woensdag, februari 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameSchaars land bijna gratis van de hand gedaan

Schaars land bijna gratis van de hand gedaan

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 14 mei – Minister Steven Relyveld (NDP) van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, is naarstig op zoek naar bouwland. Het zit de minister zo hoog dat hij domeingrond wil afpakken van burgers die hun cultuurplicht niet nakomen. Maar dan is er een publiek bedrijf dat honderden hectaren bijna gratis van de hand doet.

Volgens parlementariër Mahinder Jogi heeft de Surinaamse Cultuur Maatschappij driehonderd en zestig hectare land in Commewijne verkocht voor nog geen half miljoen euro. De werkelijke waarde leunt tegen driekwart miljard euro aan. De grond is verkocht aan een minister die ooit deel uitmaakte van het huidige kabinet. Hij is nu adviseur van president Desiré Bouterse. Jogi vindt het vooral verschrikkelijk dat zoveel burgers om bouwland zitten te springen.

Het huizenbouwprogramma van de regering stagneert omdat er geen goedkope grond beschikbaar is. De overheid bereidt zich er zelfs op grond te kopen bij particulieren. Met de lap grond die de Surinaamse Cultuur Maatschappij weg gaf hadden zeker zo’n twintigduizend woningzoekenden geholpen kunnen worden. Jogi deed zijn onthulling in het parlement. Hij vindt dat het staatshoofd moet optreden. In elk geval zou de gekochte grond weer terug genomen moeten worden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

16 REACTIES
 1. Sjak Shie zit als een kloek op haar kuikens op de gronden van Marienburg.Hij heeft de fabriek stukjes bij beetjes verkocht.Belemmert te vuur en te zwaard geschiedkundige onderzoeken.Vroeger verkocht hij kleine stukjes grond en nu is hij over gegaan tot grotere lappen.Waarschijnlijk wil hij wat geld nalaten voor zijn kinderen nu zijn dood nadert.


  Maak melding
 2. Waarom worden er geen wegen gemaakt aan de rechteroever van de Commewijnerivier in Commewijne die rechtstreeks aansluiten op de Oostwestverbinding oa,Mon Per Village naar de Oostwesverbinding noordzuid/loodrecht, Speeringshoek – noordzuid/loodrecht naar de Oostwestverbinding/Montauban, Slootwijk noordzuid/loodrecht naar de Oostwestverbinding.

  In dit gebied moet er ook kwaliteitwaterbronnen geboord en gevonden kunnen worden zo niet dan meer in zuidelijke richting opzoek naar gaan en zeker te vinden zijn. Hierdoor zou men het waterprobleem in Commewijne kunnen oplossen of veel dragelijker kunnen maken voor transport naar andere gebieden in het gebied of de linkeroever van dit gebied.

  Het hele gebied van deze plantages daar oa Alliance, Slootwijk zou ook dan over de weg bereikbaar worden en dit zou op talrijke andere gebieden voordelen opleveren en ook vooruitgang. Veel meer mensen zouden daar kunnen gaan wonen, enz, enz.

  Leg deze noordzuid wegen aan en niet zo lopen kletsen in DNA of mini steries en niets uitvoeren en deel dan kavels uit voor iedereen die een klein stukje domeingrond wil hebben. Mochten deze domeingronden van derden zijn gewoon weer overnemen en dan de wegen aanleggen.


  Maak melding
 3. NDP, NPS,VHP, SPA, PL. KTPI, DOE etc. etc. etc. Allemaal een (1) pot haring.

  Oplichters, zakkenvullers, criminelen, moordenaars etc. etc. etc.
  Waar gaat dit heen?

  Triest voor de arme Surinaamse burgers en de goedwilligen met oprechte bedoelingen.
  Mensen, maken jullie je niet al te druk om deaardse schatten, alles is voor tijdelijk. Niemand neemt een stukje land of E.1000. mee naar hun laatste bestemming. Of je Mungra heet, Lachmon, Dielip Sardjoe, Santokhi, Soeminta, Bouterse, Somo, Brunswijk of whatever heet. Alles blijft zoals het is.

  Het is vechten tegen de bierkaai en stelletje hufters. Onbegonnen werk, besparen jullie energie voor iets goeds en leef in vrede met elkaander. Daar heb je een beetje vreugde en blijdschap in je hart.

  Wees gelukkig met wat je hebt en geniet van de dag die je elke dag mag begroeten. Sommigen verliezen hun bewustzijn en weten niet meer wie ze zijn.

  Laat alles aan de natuur over en het komt goed.


  Maak melding
 4. wanneer de vos zijn passie preekt boer pas op je ganzen!!!! men Jogi vraagt dat men sjak shie wordt teruggefloten door de president. tun men sjak shie stukjes grond door verkocht met de machtiging die hij kreegt van runaldo ronald venetiaan in 2005 om zaken namens de naar nederlands recht opgerichtte B.V. Cultuur Maatschappij opgericht te Amsterdam, aan de N.V. Trail blazer en aan de stichting pertajah was er niks mis. plots is er een vieze geur aan deze case. het is de zelfde men die geen nyan heeft gemaakt.


  Maak melding
 5. PARAMARIBO – Oppositielid Hendrik Sakimin (PL) heeft minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) opgeroepen de terreinen in het district Commewijne te naderen waar mensen al tientallen jaren wonen zonder titel op de grond. Deze percelen kunnen vervolgens aan de desbetreffende personen uitgegeven worden.

  Sakimin wees op problemen in Bellasoir en plantage Nieuw Amsterdam in Commewijne, waar mensen met uitzetting worden bedreigd. Op plaatsen als Jagtlust, Goede Verwachting en Rahimalbuiten zijn eerder ook al terreinen genaderd in het algemeen belang. De arealen die zo in de boezem van de staat komen, kunnen vervolgens aan de mensen die er wonen worden uitgegeven. Minister Relyveld werd geadviseerd goed uit zijn doppen te kijken en zich niet te laten adviseren dat dit oplossingsmodel onmogelijk is. Op andere plaatsen is het geslaagd, zei Sakimin.

  De politicus pleitte ook voor extra inzet van het personeel van RGB om de toewijzingsbeschikkingen voor personen die de afgelopen periode massaal bereidverklaringen hebben gekregen nog vóór de verkiezingen van 2015 af te hebben. “Minister, u doet goed werk, maar praat met uw mensen… vraag het parlement extra geld zodat u mensen helpt. Of de mensen gaan stemmen op u of op uw partij laten we in het midden”, zei de Pertjajah Luhur-vertegenwoordiger. Hij is zeer tevreden over het gronduitgiftebeleid van Relyveld, maar zegt ook dat het nog beter moet.
  moet je luisteren naar deze gast, vraag hem naar de grond waarop een creoolse vrouw woonden en die grond via somo hardjo heeft laten inpikken van die vrouw en op zijn naam heeft klaten overschrijven. deze man praat over het naderen van gronden??? hoeveel hebben hij en somohardjo niet samen reeds ingepikt in commewijne??? wanneer de vos zijn passie preekt…


  Maak melding
 6. Jogi, waarom kom je nu pas met je onthullingen?
  Je wist dit al lang maar je hebt gezwegen. En wie zwijgt is medeplichtig!!
  Bovendien probeer jij nu je eigen aandeel m.b.t. het innemen van grote lappen grond te verdoezelen. Rookgordijnen en troebel water!


  Maak melding
 7. Als het inderdaad juist is dat SCM de grond tegen zo’n schandelijk lage prijs heeft verkocht,is er toch duidelijk sprake van ten onrechte bevoordeling en zou deze handeling als ontoelaatbaar moeten worden gekwalificeerd. Dus: nietig laten verklaren. Maar dat zal we ijdele hoop blijken te zijn. Je moet maar lef hebben.


  Maak melding
 8. Deze affaire is een vervolg van hetgeen destijds in de Parbode heeft gestaan!
  Dit artikel gaat over de teloorgang van Peperpot en Mariënburg.

  zie voor het hele artikel Parbode: juni 2013, jaargang 8, nr.86. “Peperpot geplunderd”
  en trek je conclusie.

  Niks overlaten aan de natuur en God en wat dan ook!
  Tot op de bodem uitzoeken en maatrefelen nemen, anders komen mensen die willens en wetens de boel belazeren er wéér mee weg!
  In Suriname moet men nu eindelijk eens af van deze lassez-faire houding!


  Maak melding
 9. JA, als dat zo is moet ook dat onderzocht worden maar JOGI regel eerst de jouwe want daar moet je over praten maar je begint met van een ander om de jouwe vrij te pleiten aandacht verschuiving geef gewoon het grond terug wat doe jij met zoveel grond en dan ben je ook van gedonder af en kan je gerust verder gaan met wie ook gestolen heeft en wie niet want geloof mij vele gasten hebben groot grond wat nu gebeurt kan niet indien het zo is maar vergeet niet dat wat de VHP en de PL aan grond hebben gestolen niet te beschrijven is dus ook als deze regering zich daar schuldig aan maak dan is de hek van de dam en het is niet zo dan men de gronden nodig hebben nee men verkoopt dus verdienen met gestolen goed en zo zullen jullie kinderen en kleinkinderen genoeg hebben en de arme SURIES niet en nog gaan ook die zeggen mijn ouders hebben er hard voor gewerkt als ik bijvoorbeeld kijk hoe komt het dat ARJADEWAKER aan zoveel grond komt en nu verplicht kopen of weg wezen mensen hebben er 150j grond pacht betaald en die behandeling kregen ze heeft de vorige regering toen ingegrepen om de mensen die niet konden kopen te helpen nee en zo is er veelmeer mensen hebben grond dat je zelf een dag lang rent en nog het einde niet bereikt hoe komen ze daaraan dit is onkan vindt je het gek dat er problemen zijn met grondvraagstuk schaamteloos maar ja laat dat even JOGI al heb je het rechtmatig gekregen je weet zelf dat het niet kan want dan moet het van de gemeenschap zijn maar ze maken er gebruik van maar het is van jouw staat op jouw naam dus kom maar met een ander uitleg in plaats van te draaien vertel gewoon dat je mensen hebt opgelicht en ook heb lopen graaien wees nu ook eerlijk want nu is het dat de dief roept houd de dief.


  Maak melding
 10. Hert maakt niet uit om wie het gaat (Abrahams, Jogi, Sardjoe, Bouterse) het zijn er veel te veel om op te noemen.
  Het is wel heel erg zeker, dat de leidinggevenden in de politiek of het bedrijfsleven in dit land nog rotter zijn, dan verrotte vis en die stinkt vreselijk.
  Zo langzamerhand vraag ik mij in welk land ik eigenlijk woon.
  Eerlijkheid in Su wordt gestraft, graaien in welke vorm ook beloont.
  Dit is niet meer het Suriname, dat ik lief heb en dat ik van vroegere jaren heb gekend.
  Dit land is nu een bananenrepubliek en bandietenstaat geworden.
  Ik heb er helaas geen andere woorden voor.


  Maak melding
 11. Ik mijn vorige posting heb ik gezegd, dat ik het Suriname van nu niet terug ken bij vroeger vergeleken.
  Ik ben iemand van de oude stempel, die de Nederlandse tijd nog heeft meegemaakt.
  In de periode, waarover ik kan praten 1950 – 1975 hadden we:

  -nauwelijks criminaliteit;
  -een schone stad en omgeving, want die werden fatsoenlijk schoongemaakt;
  -een duidelijke structuur in het bestaan;
  -geen grondpolitiek, waarvan je nu echt misselijk wordt;

  Ik ben bepaald geen Nederland-lover, maar ons land zag er in die periode heel erg anders uit, dan nu en ik denk, dat veel mede ouderen het met die conclusie eens zullen zijn.
  Ons land is nu een land geworden van zelf verrijkers, die het werkelijk een worst zal zijn, hoe de bevolking in armoe leeft.
  Daarom is Suriname ook geen hecht land, want al naar gelang, wie er aan de macht is, wordt er ten koste van de burgers gegraaid.
  We zijn een optelsom van etnische groeperingen, niets meer en niets minder.


  Maak melding
 12. correctie:

  rechteroever van de Commewijnerivier moet zijn linkeroever van de Commewijnerivier

  rechteroever Commewijnerivier moet zijn linkeroever van de Commewijnerivier in mijn vorige posting.

  De plantage als Alkmaar, Marienburg,Speeringshoek,Mon Per Village enz, enz liggen aan de linkeroever van de Commewijnerivier in het distrikt Commewijne.

  Van al deze plantages en plaatsen die aan de linkeroever van de Commewijnerivier liggen, moet men dus loodrechte wegen maken vanaf de linkeroever van de Commewijnerivier naar de Oostwestverbinding in Commewijne.


  Maak melding
 13. Allen,

  Mensen mensen toch.
  Waar zijn onze Surinaamse waarde en normen gebleven ?
  Wie ano witmang, wie bing lokoe makandra.
  Zo moet Su weer worden voor elkaar en niet tegen elkaar.
  Wees trots en kijk niet naar anderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES