Vrouwen in politiek: Suriname treurige uitzondering

13

PARAMARIBO, 31 mei – In de regio is enorme vooruitgang geboekt wat de positie van vrouwen betreft in de politiek. Er zijn landen die de veertig procent halen wat betreft het aantal vrouwen in het parlement. “Suriname is in dit opzicht een treurige uitzondering”, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons(foto).

In 2005 was het aantal vrouwelijke parlementariërs nog vijfentwintig procent. In 2010 tuimelde dit naar elf procent. “Die terugval heeft gemaakt dat ik me heb afgevraagd of we als parlement niet aan een quotum moeten denken. Ik hoop dat Suriname uiteindelijk geen quota nodig zal hebben voor een eerlijke fiftyfifty verdeling”, zei Simons bij de lancering van de campagne Ook Zij. Kennelijk moet in Suriname nog het besef doordringen dat vrouwen net zoveel recht hebben.

De vraag waarom vrouwen meer moeten deelnemen, is dus overbodig. Toch zullen vrouwen strijd moeten voeren in hun politieke partij. “Maar belangrijker is dat het politiek economisch systeem, het model dat de wereld vandaag beheerst, kapot is en moet veranderen. Als vrouwen voldoende snel in het systeem komen, kunnen zij helpen het systeem te veranderen”, aldus Simons. De campagne van Stas International wil dat in het eerstvolgende parlement minstens dertig procent vrouw is.

13 REACTIES

 1. Stel je voor dat je als vrouw kritiek uit in het parlement. Dan stormt een Somohardjo of Brunswijk op je af, sleept je bij de haren en geeft je een pakslaag. Welke vrouw zou dat nou willen?


  Maak melding

 2. Forumers, odi odi.

  Het zal jullie wel opgevallen zijn, dat (WATERKANT.NET) hun site hebben vernieuwd.

  @Chu Ha: Welke vrouw zou dat nou willen?

  Denk even aan die vrouw van 30/31 december op het Onafhankelijkheidsplein te Paramaribo.
  Miss Elly Purperhart.
  Want alle mannen in SU. zijn echt bang voor deze dame.


  Maak melding

 3. Vrouwen kunnen maar niet begrijpen dat ze al geemancipeerd zijn.Niemand hoeft een vrouw in de politiek te zetten. Zij moeten zelf die plaats opeisen. Richt een party op, kweek een grote aanhang etc. Ik vind dat de vrouwen steeds alles gemakkelijk op een dienblad willen en vergeten dat wat ze in de slaapkamer kunnen krijgen, elders niet kan.


  Maak melding

 4. vrouw in de politiek!!!….???

  Amofo kwam/zag en begon haar verjaardag te vieren met monie uit de staatskas!

  Jenny wordt boos en stuurt de hele oppositie onder politie begeleiding haar theater uit!

  Ramdien/Wonny/Adelien krijgen een *gewijzigde beleids-politiek*

  Abigail Lie A Kwie scheldt Ow-medewerkers uit!

  Sharmila Kalidien -Mansaram moet weg omdat haar haar net zo lang is als Martin Misiedjan!

  dan blijft nog over onze enige echte first Lady!

  een riante salaris met als hoofdtaak kadootjes uitdelen afkomstig uit China!

  ai boi 🙂


  Maak melding

 5. Na de verkiezing van 2015 wordt de eerste vrouw in SU. President.

  En dat is niemand anders dan (Jennifer van Dijk – Silos).
  First Lady komt bij deze te vervallen.
  Vice-Pres. wordt Ruth Wijdenbosch.
  Minister van Justitie wordt Sharmila Kalidien-Mansaram
  En voor de post van minister op SOZA. wordt miss Elly Purperhart.

  De rest mogen de mannen maar gaan opvullen.
  @man: Wat zou het prachtig zijn!


  Maak melding

 6. Leuk allemaal ! MEER VROUWEN in de politiek . Heel goed. Niks op tegen maarrrrrrrr….. als zij zich net als hun mannelijke collega’s gaan MISDRAGEN ,de staat en het volk gaan BENADELEN door hun vingers met roodgelakte nagels te gebruiken om hetgeen dat bestemd is voor het VOLK zich ONRECHTMATIG eigen te maken dan zeg ik , Hó effe !!!!

  Deze opmerking/ reactie van mij is naar aanleiding van het geval ” Alice Pródo Misie Amafo ” !!!

  Zie dit artikel ; http://www.parbode.com/ reportage/item/1292-landjepik-met-grond-van-de-jeugd

  En deze DIEVEGGE noemt zich minister van SOCIALE ZAKEN !!

  Begrijp mij niet verkeerd want ik bedoel niet dat ALLE toekomstige vrouwen in de politiek potentiële rovers of grijpgrage sjoemelaars zullen worden maar een uitdrukking luidt , ” gelegenheid maakt de dief ”

  Laat meer vrouwen de politieke arena betreden en VERHINDER ze Niet !

  Trevlig söndig ! CHAVÉZ


  Maak melding

 7. Enkele vragen;
  Is het aan de man gelegen, dat er weinig vrouwen in de politiek zijn?
  Is het verboden voor een vrouw om een politieke party op te richten?
  Mijn inziens moeten vrouwen een politieke party oprichten en bij de verkiezingen de meerderheid aan zetels behalen en dan is de kous af. Ik gun hen dat van ganserharte.


  Maak melding

 8. Sinds jaar en dag wordt de surinaame politiek gedomineerd opa’s. Dat Suriname meer vrouwen in de politiek nodig heeft is een feit. Ik pleit voor meer jongeren in de politiek en dan voornamelijk op bestuurlijk niveau. Hoogste tijd dat mensen als Bouterse, Alibux, Boerenveen, Brunswijk, Ranjitsingh, Somo etc etc met pensioen gaan. Laat de jongeren over het overnemen. Werken met een kiesdrempel zou in Su ook geen overbodige luxe zijn. De politiek is bezaait met splinterpartijen.


  Maak melding

 9. Als men kijkt naar de verhouding van het totaal aantal mannen van Suriname dat in verhouding staat tot het totaal aantal vrouwen van Suriname gezien vanuit het totale aantal van de bevolking m/v in Suriname dan is de verhouding (bijna) 1:1.

  Vanuit dat standpunt alleen zou het aantal vrouwen in de politiek/DNA bijna ook gelijk moeten zijn.

  De Surinaamse maatschappij is nog sterk macho/mannelijk/leger-verzet ingesteld/ook de politiek en ondanks vrouwenemancipatie/nog niet bij alle etniciteiten zal dit niet snel veranderen, vooral door de militaire, politieke geschiedenis en ontwikkeling van Suriname sinds 25 februari 1980 tot heden.

  Je moet als vrouw/man wel de haren op je tanden hebben om tegen deze lieden die uit de lagere gedeelten van een ontwikkelingsleger en verzet komen om tegen deze heethoofden te debatteren, vooral als ze hun gelijk alleen met wapens weten op te lossen.

  De Surinaamse vrouw in de politiek heeft nog een lange weg te gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.