Ondernemer eerste ‘prooi’ nieuw grondbeleid

20

PARAMARIBO, 20 mei – Oemar Chiragally, ondernemer en prominent lid van de Nationale Partij Suriname, NPS, bevindt zich onder de eerste prooien van het nieuwe grondbeleid. Volgens het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer raakt hij een stuk land kwijt.

In elk geval zal Chiragally het land van zo’n acht en twintig hectare binnen vier weken moeten ontwikkelen. Het gaat om domeinland dat de overheid enkele jaren terug afstond in grondhuur. Volgens Chiragallys advocaat Nanan Panday zit precies daarin het venijn. Waar jarenlang geen controle is geweest op het wel of niet ontwikkelen van domeinland, krijgen burgers ineens het mes op de keel gedrukt. “Onbehoorlijk”, zegt de advocaat tegenover ATV.

Het ministerie wil zoveel mogelijk land terugnemen dat ooit is afgestaan, maar niet is ontwikkeld. Volgens minister Steven Relyveld heeft de overheid grond nodig voor woningzoekenden. Nanan Panday vindt het opmerkelijk dat de pijlen meteen gericht worden op Chiragally. Hij gelooft niet dat het zou gebeuren als het bijvoorbeeld om coalitiepartner Ronnie Brunswijk zou gaan. De grond ligt in het noorden van Paramaribo, waar Chiragally woonkavels verkoopt en een ringweg aanlegde.

20 REACTIES

 1. Ai boi mik 25 mei 2015 kong snel. Wat heeft de NPS deze DiDiBrie en partij misdaan; mie gado mang. Vanaf de coupe ben jij DiDiBrie bezig met de NPS en aanhang. DiDiBrie ma a no habie trobie; doe maar wat jullie niet laten kan/kunnen. Waarom pak je niet die 360 ha van Abrahams wat Jogi kortgeleden de wereld in heeft gebracht? Wat gebeurt er met de vele gronden van Errol Alibux? Wat wordt er met de bezittingen van Doekie gedaan in Nickerie. Wat gebeurt er met de gronden van Graanoogst. Dino Bouterse komt toch NNNNNNOOOOOOIIITTTTT MMMMEEEERR uit de gevangennnnis waarom worden zijn bezittingen niet afgepakt en of geveild; dan kan dit alles ten goede komen aan geheel Su. Relyveld lang zal jij het niet meer maken. odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 2. 20 mei 2014

  Het voorstel van Srika is dat in de toekomst, in de beschikking voor het uitgeven van domeingrond, het woord ‘maximaal’ als voorwaarde worden toegevoegd.

  Bijvoorbeeld: Meneer/Mevrouw X krijgt maximaal 5 ha grond voor een bepaald doel, en deze 5 ha grond moet in 10 jaar volledig voor dat doel in cultuur zijn gebracht.

  Indien na deze tien jaren slechts 3 ha in cultuur is gebracht, mag de overheid de 2 ha, zonder enige kosten te betalen, terugvorderen.Het begrip ‘maximaal’ geeft de overheid/ regering daartoe de mogelijkheid.

  Het woord ‘maximaal’ is dus de stok achter de deur en geeft de overheid / regering een sterke juridische mogelijkheid tot terugvordering, van ten minste een deel.

  Grond in Suriname wordt voor een belangrijk deel als politiek middel en voor het (zelfzuchtig) economisch speculeren gebruikt. Te weinig als middel voor het economisch ontwikkelen van Suriname als geheel.

  Het ontwikkelen van woningbouw projecten kost veel ruimte. En deze ruimte noemen wij grond. Grond is schaarst en moet dus strategisch ingebracht worden voor de totale ontwikkeling van Suriname.Woningbouw is zo een strategische ontwikkeling.Een eerlijke verdeling en een rechtmatig gebruik hiervan, moet in de ontwikkeling van Suriname passen.

  De regering van Suriname had grootse bouwplannen, die (nog) niet uitgekomen zijn.Volgens dezelfde regering zit het probleem bij het niet hebben van goede gronden om daarop te bouwen. De meeste van deze gronden zijn in handen van derden, verkregen vanuit domeinaanvragen.

  Indien deze gronden niet in cultuur gebracht zijn en alleen dienen om daarmee te speculeren vindt Srika het vanzelfsprekend dat de regering tot terugvordering overgaat. Maar dan moet de overheid/regering objectief blijven door bij alle soortgelijke gevallen tot vordering over te gaan.Al treft dit ook de mensen binnen haar eigen regering!!!

  Wie stuurt de posting van Srika door naar de politiek in Suriname? Mijn dank !!

  En krijgt Srika voor deze posting minimale of maximale minpunten?
  Srika


  Maak melding

 3. Natuurlijk zullen de NDPERS bespaard worden !
  Waaarom worden de prive goudmijnen van de ndpers niet ingetrokken,waarom worden hun duizenden hectare aan grond met als camouflage STAATSbedrijven niet ingetrokken,zie maar staatscassave bedrijf die staat te roesten. waarom in Paramaribo alleen gronden intrekken ,waarom niet in het binnenland ?!Daar zijn er duizenden hectare aan GRATIS grond. Of bestaat Suriname alleen uit PARAMARIBO !!!


  Maak melding

 4. Deze zogenaamde ondernemers hebben zich ten koste van de samenleving verrijkt en nu gaan ze zielig doen. Grond afpakken en samen met die advocaat opsluiten voor oplichting van de staat Suriname.


  Maak melding

 5. Chiragally moet zijn mond houden. Hij heeft duizenden hectare grod van de overheid ”gerkegen”. Zelfs bij MAIKOEDAM heeft hij 250 hectare deze ordinaire willekeur heeft te veel grond terwijl moeders met 6 kinderen die huilen om 300m2 grond.

  Goed zo Relyveld goed zo.

  Sari


  Maak melding

 6. Als deze regering alvast gronden zou identificeren dat geschikt is voor de land-en tuinbouw en dat saneren,zou het toch een enkele wapen feit hebben gedaan.En deze gronden kunnen daarna nooit meer in particuliere handen komen.Ze kunnen gehuurd worden voor landbouw en verder niets.Vooral geen huizen bouwen op goed landbouw grond.

  Dassasingh heeft zulke goed landbouw grond gezien en beplant.Komt Caldeira hem ook nog zijn gewassen verbeurd verklaren.Caldeira die in de jaren 80 het meer opbrengsten fonds[goed gevuld] uit natuurlijke hulpbronnen in zijn eentje heeft opgemaakt!


  Maak melding

 7. ik heb ook een voorstel: indien chiragally niets met de grond heeft kunnen doen, zal het ook niet meer lukken en mag het terug naar de boezem van de staat en dat geldt voor alle andere gronden en dan kunnen wij ook gelijk de boeven eruit vissen. en ook de opperboef en zijn maatjes.


  Maak melding

 8. PARAMARIBO – De regering moet een grote lap eigendomsgrond dat een staatsbedrijf voor een weggeefprijs heeft verkocht, terugbrengen in de boezem van de staat. Daar pleitte VHP-assembleelid Mahinder Jogi dinsdag voor bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling in het parlement. Hij onthulde dat het staatsbedrijf Surinaamse Cultuur Maatschappij in oktober 2011 ongeveer 360 hectare domeingrond voor SRD 1.1 miljoen, omgerekend ongeveer 300.000 euro, heeft verkocht aan een bedrijf dat gelieerd is aan een ex-minister, nu adviseur van de president.

  Met de prijs die de nieuwe eigenaren voor een bouwkavel op dit areaal vragen, zullen ze in totaal zo een 720 miljoen euro opstrijken. Jogi riep de regering op de verkoop terug te draaien, het terrein terug te brengen in de boezem van de staat en de aanstellingsresolutie van Michel Sjak Shie als president-commissaris van de Surinaamse Cultuur Maatschappij onmiddelijk in te trekken. Hij heeft het areaal namelijk verkocht. De volksvertegenwoordiger vindt dat de regering met een beetje moeite het aankoopbedrag zelfs met rente moet retourneren aan de koper.

  Uit onderzoek van de Ware Tijd blijkt dat het terrein is verkocht aan Intertrade Investments NV, die momenteel bezig is er een verkavelingsproject van te maken. De directie van deze NV heeft ook de leiding bij een aannemingsbedrijf dat tijdens het ministerschap van Ramon Abrahams op Openbare Werken een aantal onderhandse gunningen heeft gekregen voor het uitvoeren van werken voor de overheid. Intertrade Investments werd op 12 juli 2011 opgericht en het bedoelde terrein nabij Peperpot werd op 24 oktober dat jaar gekocht. Het areaal was deel van plantage De Hoop en ligt aan weerszijden van de Oost-Westverbinding

  Corrupte Relyveld,als je ballen heb dan deze eigendomgrond intrekken!!!!


  Maak melding

 9. Wat op de Antillen kan kan ook in Suriname. Graag onderzoek doen naar de volgende personen, Gopie, Sew Atjon, Abrahams, Alibux, Boerenveen, Brunswijk, Somohardjo, Bouterse Sr, Abdoel, Doekie, Pahlad en zoon, Misikba, Jim Hok, Iwan Poerschke, Sardjoe en Ginmardo Kromosoeto.

  Last but not least, ook onderzoek doen naar Mahinder Jogi van Nieuw Front ! Als hij schuldig is, ook de bak in.

  Heb het al eerder gezegd, iedereen die corrupt is moet achter tralies. Suriname moet gezuiverd worden van deze onfrisse figuren.

  WILLEMSTAD- De voormalig premier van Curaçao, Gerrit Schotte, is dinsdagochtend (lokale tijd) in Willemstad op Curaçao, gearresteerd „in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek”. De landsrecherche nam hem mee nadat hij een interview had gegeven in een tv-studio. Meer informatie volgt in de loop van de dag, aldus het Openbaar Ministerie.

  Het OM liet in december weten dat Schotte wordt verdacht van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte. In het kader daarvan zijn toen onder meer zijn huis, zijn partijkantoor en het parlementskantoor doorzocht.


  Maak melding

 10. Over krap één jaar wordt het ook bijltjesdag in Suriname, want dan zullen achter mekaar de leiders van deze paarse paupers worden vervolgd, voor corruptie in georganiseerd verband.
  Er zal een speciale fraudeofficier worden benoemd om de aanklachten te formuleren.


  Maak melding

 11. Na 15 mei 2015 gaan we kijken of Bouta, Wijdenbosch, Abrahams en Brunswijk hun gronden ontwikkeld hebben. Het feit alleen al, dat de prijzen van kavels en percelen in Euro’s genoteerd worden, geeft aan, dat er gespeculeerd wordt. De gewone man in Suriname bezit geen tienduizenden euro’s voor vijfhonderd vierkante meter grond. Al die verkavelaars zijn niets anders dan grondspeculanten.


  Maak melding

 12. Huurpercelen zijn door mensen aangevraagd om te gebruiken voor landbouw, veeteeld, visserij of andere economische doeleinden, maar niet om het te verkavelen en daarmee geld te verdienen. Alle verwaarloze percelen moet door de overheid ingetrokken worden.


  Maak melding

 13. Ray
  Natuurlijk zullen de NDPERS bespaard worden !
  Waaarom worden de prive goudmijnen van de ndpers niet ingetrokken,waarom worden hun duizenden hectare aan grond met als camouflage STAATSbedrijven niet ingetrokken,zie maar staatscassave bedrijf die staat te roesten. waarom in Paramaribo alleen gronden intrekken ,waarom niet in het binnenland ?!Daar zijn er duizenden hectare aan GRATIS grond. Of bestaat Suriname alleen uit PARAMARIBO !!!

  Mijn vriend de acrobatische boomslingeraar ray
  Alweer LUL je slap wie heeft de afgelopen 30 jaar geregeerd, het waren niet de NDPERS je kraam onzin uit zonder het waar te kunnen maken waar is je bewijs mijn behaarde vriend? Hier is mijn bewijs http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7797:ministers-kabinet-venetiaan-kregen-elk-twee-percelen&catid=73:binnenland&Itemid=65

  Grootschalige corruptie in laatste dagen van kabinet Venitiaan President Bouterse bracht gisteren aan het licht dat slechts 5 dagen voordat regering Venitiaan aftrad er waarschijnlijk een grote corrupte deal is gesloten. Een brug over de Saramacca Doorsteek die in eerste instantie begroot was voor 26 miljoen SRD werd plotseling voor 60 miljoen SRD :huh: gegund aan een aannemer. En dit ondanks de nieuwbakken president Bouterse belde naar vice-president Sardjoe om te vragen zulke grote projecten over te laten aan de nieuwe regering die over enkele dagen zou aantreden.
  Regering Venitiaan wilde daarvan niets weten en drukte de aanbesteding voor 60 miljoen SRD gewoon door. Op deze manier is de staatSuriname nodeloos voor 30 miljoen SRD benadeeld.


  Maak melding

 14. Iemand mekkert dat de staat Suriname nodeloos voor 30 miljoen SRD (circa 7,5 miljoen euro) is benadeeld.

  In een ander bericht op dit net (14 mei jl.) is er sprake van dat de Surinaamse Cultuur Maatschappij grond heeft verkocht aan een ex-minister voor nog geen half miljoen euro terwijl de waarde ongeveer ¾ miljard euro waard zou zijn.

  Als deze informatie juist is dan is dat toch andere koek dan die 30 miljoen SRD
  (ook al zouden de bedragen in SRD zijn genoteerd).

  Er gaat inderdaad niks boven de waarheid.


  Maak melding

 15. Get a life
  Iemand mekkert dat de staat Suriname nodeloos voor 30 miljoen SRD (circa 7,5 miljoen euro) is benadeeld.
  In een ander bericht op dit net (14 mei jl.) is er sprake van dat de Surinaamse Cultuur Maatschappij grond heeft verkocht aan een ex-minister voor nog geen half miljoen euro terwijl de waarde ongeveer ¾ miljard euro waard zou zijn.
  Als deze informatie juist is dan is dat toch andere koek dan die 30 miljoen SRD
  (ook al zouden de bedragen in SRD zijn genoteerd).
  Er gaat inderdaad niks boven de waarheid.

  Get a Life
  Je moet doen wat je nicknaam zegt en hier geen onzin uitkramen.
  Tot opheden lopen de NPSER en VHPER van alles te roepen zonder maar 1 bewijs hier over te leveren. VHP-assembleelid Mahinder Jogi staat bekend als een pathologische leugenaar( een verzinsel artiest )hij draait alles om en verteld alleen maar leugens. We kennen het hele verhaal niet maar wat wij wel weten is dat Venitiaan / sardjoe gratis land roofde . http://networkedblogs.com/ijsk7


  Maak melding

 16. @Glenn Plengel

  Jogi Waarheid??????

  Lees het volgende:

  PARAMARIBO – Intertrade Investment zegt niet op illegale wijze in het bezit te zijn gekomen van een lap eigendomsgrond in Commewijne waarover parlementariër Mahinder Jogi van het Nieuw Front (VHP) vorige week vragen in het parlement heeft gesteld. Jogi vermoedt dat er mogelijke corruptie in het spel is.

  Hij vindt dat het terrein voor een habbekrats is verkocht door de staatsonderneming Surinaamse Cultuurmaatschappij aan Intertrade Investment. Dit bedrijf verkoopt nu op het bedoelde terrein bouwkavels voor een bedrag van minimaal twintig Euro per vierkante meter, waardoor in totaal een winst van 720 miljoen euro zal worden gemaakt, rekende Jogi voor. Het 360 hectare grote terrein is gekocht voor SRD 1.1 miljoen, omgerekend ongeveer driehonderdduizend Euro.

  “De heer Jogi zou er goed aan doen de aantijgingen van personen in Saramacca aan zijn adres over eventuele corruptieve handelingen met betrekking tot gesjoemel met overheidsgronden in het reine te brengen”, adviseert directeur Shasikapoor Ghisiawan van Intertrade Investment in een bekendmaking. De directeur voert verder aan dat zijn bedrijf zich niet bezighoudt met “het aftroggelen van geld bij personen aan wie domeingrond wordt beloofd als tegenprestatie, waarvan er zelden iets terechtkomt”.

  De onderneming houdt zich ook niet bezig met “schelpafgravingen op andermans terrein, noch met het toe-eigenen van andermans kleinvee”, wordt verder gesteld, doelende op een incident waarbij Jogi enkele jaren geleden zich in Saramacca geiten had toegeëigend die niet van hem waren.


  Maak melding

 17. effe nnon terug komend op mijn vorige reactie:

  Dat die zaak stinkt klopt overigens inderdaad maar de verantwoordelijke is de tijdens het frontbewind geplaatste heer Michel Sjakka sjoelloe

  Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer(RGB) zegt dat Michel Sjak Shie onterecht 360 hectare grond van de Surinaamse Cultuurmaatschappij NV Mariënburg heeft verkocht aan Intertrade Investment.

  Shak Shie is projectdrager van de Surinaamse Cultuurmaatschappij NV Mariënburg. Hij heeft het terrein voor SRD 1.102.901 verkocht. Dit terwijl hij juist ervoor moest zorgen dat alles van de NV terugkwam in de boezem van de staat.

  Het was VHP-parlementariër Mahinder Jogi die deze zaak in het parlement aankaartte. Er is volgens hem hier duidelijk sprake van corruptie en wenst hij van de minister te weten wat het vervolgtraject inhoudt daar de minister zelf aangeeft dat Shak Shie als vereffenaar niet bevoegd was om staatseigendommen te verkopen. Jogi wenste ook te weten als het bedrag gestort is op de rekening van de staat.

  Ondertussen heeft Intertrade Investment het terrein verkaveld. Er worden volgens Jogi kavels te koop aangeboden voor Euro 20 per m2. Het is niet duidelijk wat er zal gebeuren met de ongeveer 50 gezinnen die tientallen jaren op het terrein wonen.

  De meeste gronden in Commewijne vallen onder de Surinaamse Cultuurmaatschappij NV Mariënburg en hebben als titel allodiale eigendom en erfelijk bezit, waarvoor toestemming nodig is van de minister van RGB. Deze toestemming is volgens Relyveld in deze zaak niet gevraagd en dus ook niet verkregen.

  De verkoper in deze heeft slechts een machtiging tot vereffening en niet om te voorkomen. Naast de vereffening is in de machtiging aangegeven dat alle activa en passiva wederom aan de republiek Suriname moeten worden afgegeven.

  Relyveld zegt deze kwestie binnen de Raad van Ministers en met zijn collega van Landbouw Veeteelt en Visserij te hebben besproken, omdat de rechtspersoon in kwestie een werkarm is van LVV. Voorgesteld is om zo gauw mogelijk actie te ondernemen om de machtiging in te trekken. De minister ging niet in op de vraag als het bedrag is gestort op de rekening van RGB. (Edunet)


  Maak melding

 18. Bosje Bribiman
  @Glenn Plengel
  Jogi Waarheid??????
  Lees het volgende:
  PARAMARIBO – Intertrade Investment zegt niet op illegale wijze in het bezit te zijn gekomen van een lap eigendomsgrond in Commewijne waarover parlementariër Mahinder Jogi van het Nieuw Front (VHP) vorige week vragen in het parlement heeft gesteld. Jogi vermoedt dat er mogelijke corruptie in het spel is.
  Hij vindt dat het terrein voor een habbekrats is verkocht door de staatsonderneming Surinaamse Cultuurmaatschappij aan Intertrade Investment. Dit bedrijf verkoopt nu op het bedoelde terrein bouwkavels voor een bedrag van minimaal twintig Euro per vierkante meter, waardoor in totaal een winst van 720 miljoen euro zal worden gemaakt, rekende Jogi voor. Het 360 hectare grote terrein is gekocht voor SRD 1.1 miljoen, omgerekend ongeveer driehonderdduizend Euro.
  “De heer Jogi zou er goed aan doen de aantijgingen van personen in Saramacca aan zijn adres over eventuele corruptieve handelingen met betrekking tot gesjoemel met overheidsgronden in het reine te brengen”, adviseert directeur Shasikapoor Ghisiawan van Intertrade Investment in een bekendmaking. De directeur voert verder aan dat zijn bedrijf zich niet bezighoudt met “het aftroggelen van geld bij personen aan wie domeingrond wordt beloofd als tegenprestatie, waarvan er zelden iets terechtkomt”.
  De onderneming houdt zich ook niet bezig met “schelpafgravingen op andermans terrein, noch met het toe-eigenen van andermans kleinvee”, wordt verder gesteld, doelende op een incident waarbij Jogi enkele jaren geleden zich in Saramacca geiten had toegeëigend die niet van hem waren.

  Bosje Bribiman

  parlementariër Mahinder Jogi kreeg tijdens de Venitiaan regeerperiode 3000 vierkante meter grond, nu wilt deze meneer heilige JUDAS spelen laat hij eerst die 3000 vierkante meter terug geven die de kabinet Venitiaan geroofd heeft ze kregen allemaal grond cadeau.
  http://www.parbode.com/reportage/item/3143-het-ministerie-van-ruimtelijk-ongemak-grondfraude-en-bosmisbruik
  het maakt niet uit wat parlementariër Mahinder Jogi zegt hij is een grote schurk en een hypocriet en vecht om zelf nog meer grond te roven.
  lees zelfmaar
  http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2014/05/08/jogi-moet-speeltuin-teruggeven/


  Maak melding

 19. Prima plan. De regering moet het per direct invoeren. Ik ken vele hebzuchtige mensen die een huurgrond hebben aangenomen van de regering en niets mee doen. Puur voor speculatie hebben ze. Over de rug van armen willen zij geld verdienen. Dit mag en moet eindelijk streng gecontroleerd worden. Vergeet niet in de dossiers foto’s van het perceel toe te voegen op het moment van terug vordering.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.