Parlement bemiddelt in lerarenconflict

7

PARAMARIBO, 16 mei – Een parlementaire commissie gaat bemiddelen in het conflict tussen lerarenvakbond BvL en het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling. De commissie wordt geleid door parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Het kortgeding tegen de vakbond gaat wel door.

Volgens minister Ashwin Adhin is de staking afgekondigd op het Natin onredelijk. “Het staken is als uiterste middel aangegrepen in plaats van dialoog vooraf. De BvL heeft er voor gekozen misbruik te maken van het stakingsrecht”, zei Adhin in het parlement. Verschillende parlementariërs riepen op tot dialoog om chaos in het middelbaar onderwijs te voorkomen. Guno Castelen van het Nieuw Front waarschuwde zelfs tegen een al te harde lijn vanuit de overheid.

In elk geval kan het middelbaar onderwijs in zijn geheel worden geraakt. “U kan gelijk krijgen bij rechter, maar u moet met de leerkrachten en de BvL verder”, aldus Castelen. Hij vindt dat praten nog de beste kans biedt op een redelijke uitkomst. Adhin vindt dat regels moeten worden nageleefd. Een wet uit 1973 bepaalt dat zwangere leerkrachten geen aanspraak maken op uitbetaling van extra uren. Deze zogenaamde overuren komen boven op het maandloon van de leerkracht.

7 REACTIES

 1. Zoals gezegd NDP staat voor corruptie ze gaan er vrolijk mee door.

  PARAMARIBO – De verkoop van 360 hectare domeingrond in het district Commewijne heeft volgens parlementariër Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) veel weg van corruptie. Het terrein behoorde tot de staatseigendommen van de Cultuurmaatschappij Suriname en is verkocht aan de naamloze vennootschap Intertrade Investments. Het terrein is verkocht voor SRD 1.102.901.

  Intertrade Investment heeft nu de 360 hectare verkaveld en biedt het te koop aan voor euro 20 per vierkante meter. De verkoop is gedaan door Michael Sjak Shie, die officieel als vereffenaar er voor moest zorgen dat de baten van de cultuurmaatschappij terugkwamen in de boezem van de Staat.

  De Surinaamse Cultuurmaatschappij werd opgericht door de Staat in 1907. In 1972 werd de maatschappij omgezet in een besloten vennootschap en kwam deze in particuliere handen, met de Staat als aandelen partner. In 1974 werden alle 600 aandelen overgenomen door de Staat Suriname. In 1999 werd besloten de vennootschap te ontbinden, maar vond er geen vereffening plaats van de baten, die nog bij de besloten vennootschap waren. Om de vereffening te laten plaatsvinden werd toen bij presidentiële resolutie, tijdens de regering-Venetiaan, besloten dat Sjak Shie werd gemachtigd om als vereffenaar op te treden. Carlo Jadnanansingh werd toegevoegd als notaris. Hij trok zich later terug en bleef Sjak Shie alleen over als vereffenaar. De verkoop nu, heeft onder zijn leiding plaatsgevonden.

  Groot corruptieschandaal

  Jogi zegt dat hier veel vragen beantwoord moeten worden door de regering. Hij merkt overigens op dat wanneer de overheid grond zoekt om haar 18.000 woningen te bouwen dit terrein een mogelijkheid zou zijn voor het woningbouwproject van de regering. Daarnaast wonen er op het terrein ongeveer vijftig gezinnen, al meer dan dertig jaar. Jogi zegt dat wanneer de regering het occupatie probleem wil oplossing, zij hierin een mooie kans voorbij heeft laten gaan. Het verkoopbedrag van iets meer dan SRD 1 miljoen is volgens hem een belachelijk bedrag, als in aanmerking wordt genomen dat de koper nu het terrein verkoopt voor een bedrag van euro 20, per vierkante meter.

