Hulpprogram Kari Yu voor tweeduizend jonge werklozen

13

PARAMARIBO, 8 mei – Het hulpprogramma Kari Yu moet de komende tijd ongeveer tweeduizend jongeren aan een baan helpen. Het door het Amerikaanse USAID en de Pan-Amerikaanse Ontwikkelingsorganisatie gesponsorde programma is een grote uitdaging. Volgens de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania moet het juist daarom slagen.

Er wordt geld in gestopt om zoveel mogelijk jonge ten een kans te geven. Daar heeft de hele samenleving uiteraard voordeel aan. “Het gaat om tijdelijke financiering, een goede start en een voorbeeld. Dit is een uitdaging voor Suriname, waar de samenleving een antwoord op moet zien te vinden”, zei Anania bij aanvang van het programma. Uiteindelijk zal het geld van Suriname zelf moeten komen. Gezien de bedoeling mag dat geen probleem zijn.

Kari Yu helpt jongeren sociale vaardigheden en technische kwaliteiten opdoen. Ook wordt bijstand verleend bij het zoeken naar een baan. De rol van het bedrijfsleven is dan ook van belang. De uitdaging is toch wel het interesseren van de doelgroep. Jongeren melden zich druppelsgewijs voor deelname, ondanks oproepen. Het motiveren en mobiliseren is het werk van particuliere organisaties. Die hebben tot nog toe ruim tweehonderd jongeren warm kunnen maken.

13 REACTIES

 1. Bouterse kennende krijgen we 2000 nieuwe ambtenaren erbij.
  Probleem opgelost, immers niemand wil zijn handen vies maken. Ze willen allemaal een desk job.

  Baja, Suriname heeft genoeg vacatures in de technische en agrarische sectoren. Wie niet wil werken, uitkering stoppen.


  Maak melding

 2. Zijn de jongeren wel bereid te werken of hebben ze andere ambities? Wat doen de jongeren in Brokopondo? Velen hebben hun school verlaten en zich helemaal gestort in de goudindustrie.Wat zal van deze groep uiteindelijk gebeuren als ze straks niet neer in stat zijn te werken? Zij zijn dan ziek of uitgeteld en analfabeet.Wat gaan ze dan doen?


  Maak melding

 3. probleem is,,dat de gemiddelde surinamer niet voor verbetering vatbaar is..m.a.w. wil niet werken vooruitgaan beter leven geen gezin vormen..

  wat ze wel kunnen/willen is roven snel geld maken ten koste van andermans bezit

  het grote v.b. is de lijder des lands zelve..


  Maak melding

 4. Jaren geleden wist de staat dat staatsolie een raffinaderij zou bouwen.Maar heeft de Suri’s niet opgeleid voor het werk.Dan maar de de Filipijnen halen.En volgens Jim Hok is dat rechtvaardig omdat ze het land weer verlaten als het werk af is.
  Als wij de werkers voor de raffinaderij hadden opgeleid,zouden onze mensen de raffinaderij bouwen en konden wij ze na afloop ook exporteren.In het verleden zijn de Suri’s gegaan om de Shell raffinaderij op te zetten op Curacao.Cuba stuurt artsen weg en Brazilie voetballers.Wij konden goede,geschoolde arbeiders sturen zo als de Filipijnen het doen.In een arm land is en blijft arbeids plaatsen schaars moeten wij steeds in gedachten houden.


  Maak melding

 5. Het is toch triest om te constateren dat Amerikaanse organisaties de Surinaamse jeugd moet sponseren, terwijl de Surinaamse politicie zich zelf aan het sponseren zijn.


  Maak melding

 6. Dit is een kopie van projecten zoals die in Nederland worden uitgevoerd. Er zijn momenteel duizenden vacatures in Suriname. Van winkelverkoper tot handlanger. Een handlanger kan per dag 80 SRD verdienen, maar de meeste zitten liever op kantoor. Van dit project zullen alleen de projectleiders er financieel beter van worden.


  Maak melding

 7. Jongeren melden zich druppelsgewijs voor deelname, ondanks oproepen. Wedden dat onder hen weinig paarse aanhangers zijn. Velen van hen gaan liever zoals hun lijders roven en stelen, want krijsen ze allemaal, neks no fout, misdaad loont, lokoe na deng lijder foe ndp nanga abop…soso roof staarskas


  Maak melding

 8. Waarom werken ? Op de hoek staan tering H.eren is toch leuker!
  Als de (lijders) niet werken maar toch rijk zijn geworden, waarom moeten wij gaan werken denken de meeste Jongeren.

  @ Koos. welke uitkering bedoel je ?

  @ Jako.
  Wie niet wil leren en werken, zal straks moeten stelen.
  Jong geleerd, oud gedaan!!


  Maak melding

 9. Jammer, Jammer dat je hier alleen geklaag en gemopperd hoort. Waar zijn de opbouwers gebleven, de positief denkers.
  Je spurt hier de type mens dat hier reageerd. Een land dat wicht en swicht zal immer ten ondergaan. Een volk dat zich bewust wordt van zijn bestaan zal de kracht van het universum omarmen.


  Maak melding

 10. Alle beetjes helpen. Natuurlijk is Bouterse niet perfect. In vele landen komen volkeren in opstand voor verbetering,de ellende die daarop volgt voor grote groepen onschuldigen is voor mij niet te begrijpen. Suriname heeft zoveel en is een gezegend land.Wij kunnen het! Waar Bouterse niet verder kan of wat Bouterse en vrienden verkeerd doen; moeten wij doen. Wij die het beter weten, geen strafblad hebben, die 1 gulden kunnen missen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.