‘Misverstand over aandeel Suriname in gouddeal’

10

PARAMARIBO, 13 mei – Over Suriname’s deelname in de goudwinning van het buitenlandse Surgold heerst een misverstand. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De staat tekende weliswaar voor vijf en twintig procent.

Dat is goed voor bijna een half miljard dollar. Dit geld zou op tafel moeten worden gelegd als bijdrage in het investeringskapitaal. Anders dan de euforie over het ‘historisch hoge percentage’, is de geest nu aanmerkelijk meer getemperd. Suriname hoeft niet voor vijf en twintig procent deel te nemen, heet het nu.

De kritiek vanuit vooral het Nieuw Front is dat de regering Suriname in een avontuur heeft gestort. De deelname kan te duur uitvallen en een verkeerde gok blijken. Terugtrekken zou geen optie zijn, omdat sowieso betaald moet worden voor reeds gemaakte kosten. “Suriname mag voor elk aandeel tussen nul en vijf en twintig procent kiezen. Als we ervoor kiezen om niet deel te nemen, zijn alle kosten voor Surgold”, zegt Hok.

10 REACTIES

 1. “Suriname mag voor elk aandeel tussen nul en vijf en twintig procent kiezen. Als we ervoor kiezen om niet deel te nemen, zijn alle kosten voor Surgold”, zegt Hok.

  Hok zegt maar wat. Als wij niet deelnemen zijn alle kosten voor Surgold.
  Maar wie is Surgold???????????
  Een rechtspersoon die is opgericht door 2 partijen met een gemeenschappelijk doel. Namelijk winst maken enerzijds en anderzijds continuering van de organisatie.

  Hok:
  Of je bent te dom om te begrijpen waar e het over hebt
  Of
  Je bent te gewiekst om te laten blijken dat Suriname nu al naar de galg kan worden gebracht

  Kenneijk


  Maak melding

 2. Citaat Misekeba vandaag in de DNA:
  “Mw de Voorzitter, voor het beleid van NH een 10”.
  Ja die Misekeba heeft het allang door.
  Krijg steeds meer de indruk dat het merendeel daar aan de Prozak zit.
  Niet te geloven dat die Hok met zo een blik alles wat krom is recht probeert te maken.
  En applaus van de MC leden. Topprestatie. De Natie is u dankbaar!
  Ehhh, Mr Pres, zouden we al niet afgelopen jaar een gouden kerst hebben? Of is dit even naar later verschoven? Snap niet


  Maak melding

 3. De gouden bergen zijn verdampt als sneeuw in de tropische zon.

  RobG, Sabidieri, Paraman, etc. ga nu aub niet vertellen dat dit de volgende meester zet is en dat mensen die er anders overdenken zeurkousen zijn. Suriname heeft getekend Newmont heeft echter belangrijker dingen te doen dan haar deel van de deal na te komen. Newmont wacht tot er weer een echte regering zit die na kan komen wat het overeenkomt.

  Na 5 jaar roepen dat men het beter doet, zou het maar zo kunnen dat men met minder tevreden is als Venetiaan terwijl de goudprijzen nu ongeveer 3 maal hoger zijn dan in 2004.

  Ventiaan kreeg de 5% aandeel zonder te betalen. De vorige regering zou 20% verwerven voor $ 100.000.000 terwijl de regering Bouterse/ Amerali voor 25% meer dan $ 200.000.000 stort bij Surgold.

  Rekenen is helaas niet zo’n sterk punt van de president en zijn power team.


  Maak melding

 4. Als het gaat om zaken doen met multinationals loopt Suriname altijd achter de feiten aan.
  We hebben in de top van de ministeries gewoon te weinig kwaliteit om tegenwicht te bieden aan de eerste de beste bureaufunctionaris van een multinational.
  Het trieste van alles is, dat de Surinaamse burger altijd de dupe is van dit soort ontwikkelingen.
  Wij laten ons veel te vaak een oor aannaaien en dat zal de eerstkomende jaren ook niet veranderen, ben ik bang.


  Maak melding

 5. dus nu hebben wij verkeerd begrepen dat suriname 400 miljoen dollar $ gezocht heeft en zelfs bereid was de internationale kapitaalmarkt op te gaan, niet gelukt, dus het volk heeft het niet begrepen.


  Maak melding

 6. Wanneer domme mensen als Jojo een reactie plaatsen en je nick erbij haalt ben je genoodzaakt te reageren.

  “Suriname heeft getekend Newmont heeft echter belangrijker dingen te doen dan haar deel van de deal na te komen. Newmont wacht tot er weer een echte regering zit die na kan komen wat het overeenkomt.”

