeling mee, kiezen betere leiders en zijn in staar om meer te ontwikkelen. Je brein kan een idee zodanig ontwikkkelen dat het miljoenen maal herhaald wordt. Bauxiet is bijna op, en goud raakt ook op. Denk daar maar aan,
  En een basisinkomen voor elke Surinamer.


  Maak melding

 9. SPUIT11(elf)!!!

  Ray, je hebt gelijk!
  We staan op de drempel van de verkiezingen en nu komen de so called paarse intellectuelen met hun ingenieuze voorstellen, net echt….whahahahaa.

  Ze hebben geen flauw benul van de huidige situatie.
  Totaal geen idee van het feit, dat bouterse en zijn corrupte regeringsbende, de Surinaamse schatkist hebben leeggeroofd.
  Iemand die nu voorstellen aandraagt, spoort duidelijk niet en dat noemen ze een spuit11, whahahahahaha..

  Volgend jaar is deze bende weggejorist. Wij hebben de afgelopen jaren genoeg ideeën en voorstellen aangedragen op wkn.
  Het is nu afwachten op de krin kondre actie, whahahahaa.


  Maak melding

 10. ALCOA is al gedurende 80 jaar Suriname aan het leegzuigen als een vampier. Wat ik echt niet snap, als Suriname ruim de helft van alle bauxiet geleverd heeft, en Australie de andere helft, hoe kon Australie veel meer aan de Tweede Wereld oorlog verdienen dan Suriname? Australie is toen van armoedig agrarisch land naar 1ste Wereld gegaan, in Suriname kregen we alleen Zanderij en een spoorweg van ergers naar nergens…

  ALCOA wilt in Suriname, Surinaamse grondstoffen winnen en verwacht dan ook nog eens betaald te worden door Suriname voor dit recht. Suriname moet gewoon ALCOA de deur wijzen. Het is goedkoper Suralco te nationaliseren ipv 100den miljoenen USD uit te geven aan een bedrijf dat over 5 jaar meer zal willen. Geen ze een vinger en ze pakken je hand, in dit geval hebben ze zowat al heel Suriname voor ze.

  En deze NDP regering daar ga ik niet eens de moeite verspillen om wat over ze te zeggen. 1+1 is te moeilijk voor ze.


  Maak melding

 11. Sari, een tamelijk groot deel van het volk (40%) heeft inderdaad gestemd op de NDP, maar dat was niet genoeg om een regering te kunnen vormen. Het is 100% zeker dat het deel van het volk dat op PL en A Combinatie stemde in hun stoutste dromen niet verwacht hadden dat hun leiders met Bouta zouden samenwerken (ook NDPers hadden dat niet verwacht), door opportunisme van NDP, PL en A Combinatie gingen deze partijen toch samenwerken als een groot monsterverbond met drie gangster aan de leiding, op die manier kwam deze regering tot stand.

  60% van het Surinaamse volk heeft deze regering NIET gewild. Door het oneerlijke kiesstelsel hebben partijen als DOE en BVD/PVF die elk meer dan 12000 stemmen kregen samen maar 1 (één) zetel binnengehaald, de A Combinatie kreeg met ruim 11000 stemmen 7 (ZEVEN) zetels en ging tot overmaat van ramp met Bouta samenwerken. Kom me dus niet vertellen dat het Surinaamse volk voor deze regering gekozen heeft.

  Nu werkt slechts een deel van de A Combinatie (ABOP) nog samen met de NDP en Brunswijk als leider van dIt deel drukt zijn aanhang extra op het hart NIET op de NDP te stemmen. Bij de komende verkiezingen zullen we zien of het Surinaamse volk weer voor deze gangster president zal kiezen zoals jij beweert.


  Maak melding

 12. @henkes

  Dat jij schrijft is een idee fixe wat niet door wijze raad noch door redelijke argumenten te veranderen is.

  Jij moet geen dingen buiten onze kieswetgeving zeggen, ilussies gaan bouwen met als…..dit en dan……. Als iedereen dat doet is het einde zoek.

  Die 40-60% theorie is lariekoek. Politici worden gekozen met een mandaat om te handelen namens het volk. Heb jij niet geluisterd naar de uitspraak van SOMO amnestie is voor mij een gepasseerd station. Je gaat mij toch niet vertellen dat die man dit gezegd heeft omdat hij stoned was? Het zijn juist lieden zoals jij
  die door selectief te schreeuwen mensen raken. Denk na of wacht 10 tellen voor je wat schrijft.

  Dat is gebeurd en het zijn die zg. verklaringsdeskundigen zoals jij die buiten de wet om dingen zoeken, dat niet volgens de wet is.

  Waarom heeft jou 60% dan niet de moed gehad om de kieswet te veranderen? Natuurlijk niet want zij hadden op die 11000 stemmen met 7 zetels gerekend. Die hebben nu voor een andere coalitie gekozen en zo gaat dat in de politiek met meerdere partijen.

  Iedereen weet dat de president of in de DNA of door RR wordt gekozen. Dus het is een verkapte verkiezing. JIj moet bij die leden zijn en niet bij mij vriend. IK schrijf alleen maar mijn mening.


  Maak melding

 13. @Sari

  Al het GOUD staat op naam van de ndp ministers en hun lijder en ja ook de ndp parlementariers hebben hun Eigen Goudmijn en hun advocaat kanhai heeft ook eentje ,als ze hun bek opendoen zie je een paar goudklompjes in hun mond die ze daar geinvesteerd hebben !
  Dat je baasje zichzelve heden lijder mag noemen komt niet door eerbied voor hem maar door angst!

  Angst van wat je baasje in staat is te doen als hij zijn zin niet krijgt,vraag het maar aan de rechters die de bouta amnestie hebben toegestaan,j e baasje nooit een brief gestuurd hebben om in de rechtszaal te boxel te verschijnen.,en zich altijd ziek aanmelden of zich haasten het Dec process voor zo ver mogenlijk uit te stellen !!!

  Voor Somo is amnestie en gepasseerd station,wij zijn de marjonetten niet van Somo !!Wat somo zegt is nooit goed !

  En Sari misschien heb jij het nog niet gemerkt ,maar in Nederland hebben ze gelukkig geen CRIMINEEL als leider dus hoeven ze gelukkig niet naar een crimineel te gaan luisteren !!!
  Weet jij dan niet wie de LIJDER is in Suriname??!!!
  Juist een gevreesde internationaal gezochte crimineel met Amnestie !!!!


  Maak melding

 14. Sari, yu na sari tori!

  Inderdaad worden politici gekozen met een mandaat om te handelen namens het volk. Eerst hebben ze aan het volk gezegd wat ze zullen doen als ze gekozen worden en als het volk hun verhaal positief beoordeeld stemt het volk op hen. Als ze b.v. zeggen dat ze nooit, never, nunca, jamais met die en die zullen samenwerken en dat ze na gekozen te zijn een kruistocht tegen de corruptie zullen beginnen en ze doen het, nadat ze gekozen zijn juist wel, of juist niet dan handelen ze niet naar de wens van het volk en zijn ze gewoon ordinaire oplichters.

  Waarom is die 40% – 60% lariekoek? Je uitleg slaat als een tang op een varken. Hoe het kiesstelsel tot stand is gekomen en waarom het vroeger nodig was, is nu niet van belang, of men het verandert of niet verandert, verandert niets aan het feit dat 24000 stemmen maar 1 zetel hebben opgeleverd en 11000 stemmen uitgebracht in een ander district 7 zetels, dat is volgens alle maatstaven niet eerlijk, zelfs een kleuter zal je vertellen dat er iets niet klopt. Omdat die 7 zetels samen gingen werken met de NDP vind jij het nu goed, als ze de kant van het Front hadden gekozen schreeuwde jij nu moord en brand.


  Maak melding

 15. @ Suriboy

  Simpel antwoord,

  Australie was een dominion in het Britse gemenebest, een zogezegde vestigingskolonie en mocht zich onafhankelijk ontwikkelen, dit is hen uitstekend gelukt.

  Suriname was een daarentegen een explotatiekolonie waarbij nooit de bedoeling noch de gedachte is geweest het land te ontwikkelen.

  Nederland trad bv in 1969 niet op tegen de gewapende bezetting van Zuid-West Suriname door Guyana maar trad op tegen de Surinaamse politiemacht op.
  Nederland heeft Suriname achter gelaten zonder een goede infrastructuur, geen fabrieken (geen productie apparaat), geen universiteiten, geen instituten, geen denk tanks, geen bruggen, geen spoorlijnen, een eenzijdige plantage landbouw, niks eigenlijk. Het land was dus bij de geboorte in 1975 gedoemd om te falen.


  Maak melding

 16. Suriboy, Suriname leverde in de tweede wereldoorlog bauxiet, toen wisten ze in Australië nog niet eens dat ze bauxiet hadden in hun bodem.

  Nationals, ik ben het grotendeels met je betoog eens alleen met de laatste opmerking niet ‘het land was dus bij de geboorte in 1975 gedoemd om te falen’.

  Suriname had in vergelijking met heel veel ex-kolonies, die wel grote stappen vooruit gemaakt hebben na hun onafhankelijkheid, een tamelijk riante uitgangpositie, wij Surinamers hebben niet genoeg van de potentie die Suriname heeft benut, we mogen de Nederlanders best wel verwijten dat ze niet genoeg gerealiseerd hebben in Suriname voor Suriname zelf, maar ons treft de grootste blaam dat we er niet iets beters van gemaakt hebben de afgelopen 39 jaar en daar zijn die coups, politieke moorden, telefooncoups en incompetente/corrupte bestuurders voornamelijk verantwoordelijk voor.


  Maak melding

 17. Nationalis en Henkes, jullie beide hebben gelijk, corruptie van surinaamse politici speelt een rol, maar dan nog somt het niet op, want voor al dat geld zou je toch verwachten dat de familie van deze politici miljarden USD moesten hebben en dat is niet het geval. En het is wel waar dat ALCOA en de rest de mijnbouwcontracten met Nederland ondertekend heeft en hoewel Nederland dat ontkent, zal een groot deel rechtstreeks naar Den Haag zijn gegaan.

  Hoe dan ook dat is het verleden, daarom heb ik het niet in mijn commentaar geplaatst. Wat ik zeg is dat nu anno 2014 Suriname niet hoeft te bedelen bij ALCOA, het kan ze gewoon zeggen op te rotten. Maar dan moet men wel een duidelijk beleid hebben en dat hoef je niet van NDP en ik denk ook niet Front te verwachten.

  1) Suriname heeft een sterkte rechtelijke staat nodig die investeerders garandeert. NDP en rechtstaat gaan als vuur en water samen.
  2) De rode loper moet men uitrollen voor buitenlandse bedrijven die op eerlijke manier zaken komen doen.
  3) Het voorgaande zou voorkomen dat bij een nationalisatie (dat is beslag leggen op Suralco en geen cent voor betalen!) buitenlandse investeerders bang worden in Suriname te investeren. Andere landen hebben dit gedaan en ook Suriname zou dit kunnen met goed beleid.
  4) Staatsbedrijven moeten als privebedrijven gerund worden met het Parlement als shareholder, niet de Staat. Vanuit dit standpunt kan men er voor zorgen dat staatsbedrijven net zo goed draaien als Staatsolie. Lijden ze verlies, opdoeken, gaan ze goed, verder stimuleren.
  5) Alle bedrijven die in de mijnbouw actief zijn moeten dan dus of staatsbedrijf zijn of gedeeltelijk. Alleen op dit manier kan Suriname ervoor zorgen dat het niet met een maan landschap en blut achterblijft.
  6) En als laatste zijn er heel wat transparantie wetten en procedures nodig om ervoor te zorgen dat wanneer eenmaal het geld bij de overheid is, dit niet spoorloos verdwijnt zoal nu het geval is.

  Maja, helaas nothing is gonna change. Suriname heeft haar hoogtepunt al bereikt vanaf nu kan het alleen bergafwaarts.


  Maak melding

 18. de Surinaamse regering is een achterlijk gebeuren; nu het slechte nieuws naar voren komt, gaan de politici als honden en katten in een kooi vechten. Toen de zakken gevuld werden, hoorde je niemand klagen.


  Maak melding

 19. @Sari

  WELKE FOUTEN HEEFT DE MINISTER GEMAAKT?

  Alle mogelijke fouten heeft hij gemaakt.

  In 2009 was de vorige regering actief aan het onderhandelen omtrent de ontsluiting van het Nassau gebergte.
  Toen hand men nog 7 jaar voorraad en zou het ontsluiten van een mijn 2 jaar vergen. men kon dus nog een paar jaar vooruit.

  Nu is het plotseling een nationale kwestie ontstaan omdat men de eisen van ALCOA maar zoals uitgangspunt hanteert. Indien het echt 4 jaar duurt voor dat een nieuwe mijn in het Nassau gebergte geopend kan worden en men nu nog 1,5 jaar voorraad heeft dan heeft DEZE regering 2,5 jaar geleden zitten slapen.
  Niet NU maar TOEN had de president en minister HOK aan de bel moeten trekken en de DNA en het volk moeten informeren.

  Ook NU zit men te slapen omdat men ALCOA ook de met de neus op de feiten en wanprestatie (schending pre contractuele goedertrouw) en de boete clausules uit de Brokopondo overeenkomst kunnen voorhouden.
  Als ALCOA zich over 1,5 jaar terug trekt heeft zij ook een MEGA probleem het geen de president en minister HOK niet vertelt.

  Deze regering creert alleen maar rampen en jaagt alle investeerders in de bom en vertraging. Ze zitten allemaal te wachten op een serieuze gesprekspartner en een echte regering.


  Maak melding

 20. Dat de Suralco nu de produktie drastisch verlaagd is een langlopend proces geweest.Welke oplossingen heeft de minister aangedragen om dit conflict tot een goed einde te brengen ? Waarom heeft de minister niet eerder aan de bel getrokken? Heeft de minister ook al die tijd zitten slapen?


  Maak melding

 21. Gerbuik uw verstand, Suris !

  Sranang heeft niets in te brengen op de wereldbauxietmarkt.

  Stop met leunen op de grondstoffen (al tig jaren bekend, dat dit niet moet)

  Niet Suralco heeft de afgelopen 40 jaar de opbrengsten uit bauxiet uigegeven, doch de regeringen van Sranang.

  Sranang weigert de eenzijdige economie te veranderen en is afhankelijk van sprecualiemarkten van goud, hout, olie en bauxiet.

  Hok is alleen bezig geweest met goud en met concessies voor zijn schoonzoon en andere NDPers.

  Maak economische en politieke keuzen en wijs niet steeds naar buitenlanden ! Geen enkel groot land zal Sranang helpen, zij hebben allen dezelfde policy ten nadele van zwakke landen.

  Zoek oplossingen thuis en bij jezelf, hoe ga je als land anders dan tot nog toe opereren tegnover andere landen en hun bedrijven !!

  Heil zoeken bij Cuba, China of Chavisme zal Sranang eerder dan gedacht in de afgrond doen belanden !


  Maak melding

 22. @ Aan de zogenaamde aanklagers :

  Santokhi heeft nog steeds geen 100 personen of meer in Sranang vermoord of doen verdwijnen ! Vooral geen ongewapende burgers !

  Ook bedreigt hij geen mensen met kogelbrieven of via de telefoon !

  Racisme en fascisme (vooral van militairen en terroristen) lossen nooit problemen van de arme bevolking op !

  Sranangman ontmasker de sribi srafus onder u, zij zijn in paniek en angstig en gebruiken nu racisme en verdeeldheid-zaaien als wapen !!

  Zij streven wederom naar uw onderdrukking, zoals onder de door hen geliefkoosde MEGAROOF-Militaire-periode !!


  Maak melding

 23. Als ik naar de reacties van sommige mensen bekijk lijkt het mij alsof ze ingestort zijn.

  Jammer dat ze mij in een politieke hoek plaatsen.


  Maak melding

 24. Pffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff.

  Als men de weg naar Bakhuys zou ontsluiten dan zou alias PC of Chucky met zijn handel bemoeilijkt worden. Teveel pottekijkers zouden die kant op gaan . Vliegtuigen zouden hun droppings niet onopgemerkt kunnen doen.

  Of………… Men was te druk bezig om het te maken ,die njang, waardoor men niet verder dan hun neus nadacht. Alles draaide om de goud industrie, legaal of illegaal.

  Of………….Zo zie je dat er geen technocraten in de regering Bouterse zitten. Lands belang is bijna naar de moer. Ik houd mijn hart ook vast omtrent Tigri.

  Of………….Laat een andere regering komen en die rommel opruimen. Iemand moet het doen en het zal moeten en het zal ook gebeuren.


  Maak melding

 25. Forumers, odi odi.

  Even een kleine aanvulling als reactie op bovengenoemd artikel.

  Lees a.u.b. even een vorig artikel over dit zelfde item.
  Import Braziliaans bauxiet geen optie Suriname
  24 juli 2008 | 14 reacties (Bron-waterkant.net)

  Aluminiumproductie boomt in Brazilië
  RIO DE JANEIRO , 13 november 2012 ( IPS )
  En expliciet over de problemen met hun Waterkrachtcentrales.
  Raadpleeg de site
  http://www.ipsnews.be/artikel/aluminiumproductie-boomt-brazilie


  Maak melding

 26. Ook al is de leugen nog zo snel de waarheid is sneller. Uit bijgevoegde link komt naar voren dat ALCOA voor 13 juni antwoord wil.

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/23531

  Men passeert de deadline met 2,5 jaar om daarna de brutaliteit te hebben de President van de Republiek Suriname te dwingen binnen 2 weken te reageren op een dergelijk voorstel. Dit is CHANTAGE van de top niveau.
  Waar de President duidelijk is zich niet te laten chanteren legt hij nu deze blunder van betrokkenen ministerie van NH. de regering, DNA breed voor aan het volk om tot een oplossing te komen. Een oplossing die sowieso tot enorme verplichtingen zal leiden voor de Republiek Suriname.

  De sterkste (ver)leider van Suriname (Pero) degradeert zichzelf naar de loopjongen van de Multinationals. Het gebrek aan inzicht en alertheid is stuitend voor een regering.
  De DNA zou 2,5 jaar geleden geconsulteerd moeten zijn omdat toen de deadline gepasseerd is waardoor nu ALCOA kan eisen wat het wil en elk onderhandelingsresultaat ten nadele van de Republiek Suriname en ten voordele ALCOA uit pakt.


  Maak melding

 27. De broer van wijlen Cyriel Daal zei eens:Mijn broer is gestorven voor een ondankbaar volk!!! 100% gelijk.Ze moeten pienaren als RATTEN!want ze zijn inderdaad het ondankbaarste wat ik heb meegemaakt!En DieDieBrie gaat daarvoor zorgen,zeker weten!


  Maak melding

 28. die nps ér lult en brult weer bullshit, de regering moet weer schult krijgen van de nps en front.

  het is toch duidelijk wat de president verklaart en zeg.
  ze hebben jaren lang miljarden wint gemaakt wat hebben ze in suriname geinvesteerd?? wat??

  jaren lang hebben ze inprincipe verlies gedraait en dat verklaar de cijfers.

  het is tijdens front regering al gaande, voor 2010 was die shit al aan de hand als tjin a sio van de NPS toen geslapen heeft??


  Maak melding

 29. @ suriboy en booster
  Helemaal met jullie eens. Ik zei eerder al over dit topic dat we de man werkelijk van alles de schuld kunnen geven. Het regende toen minnen, want ik heb voor een keer Dada niet bekritiseerd, lol. Ik ben geen fan en dat druk ik even heel zacht uit. zowel NDP als NF hebben een potje van Sur gemaakt. Het zooitje Alcoa kan niet opeens uit de lucht zijn komen vallen, zullen kwesties spelen vaak al jaren. Toen Somohardjo de staatskas leeghaalde was NF bezig een potje Stephord wifes te spelen(mooi weer) klaagde niemand. Hoeveel besluiten heeft hij niet verkloot of verziekt en werd hij opgedonderd?nee! Ik houd dada verantwoordelijk voor de decembermoorden en drugs en opportunisme, maar Alcoa, kom op. Hoe lang zit Alcoa al in Sur en hebben ze hun gang kunnen gaan? Ben er drie maanden geleden langs gereden en als je alleen al kijkt naar de ketels en de buizen vraag ik me af of dit bedrijf Sur überhaupt iets waard vindt. Wat voor milieu laten ze ons achter na al die jaren? Er zijn bedrijven die zich niet door dada laten afschrikken ( dat herhaal ik, want er zijn er genoeg die machtiger zijn) zie je Shell wegblijven uit Nigeria? Tuurlijk, want ze maken zich druk over mensenrechten en alcoa maakt zich druk over de families van de decemberdoden. Het te verdienen geld is het helemaal waard. Ach tsja…


  Maak melding

 30. Het is niet de eerste keer dat de Amerikanen met hun (multinational Alcoa) Bouta op zijn knieen krijgen. Wat de emmer deed overlopen was de stoere taal naar de VS Ambassadeur toe enkele maanden geleden. ‘Take your bundle and go’, riep Bouta op zijn revoplein naar de ambassadeur. Als Bouta het veld ruimt gaat de Suralco gewoon door met het mijnen.


  Maak melding

 31. @ Ekte waarheid

  De Pres nodigt nu ook ALLE Volksvijanden uit om mee te denken hoe dit vraagstuk van het eventueel wegvallen van een aanzienlijke hoeveelheid arbeidsplaatsen op te lossen !

  Laten ALLEN direct ook meedenken hoe Sranang weer een RECHTSSTAAT wordt !

  Waar iedereen die de wet overtreedt door de onafhankelijke rechters wordt afgestraft !!

  Moro komedi o doro !!


  Maak melding

 32. Van Woerkom is gisteren, na veel commotie, door de Tweede Kamer benoemd tot nationale ombudsman. Hij heeft een kans gekregen. Een soort van tweede kans. Ook deze kwestie is met een sisser afgelopen. Net zoals de uitspraak van Wilders onlangs met een sisser is afgelopen. Neem ook de kwestie Teeven / Opstelten over de deal met een crimineel en de bonnetjesaffaire: is ook in de doofpot gestopt. En what about de afluisterperikelen van Plasterk: ook met een sisser afgelopen. En de fraudekwestie waarvoor Weekers verantwoordelijk was: is ook met een sisser afgelopen.

  De bovengenoemde voorbeelden laten zien dat de Nederlandse regering rust in de tent wilt en het land zo goed mogelijk probeert te regeren. Daar mag Suriname wel een puntje aan zuigen. Surinaamse politici vechten elkaar de tent uit. Wat dat betreft mogen wij Suri’s een voorbeeld nemen aan de NL-ers. Het sleutelwoord is samenwerking en het land zo goed mogelijk proberen te besturen. Elkaar de tent uit vechten zal daarbij niet constructief werken. Of niet Raytje?


  Maak melding

 33. Alcoa moet ophoepelen, na al die jaren heen voldoende njang gemaakt te hebben komen ze plotseling met smoes dat Suriname de hoogste productie kosten heeft.


  Maak melding

 34. Baas mek deng lawman bari. Memre deng libi soema 25 februari 1980. Nanga tori foe 7/8 december 1982. Suralco no mek grap nanga mi Baas. Baas yere no Alcoa ai fok a kondre. Moro hogri lek deng sranang voor 1980. Broko den mrs. Panja deng amerikaan.

  Baas ab bigi geest. A mang see a tori; miljoenen verlies. oppositie ben sribi in a parlement. No plotseling deng wiki.

  If you wanna kondre kon drai boeng: DES VOOR PRES.

  Moro betre wan moordverdachte dan deng bigi foefoeroeman
  Sardjoe-Venetiaan


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES