Schaarste aan dollars en euro’s in Suriname

36

PARAMARIBO, 29 mei – Op de officiële valutamarkt is een schaarste aan dollars en euro’s merkbaar. Het tekort doet zich al enkele weken merken met toenemende intensiteit. Noch de handelsbanken, noch wisselkantoren of cambio’s bieden aan.

Volgens de wisselkantoren bieden klanten heel weinig aan. Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, zegt tegenover de Times of Suriname dat mensen met vreemd geld het niet willen verkopen. De zogenaamde unificatiekoers van de Centrale Bank van Suriname zou daar de oorzaak van zijn. De unificatiekoers wordt te laag bevonden met een niveau van drie en een kwart Surinaamse dollar per dollar. De voorkeur gaat naar minstens een kwartje meer per dollar.

Dus blijven vooral de wisselkantoren droog. Bhailal vindt het wel frappant dat steeds schuin gekeken wordt naar de wisselkantoren als zich weer eens een schaarste voordoet. Maar de praktijk wijst uit dat ook de handelsbanken nee verkopen. Minister Andojo Rusland van Financiën zei pas nog in het parlement dat de rust op de valutamarkt gegarandeerd is. Hij ontkende ook geruchten over een aanstaande devaluatie van de Surinaamse munt.

36 REACTIES

 1. front(VHP en NPS) en zijn vriendjes zijn weer bezig met zijn handelaren paniek te zaaien in de financieel werled, om de regering zo de schuld te geven , deze mensen moet goed en hard gestraft worden door GOD, het moet een keer op houden het land op deze manier te saboteren en chantage te plegen om suriname zo ten onder te laten gaan alleen door hebtzucht om weer aan de macht te komen om hun zakjes weer te vullen met hun VHP en NPS clubjes, terwijl het volk jaren lang ondervoed , grondloos en dakloos geworden en de VHP en de PL maar stukjes land verdelen onderhun aanhang, vandaar de dag vandaag als je een stukje grond wil kopen moet je bij een VHP,er zijn om te betalen, ze hebben suriname al helemaal onder elkaar verdeeld, het rest nog BROKOPONDO, MAROWIJNE , , de rest hebben ze al in bezit


  Maak melding

 2. woensdag 28 mei 2014 om 15:17 uur, door Ram Singh
  Elke keer als omie snesie 40 srd verdient heeft gaat hij dat snel voor 10 USD omwisselen en naar huis sturen. Dat is de grootste oorzaak van valuta tekorten in Suriname. En die grote supermarkten zijn net als valuta stofzuigers.

  3 ministers van financien in 4 jaar is natuurlijk ook normaal no. En jullie maar denken dat je jullie gaan helpen ontwikkelen. Daarom heeft president bobo gepantserde voertuigen nodig om zich door Suriname te verplaatsen.


  Maak melding

 3. hoe kan dat nou,,we hebben altijd geschreeuwd dat onzen srd de sterkste munt is in sme..

  in het buitenland wil niemand onze srd hebben,officiëel mag je het zelfs niet meenemen naar het buitenland..

  we praten steeds over schaarste van de buitenlandse valuta,terwijl alles in sme in us$ en euro is gepreist en moet betaald worden.

  je moet niet durven om bij de slm,klm te komen met srds..

  in de haven importen moet je in valuta uit gerekend in srd betalen..


  Maak melding

 4. De mensen weten wel beter dan tegen een veel te lage koers in te wisselen.
  Suriname heeft dit gewoon aan zichzelf te danken omdat ze nog steeds niet door lijken te hebben dat dada Bouterse achter alle ellende in Suriname zit!
  Zolang de NDP nog aan de macht is zullen de mensen op hun buitenlandse valuta blijven zitten, daar ben ik heel erg zeker van!


  Maak melding

 5. @Adakadabra, wees een keer eerlijk tegen jezelf en schrijf nou eens de waarheid.

  -Het is een particulier,voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, die het zegt, en is het niet een NDP’er die de baas is bij de Surinaamse Bank.

  =Ik ben dan benieuwd hoe Brunswik elke kind €100,00 euro wilt gaan geven aan kinderbijslag.
  =Met welk geld gaat hij de woningen dan bouwen voor de armen????

  ==Brunswijk en Bouterse zijn twee grappenmakers en geen van beiden hebben een goed beleid!!!!!


  Maak melding

 6. @Adakadabra, de Hindoestanen wonen jaren al in Nickerie en zie wat zij aan rijstvelden en landbouw hebben gedaan.

  =De binnenlandbewoners wonen al jaren in het binnenland en tot heden is er geen ontwikkeling daar gekomen.

  =Men moet kijken wat iemand kan en daarop gaan focussen, maar zomaar een stukje grond geven en niets aan doen heeft ook geen zin.
  -Onderzoek het maar dan zul je gauw erachter komen welke gronden wel of niet bewerkt worden.


  Maak melding

 7. niks schaarste aan dollars oppositie doe je best maar wij van paars zijn niet met front bezig .front mag van alles proberen om de regering in verlegenheid te brengen de ingeslagen weg die wij begaan …er geen terug keer wij kijken alleen vooruit . jullie fronters moeten een ding in je hoofd knopen ,desi delano bouterse is nog steeds de sterke man van suriname en het zal ook na 2015 zijn .bouterse is echt niet weg te denken ,hij koesteren deze president volmaakt is hij niet maar wel geliefd onder alle lagen van de surinaamse bevolking en dat kan santhoki niet zeggen dat hij geliefd is onder alle lagen van de surinaamse bevolking .santhoki is dan geliefd onder de hindustanen omdat zij in hokjes denken en dat is ze met een paplepel ingegoten .het klinkt hard maar de realiteit is het wel .


  Maak melding

 8. donderdag 29 mei 2014 om 15:42 uur, door Ira
  @Adakadabra, de Hindoestanen wonen jaren al in Nickerie en zie wat zij aan rijstvelden en landbouw hebben gedaan.

  =De binnenlandbewoners wonen al jaren in het binnenland en tot heden is er geen ontwikkeling daar gekomen.

  =Men moet kijken wat iemand kan en daarop gaan focussen, maar zomaar een stukje grond geven en niets aan doen heeft ook geen zin.
  -Onderzoek het maar dan zul je gauw erachter komen welke gronden wel of niet bewerkt worden.
  =============================
  Dit is een zwaar vertekend beeld.

  De grootste rijstvelden en de polder Wageningen zijn opgezet door de SML.
  Bovendien heeft de VHP altijd het ministerie van LVV geclaimd om haar aanhang in Nickerie en Saramacca van de nodige steun te voorzien dit gekoppeld aan een gronduitgiftebeleid waar we ondertussen alles van weten.

  Het is ook een mythe dat de domeingronden werden gebruikt door harde werkers voor de landbouw.
  Stuk voor stuk waren het familieleden, vrienden en partijgenoten die de gronden toegewezen kregen met als hoofd motief SPECULATIE, en niet om te planten.

  Natuurlijk stonden er paar gewassen rond de duiventil aan de straatkant ter verbloeming en om zgn. aan de uitgifte conditie te voldoen.


  Maak melding

 9. Ik lees nog nergens dat de schaarste aan valuta de schuld is van Front, Vene, Chandrikapersad en Nederland. Nu zal de naam Somo er ook nog weer bijkomen.


  Maak melding

 10. De armoede zaaier van de jaren tachtig is aan de macht .
  mensen eigen schuld .alles gaat straks met 1000 procent omhoog, omwisselen van euro krijg weer net in jaren tachtig heel veel Surinaamse geld die niets waart zal zijn ,de valuta tekort vandaag de daag komt door dat de mensen weten wat is gebeurt met hun geld.


