dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieStaat mag goudbaggers niet verkopen

Staat mag goudbaggers niet verkopen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 mei – De overheid mag in beslag genomen goudbaggerschuiten niet verkopen. Dit heeft de rechter beslist. Tien schuiten van een ondernemer ontkomen zo aan openbare verkoop. De man betaalde geen belasting, maar kan nu niet gestraft worden.

De wet op inkomstenbelasting uit 1922 is duidelijk. Er moet een Raad van Beroep worden ingesteld die in eerste instantie bepaalt of de schuiten verkocht mogen worden. Zo’n raad is zeker de laatste decennia niet actief geweest, zo er ooit al één heeft bestaan. Toch wilde staat tot verkoop overgaan om het ontduiken van belasting te compenseren. “Men kent zijn eigen wetgeving niet”, zegt advocaat Alwin Baarh tegenover de Times of Suriname.

De schuiten zijn al jaren actief op rivieren in het binnenland. De rivierbodem wordt omgeploegd om er goud te schrapen. Volgens het ministerie van Financiën zijn de eigenaars van de tientallen zogenaamde skalians vaker aangeschreven. Tot het aanzuiveren van de belastingschuld is het nooit gekomen. Recent zijn acties ondernomen en schuiten in beslag genomen. De rechter heeft ook de inbeslagname ongedaan gemaakt. “De overheid moet leren de eigen wet goed toe te passen”, aldus Baarh.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. Het kan toch niet zo zijn dat criminelen niet alleen goud stelen, maar daar bovenop ook nog belasting ontduiken en er vervolgens ongestraft mee weg komen? Hoe lang is deze kwestie al gaande rondom de goudindustrie? Hoe lang heeft men de tijd gehad om de wetgeving aan te passen? De wet en het ontbreken van kader zijn Suri’s grootste struikelblokken. Kom toch op!


  Maak melding
 2. Ik heb het al eerder gezegd, misdaad loont in Suriname. Of het nu moord, corruptie of fraude is, de daders ontspringen altijd de dans. En ja het niet betalen van belastingen is ook een misdaad. Grotendeels te danken aan de paarse roversbende. Ook hun uber god Bouterse ontsprong de dans. Welke signaal geef je hiermee af naar de maatschappij ? Aaai baja het land is naar de verdommenis


  Maak melding
 3. Woeha woeha woeha. Hoezo zijn wij dom????????????? Je eigen fiscale regels niet kennen. Voor nada noppes zoveel betaald aan de Nederlandse deskundigen die wellicht hierop hebben gewezen doch de regeerders verzuimen hierop adequaat te reageren.

  Zal me niet verbazen dat er meerdere grote gaten zitten in de fiscale wetgeving.

  Voorbeeld die een ieder kent:
  Een NV mag zoveel kosten maken zoals ze wilt zonder at daarop een sanctie staat. Alle kosten zijn geoorloofd.
  Geloof me maar dat zelf de reiskosten van jou en je gezin naar Orlando inclusief alles erop en eraan worden geregistreerd / geboekt als reis en verblijfkosten buitenlandse trip voor marketing en sales doeleinden.
  De accountant en de fiscalisten in Suriname adviseren deze kosten op te nemen als kosten / uitgaven van de NV.
  De meeste grote NV’s betalen nagenoeg geen belasting.
  Vraag het maar aan de minister van Financiën waaronder de belastingdienst valt. Het is heel bekend in Suriname.


  Maak melding
 4. Hé dit wel een heel vreemde uitspraak.
  Ook de inbeslagname is ongedaan gemaakt.

  Ben benieuwd hoe deze zaak zich verder gaat ontwikkelen.


  Maak melding
 5. hmmm what the fuck heeft front al die jaren dan uitgespookt?
  geen wetten aangepast , geen scholen gebouwd , geen huizen gebouwd enz.
  als die skalians niet geveild mogen worden leg dan beslag op de persoonlijke eigendommen van de eigenaar.
  leg hem ook een boete op die vervangen kan worden door 15 jaar gevangenisstraf.
  je zal zien hoe snel dat geld op de plank komt.
  enne ontsla die rechter zo snel mogelijk.


  Maak melding
 6. De grootste fout ligt bij de regering en de regeringen ervoor. Pas de wetten,( wet op de inkomsten belasting), aan. Ze lopen jaarlijks miljoenen mis aan belastinggeld. Er zijn genoeg ambtenaren op het ministerie van justitie. Door het even na zeven beleid doen ze hun werk niet na behoren.

  Stel zo snel mogelijk een raad van beroep op. Vraag hulp van het buitenland, (Nederland) ,hoe het zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 7. De eigenaren van deze Skalians laten opsluiten voor belasting ontduiking. En de beslaglegging handhaven. Dat moet volgens mij wel kunnen.


  Maak melding
 8. @Bella
  Natuurlijk kunnen Surinaamse ondernemers hun winst uit het goud nemen en geen belasting betalen. Dat is heel normaal. Leest u aub het boekje GOWTU van Jeroen Trommelen en dan kunt u vaststellen hoe legale diefstal er uit ziet.
  Niet de buitenlanders maar de Surinamers stelen het hardst. De buitenlanders houden zich aan de wetten want bij overtreding worden zij gestraft (niet alleen door de rechter maar ook door waarde verlies op de beurzen). Surinaamse concessie houders verhuren en verkopen hun concessies terwijl de mijnbouwwet dat verbied. Surinaamse concessie houders exploiteren tijdens de exploratie fase ofwel ze doen alles wat de wet verbodenen heeft en tot slot betalen ze slechts 4% royalties. Terwijl zij 150% meer goud uit de grond halen dan IAM Gold (19 ton per jaar/ tegen 12 ton/jaar).

  Nog erger de Surinaamse concessie houders slopen de natuur, vergiftigen het land en het water en herstellen niets als ze klaar zijn.

  In GOWTU kunt u de 10 grootse belanghebbenden in de locale goudbusiness terug vinden. Allemaal mensen die heel veel geld verdienen ten koste van het land. Een grove schatting is dat de bazen van de binnenlandse goudbusiness jaarlijks $ 120.000.000 in hun eigen zak laten glijden. Ze verhuren hun concessies voor ongeveer 20% van de opbrengst.

  Mercurius is niet voor niets de god van de handel en de dieven.


  Maak melding
 9. al die schepen op het water overal in sme zijn van de regerings-lijders zij hebben alles te zeggen over de goud industrie..

  alle andere ideeën overbodig..


  Maak melding
 10. Dit verhaal klopt van geen kant. Als er een vordering is heeft de belastingdienst recht op parate executie van alle eigendommen.Ik kan me als fiscalist niet voorstellen dat er in Su geen belastingkamer is, wat zou inhouden dat niemand meer belasting hoeft te betalen door simpelweg te stellen dat ze in beroep gaan tegen een aanslag.


  Maak melding
 11. NOU, gewoon nu wet toe passen en niet betalen gewoon verkopen of vernietigen die handel want dat doen ze ook met land doe dat in belang van land en volk.


  Maak melding
 12. stel je voor dat er een nieuwe regering komt en er echt een nieuwe wind gaat waaien, stel je voor dat er een leider komt en de mensen met zich meeneemt in een mooi suriname met minder ratten en dommeriken. gewoon, stel je voor,

  dat zou nou het achtste wereldwonder zijn: suriname, niet langer een ongeleid projectiel!


  Maak melding
 13. In de DNA zitten parlementsleden niet om het land te dienen door bijvoorbeeld wetten aan te passen aan omstandigheden anno 2014. Ze zitten alleen in het parlement om hun eigen zakken te vullen.

  En als klap op de vuurpijl zijn vooral de Paarse Parlementsleden ongeschoold en te dom om beleid te ontwikkelen en uit te voeren.

  Suriname Voorwaarts


  Maak melding
 14. Het was allemaal show! de bevolking is er simpel als altijd in gestonken.
  de goudbaggers zijn de staat en de staat zijn de goudbaggers!

  Alle inkomsten gaan naar lieden die in het staatsapperaat fungeren en alle skalians zijn van lieden die in het staatsapparaat zetelen!


  Maak melding
 15. Alle baggerschuiten moeten uit de rivieren en kreken verwijderd worden. Hun lot: Beslag leggen en ontmantelen.
  Deze monsters en hun eigenaren zorgen alleen maar voor beschadiging van het milieu, verstoren de ecosystemen ter plaatse waar ze opereren volkomen.
  De Commissie Ordening Goudsector valt direct onder het Kabinet van de President maar is een orgaan zonder armen en benen. Het heeft alleen een blaffende mond in de persoon van Gerold Dompig. Het is een wassen neus.
  De goudsector in ons land heeft in korte tijd een versnelde ontwikkeling doorgemaakt. Ook de wetgeving op dit stuk zou dus steeds weer aangepast moeten worden om de uitvoering van de gestelde doelen steeds efficiënter te doen plaatsvinden. Maar door allerlei verstrengelde belangen is er sprake van wanbeleid. Onder de neus van Dompig werd het Natuurpark Brownsberg systematisch verkracht. Letterlijk onder zijn neus want hij vloog er vaker overheen voor zijn werkzaamheden binnenlands. Toch kwam er geen ordening in de vorm van onmiddellijke ontruiming en beginnen met herstel van schade van het natuurpark. In Oost-Suriname is het helemaal een chaos. De Fransen hebben reeds gedreigd met opzegging van samenwerking om te komen tot een betere controle in de grensstreek met Suriname.


  Maak melding
 16. Als de Regering / DNA het wil ligt er morgen een wetsaanpassing die het beslag en de verkoop ingeval van een belastingschuld gewoon mogelijk maken.

  Of de belasting wordt geind is dus slechts afhankelijk van de wil van de huidige regering die ons steeds komt vertellen dat ze goud sectoor door haar geordend gaat worden en inmiddels geordend is.

  Blijkbaar heeft deze regering een totaal ander beeld bij ordenen en recht dat normale mensen !!!


  Maak melding
 17. wie mag ze dan wel verkopen,waarom zo geheim zinnig doen..

  het is immers lang en breed bekend van wie die schepen zijn.. ddb weet er alles van..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES