vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentNieuwe Trafassi verzamelaar ‘Wasmasjien en andere poku’s’

Nieuwe Trafassi verzamelaar ‘Wasmasjien en andere poku’s’

-

Does Travel - naar Suriname

Op 23 mei, dertig jaar na de legendarische hit ‘Wasmasjien’, verschijnt bij Top Notch de ultieme verzamelaar van de Surinaamse band Trafassi. Op deze compilatie, onder de vlag van Sranan Gowtu, hoor je niet alleen Trafassi de gangmaker, maar tevens de grondlegger van het Surinaamse protestlied. Trafassi werd met Edgar Burgos als blikvanger dan ook zowel een paria als gedecoreerd exportproduct. ‘Wasmasjien en andere poku’s’ wordt op 25 mei gepresenteerd in het Amsterdamse MC Theater.

De doorbraak van Trafassi kwam in 1985 met ‘Wasmasjien’, niet in de laatste plaats tot verrassing van de muzikanten zelf. Het was van origine een Antilliaans liedje van Macario Prudencia, dat door Burgos onder handen was genomen en werd voorzien van een geheel nieuwe, Nederlandstalige tekst. Het nummer werd aanvankelijk als B-kant uitgebracht. De band was op toernee op Curaçao toen het in Nederland plotseling hoog genoteerd stond in de hitparades. De bandleden werden in allerijl overgevlogen en begonnen direct aan een reeks optredens in radio- en tv-programma’s. Sindsdien is Trafassi niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld.

De band met Suriname heeft door de jaren heen diverse hoogte en dieptepunten gekend. Zo ontving voorman Edgar Burgos, in 1953 geboren in de wijk Frimangron dicht tegen het centrum van Paramaribo, een brief van Desi Bouterse met het bericht dat hij nooit meer welkom zou zijn in Suriname, vanwege een anti-Bouterse liedje. Jaren later werd hij echter in Suriname benoemd tot Ridder in de Orde van de Gele Ster om kort daarna in Nederland geridderd te worden tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Voordat Burgos Trafassi oprichtte speelde hij bij Happy Boys, een eveneens vermaarde Surinaamse hitmachine.

Met Trafassi bracht Burgos meer dan 120 liedjes uit. In 2011 ging Trafassi in een nieuwe bezetting op een succesvolle theatertour door Nederland, Suriname en de Antillen. Dit jaar zie je Edgar Burgos met band en speciale gastartiesten op diverse festivals waaronder North Sea Jazz (met de Sranan Gowtu band) en op Mysteryland met DJ Moortje.

Op zondag 25 mei presenteert FunX samen met Top Notch de releaseparty van het verzamelalbum van Trafassi, wat gevierd zal worden in het MC Theater in Amsterdam. Een gezellige matinneevoorstelling met een uitgebreid optreden van de band Trafassi, inclusief hapjes en drankjes volgens het Surinaamse recept. Met aansluitend een gezellige afterparty in samenwerking met Dottie Dansi waarbij diverse DJ’s zullen draaien. Niemand minder dan FunX-presentator Fernando Halman zal dit feestje hosten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
  1. Zo ontving voorman Edgar Burgos, een brief van Desi Bouterse met het bericht dat hij nooit meer welkom zou zijn in Suriname, vanwege een anti-Bouterse liedje.

    Als ik mij niet vergist ging het om de deze tekst van het liedje.
    Bouta taki wroko de!


    Maak melding
  2. @seng-sang: Bedankt hoor voor je (nietszeggende reactie)!
    Als (proleet) ben je reeds geruime tijd bezig op dit forum.

    Maar wij houden ons nog steeds bezig met bovengenoemd artikel.

    Koop zo gauw mogelijk een kaartje voor 25/05/2014 en ga maar lekker naar het MC Theater met een goed humeur.
    En dan zingen wij met z’n allen uit volle borst natuurlijk “Brombere”.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES