Geslaagd optreden Sana Budaya Dance Company

1

De Sana Budaya Dance Company (SBDC) trad op uitnodiging van Let’s Dance Festival 2014, op in Leicester (Engeland). In Nederland vormde dit dansgezelschap de hoofdact in het drielandendansevenement als vertegenwoordiger van Suriname, met daarnaast dansgroepen uit Nederland en Indonesië. Dit evenement kwam tot stand op initiatief van het Forum Javanen in Diaspora en Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie. De dansgroepen werden samengebracht om aan te tonen dat de uit Indonesië afkomstige danstraditie voortleeft onder de diaspora in Suriname en Nederland. De dansgroepen belichamen de dynamiek van deze traditie met hun inzet voor zowel behoud als vernieuwing van de dansen. Het evenement vond plaats in Rijkswijk op 25 mei en in Amsterdam op 29 mei.

SBDC, opgericht in 2010, bestaat uit dansers en trainers van de Soeki Irodikromo Volksacademie voor Kunst en Cultuur. Onder de artistieke leiding van choreograaf Dweight Warsodikromo, creëert SBDC nieuwe dansen, geïnspireerd door onder andere klassiek ballet, Javaanse dans, pencak silat, capoeira, jazz, afro en kathak. Tijdens het dansevenement voerde SBDC het stuk Drang op.

Warsodikromo kijkt terug op een zeer geslaagde reis. ‘ Het is niet altijd even makkelijk geweest, maar we hebben een verantwoordelijkheid naar onze jongeren toe. Deze reis symboliseert ons doorzettingsvermogen. We willen laten zien dat je in moeilijke tijden niet moet opgeven’. Warsodikromo doelt op de financiële middelen voor de tickets en de visa, die zijn groep zelfstandig heeft weten te verwerven in Suriname.

Sri-A Karso nodigde SBDC uit voor een etentje in de Smeltkroes in Amsterdam. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om met Javaans-Surinaamse dansgroepen in Nederland van gedachten te wisselen over de ontwikkelingen van de Javaanse dans in Suriname en Nederland. Mike Wardi, leider van Sinar Anyar en Loes Resodikromo-Dijokromo, voorzitter van Budoyo Mekar Sari, waren daarom ook aanwezig. Er werd ook gesproken over een samenwerking tussen de groepen als sterke basis om het Javaans erfgoed te behouden en over te dragen aan de jeugd. Dat de Javaanse dansstijlen beïnvloed worden door de regionale culturen, werd alleen maar toegejuicht. Juist de combinatie van de Javaanse basis met elementen uit andere dansstijlen zal het erfgoed doen overleven.[Foto: Matte Soemopawiro]

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.