  Jogi wil van de regering weten, wat de werkelijke positie is van Sjak Shie. Moest hij vereffenen en de baten terugbrengen in de boezem van de Staat? Mocht hij verkopen, heeft hij daarvoor opdracht gehad en van wie?”, vraagt Jogi. Hij wil ook weten hoe de regering de kwestie van de ruim vijftig gezinnen die al langer dan dertig jaar op het terrein wonen zal oplossen, nu het in handen is van particulieren. Jogi vermoedt dat hier sprake is van een groot corruptieschandaal, met sterke politieke invloeden.


  Maak melding

 2. De minister volgt DiDiBrie; deze DiDiBrie weet niet wat dialoog is. DiDiBrie voelt zich altijd groter en sterker dan anderen. Minister ga maar lekker naar de rechter, terwijl de scholen hun poorten dichthouden. Vanaf deze snotaap op ’t ministerie is, worden we steeds weer geconfronteerd met de ene onzin na de andere. Snotaapje met dialoog kom je heeeeeel ver hoorrrr. Dang joe na a baas foe onderwijs, waar er toch wel gesproken en uitgelegd dient te worden. Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 3. Het is in de surinaamse geschiedenis vaak voorgekomen dat de val van een regering aanving met strubbelingen in het onderwijs. Deze regering moest weten dat ze op betreffende ministerie geen rookie posteert. Het resultaat spreekt voor zich, de ene strubbeling,lees uitglijder, na de andere aangezien de rookie zich moet profileren en scoren.


  Maak melding

 4. ” Een wet uit 1973 bepaalt dat zwangere leerkrachten geen aanspraak maken op uitbetaling van extra uren. Deze zogenaamde overuren komen boven op het maandloon van de leerkracht.”

  Minister Adhin maakt gebruikt van een wet uit de koloniale tijd, die bovendien voorbij gaat aan de emancipatie van de vrouw sedertdien. Gelijke monniken, gelijke kappen is het credo, die heden ten dage met betrekking tot de verhouding tussen de sexen geldt, dient het uitgangspunt van de minister te zijn. Als Suriname het VN verdrag voor de rechten van de mens getekend heeft, dan zal deze vrouwonvriendelijke minister bakzijl bij de rechter dienen te halen. Wordt wakker minister, we leven in 2014 en niet in 1973.


  Maak melding

 5. Min v Onderwijs is heel verkeerd bezig. Hr Adhin, dit is niet uw normaal handelen.
  Lat je karakter zien.
  Je weet zelf dat het Min verkeerd is. Geef ruiterlijk toe en vergoed zoals gewoon was.


  Maak melding

 6. Deze boef de heer Valies wil een staking ontketenen maar het lukt hem niet.
  Als jij geen overuren maakt hoe wil jij dan overuren betaalt krijgen dat is toch raar?
  Een vakbond houd mensen voor de gek ze gaan voor eigen wil.
  En dat is in de hele wereld zo.
  Ik hoop dat hij die paar mensen die hij heeft mee genomen met zijn zogenaamde staking,dat hij ze ook gaat uitbetalen.

  Sranang we stree go moro fara.


  Maak melding

 7. OF TOPIC.Schoolmaaltijden.

  Blijf me verbazen over de kwaliteit discussie hiervan. Schijnbaar weet niemand wat de kinderen nu krijgen voorgeschoteld of we trekken het weer over partij politieke lijnen. Vergeten we waar de discussie eigenlijk overgaat? De kinderen
  Is het zo lastig om dit te controleren? Waarom gaan de DNA leden niet in willekeurige samenstelling op verschillende plekken in het land eens lekker een paar keer mee eten met de kids. Onaangekondigd natuurlijk (wel lastig en klein Suriname). Zelf zien is geloven. We zitten nu al jaren heen en weer te gaan met deze discussie.
  Vorm een groep en ga onaangekondigd verschillende scholen, meerdere keren per school en verspreid over het land de boel bezoeken. Simpel en snel.
  Wie onder de maat presteert krijgt 1 waarschuwing te verbeteren. Zo niet eruit. Einde discussie.
  Voordeel hiervan is:
  a. Bovenop de materie
  b. Kwaliteit verbeterd
  c. Beter direct contact tussen de DNA leden en de toekomst
  van de Natie (zoals men in de DNA pleegt te zeggen)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.