Forse toename drugs- en alcoholverslaafden Suriname

7

PARAMARIBO, 3 jun – Het aantal drugs- en alcoholverslaafden is de afgelopen jaren fors toegenomen. De registratieaantallen van vooral mannen bij het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS, liegen er niet om. In vijf jaar tijd is het aantal cliënten bij de detoxificatiepoli aanmerkelijk gestegen.

In 2008 waren het nog ruim tachtig mannen die zich voor behandeling aanmeldden. Het aantal nu is ruim honderd en dertig. Het aantal geregistreerde vrouwelijke cliënten komt niet boven de tien uit. Dat er zoveel meer mannen behandeld moeten worden, heeft vooral met het milieu te maken. “We leven in een mannenmaatschappij. Ook leven de mannen vrijer en hebben een machogedrag, waardoor zij gevoeliger zijn voor drugs”, zegt PCS-directeur Dayasankar Mathoera tegenover de Ware Tijd.

Mogelijk verklaart het ook waarom de terugval zo hoog ligt. Ruim veertig procent van de cliënten vervalt vroeg of laat tot de oude gewoonten. PCS wil de aanpak verbeteren. De detoxificatiepoli heeft nu meer professioneel kader ter beschikking. Onder hen bevinden zich een psychiater en een maatschappelijk werker. Alleen een arts ontbreekt nog. Volgens Shankar blijkt de interesse bij de beroepsgroep maar matig. Sollicitatieoproepen leverden tot nog toe geen resultaat op.

7 REACTIES

 1. de wolf indirect aansprakelijk stellen, hij is immers de grondlegger geweest om coke op zeer grote schaal te importeren. In mijn tijd was het “wierie”…


  Maak melding

 2. verloedering en economische afbrokkeling gaat gestaag verder.
  zie ook de laatste berichten op starnieuws betreffende suralco.

  er is maar 1 verantwoordelijke voor deze teloorgang en dat is de hoofd-drugsdealer en staatskas-rover DDB himself


  Maak melding

 3. @ koos

  Ben vaak met je eens,maar in dit geval niet.

  En dat ook voor de stelling van Ben 66.

  De Pres, heeft niet gezegd dat je moet roken noch snuiven !!!

  Je hebt je eigen leven in de hand man.


  Maak melding

 4. Laat ze het dan maar eens proberen met ervaringsdeskundigen of para-profesionals en een zelfhulpprogramma opzetten.
  En die 40 % is een behoorlijk geflatteerd getal. Ruwweg kan er gesteld worden dat na behandeling 1/3 gedeelte gewoon naar de kloten gaat, 1/3 zal zo nu en dan een terugval hebben en de rest houdt het wel clean.
  bij de diverse AA in groepen in Nl. komen zo goed als niet Surinamers voor, het is ook wel heel moeilijk als je uit zo.n machocultuur komt toe te moeten geven dat je er een puinzooi van hebt gemaakt en om hulp moet vragen, jammer


  Maak melding

 5. @law mang,

  diezelfde pres…had ook het leven en lot van 15 onschuldige landgenoten in ZIJN hand.

  Dus deze mensen hadden hun leven NIET in eigen hand.


  Maak melding

 6. Het probleem begint thuis, waar opvoeding van mannen al een issue is. Dan komen er foute vrienden, macho gedrag en ga zo maar door. Een uitzichtloos bestaan helpt al helemaal niet. Er is geen alcoholbeleid in Sur, iedere gek op de hoek verkoopt drank. Ouders sturen hun kinderen om even bij omoe een birie te gaan halen, het is de normaalste zaak van de wereld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.