Allochtonen hebben relatief vaker burn-out

47

Allochtonen in Nederland hebben relatief veel vaker burn-outklachten dan autochtonen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de eerste generatie allochtonen loopt gevaar, zo bevestigen de cijfers en bedrijfsarts Rob Hoedeman van ArboNed.

Gemiddeld had ongeveer een op de acht werknemers in Nederland in 2013 last van klachten die te maken hebben met een burn-out. Ze voelen zich bijvoorbeeld helemaal leeg na een werkdag, zien ertegen op om naar hun werk te gaan en moeten tot het uiterste gaan om met hun collega’s samen te werken. Allochtonen hebben veel vaker last van die klachten, met alle gevolgen van dien.

“Aan de onderkant van de arbeidsmarkt wordt het werk zwaarder. Er is meer druk en allochtonen worden het zwaarst belast. Bovendien zijn er cultuurbarrières; tijdens een crisis heb je elkaar als werknemers hard nodig en als er dan wrijving ontstaat, werkt dat averechts”, legt Hoedeman uit. Hij werkt dagelijks met mensen die door psychische klachten uit de roulatie zijn. Lees verder op NU.nl.

47 REACTIES

 1. Super logisch dat allochtonen vaker een burn-out hebben dan de autochtonen, de druk bij allochtonen ligt veel te hoog, bedankt he ”Autochtonenland” :/


  Maak melding

 2. Vraag rijst natuurlijk waarom zulke onderzoeken worden gedaan of gepubliceerd omdat je dit toch aan je ballen kan voelen. Nederland is een land of het land van de subtiele discriminatie en het land dat talentvolle buitenlander de kans niet geeft. Dit zijn zaken die ik dagelijks meemaak en ontzettend veel last van heb. Ik heb 3 keer harder moeten studeren dan een witte studiegenoot en ik moet ook 3 keer harder mijn best doen om mijn baan te behouden tegen gemiddeld een lager salaris dan mijn witte collega. Betere voedingsbomen voor een burn out bestaat niet.


  Maak melding

 3. Heb gelukkig nooit een burnout gehad en ik heb een stressvolle fulltime kantoorbaan. Moet eerlijk bekennen dat ik dol ben op werken en dat ik ontzettend veel van mijn baan houd.


  Maak melding

 4. 20 mei 2014

  Srika heeft sinds 2008 in vele postings gewezen op de geestelijke en lichamelijke aftakeling van Surineds, hier in Nederland. En werd steeds uitgelachen door Ray / Roy/ Henk Molenaar / Esmerald e.a.

  De positie die anderen ons hier in Nederland toebedelen is zeker een van de oorzaken.

  Een andere oorzaak dat vaak door artsen over het hoofd wordt gezien,is mogelijk een tekort aan vitamine D bij allochtonen / Surineds, met een getinte tot donkere huidtype.Veroorzaak vaak stress en vermoeidheid.

  Hebben jullie ook al gehoord van het nieuwe flexibele payroll werken?

  Je hebt straks als arbeider geen keus in werken en verdienen. En dit zal ook heel zwaar op de maag komen te liggen van allochtonen / Surineds. Men zal extra over deze groep kunnen beslissen (gebeurt nu al), wat zal leiden tot meer stress, burn-outs, etc.

  Krijgen sommigen van jullie nog geen burn-out, om Srika te vaak van minpunten te willen voorzien?
  Srika


  Maak melding

 5. @Vanity
  Ah ja dan keren ze toch gewoon terug naar hun geboorteland?Hier in Suriname wordt je toch lijder zonder te hoeven werken en te studeren?!Ja toch!


  Maak melding

 6. “Ze voelen zich bijvoorbeeld helemaal leeg na een werkdag, zien ertegen op om naar hun werk te gaan en moeten tot het uiterste gaan om met hun collega’s samen te werken.” Volgens andere onderzoeken heeft drie kwart van alle werkende in Holland dit probleem. Wat een onzin kraampt deze nep arts uit of gebruikt hij andere criteria.s voor een Burn-out ?


