Bouterse: accent op corruptie funest voor Suriname

36

PARAMARIBO, 28 mei – “We moeten maatregelen treffen tegen corruptie. Maar net zoals in de rest van de wereld, mogen we niet doen alsof het alleen maar om corruptie gaat. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld worden zaken in balans gehouden, dus ook de goede zaken worden genoemd.” Dit zei president Desiré Bouterse aan het eind van de begrotingsdebatten in het parlement. Te vaak valt het accent op corruptie.

Het betekent niet dat de regering er lichtjes overheen gaat. Er komt een onderzoek op alle ministeries en bij publieke bedrijven. Maar er moet rekening gehouden worden met de effecten van een negatieve houding. Hele samenlevingen zouden daar ten onder aan zijn gegaan. “Het is geen fenomeen van deze tijd, geen vinding van Suriname of deze regeerperiode. Ik zou het erg op prijs stellen als deze ernstige zaak goed onder de loep wordt genomen”, zei Bouterse.

Hij is het niet eens met de oppositie dat dit de meeste corrupte regering is in de Surinaamse geschiedenis. “We gaan niet uit van praatjes, maar harde feiten. Laten we niet doen alsof dit de meest corrupte regering is, ik ben juist bezig aan te geven dat de corruptie aangegeven door zowel oppositie als coalitie, verfoeilijk is. Als men zegt dat dit de meest corrupte regering is, zal de geschiedenis mij vrijpleiten. We mogen de positieve zaken niet verdringen.”

36 REACTIES

 1. ha ha ha ha, hy die mede verantwoordelijk is voor het faillissement van SU, devaluatie van ons harde gulden, im en export van coke op zeer grote schaal, de vele en vele moorden die hij heeft gepleegd en heeft laten plegen.
  hij, die zich nog steeds aan het verrijken is en zijn families en vrienden ook staatseigendommen laat leegroven.

  Hoe laag kan je nog “zakken”om zo’n persoon te kiezen als press…


  Maak melding

 2. Natuurlijk noemt Amerika de geode zaken op.
  Zie maar de aanhouding van Dinootje,nog 1 drugsbaron veilig opgesloten voor hopenlijk ALTIJD.Een heel geode zaak voor Amerika ,Suriname en de rest van de wereld, en o,ja vooral geen goed nieuws voor de papa van dinootje,daarom praat hij nooit erover !In Amerika worden Corruptelingen die in de regering zitten hard aangepakt ,in Suriname worden ze juist beloond,de 1 met amnestie,de ander met Staatsbedrijf,kortom zie het vb van de corrupte NDP regering !
  Baja bouta wil dat wij goeie dingen van hem moeten opnoemen .Mie Gado,wat heft hij dan goed gedaan,?!
  Amnestie is niet goed
  De nog in leven zijnde coupplegers tot ambassadeurs bombaderen is niet goed
  Lenen en alsmaar geld lenen van China en IMF niet goed
  Hai Baja,


  Maak melding

 3. Uuuuuh, welke positieve zaken ? De mega waardeloze verkiezingsbeloftes, enorme schulden en het vertrappen van de rechtstaat. Er is namelijk niets positiefs te melden over dit kabinet. De ontwikkeling van het land staat stil. Zelfs die mega gouddeal is mislukt. Baja 4 jaar Bouterse 4 alleen ellende.


  Maak melding

 4. Wel en dat van een president die totaal niets zinvols gepresteerd heeft maar onder wiens regering corruptie wel tot groteske proporties is gegroeid.


  Maak melding

 5. @Armand
  Dynamisch.je bouta is Dynamish?!
  Op welk gebied dan?!
  O,misschien noem je AMNESTIE IETS DYNAMISH,
  o,misschien vindt je de tragische executie van 15 burgers iets Dynamish.

  Wat jij dynamish noemt ,noemen wij ..MOORD!!


  Maak melding

 6. Dit is een rechtstreekse oproep aan het volk:laat de regering maar corrupt zijn als zij maar een paar goede dingen doet.Hij kan niet ontkennen dat zijn regering zwaar corrupt is .


  Maak melding

 7. Bouterse: “We moeten maatregelen treffen tegen corruptie. Maar net zoals in de rest van de wereld, mogen we niet doen alsof het alleen maar om corruptie gaat. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld worden zaken in balans gehouden, dus ook de goede zaken worden genoemd.”

  Ik zal pas weer gaan geloven in de praatjes van Bouta wanneer hij eindelijk maatregelen treft b.v. tegen Brampie, deze boef zei doodleuk dat hij nu en in de toekomst nooit iets zal vertellen over waar de USD 3 miljoen, dat tijdens zijn bewind spoorloos verdween op O.W., gebleven is. Vervolgens werd deze boef benoemd tot adviseur van Bouta en mag hij de verkiezingscampagne van de NDP leiden.

  In Suriname worden Bouta en zijn corrupte bende aangevuld door Brunsie en zijn corrupte bende (Somo is intussen afgevallen -voorlopig?-), ik zie niets goeds om balans te houden en DAT, beste mensen, is funest voor Suriname.


  Maak melding

 8. ik zou zeggen,nu direct de ,,corruptie wet indienen en binnen een week aannemen net z.a. de amnestie-wet binnen een week van kracht is gegaan….

  dan heb je ballen van spreken..


  Maak melding

 9. @Armand
  Ik heb het gezien. Geen antwoorden weten en teksten, getallen en kolommen door elkaar halen. Mevrouw Simons en Clown Brunswijk die om de beurt op de stoel van de President gaan zitten om de boel nog een beetje op de rails te houden.

  Ministers die het verschil tussen een donatie/gift en een lening niet kennen zijn gevaarlijk voor de economie. Ze geven nu uit en komen er later achter dat men het met rente moet terugbetalen. Dat is niet dynamisch maar oerdom en gevaarlijk voor de economie van Suriname.

  Regeren is vooruitzien met beleid en degelijkheid en niet de antwoorden naar de toekomst verschuiven. Alle wezenlijke vragen zijn ontlopen met vaagheden en zullen we uitzoeken. Geen enkele ingediende lijst bleek te kloppen.

  De minister van Financien verhoogd halverwege het budgetjaar de inkomsten met SRD 585.000.000 terwijl zijn belasting dienst gaat staken omdat ze geen eens kantoorbenodigdheden hebben om hun werk te doen en tussen de rattenkeutels hun werk moeten doen.
  Als de Minister engiszins Dynamisch was dan zouden ZIJN ambtenaren over de benodigde middelen beschikken en goed gehuisvest zijn en niet door de ratten besnuffeld worden.

  By The Way weet u nog dat BMC een paar jaar geleden voor deze President de belastingdienst doorgelicht heeft. Weet u dat er nadien niets meer van hun oplossing gehoord is. Het was een beetje te pijnlijk voor deze regering om de oplossing te kunnen implementeren. Als men de vorige regering met het BMC rapport iets had kunnen verwijten was dat toch wel gebeurt.


  Maak melding

 10. door Armand
  De regering Bouterse is zeker niet onomstreden, maar wel de meest dynamische regering in onze geschiedenis.

  Weer zo’n holle bewering van een Paarse Meeloper…

  H


  Maak melding

 11. Ja dames en heren landgenoten, uw president spreekt:
  Leg niet teveel het accent op de corruptie, dat is funest voor oms land..
  Leg niet teveel het accent op de decembermoorden, dat is funest voor ons land..
  Leg niet teveel het accent op de amnestiewet, dat is funest voor ons land..
  Leg niet teveel het accent op de arrestatie van mijn zoon, dat is funest voor ons land..
  Leg niet teveel het accent op het gedrag van mijn boezemvriend Brampie, dat is funest voor ons land…
  Leg niet teveel het accent op de vervuiling van het tropisch regenwoud, dat is funest voor ons land..
  Kortom, legge jullie het accent op alleen maar de goede dinges zoals:….. hmmm…..hmmm, je weet toch, al die zoveel goeie dinges, je weet toch, noem maar op…. Ja, juist ja… Al die mooie goeie dinges van mij… èh, èh….i sabi tok


  Maak melding

 12. Beste Henk Molenaar,

  Wederom lachen om Bouterse. Volgens Bouterse zal corruptie met gepaste maatregelen worden bestraft. Bij gebleken overtreding van de wet zal de procureur generaal verder onderzoek moeten plegen en maatregelen nemen zoals de wet dat voorschrijft”, zegt Bouterse. Een verfoeilijk aspect, noemde de president de corruptie.

  Gevalletje “Wij van WC eend”. Hoop dat dit de laatste stuiptrekking zijn van Bouterse want de man is van de pad geraakt. Ben benieuwd wat hij te zeggen heeft als zoonlief voor minimaal 20 jaar de bak in gaat. Suriname staat toch weer voor paal.

  @Armand, ik wacht nog steeds op je dynamische suc6 voorbeelden.


  Maak melding

 13. Deze man heeft ze niet meer op een rij.
  Een advies : Bouta, ga naar Steve Meye en vraag hem wat betekent:
  de splinter in de ogen van de ander zien, maar de balk in eigen ogen niet.
  Nog een advies : toon je goed vaderschap en ga je zoon bezoeken in Amerika. Hij heeft je nodig!!!


  Maak melding

 14. Ok. Laat mij proberen een paar positieve zaken aan te halen die deze regering heeft gerealiseert in de afgelopen 4 jaar.
  Minder rompslomp rond een visum om de familie te bezoeken want Venitiaan en zijn buitenvrouw waren absoluut gekant tegen criminelen die suriname zouden bezoeken.
  Maar dan houden de postieve zaken ook op want van die 18000 huizen zijn er misschien 80 gebouwt.
  Van die computers voor elk schoolkind is het geworden een pu voor elk kind.
  Voor die dure gasoline die Surinamers betalen en die omlaag zou gaan is dat juist enorm gestegen door die enorme belasting heffing.
  En dan constant het gejat van duizenden ha land door bijna allen in de boezem van de bende. Als ik hier namen begin te noemen is de krant te klein.
  Dus wil ik de pres meegeven wat minder van het overschot te gebruiken zodat hij wel nuchter naar zaken kan kijken. Gaat dat een verschil maken? Denk ik niet achteraf, de scholing is daarvoor afwezig.


  Maak melding

 15. Ja:

  Er bestaat geen Corruptie in Su,alles gaat er eerlijk aan toe!En iederéén is heel eerlijk,vooral de Hoogwaardigheids bekleders.


  Maak melding

 16. “We moeten maatregelen treffen tegen corruptie. Maar net zoals in de rest van de wereld, mogen we niet doen alsof het alleen maar om corruptie gaat. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld worden zaken in balans gehouden, dus ook de goede zaken worden genoemd.” Dit zei president Desiré Bouterse aan het eind van de begrotingsdebatten in het parlement. Te vaak valt het accent op corruptie.

  Inderdaad is er over de hele wereld sprake van corruptie.
  Inderdaad doen in de ontwikkelde landen hun best om dat te voorkomen zonder te letten op names and faces.
  Inderdaad wordt getracht dit buiten het zicht van justitie en de fiscus te houden
  Inderdaad zijn er wetten en regelgeving hiertegen.

  Zet dit af tegen Suriname:
  Inderdaad weelt en tiert corruptie in Suriname
  Inderdaad is het overal bekend omdat het niet onder stoelen of banken wordt weggezet.
  Inderdaad is in de samenleving bekend wie meedoet aan corruptie (dagelijks worden personen met naam genoemd en waar dit heeft plaatsgevonden)
  Inderdaad wordt niet getracht dit buiten het zicht van justitie en de fiscus gehouden
  Inderdaad zijn er names en faces die steeds herhaaldelijk terugvallen in corruptie
  Inderdaad doet Suriname geen shit om corruptie te voorkomen noch corruptie te bestraffen.


  Maak melding

 17. Helaas moeten we telkens de meest grote onzin aanhoren van deze moordenaar, die alles loopt goed te praten onder zijn regieme, van de geschiedenis zou mij vrijpleiten betreffende de meest corrupte regering,net zoals je graag zou zien dat de geschiedenis je zou vrijpleiten van de 8 December moorden, die vroeg of laat de geschiedenis boeken in zal gaan.


  Maak melding

 18. “Te vaak valt het accent op corruptie.”

  Ra, ra, hoe kan dat. Als je steelt, word je bij name genoemd. Voer je fantastisch beleid uit, dan word je geroemd.


  Maak melding

 19. Laat men zo spoedig mogelijk beginnen met het onderzoek bij alle ministeries en publieke bedrijven, dan zal deze regering lichtmijlen voorsprong hebben op andere regeringen die nooit überhaupt over een corruptie onderzoek hebben gerept nog aan hebben gedurfd.

  Het klinkt wederom allemaal positief maar niet alles wat blinkt is goud en niet te vergeten volgend jaar is verkiezingsjaar, het zieltjes winnen is tenslotte allang begonnen.


  Maak melding

 20. na 10 jaar nps en vhp waarin er extreem veel geroofd en gefraudeerd werd …..jong tjien fa, somo, yogi bijv.
  fam en kennisen werden op top posities geinstaleerd.
  suricartel maakte recordwinsten.
  na 10 jaar fraude en corruptie zal men weer voor de debiele eenheid kiezen …vhp, pl, nps.
  het surinaamse volk houd van fraudeurs en volksverlakkers want men stemt continu op ze en klaagt achteraf.
  men kan gerust alle huidige politieke partijen afschaffen want ze deugen geen van allen


  Maak melding

 21. Met dynamisch bedoel ik de huidige situatie in Suriname. De huidige regering met Bouterse als hoofdverantwoordelijke heeft dit in gang gezet. Ieder etnische groep maakt nu deel uit van het machtscentrum. Suriname is niet langer het speelterrein van een handvol corrupte en racistische lieden uit Nickerie en Paramaribo die het land hebben leeggeplunderd. Suriname is van iedereen, en dat doet sommigen heel veel pijn. Wen er maar vast aan, de tijden van vroeger komen nooit meer terug.


  Maak melding

 22. @Armand

  Dynamisch zijn inderdaad de duizenden kartonnen huizen die nog geimporteerd moeten worden uit China !

  Dynamisch zijn de honderdduizenden hectaren grondgebied die gestolen zijn van het Surinaamse volk !

  Dynamisch is de staatsschuld die maandelijks toeneemt, tot de bom barst. Een land kan niet meerdere begrotingen hebben, al noemt men extra onbegrootte uitgaven presidentieel/incidenteel !

  De koers van de suridollar is dynamisch,richting bodem, richting Zimbabwe !

  Ook de Grondwet is dynamisch, futuboi DNA-lid roept luidkeels dat “wij” de rechterlijke macht gaan stoppen/ het lopende proces gaan stoppen !

  Dynamischer kan dus niet ! Moro dynamisch-fufuru o doro !!


  Maak melding

 23. Bouterse :

  Als President moet u met betere stellingen komen !
  In een land met een vrij arme bevolking telt elke cent !
  Dan babbelt een president niet over corruptie elders !

  Sluit de boeven op, ook die in uw directe omgeving !

  Draai alle aan vrienden toegespeelde hout- en goudconcessies van honderduizenden hectaren terug ! Dan bent u een ekte president !

  Zorg dan alle gouddelvers en scalians BETALEN voor hun vondsten ! Stop de NEP-commissie goudordening ! Komt u met ekte controles en belastingaanslagen die inkomsten voor de staat opbrengen !

  Een ekte president zorgt er ook voor dat ons milieu niet wordt vernietigd !

  Een ekte president bouwt betaalbare huizn en zorgt ervoor dat de bevolking die uit eigen INKOMSTEN (arbeid/zaken)kan betalen. Dus kom niet met luchtkastelen !

  Een ekte president beschermd de Grondwet, dus schaf alle wetten/gewapende machten die indruisen tegen onze hoogste wet direct af !

  Dus, wordt met ingang van morgen een ekte president, of … ..!


  Maak melding

 24. Praatjes vullen geen gaatjes!!! Waar zijn de verdwenen
  300.000.000 SRD die Abribaba en zijn veertig rovers op OW
  hebben weggewerkt?


  Maak melding

 25. de oppositie moet eerst in de spiegel kijken.
  VHP en NPS moeten maar eerst alle corruptie onder hun bewind bloot stellen en bekend maken aan het volk, laten we maar beginnen met de corruptie na 1954 tot en met 1975.
  en de corruptie van 1975 tot en me 1980.
  vervolgens de corruptie tijdens die 15jaar front bewint van BIGI LIP vinie waar creolen alleen meer armer zijn geworden en zelf ook dakloos zijn geworden en zelf in suriname zo een groot land waar een stukgrond zelf in euro niet te betalen is,

  hoe is het in godsnaam moegelijk geworden dat men in Suriname niet kan betalen voor een stuk grond?? rara wie gaat ooit die onderzoek doen??


  Maak melding

 26. Ha, Ha de geschiedenis zal mij vrijpleiten. Snap die man wel wat hij nu allemaal uitkraamt.
  Hoeveel schulden is deze regering niet aangegaan? Wie gaat dat moeten betalen of afbetalen? hij zelf kan mooi praten als toekomstverkrachter en iemand die allang zijn zaken heeft gevuld. De rijkste man van Su, allang zijn zakken gevuld. Vermogen is bijna een half miljard euro. 500.miljoen euro.
  Die man heeft een korte termijn geheugen. Vergeet hij dat zelf tijdens de militaire periode het goud heeft laten wegdragen uit de Centrale Bank?
  Het zijn allemaal zakkenvullers en toekomstverkrachters deze lui. En landgrabbers(landrovers).


  Maak melding

 27. Alle grote projecten in Su zijn gebaseerd op de hoogte van de tjoekoe. Gouddeal bv door Boerenveen een notoire dealer en boerenlul uitonderhandeld.Bouterse zit daar voor zichzelf niet voor het volk. Vraag het maar aan Dino, a;s hij tenminste ooit nog vrij komt.Al met al is Su een lachertje.En ons slimme volk vindt dat prachtig ze komen niet meer bij van het lachen.


  Maak melding

 28. Sing SIng, volgens mij moet je geschiedenis les krijgen.

  kijk maar wat het west suriname project( oost west verbinding) heeft gekost onder NPS regering die nooit af is gemaakt en miljoenen gulden zo gewoon weg gegooit is.

  zo zijn er tal van anderen zaken, nooit onderzoek naar geweest en niemand heeft toe ook naar gevraagd.

  NPS en VHP de hele bundeling van al die partijen ,PL , BEP en SPA zijn allemaal stelltjes schurken die willen voorkomen dan NDP in het regeer centrum komt.

  maar ze zijn vergeten dat het volk van nu niet het zelfde is van na 1950, toen waren Surinamers nog DOm gehouden door de kolonie. maar nu zelf Surinamers bewuster en kiezen niet automatisch meer voor blaka mang op blaka mang partij en koelie op koelie op koelie partij.

  Dank zij de NDP heeft er een verschuiving plaats gevonden.
  wat dat gedoe van apartheid voor 1980 was niet goed voor Suriname.
  vandaar dat de Javaan nog steeds stemmen op mensen die oo ze lijken.
  achter beleven negers op de NPS
  achter gebleven hindoestanen op de VHP
  achter gebleven javanen op PL en KTPI.

  de overige surinamers die zicht een achte surinamers voelen en tegen apartheid zijn en tegen hokjes politiek stemmen op de NDP


  Maak melding

 29. hij is meer en meer gaan lijken op obiang loek a mang fesi als je hem zwart verf en obiang kaal scheer dan heb je twee broers van daar dat deze prof. in de corruptologie zo scherp is…….


  Maak melding

 30. Heren, Wanneer komt zoon Lief vrij; Want hij moet de NDP door de verkiezing van 2015 lozen; Zonder hem zal papa worden verbannen naar CUBA en daar worden begraven
  Want met Cuba Heeft de VS geen Uitleveringsverdrag; China is te Ver In Venuzela kan hij wel verstoppen maar is bang voor de undercovers ….. Dus Zonder Dino Geen President Bouta in 2015


  Maak melding

 31. @Armand
  hoezo doet elke groep mee. Lees de teksten van aanhangers van de NDP ten aanzien van een potentiële presidentskandidaat van Hindoestaanse afkomst. Er wordt op geen enkele wijze verwezen naar de kennis, kunde of ervaring van de persoon maar naar wat voorgangers allemaal in het kader van vermeende en reele gedragingen misdaan zouden kunnen hebben.

  Let wel de Huidige president heeft toegezegd de cellen van Santo Boma te vullen met mensen die op de heer Santokhi lijken. Nu 4 jaar later blijkt het allemaal retoriek zonder inhoud. Lees het actuele rapport omtrent het hoofdbureau van Politie en zie wie het hardst geblunderd hebben en het geld verbrand hebben door te betalen zonder dat er reden voor betaling was omdat het werk niet geleverd was.

  Beste Armand U uitspraak is niet correct. Ook de NDP speelt de etnische kaart


  Maak melding

 32. Bouterse zegt: accent op corruptie is funest voor Suriname.
  Ik zeg dan: pleeg dan ook geen corruptie!

  Maar goed, als je bent geboren als kleptomaan, dan kan je alleen behandeld worden ervoor, het verdwijnt nooit uit je systeem.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.