Groot deel rendabele bossen bij speculanten

4

PARAMARIBO, 2 jun – Een groot deel van de rendabele bossen is in handen van speculanten. Dit meldt de Times naar aanleiding van een eigen onderzoek in de bosbouwbranche. De overheid heeft niets meer te bieden. Maar ruim honderd ondernemers zitten om houtgronden te springen.

Die zijn er nog wel, maar dan in de meest onherbergzame delen van het land. Wat winbaar is in gebieden met aan- en afvoerwegen, blijkt in handen van speculanten. Die kregen ooit de grond van de overheid. Maar de gronden worden niet ontwikkeld. De overheid heeft de huurpenningen nu drastisch verhoogd, wat al tot bewegingen leidt. Houtgronden worden te koop aangeboden. Een van de bedrijven die zit te springen, is SPG Timber.

Het bedrijf heeft investeringsafspraken met een Chinese onderneming. Maar SPG Timber wil niet ingaan op het aanbod van de speculanten. “We zijn een bonafide bedrijf, gespecialiseerd in exploitatie van natuurlijke hulpbronnen. We willen zaken doen op een rechtmatige basis”, zegt een lid van het management. Minister Steven Relyveld verwacht dat met de hogere huur, binnenkort grond kan worden terug genomen. Dat kan dan naar producenten. De branche zelf is wel tegen de toch wel forse verhoging.

4 REACTIES

 1. Sari
  Alle zogenaamde economen, intellectuelen en aanhangers die nu van de daken schreeuwen dat deze regering de slechtste is moeten nu opstaan en antwoorden;
  1. Zal Somohardjo dit kunnen herstellen. Die is net een losgeslagen gek “de volgende president zal niet van de NDP zijn”
  schreeuwt hy.
  2. Zullen de andere partyen van de verzameling dat kunnen veranderen?

  Nee ze gaan weer in koor bedelen by de roofridders van het kapitalisme en ons land uitverkopen.

  Afgelopen jaren zyn er velen aan de macht gekomen om na 5 jaar riant de deur uit te te gaan.

  En niet de spreken over sommige surineds, ze zyn een beetje vernederlands, vervreemd van hun eigen geloof,cultuur; je moet ze horen als ze praten. Deze willen graag het westers systeem hebben. Haha waar waren de bakra systemen om hun huid te redden in de jaren 70-80? Ja dankzy de staatsgreep is er evenwicht en houden zo.

  Suriname moet uit zichzelf een evenwicht vinden. Dat komt alleen als er Surinamers uit Suriname een gedeelte van hun opleiding daarafmaken en een deel in het buitenland en een op Surinaams volk toegepast systeem ontwikkelen..

  Bijv:
  Goede gezondheidszorg
  Goed onderwijs
  En een basisinkomen voor elke Surinamer.


  Maak melding

 2. 03 juni 2014

  Land te Koop, land te koop!

  Onder de tafel, met korting!

  Dit ongeremd inpikken van grond en daarop nog speculeren, zal leiden tot een felle opstand in Suriname.
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.