  Maak melding

 7. @SRIKA

  Wij wijzen de surinamers die in Nederland zitten en steeds maar klagen alhoewel ze genieten van uitkeringen,vakantietoelagen,WW,kinderbijslag,om de overtocht te maken naar Suriname!!Niemand houd ze onder schot daar. Wil je priveleges hebben dan moet je ook offers brengen!!Kijk in Suriname bv…de surinamers werken niet ,de chinezen die werken ,de haitianen die werken,niet geschoolden zijn lijders ,coupplegers worden helden enz….


  Maak melding

 8. Tevens ook de groep die vaker aanleg heeft voor obesitas, suiker, hart en vaat ziekte. Als je ziet wat deze groep op een dag maar binnenwerk dat is het vragen om problemen. Begint allemaal bij een gezondere levensstijl. Burn out kan voorkomen worden door te bewegen. 30 min pd wandelen of nog beter cardio fitnessen.


  Maak melding

 9. Welke allochtonen hebben relatief vaker een burn-out, zijn dat Turken, Surinamers, Marokkanen, Antillianen, Kaapverdianen, Joegoslaven, Polen, Bulgaren, welke??

  En welke allochtonen zitten aan de onderkant van de Nederlandse arbeidsmarkt waar er sprake is van meer druk, cultuurbarrières en men het zwaarst word belast?

  Misschien geld dit artikel helemaal niet voor SuriNeds!


  Maak melding

 10. Ik snap idd de gehanteerde onderzoekscriteria, methode, methodiek en methodologie van deze onderzoeker niet want wat waren de parameters voor dit onderzoek.

  Heeft deze meneer ook dagelijks meegelopen met z’n proefpersonen om de intensiteit van het uitgevoerde werk en geleverde prestaties goed te meten.

  Je hoort maar al te vaak dat niet autochtone Nederlanders dubbel zo hard werken als de doorsnee Hollander die maar al te vaak uit hun neus zitten te vreten !

  Het simuleren en overdrijven van een ziektebeeld en het uitbuiten van de mogelijkheid om niet te hoeven te werken, kennen ze als geen ander.

  En maar praten als brugman hoe hard ze werken en wat ze allemaal niet voor elkaar hebben gekregen ! Ik weet uit ervaring dat het vieze en gore luie honden zijn die bijna niks kunnen. Het zijn de tools, machines en computers die ze hebben en kunnen gebruiken die al het werk doen.

  Het zijn juist de niet West-Europese werknemers die zich veel meer inzetten voor hun werkgever, dan de gemiddelde Nederlander.
  Wanneer bv een Hollander zich niet lekker voelt en er zou een spoedklus op de zaak liggen, meldt hij zich gewoon ziek en niemand die daar iets over zegt.

  Een niet West-Europese werknemer zou zich ondanks z’n toestand toch op de zaak aanmelden om de klus te klaren, en kijken hoe het allemaal verder gaat.

  Men zou eerder de Hollandse werkgevers en leidinggevenden moeten toetsen welke druk zij op deze groep werknemers leggen, want deze is beduidend anders dan de verwachtingen van de autochtone werknemers !


  Maak melding

 11. De laatste 5 jaar werkzaam geweest als werkplekbegeleider, bij een stichting die zich bezig hield met reintrigatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt,(wil je nog verder onder aan de arbeidsmarkt), ik heb weinig tot niets aan verschil tussen de autochtonen en allochtonen in het ziekmelden gemerkt, bovendien als er wat voor reden dan ook aan te nemen was dat de ziektemelding onterecht was, is er ook nog altijd zoiets als de wet Poortwachter, en dan heeft de arbodienst het laatste woord, ook daar heb ik geen verschil kunnen ontdekken in behandeling van alloch- of autochtoon, het enige verschil tussen de twee groepen is de werkhouding, over het algemeen is die van de mensen die vaan origine uit de landen van rond de evenaar komen nonchalanter, wat voor mij alleen maar een konstatering is en geen waardeoordeel, het is in dat hele verhaal maar net wat je onder een burn-out verstaat en heeft net zoveel te maken met de houding van de werknemer, de een is doodziek als hij of zij een scheet dwars voor de kont heeft, de ander moet je naar huis sturen als hij 40o koorts heeft en scheel ziet van de hoofdpijn


  Maak melding

 12. Waarde van dit onderzoek is 0,0. Want niet nader gespecificeerd.Worden alle allochtonen over 1 kam geschoren? Welk doelgroep is onderzocht?
  Wees duidelijk beste onderzoeker.