  Jojo snapt niet dat Newmont juist haar deel niet durft na te komen, omdat ze achter zijn gekomen dat deze deal niet zo lucratief voor ze is, ze hebben nu met een echte regering te maken die het landsbelang voor heeft, en niet die zakkenwassers van front.

  Als het venetiaan was met zijn 5% deal, dan was Newmont momenteel druk bezig goud uit de grond te halen, dat was nou een lucratieve deal voor ze en nadelig voor Suriname.

  Jojo je hebt gelijk Newmont wacht weer op een front regering om een 5% deal te sluiten en wedden dat ze de volgende dag al bezig zullen zijn te ontginnen.


  Maak melding

 7. @Sabidieri
  Suriname financiert met haar inbreng alles wat er nog moet gebeuren in het Meriankreek gebied. Newmont brengt alleen oud papier in.
  De $ 125.000.000 die tot op heden in exploratie gestoken is wordt nu gewaardeerd op $ 285.000.000 terwijl het reeds op in de jaarrekeningen verwerkt is.
  Suriname betaald ruim $ 200.000.000 voor wat op dit moment $ 24.000.000 waard is. Newmont heeft namelijk het 20% aandeel van Suralco in Surgold terug gekocht voor $ 18.000.000. Ofwel indien Suriname direct het aandeel van Suralco gekocht zou hebben had men voor heel wat minder een belang van 20% gehad. Beste Sabidieri ga eens op rekenles en logisch nadenken.
  Indien de mijn opgestart wordt kan Newmont haar reeds afgeschreven exploratiekosten (dus nu $ 0) van $ 125.000.000 inbrengen tegen de overeengekomen waarde van $ 285.000.000. Door dat Suriname ruim $ 200.000.000 inkomt aan gestort kapitaal en agio kan de rest van het benodigde geld heel eenvoudig geleend worden of middels lease contracten georganiseerd worden. Helaas zijn de Surinaamse betrokkenen blind voor de getallen die beschikbaar zijn en te eigenwijs om naar de mensen met enige kennis van zaken te luisteren.

  Om nog een verdienste van de vorige regering aan te halen. Deze heeft er voor gezorgd dat Rosebel en ook Surgold Surinaamse ondernemingen zijn en die hun winst niet kunnen exporteren. Hierdoor bleef er bij e hoge goudprijzen reeds bijna 50% van de opbrengsten in Suriname. Dit hadden Bouterse en zijn Powerteam niet in de gaten met hun gebrul over aandeel groter dan 50%.
  Newmont en IAMGold hebben deze regering leeg gezogen. Denk eens aan het kadootje van minimaal $ 12.000.000/ jaar aan energie subsidie. Een subsidie die voor 75% naar Nemwont en voor 70% naar IAMgold gaat en voor 25% resp. 30% naar Suriname terug vloeit. Slim onderhandelt. Een bedrijf dat 50% van de omzet winst maakt een energie subsidie geven zodat het meer winst kan maken.

  Beste Sabidieri u mag mij dom vinden echter ten aanzien van rekenen en doorzien van bedrijfsplannen kunnen weinigen mij iets leren. Ik ben echter bereid altijd en van iedereen iets te leren. Dus ook van U. Ik hoop dat u kunt onderbouwen waar ik ongelijk heb en dat graag met feiten.

  gegeven is dat minister ir Hok terug komt op de uitspraken dat zelfs bij een goudprijs van $ 500/ troy ounce er door Suriname winst gemaakt zou worden. Ook ir Henk Ramlandal heeft dat soort rekenkundig mallotige uitspraken gedaan. Zie het resultaat 1,5 jaar na het afsluiten van de deal met de gouden bergen is het inzicht gekomen dat Suriname zich verslikt heeft en zich grenzeloos belachelijk heeft gemaakt. Zo belachelijk dat zelfs Newmont een gratis mijn niet komt ontwikkelen.


  Maak melding

 8. @Sabidierie,

  De OBLIGATIE-LENING die de staat zou uitschrijven is ON HOLD gezet. Om toch deel te kunnen moet de staat ergens anders de 400mil zien te lenen.

  Sabidierie, misschien zou je DDB uit de brand kunnen helpen om het benodigde bedrag alvast voor te schieten??


  Maak melding

 9. Ai….ja… ja.,Minister Jim Hok heeft over miljarden dollars moet op tafel gelegd worden door de Eldorado Clan(Surgold).Wie is de beheerder eigenlijk???????
  En anders als Suri geen deelnemer is,dan moeten ze zelf alles dokken.Mooi is dat!!!! “””Wie de schoen past trekke hem aan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.