  Maak melding

 11. Er is maar een persoon in ons land die beweert dat alles prima gaat.Deze man heet Amzad Abdoel.Drs in liegkunde die zonder een spier te vertrekken kan beweren dat ons land een geweldige bloeiperiode meemaakt.Ik heb nog nooit zo’n gatlikker meegemaakt.


  Maak melding

 12. Al ruim een jaar zou de staat haar onnodige en corrupuieve uitgaven drastisch moeten beperken.
  Eerst waren de adviseurs bang om Pres hierover duidelijk te adviseren/informeren.

  Twee maanden geleden heeft de Pres zelf verteld en ingezien dat er drastisch bezuinigd zal/moet worden.

  Door Andy te benoemen verwacht dde NDP wonderen, maar er komt alleen maar gebabbel vergezeld van kostenverhogingen voor de burgers.

  Een staat kan niet meer uitgeven dan het maandelijks/jaarlijks binnen krijgt aan opbrengsten.

  De NDPregering wil bewijzen dat ALLE economen onzin uitkramen op dit punt.

  Echter een leek ziet dat als er niet drastisch wordt bezuinigd de DEVALUATIE van de SRD spoedig een feit is !

  Met economische en monetaire “wetten” kan niemand sjoemelen, ook is geen amnestie mogelijk !!

  Moro hebi o doro !!!


  Maak melding

 13. dit is het begin, straks komt er ook geen stroom uit de stop contact, geen airco, geen radio en tv. de Cist; dat was voedsel op rantsoen, begin 72/73.. ieder gezin kon maar zakje rijst krijgen van een pakje van 5 kilo. en dat notabene tijdens de koloniale overheersing….


  Maak melding

 14. @ Abaisa

  Victoria, Patamacca en Phedra investeerden samen veel meer dan de SML en deze waren allemaal in het zogenaamde binnenland. Als voormalig employee van Patamacca heb ik meegemaakt hoe die beesten van brunsie alles roofden, branden en gijzelaars namen tijdens de binnenlandse oorlog.

  Maar dat zal je niet weten achter je computer op 12 hoog in de Bijlmer.


  Maak melding

 15. Lang leve aan alle Sranan Man,i.h.b. de Hindustaan.
  Brada’s Sisa’s: if ding sma diaie no bing dé, unu allamala bing K. keba !!!!!! We wonen en werken in Sranan,we moeten elkander respecteren en niet dicrimineren.

  @ Pero:

  Je lult weer,wat heb je tegen C.Santokhi ?????
  Je bent er misschien er niet van bewust, maar je plaats ook de Hindustaan ook in hokjes !!!!!!
  We moeten allemaal een bijdrage leveren en niet elkaar bekritiseren,het is makkelijk om een fout van een ander te zien,maar begin het fout aan je zelf te zoeken !!!!!!!!
  Pero:
  Opo: go na gron, en biging planni kesaba en no Lul,na mi Lawmang taki.


  Maak melding

 16. we moeten de waarheid vertellen het zijn de vredelievend chinezen die Suriname leegzuigen en Surinaamse dollar omzetten in US dollar om terug naar China te sturen. Ditbeleid om massaal chinezen verhuizing naar Suriname is begonnen onder Venitiaan en wordt doorgezet door president Bouterse. Als men Suriname economisch omhoog wilt tillen moet men alle Surinamers in het buitenland evenveel economische investering rechten geven als die chinezen en je zult zien dat het geld in onze geliefde Suriname zal blijven en wij de Surinamers in Nederland die chinezen weg kunnen concurreren en dat weten die chinezen heel goed. Als de Surinamers in Suriname de Chinese invasie willen tegen gaan moet je voor zorgen dat ze geen geld kunnen verdienen. Koop zo weinig moegelijk spullen bij chinezen zoek alternatieven Surinaamse zaken en je zult zien dat Chinese winkels als herfstbladeren zullen omvallen, Failliet gaan.


  Maak melding

 17. @pero,

  Een zigeunerin heeft voorspeld dat Bouterse in 2015 longproblemen krijgt en het mogelijk niet haalt. Ik zou maar uitkijken naar een nieuwe sterke man. Wie stel jij voor als de nieuwe sterke man? Mag ook een vrouw zijn.


  Maak melding

 18. @pero…
  omdat hij zo geliefd is onder het volk, verplaatst hij zich in extra zwaar beveiligde en gepantserde voertuigen omringd door lijfwachten.
  Rot toch op met je paarse lulverhalen, mafkees.


  Maak melding

 19. He Pero,

  Leuk dat boutese tot 2015 nog mag zitten, met een intimiderende achterban. Nog even dan dan is het FlYHigh tot USA>>>>
  En dan Maar snakken naar >>>>


  Maak melding

 20. nu de abop / ndp alleen aan de macht zijn,moeten ze juist nu tonen wat ze waard zijn en niet na de volgende verkiezing..

  komop lonnie / ddb laat je ballen zien letterlijk..

  toon het volk wat je waard bent..stomeriken..

  jullie zijn toch bijde veroordeelden..interpol is wachtende..


  Maak melding

 21. @@@ profeet
  pas maar op dat jij niet voor bouterse gaat met de uitspraken die je doet .zit bniet te duimen dat jou vijand de pijp uit gaat .een ieder gaat er aan laat dat duidelijk zijn .die zelfde kuildie je voor een ander graaft pas op .mama mofo na banawatra bigie sma takie .iemand mag mijn ergste vijand zijn maar zal hem of haar nooit de dood toe wensen mie mang .als mijn tijd gekomen is het zij zo .elk mens heeft het kwade en het goede in zich en ik zeg dat bouterse zowel het kwade als het goede in zich heeft .en ik pero wens bouterse het allerbeste toe ,geldt netzo goed voor el vene of santhoki al zijn het mijn tegen standers.mensen als profeet die dit soort uitspraken doen moet je voorzichtig zijn .na wiesatie sma roep ik ze .het is uitkijken geblazen .
  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang , herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .
  ai profeeet na mie pero takie .
  bouta tai horie mie mang .


  Maak melding

 22. @@ ben66
  wind je niet zo op mie mang ,als ndper neem ik jou en de fronters met een korreltje zout ,wint je niet zo op wees een ware democraat en probeer normaal te doen .of kan je niet incasseren .alles wat jullie fronters zeggen zie ik als zwakte .wij gaan door tot na 2015 reken maar .ik ga het nogmaals herhalen voor jullie allemaal ,bouterse is en blijft de sterke man van suriname laten jullie dat goed door je dringen .voorlopig ben ik honderd procent van zeker dat geen enkele surinaamse president die democratisch gekozen is zo geliefd is .oeng kang doe sang oeng wanie oeng kang tak sang oeng wanie wat de ndp voor suriname heeft betekent heeft geen enkele traditionele partij gedaan voor dit land .zie die staatsolie ,zie die bruggen zie de wegen die geasfalteert zijn zie de waterleiding netwerken zie het ophalen van vuil en het ophalen van de riolen zie wat er in para gebeurt .wij gaan 2015 tegemoet wij zullen zien .ze mogen hun blok vormen wij zijn de grootste en dat zullen wij blijven .


  Maak melding

 23. heb gister en vandaag gewisseld.
  de euro en de dollar zijn juist gezakt .
  ik krijg minder srd voor mijn valuta.
  weet niet waar dat nieuws vandaan komt dat er schaarste is aan valuta.


  Maak melding

 24. @pero..

  zie die…..
  * 18000 woningen
  * nieuwe zeehaven
  * fly-overs
  * highway naar Brazilie
  * mega- ziekenhuis in Wanica
  * anti-corruptiewet
  * schuldenlast aan China
  * trambaan naar Zanderij
  * mislukte gouddeal (gouden kerst 2012)
  * 20% devaluatie srd
  * tekort aan usd en euro’s
  * staatskas leeggeroofd
  * zoontje Dino (megacrimineel evenals massamoordenaar papa)

  Wat een geweldige president, deze megalomane gek, waar jij als een slaafse hond achteraan holt.


  Maak melding

 25. Suriname moet kapitaalvlucht tegen gaan en daarom deze maatregel om us dollars en euro’s binnen de grenzen van Su te behouden. De kostbare us dollars en euro’s verkregen uit goud en andere bronnen moeten binnen de grenzen blijven en niet zonder opgaaf van redenen verkocht worden aan belastingontduikers en bonafide handelaren en hun cornuitjes.


  Maak melding

 26. @Pero
  Wie wilde staatsolie verkopen toen het een beetje waarde kreeg.
  Bijna was Staatsolie verbrast aan populisme, korte termijn denken en de cadeaucultuur van politieke vrienden.

  Beste Pero lees aub, met ontwikkelingsplan 2011-2016 en zie wat daar van waargemaakt is, wordt en kan worden. NIETS.

  De uitbreiding van staatsolie, haar energie fabriek en het asfalteren waren alle reeds in 2010 in werking gezet. Ze zijn alleen vertraagd onder de huidige regering zodat ze er langer van kunnen profiteren. Er wordt gepronkt met oude veren en de eigen veren zijn er niet behoudens allerlei sociale contract afspraken die met een stagnerende economie niet na te komen zijn. Zie alle vertraagde subsidies en betalingen en de berg van onbetaalde rekeningen. Officieel kunnen de schulden lager zijn maar als je schulden aflost en je rekeningen niet betaald verplaatst het probleem zich slechts naar een andere titel (betalingsachterstand).

  Indien u goed nota neemt van het beleid van deze regering zoals toegelicht bij de begrotingsbehandeling van afgelopen dagen zult u zich ook gaan schamen voor deze president. Een president die nu steunt op domme kracht Brunswijk. de nieuwe baas van de coalitie of leugens.

  Hok vertelde dat Suralco niet weg zou gaan. Alcoa geeft de regering minder dan een jaar om haar eisen in te vullen. Roept de president nu ook chantage en take up your bundle and go.

  Newmont heeft als meerderheids aandeelhouder in Surgold ook alles te vertellen. Nu 1.5 jaar na de beloofde gouden kerst zien we alleen maar terugtrekkende bewegingen die alle voorspeld zijn door de critici.

  Zie de krachtdeal van de president met 50 porknockers op Rosebel van februarie jl, zie wat er waar gemaakt is en hoe de OGS vandaag worstelt met 300 porknockers die de afspraak met de president hun achterste afvegen. Een OGS die volgens de oppositie faalt en volgens de coalitie goed werk doet.

  Een sterke man is de President allang niet meer. Voor deze president is het verhaal van de kleren van de Keizer van toepassen. Geen van zijn aanhangers durft hem te vertellen dat hij in z’n blootje staat. zijn prijzen allemaal zijn mooie kleren en zijn fantastische presidentiele sjerp. Het laatste wordt wellicht het enige wat 5 jaar Bouterse tastbaar achter laat.


  Maak melding

 27. Terecht……. want het het Surinaamse dollar is geen reet waard in vergelijking met de gewisselde euro.

  Ik ga echt niet zowat het dubbele betalen voor producten in Suriname terwijl mijn geld veel meer waard is in Europa of Amerika.

  Ze houden wisselkoersen opzettelijk laag wat allang op 5 of 6 moet zitten. Bouterse wil natuurlijk geen schande op zich nemen als het geld van Suriname blijkt te zijn gedevalueerd. Gewoon geen cent wisselen in Suriname. GEEN EURO EN GEEN USD WANT ZE BESTELEN ONS IN SURINAME!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.