  Maak melding

 13. In de Nederlandse maatschappij is natuurlijk ALLES er op gericht om het de autochtoon zo prettig mogelijk te maken. Alle beleid gaat uit van wat de autochtonen vinden en willen. Niet onlogisch, maar zeker niet prettig voor de allochtonen. Wat ermee beoogd wordt is dat de allochtonen afscheid moeten nemen van hun eigenheden en helemaal ‘autochtoons’ worden in gedrag en denken.


  Maak melding

 14. Als er op mijn werkplek een allochtoon zich ziek meldt is de reactie vaak: “ALWEER?”
  Als er een autochtoon zich ziek meldt is de reactie: “Och jee, die is weer veel te lang doorgegaan, hij/ zij had veel eerder moeten stoppen.”


  Maak melding

 15. @hans:”het is in dat hele verhaal maar net wat je onder een burn-out verstaat”

  Beste hans,
  Een burn-out wordt vastgesteld door een ARTS na een gedegen onderzoek.
  40o koorts, een dwarse scheet of scheel zien van de hoofdpijn is daar NIETS bij vergeleken.


  Maak melding

 16. hans
  De laatste 5 jaar werkzaam geweest als werkplekbegeleider, bij een stichting die zich bezig hield met reintrigatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt,(wil je nog verder onder aan de arbeidsmarkt), ik heb weinig tot niets aan verschil tussen de autochtonen en allochtonen in het ziekmelden gemerkt, bovendien als er wat voor reden dan ook aan te nemen was dat de ziektemelding onterecht was, is er ook nog altijd zoiets als de wet Poortwachter, en dan heeft de arbodienst het laatste woord, ook daar heb ik geen verschil kunnen ontdekken in behandeling van alloch- of autochtoon, het enige verschil tussen de twee groepen is de werkhouding, over het algemeen is die van de mensen die vaan origine uit de landen van rond de evenaar komen nonchalanter, wat voor mij alleen maar een konstatering is en geen waardeoordeel, het is in dat hele verhaal maar net wat je onder een burn-out verstaat en heeft net zoveel te maken met de houding van de werknemer, de een is doodziek als hij of zij een scheet dwars voor de kont heeft, de ander moet je naar huis sturen als hij 40o koorts heeft en scheel ziet van de hoofdpijn

  Hans ik denk dat jij degene bent die begeleid werd en nu draai je de rollen om nu ze je hebben laten gaan en zit je lekker thuis met een zogenaamde Burn-out van een uitkering te genieten. Blablablabla ga een baan zoeken jongen, je kan ray vragen of je hem kan helpen in zijn familie Toko met het uitpakken van de gevulde soporopo en gevulde pompoenen uit Suriname. Zet tijdens de werkzaam heden een stofmasker op want het kan naar poeder sneeuwen.
  Hans jij bent toch degene die op andermans spelling let is het HANS konstatering of constatering. Is het HANS reintrigatie of re-integratie.
  Hans jou volgende begeleiding moeten ze echt intensiveren om je kans op werk te vergroten.


  Maak melding

 17. Niks gaat boven de waarheid, bij jou is dat “verdraai de waarheid”, en over die spellingsfouten heb je helemaal gelijk, ik noem me namelijk ook niet superieur. en lijdt gelukkig ook niet aan grenzeloze zelfoverschatting, en voor de volledig heid, ik ben nu uitgewerkt na een zowat 45 jarig werkzaam leven, noem mij maar wat je vindt, zwarte superieure neger met een veel te grote bek, snotneus


  Maak melding

 18. @hans…

  de enige juiste kwalificatie voor deze paarse, slaafse volgeling van een massamoordenaar.
  De striemen van de luiers staan nog in zijn reet en krijgt nog borstvoeding.

  Geen verdere aandacht besteden aan deze blackass met de hersencapaciteit van 1 garnaal.


  Maak melding

 19. Een buitenlander moet altijd twee keer harder werken voor de helft van de waardering. Behalve dat de allotochtoon is de laatste die ingehuurd word en de eerste die wordt ontslagen. En natuurlijk gaat het eens mis.


  Maak melding

 20. Merkwaardig toch, als ik de reacties hier lees dan zijn het juist de allochtonen die hard werken en het geld verdienen terwijl de autochtonen lijntrekkers zijn die zich om het minste of geringste ziek melden.
  Vreemd dan dat er in de allochtone herkomstlanden zoveel armoe en onrechtvaardigheid is. Neem Suriname, een potentieel zeer rijk land. Alles is daar, bodemschatten, vruchtbare grond, goed klimaat, maar toch, zoveel armoede. En dat geldt niet alleen voor Suriname. In Afrika is het nog veel erger.
  Hoe komt het dan toch dat al die superieure allochtonen uit armoede naar Nederland vluchten terwijl het zulke harde werkers zijn met zo’n hoog arbeids-ethos?

  Sorry jongens, zijn jullie nu zo dom of denken jullie dat de autochtonen zo dom zijn? Burn out is een gevolg van langere tijd werk doen waar je niet echt de capaciteiten voor hebt. Is de hoog ontwikkelde Nederlandse samenleving misschien iets te hoog gegrepen voor sommigen?


  Maak melding

 21. hans
  Niks gaat boven de waarheid, bij jou is dat “verdraai de waarheid”, en over die spellingsfouten heb je helemaal gelijk, ik noem me namelijk ook niet superieur. en lijdt gelukkig ook niet aan grenzeloze zelfoverschatting, en voor de volledig heid, ik ben nu uitgewerkt na een zowat 45 jarig werkzaam leven, noem mij maar wat je vindt, zwarte superieure neger met een veel te grote bek, snotneus

  Hans ,
  Niks boven de waarheid heeft altijd gezegd dat wetenschappers hebben gezegd dat de donkere Afrikaanse creolen genen superieur zijn en dat maakt de kinderen van de zon een superieure ras. Niks boven de waarheid is trots op creoolse ras maar de blanken hebben benaming voor de donkere bedacht om de blanken inferioriteit te verbergen. Dezelfde benaming die de blankenduivels gebruiken gebruikt hans ook. Hans mag de creolen voor NEGER of ZWARTEN uitschelden zie je reactie het is meer uit frustratie omdat niks boven de waarheid je heeft ontmaskert, creolen zien zich zelf als superieure ras de enig ras die geboren wordt zonder STAART. Hans behaarde boomslingeraar je hebt nog nooit in je leven gewerkt en je praat over met pensioen gaan? Natuurlijk klopt het na 45 jaar uitkeringtrekken ben je te oud voor een baan. Wat intelligentie betreft moet bij hans nog ontdekt worden maar hans dementie symptomen zijn al zichtbaar! Wat die grote bek betreft dieren hebben een bek en degene die apenDNA hebben beschouw familie van de dierenrijk en nogmaals creolen zijn weer de enige volk die geen APENDNA in zich hebben. Slaap zacht mijn behaarde vriend!


  Maak melding

 22. Hans van den Broek,
  Je kent je eigen geschiedenis niet.
  Inderdaad zijn het de Allochtonen die zich een slag in de rondte hebben gewerkt voor de Autochtonen. Die (de Autochtonen) hebben met zwepen rondgewandeld, commando’s uitgedeeld, verkracht en vermoord! Eeuwenlang!
  Het zijn de Allochtonen die jouw Nederland rijk gemaakt hebben. Vraag het aan je vriend Balkenende, laat hij je vertellen over de VOC- en WIC-mentaliteit.
  Schrijf dus NOOIT MEER zo’n onzin. Want nu weet je waar de armoe vandaan komt: 400 jaar uitbuiting van de koloniën, door Europa!
  Als jij niks had gezegd, had ik dat ook niet gedaan. Je hebt het zelf uitgelokt door onzin uit te kramen.


  Maak melding

 23. met hollanders valt niet mee samen te werken.
  het is een achterlijk volkje. een en al frustraties.
  ik kan het mij goed voorstellen dat je overspannen van de hollanders raakt.


  Maak melding

 24. Ach ach ach, wat een treurig leven moeten sommigen toch hebben dat ze zoveel frustraties van zich af moeten schrijven.

  @ Niks gaat boven de Waarheid: Je zou eens wat feiten moeten controleren voordat je met zulke racistische onzinpraat komt. Om te beginnen, er bestaat geen creools ras. Creolen zijn een mix van verschillende rassen. http://www.encyclo.nl/begrip/creool.

  Volgens jou zijn zwarten superieur boven blanken. Mijn hond denkt dat hij superieur is boven mensen. Hij kan harder lopen en beter ruiken. In welk opzicht zijn zwarten superieur? Welke wetenschappers hebben dat gezegd? Feiten graag, geen fantasiepraatjes.

  Hebben zwarten geen apen-dna? Het dna van mensen en apen zoals de Chimpansee en de Bonobo komt voor 98% met elkaar overeen. http://www.kennislink.nl/publicaties/98-procent-aap. Of je nu wit of zwart bent, je verschilt maar 2% van een aap. Dat zijn de feiten!

  Ps. Niks gaat boven de Waarheid, Schaam je je zelf voor de onzin die je schrijft en durf je daarom je echte naam er niet bij te zetten?

  @ Joy: Ik ken de geschiedenis heel goed. Er is inderdaad veel gebeurd waar blanken zich voor zouden moeten schamen. Maar, dat geldt net zo zeer voor de Afrikaanse broeders die elkaar tot op de dag van vandaag afslachten en knechten. Volg je het nieuws niet?
  Je kunt wel blijven doorzeuren over zaken die een paar honderd jaar geleden gebeurd zijn, maar de mensen die dat gedaan hebben zijn dood en de mensen die daar onder geleden hebben ook.
  Vandaag zien we dat Afrikanen de vreselijkste dingen doen en dat de blanken er dan weer bij moeten komen om een einde te maken aan de ellende.
  We zien dat honderdduizenden Afrikanen met gevaar voor eigen leven hun land, geregeerd door zwarten, ontvluchten om in landen te komen wonen geregeerd door blanken. Weten zij dan niet dat blanken zulke ellendige onderdrukkers en uitbuiters zijn? Nee, zij denken met hun hoofd en niet met hun onderbuik. Zij kijken naar de feiten en luisteren niet naar racistische lasterpraatjes.

  Als je het vandaag over uitbuiting en roven van rijkdommen hebt, kijk dan eens naar wat de Chinezen doen in Afrika en in Suriname. Nu is men eigen baas en wat doet men? De machthebbers verkopen hun ziel en hun land en het volk lijdt.

  Hou eens op met steeds achterom te kijken Joy, de toekomst ligt voor je! Of weet je dan niet meer wat je voor slechts over blanken moet schrijven?

  @ Poeslief: “Achterlijk volkje een en al frustraties.” Laat ik dat nu denken als ik al die reacties hier boven lees!


  Maak melding

 25. meneer van den broek, waarom bemoei jij je niet met je eigen land. waar veel verdriet en ellende is.
  je hangt teveel nog in het verleden. en het verleden vertaal je naar je eigen hollandse idioterie.
  als jullie hollanders zo goed waren, waarom kunnen jullie dan niet europees noch internationaal meedraaien in de wereld. Een hollander kan dat niet. en nogmaals niet.


  Maak melding

 26. Allen,

  Ik ben niet van creols afkomst maar:
  Het is schandalig dat Hans de woorden als NEGER gebruikt.
  Ik wil aan de rest voorstellen niet meer te reageren op iemand als Hans.
  Zijn Surinaamse vrouw heeft hem in de steek gelaten, vandaar die frustatie. ZIELIG.


  Maak melding

 27. Poeslief, kleine correctie, praat altijd voor jezelf, dus jij zult wel niet met nederlanders kunnen samen werken. Waarom niet, als je eerlijk naar je zelf bent zul je het juiste antwoord wel weten.


  Maak melding

 28. -De Afrikaanse broeders die elkaar afslachten komen uit landen, werelddelen die honderden jaren gekoloniseerd zijn geweest door Europa, met hun verdeel- en heerspolitiek.
  Lees het verhaal van de Tutsi’s en de Hutu’s. Prachtig voorbeeld. Dan zal je weten waarom die elkaar hebben afgeslacht.
  – en als je vindt dat ik zeur, dan zeur jij net zo hard over blank en zwart.
  – de Afrikanen doen de vreselijkste dingen?
  Minstens net zo vreselijk als de Europeaan vandaag de dag, kijk maar naar Servië.
  -De trek van de Afrikanen naar Europa: zij komen dáár omdat júllie bij hen zijn geweest!
  – achterom kijken? Als je dat niet doet, kun je de geschiedenis nooit begrijpen en ook geen parallellen trekken met het heden. Jouw verleden heeft je gemaakt! (of gebroken!)
  -racistische lasterpraatjes?? Ik schrijf niets racistisch. Daar zul je mij niet op betrappen. Ik schrijf feiten. De waarheid is hard om aan te horen. Dat blijkt!


  Maak melding

 29. Eerlijk, als jij dan zo eerlijk en oprecht bent reageer dan eerst maar eens op het racistische gewauwel van wat voor de waarheid doorgaat, maar blijkbaar zijn dat soort beledigingen alleen voorbehouden aan de paarsgetinte creolen, nee echt eerlijk ben je dus ook niet wel net zo een fantast als de minkukel die je min of meer verdedigt, gezien je laatste regel, maar je roeptoetert maar een eind weg hoor.


  Maak melding

 30. Ach brave Poeslief, Ik mag mij er niet mee bemoeien als er allerlei vuiligheid over Nederland, de Nederlanders en dan speciaal de autochtone blanke Nederlanders wordt uitgestort?
  Dit gaat niet over het verleden poesje maar over de situatie van vandaag. Uit allerlei windstreken komen mensen naar Nederland, nu weer duizend per week uit Eritrea, worden hier opgevangen, krijgen kost en inwoning, een uitkering en als ze dan eenmaal op eigen benen moeten staan dan blijkt dat het allemaal niet zo gemakkelijk is als ze gedacht hadden. Dat het goud niet op straat ligt, en dat verwacht wordt dat ze wel meehelpen om de verzorgingsstaat in stand te houden. En dan beginnen ze te zeiken en dan mag je er als Hollander niets van zeggen? Hoepel op Poes, in mijn land maak ik zelf uit wat ik zeg.

  Hollander kunnen internationaal niet meedraaien? Ach Poes wat ben je toch onwetend en onnozel. Wel eens van de G20 gehoord? De 20 sterkste industrielanden, Nederland is nummer 18! Nederland telt niet mee? Haha, die domme Poes. Jij telt niet mee omdat je niet weet waar je over praat.

  Beste Joy, behalve Afrika zijn ook Azië en Zuid- en Noord-Amerika, Australië en Nieuw Zeeland gekoloniseerd. Behalve in Afrika gaat het in die gebieden nu redelijk tot goed. Waarom is men in Afrika niet in staat om het verleden achter zich te laten en in die andere landen wel?
  In Europa is zeker ook het een en ander gebeurd. Daarom is er nu de Europese Unie en daarom is er ingegrepen in Servië en in Kosovo en daarom wordt er nu nagedacht over Oekraïne. Waarom lukt dat niet in Afrika?
  In Europa en in al die andere landen heeft men geleerd van het verleden. In Afrika blijkbaar nog steeds niet. De blanken overal de schuld van blijven geven is net als iemand die crimineel is geworden, in de gevangenis heeft gezeten en dan nog maar steeds zijn ouders en zijn moeilijke jeugd overal de schuld van geeft en zegt dat hij er zelf niets aan kan doen. “Ja Joy, ik heb ingebroken en jouw flatscreen gestolen maar ik kan er niets aan doen, mijn ouders weetjewel” “Oké boef dan geeft het niet.”

  Wie in Nederland woont moet zich gewoon aanpassen aan de Nederlandse mentaliteit anders dan voel je je hier niet thuis en raak je in een depressie, oftewel je krijgt een burn-out. Je kan daar de Nederlanders de schuld van geven, maar wat wil je dan? Dat Nederlanders er een Afrikaanse mentaliteit op na gaan houden? Of een Marokkaanse? Of een Turkse? Of een Surinaamse? Of een Antilliaanse? Jij bent verhuisd hoor, niet de Nederlanders.

  Kijk eens naar de VS. Als je je daar niet aanpast dan kom je in de goot terecht. Hier krijg je een uitkering en een sociale woning en dan ga je vervolgens je gal spuwen op allerlei forums. Omdat het allemaal zo tegenvalt! En het is natuurlijk nooit jouw schuld!

  Wel, met al die instroom van buiten zal het niet lang duren voordat het hier net als in Amerika is. Zoveel uitkeringen en sociale woningen voor al die nieuwe asielzoekers! Op een dag keert de wal het schip en dan zullen er heel wat mensen uit de boot gaan vallen en op de harde straatstenen terecht komen.
  Dus, maak gewoon je opleiding af, kom op tijd op je werk, doe je best en meld je niet ziek als je je teen hebt gestoten bij het opstaan of nog een beetje hoofdpijn hebt van gisteren. Dan gaat het gewoon goed en hoor je er bij en dan krijg je geen burn-out.


  Maak melding

 31. Wat een onzinnige titel en artikel.
  Een zeer beperkt onderzoek en wordt als groot nieuws verkondigd. Hoe komen de mensen die geen werknemer zijn aan een burn out?

  Een burn out lijkt meer op een westerse aandoening. De zogenaamde “minder ontwikkelde” mensen snappen ok niet dat je in de problemen komt van hard werken en veel dingen die tegelijk je aandacht behoeven. Kwestie van goed beoordelen en niet gek laten maken hahahaha.


  Maak melding

 32. @ hans van den broek: ‘In Europa is zeker ook het een en ander gebeurd’.
  “het een en ander”
  Ja meneer hans van den broek, bagatellisseer maar de wrede medogenloze geschiedenis van Europa tot ‘het één en ander’. Dat geeft jou misschien een beter gevoel.
  Neem een bredere en diepere kijk in je eigen geschiedenis en je zal niet meer zo’n onzin uitkramen.
  Dat het nu, vandaag de dag, minder goed gaat met SOMMIGE gekoloniseerde delen van Afrika, rechtvaardigt niet, dat Europa 400 jaar lang op onmenselijk wrede manier dit volk heeft behandeld en dat de nasleep minstens net zo lang zal duren.
  Afrika heeft vòòr de kolonisatie een zeer hoge conjunctuur gekend. Maar de vernietigingsdrang van Het Westen was helaas groter.
  Door te beweren dat andere werelddelen het beter doen dan Afrika leg je de schuld van de koloniale destructie dus bij hen.
  Een hele valse en gemene zet van jou meneer Hans van den broek. Dit is het laatste wat ik te zeggen heb tegen jou. Met valse mensen discussieer ik niet.


  Maak melding

 33. Joy, gelukkig dat wij dan in Europa, en met name hier in Nederland meer geestelijke veerkracht bezitten, dan velen met Afrikaanse roots, anders gingen wij hier nog steeds gebukt onder de naweeen van de overheersing van de Spanjaarden in de 80 jarige oorlog, de bezetting door Napoleon en de herinneringen a.d. 1e en 2e W.O. je kunt zwelgen in je verleden en in de slachtofferrol blijven zitten, maar ook vooruitkijken en er het beste van maken , aan jou de keus


  Maak melding

 34. @hans,
  jullie hebben het daar in Europa JEZELF aangedaan.
  In jullie eigen tuin gewoeld, jullie zaak!
  Daar zit hem het grote VERSCHIL, snap je?
  Dat is nou nét ff anders dan de tuin van een ander overhoop halen.

  Iemand de slachtofferrol aanmeten in een discussie is een zwaktebod.
  Kom met argumenten!


  Maak melding

 35. En daarom heb ik besloten mijn 700 pagina’s tellende memoires binnen afzienbare tijd te publiceren. Mijn spannend leven in Nederland, zoals deze Surinamer het heeft ervaren en waarin vele Surinamers en andere allochtonen zichzelf zullen herkennen. Ja, iemand die juist onderuit is gehaald omdat hij teveel zijn best wilde doen. Xenofobie heet dat. Zeker is dat velen niet blij zullen zijn met mijn initiatief. Aan deze figuren de boodschap dat ik, als tegenprestatie voor de verwijdering van hun verhaal uit mijn boek, mijn bankrekening wil doorgeven voor een redelijke financiële vergoeding. En natuurlijk met de belofte dat hoe hoger de vergoeding, hoe meer zal worden verwijderd. Ja, als het niet rechtsom kan om succes in Nederland te hebben, dan linksom. Elk nadeel hebt zijn voordeel (Johan Kruif).


  Maak melding

 36. Joy, daar zij ze in dat mooie Afrika, jouw Roots nu anders zelf wel behoorlijk mee bezig, als ze dat in het verleden ook al niet mee bezig zijn, dus de hand in eigen boezem steken zou zo nu en dan ook niet kwaad kunnen, i.p.v. voortdurend met verwijten komen naar generaties die DAAR helaas niets meer aan kunnen veranderen


  Maak melding

 37. @hans,
  wie heeft jou wijs gemaakt dat ik Afrika roots heb?
  Dat is nu echt weer een conclusie die nergens op gebaseerd is.
  Zie je nu zelf hoe dat gaat?
  De toestand in Afrika, heden ten dage, is een gevolg van …
  Vul maar zelf in, anders blijf ik maar in herhaling treden.


  Maak melding

 38. @ Hans vd broek

  Na De kolonisatie en her her her van noord Amerika, Australië en nw Zeeland konden zich alleen ontwikkelen nadat de kolonisatoren de inheemse bevolking uitroeiden volgens de hitler formule.


  Maak melding

 39. Joy, Als Afrika dan niet jou roots is, sorry verkeerde gevolgtrekking, Dat de huidige toestand een gevolg zou zijn van……… is natuurlijk lariekoek, dat weet ieder zinnig mens, maar jij mag wat mij betreft in herhalingen blijven treden, bevestigt alleen maar een stuk vooringenomendheid, dat ze heden elkaar nu elkaar de hersens in blijven slaan, vrouwen ontvoeren verkopen en/of verkrachten is natuurlijk nog steeds de schuld van de momenteel levende Europianen, wel een beetje reeel blijven is toch niet zo moeilijk.
  Maar ook dit zul jij wel niet willen of kunnen begrijpen.
  sterkte met je Don Quichot strijd


  Maak melding

 40. @hans:”is natuurlijk nog steeds de schuld van de momenteel levende Europianen, ”
  Hans, Beste hans, WAAR, O WAAR ZIE JE MIJ DAT BEWEREN?

  Het gaat mij beste hans, niet om de generatie van nu en niet om wat er 500 jaar geleden gebeurd is. Het gaat mij om de de vooroordelen, de stigma’s, het racisme dat NU hoogtij viert in Europa.
  Het gaat mij om de voortdurende onderdrukking, discriminatie, fascisme, na alles wat er al gebeurd is in de geschiedenis. Het gaat gewoon door in een andere vorm.
  Het zich superieur voelen van de Europeaan tov de buitenlander. Altijd die vinger die wijst naar….de buitenlander.
  Lees maar wat jij en hans van den broek hier neerzetten. Dat is waar ik tegen ageer.
  Ik kan nergens enige vorm van empathie bij jullie ontdekken. Het lijkt alsof het jullie koud laat.
  Het gaat om NU, hans en HIER, onder je neus. Vind jij dat goed?
  Wij zouden hier niet zijn als jullie daar niet waren geweest!
  Ik hoop,dat je mij nu verstaat.


  Maak melding

 41. Wij mogen niet over de slavernij die 400 jaar heeft geduurd praten, maar over de tweede wereldoorlog, die slechts 5 jaar heeft geduurd, wordt nog steeds gezeikt.
  Beauty is in te eyes of the beholder.


  Maak melding

 42. @ altijd die vinger die wijst naar de buitenlander.

  En wat doe je steeds zelf , weet wel als je 1 vinger wijst naar de ander er 3 naar jezelf wijzen, en ik moet Jan Platzak gelijk geven het wordt inderdaad een partij gezeik, als je zo over deze zaken loopt te jeremeien is inderdaad de kans op een burn-out levensgroot aanwezig


  Maak melding

 43. Oei hans, de burn out van jou is al veel dichterbij dan je gedacht had, gezien je reactie. Plotseling, als je het niet meer weet, wordt alles gezeik. Zo snel kan het gaan.
  Veel sterkte!
  En die Jan, die is toch maar platzak. Heb je niks an.


  Maak melding

 44. Mensen van indiase afkomst worden in de VS wel opgenomen in de samenleving. De kern is dat autochtonen bewust deze groep tegenhoudt vanwege de concurrentie op de arbeidsmarkt. De lonen van WO hindoestanen ligt zeer veel lager dan die van autochtonen. Ecenomische boycot van de VS en Azie tegen NL is een terechte sanctie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.