Surinamers betalen voorlopig nog geen btw

16

PARAMARIBO, 13 mei – Het invoeren van belasting toegevoegde waarde, btw, blijft voorlopig een wenselijkheid. Volgens minister Andojo Rusland van Financiën wordt voorlopig niet gedacht aan invoering. Tijd en omstandigheden zijn er niet geschikt voor.

Het overheidsapparaat en vooral de belastinginning is er niet op gericht. Weliswaar worden de voordelen van btw onderkend. “Bij de belastinghervormingen willen we zoveel mogelijk met de wet in de hand de belastingdienst optimaal laten functioneren. De invoering van de btw gaat door, maar niet nu. Je moet je organisatie eerst goed in orde maken”, zei Rusland in het parlement. De hervorming van het belastingsysteem is al sinds de aanvang van de regering een issue.

Sindsdien hebben twee ministers het veld moeten ruimen op Financiën. Veel is er dus niet van terecht gekomen. Vooral de idee dat iedereen die consumeert ook belasting betaalt, is aantrekkelijk voor bestuurders. Volgens Rusland heeft de belastingdienst ruim tachtig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer twintig miljoen euro) meer binnengehaald de afgelopen vier maanden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten namen toe en er is nu een financieringsoverschot.

16 REACTIES

 1. Natuurlijk wordt BTW niet ingevoerd. Desi en z’n companen krijgen loes bere van BTW. Wat hebben die gasten de afgelopen 4 jaar dan uitgespookt. 4 jaar hadden ze de tijd om de stelsel te hervormen. Desnoods hadden ze info ingewonnen bij de oud kolonisator Nederland. Nu moeten er leningen afgesloten worden om projecten te bekostigen. Notabene die niets opleveren voor de schatkist. Bouterse had ook 18.000 nieuwe huizen beloofd. Er zou ook een prefab fabriek geopend worden in Su. Ik heb niets gezien.
  Alles ligt stil.


  Maak melding

 2. Flikker op met je paars geleuter Rusland
  In 4 maanden 180 graden gedraaid.
  Niemand in dit land spreekt de waarheid…het is alleen maar verkiezingsgebral in opdracht van je BAAS


  Maak melding

 3. !!!!Tijd en omstandigheden zijn er niet geschikt voor!!!

  tijd= verkiezing e doro,… eveneens omstandigheid, want alla moni na campagne en champagne voor de leiders & sardien voor het volk!!

  wat wel mogelijk was, was meteen na installatie NDP die government-take tog, want *de heilige* was vanuit een dure hotelroom het volk a/h afromen!!

  ai boi moesje/mai en mae…de weg naar parijs = lang hoor 🙂


  Maak melding

 4. Deze overheid moet eerst eens gaan kijken naar de noden van dit volk, i.p.v. met belastingverhogende maatregelen te komen, want wie afgelopen zondag het programma op Apintie heeft gezien betreffende het uitdelen van voedselpaketten vanwege moederdag, moet tot de conclusie zijn gekomen, dat er nog veel schrijnende gevallen in Suriname wonen in krotten zonder water en electra, en amper te eten hebben, terwijl deze boevenbende zich aan het verrijken is, en niet in staat zijn om dit handje vol mensen te kunnen voeden, en van eerste levensbehoefte te voorzien, en dan begin je over invoeren van btw te praten, schaamteloos deze boevenbende.


  Maak melding

 5. “De hervorming van het belastingsysteem is al sinds de aanvang van de regering een issue.”

  Wat is dan na 4 jaar regeren aan de hervorming gedaan? Blijft het een issue? Zo zijn meer issue’s, die niks hebben opgeleverd. Issue’s zijn er om nageleefd te worden.
  Helaas denken de machthebbers er anders over. Het ontbreekt hier aan verantwoordelijkheid.
  ==========================================================
  “Volgens Rusland heeft de belastingdienst ruim tachtig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer twintig miljoen euro) meer binnengehaald de afgelopen vier maanden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten namen toe en er is nu een financieringsoverschot.”

  Als er een financieringsoverschot is waarom worden schulden van de overheid niet op een richtige manier afgelost?
  Is dat geld reeds verbrast aan “andere” doelen dan doelenten gunste van het volk?
  Zijn vragen waarop het volk recht heeft op antwoord. Maar ze zullen lang wachten op een antwoord. Ze zijn allergisch voor bepaalde vragen.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 6. Op zich is BELASTINGHEFFING geen slechte zaak maar wat gaat er gebeuren met de extra inkomsten die de staat genereert.

  Aan de andere kant worden producten en diensten duurder wat voor de burger betekent dat deze nog dieper in zijn buidel moet gaan graaien.

  Ik snap volkomen waarom deze regering de invoering van de Btw-heffing ON HOLD heeft gezet. De bevolking zou deze extra last ABSOLUUT niet kunnen verdragen.

  Ik ben nog steeds op zoek naar die GOUDENKERST VAN DDB. DDB, je had de samenleving een GOUDENKERST beloofd??? Weet je nog???


  Maak melding

 7. Surinamers betalen voorlopig nog geen btw.

  Dit is nieuw.
  Ik heb begrepen dat er altijd BTW wordt geheven en betaald maar niet door de kopende burgers maar door de verkopende importeur die bij import BTW afdraagt en dus dat deze BTW in de verkoopprijs aan de winkels zit begrepen en dat de winkels dit doorberekenen an de consument.

  Maar kennelijk weten de Suri’s hun fiscale wetgeving niet alsook de ambtenaar van de fiscale diensten zelf ook niet??????

  Sos lafoe joe kang lafoe


  Maak melding

 8. BTW is een goede zaak. Alles wat de consument koopt levert afval op, dus het lijkt me ook normaal dat ze mee betalen om die troep op te ruimen.


  Maak melding

 9. @ Henry:

  Ik heb het niet gelezen dat DADA dat beloofd heeft.
  Maar ik veronderstel dat het nog moet komen, omdat hij
  geen jaartal heeft genoemd! Misschien in 2099 of zo,bij DADA is alles mogelijk.Nu klaagt een ieder al steen en been in de winkel,wat gaat er straks gebeuren als men BTW moet betalen ? Dan moro criminaliteit o kong na Sranan,bikasie moni no sari gi ding mofina wan.


  Maak melding

 10. Oh….la…la,nu komt een kersverse minister Rusland met een issue,dat reeds gepland was. Nou inderdaad zijn er vele issue,s gepland geweest in de 4 jaren.maar niets is door de bigi Baas waargemaakt.Wat een ellende voor het Sranang volk,die worden aldoor in de maling genomen.Bullshit!!!!!


  Maak melding

 11. Als in Suriname de Btw ingevoerd, worden we een 4e wereldland.
  Meer dan 60% van alle Surinamers leeft op of rond de armoedegrens.
  Verreweg de meeste mensen kunnen zich niet een belasting permitteren, die over alle producten wordt omgeslagen.
  Ik heb een veel beter voorstel.
  10% (?????? van de hele bevolking oftewel meer dan 50.000 mensen werkt bij de overheid en zit een groot deel van de dag uit de neus te eten.
  Suriname kan als kleinste land in Zuid Amerika heel goed af met zeker de helft minder ambtenaren.
  Moet je dan eens zien, hoe ontzettend veel geld er wordt vrijgemaakt.
  Ik denk overigens niet, dat dit voorstel zal worden overwogen, want binnen het overheidsapparaat dekt iedereen elkaar.
  Zo zit ons land nu eenmaal in elkaar.


  Maak melding

 12. Als de het wordt ingevoert schijten alle burgers en ondernemers, die vooral chinezen zijn ,bagger. Want dat zou een nekslag zijn en niet conform de afspraken. Surinamers , jullie komen nooit voor uit door dieven. Stem vooral op ze met de komende verkiezingen.


  Maak melding

 13. Rusland moet zich niet met ons Suriname bemoeien. Rusland is een gevaar voor de wereld. Hij wil Ukraine inlijven en is van plan om geweld te gebruiken.

  Rusland Poetin bemoei met Rusland en niet met Suriname.


  Maak melding

 14. hallo,laat niemand je voor de gek houden..
  want wat je ook importeerd via de haven ,,je moet 9 % btw betalen..

  bij alle grote bedrijven wordt btw in rekening gebracht,dus waarover praten we nog..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.