dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit NederlandKamervragen Van Bommel over opzegging Toescheidingsovereenkomst

Kamervragen Van Bommel over opzegging Toescheidingsovereenkomst

-

Does Travel - naar Suriname

Volgens SP-Kamerlid kan de Diasporawet (wet PSA), die in Suriname van kracht is geworden, de al veel langer bestaande Toescheidingsovereenkomst niet vervangen. Van Bommel meent tevens dat Suriname die overeenkomst niet eenzijdig kan opzeggen.

Indien Suriname toch stappen in die richting zet, moet Nederland naar het Internationaal Gerechtshof stappen en vragen een beslissing te nemen in het interstatelijke conflict tussen Nederland en Suriname over de rechten van personen van Surinaamse afkomst.

Het Kamerlid dringt hier in vragen aan minister Timmermans op aan. Hieronder leest u zijn vragen:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Suriname van de Toescheidingsovereenkomst af wil

1. Kent u het bericht ‘Suriname wil einde aan rechten ‘Suri-Nederlanders’’?

2. Hoe beoordeelt u de wens van Suriname om de Toescheidingsovereenkomst op te zeggen? Welke stappen zijn of worden er in deze richting gezet?

3. Is er ambtelijk overleg met Suriname over de wens tot opzegging van het verdrag? Indien ja, kunt u toelichten hoe deze dialoog verloopt?

4. Kunt u aangeven hoe het mogelijk is dat Suriname stelt dat het verdrag nooit heeft gewerkt en het ook nooit zal werken terwijl u stelt dat de mening dat het verdrag nooit heeft gewerkt niet wordt gedeeld?

5. Kunt u aangeven of en zo ja op welke terreinen Suriname zich niet aan de in het verdrag overeengekomen afspraken houdt?

6. Deelt u de opvatting dat de nieuwe Surinaamse diasporawet die de Toescheidingsovereenkomst zou moeten vervangen veel minder ver gaat dan het huidige verdrag met Nederland? Indien ja, kunt u toelichten op welke punten de diasporawet minder ver gaat?

7. Is het kabinet bereid om zoals eerder gesuggereerd naar het Internationaal Gerechtshof te stappen als Suriname de Toescheidingsovereenkomst eenzijdig naast zich neer zou leggen? Indien neen, waarom niet?

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
 1. Of deze Bommel is doorgedraaid of een handjevol pseudo surineds dollen met Bommel. Toescheidingsovereenkomst verworden tot een dode letter. Van de eerste dag al heeft het niet gewerkt. Wat een stommiteit van een SP voorman.


  Maak melding
 2. mag aub deze poging van de heer Van Bommel succes krijgen? het surinaamse platform dat zich met deze zaak bezighield schijnt niet meer te bestaan, of in ieder geval niet meer bereikbaar te zijn.

  het is voor ons belangrijk, omdat dit ons geboorterecht betreft. hier kan niet zomaar verandering in komen, er is geen enkele ernstige reden voor. en het kan niet zo zijn dat personen die in het lang zijn geboren minder rechten krijgen dan immigranten.


  Maak melding
 3. Dat Nederland zich nog druk maakt over een oude kolonie welk in handen is gevallen van drugscriminelen en moordenaars. Volgens mij zijn ze in Den Haag de weg volledig kwijtgeraakt. Per direct alle banden verbreken met bananenrepubliek Suriname. Vliegen kunnen ze ook wel via timboektoe of zo. Hier in Nederland hebben wij meer dan genoeg hoofdpijndossiers op te lossen. Dhr v. Bommel zou beter moeten weten. Boycotten die boel.


  Maak melding
 4. Ben benieuwd naar de reactie van al die PSA-idioten in Nederland. De mensen die deze wet de hemel in hebben geprezen. Die wet is een lege hulst, want de Toescheidingsovereenkomst biedt de Surinamers in Nederland meer mogelijkheden. Diaspora is een gevoel en geen wettelijke maatregel. De TO heeft de kracht van een Verdrag. Ik roep de mensen in Nederland om bij de Nederlandse regering op aan te dringen de Toescheidingsovereenkomst niet te beëindigen en Harry van Bommel in zijn strijd daartegen te ondersteunen.


  Maak melding
 5. van bommel dit juicht ik toe als Nederland Suriname daadwerkelijk aan De Toescheidingsovereenkomst akkoord houden ook al is het om Bouterse het leven zuur te maken want jullie geven NIKS om de suri-nederlanders. De Toescheidingsovereenkomst geeft suri-ned meer rechten en daar ben ik voor maar de SURINAAMSE regering wilt geld verdienen aan de surinederlanders dus komen ze met een eigen akkoord vergeleken met het NIETS doen van Venitiaan is dit toch wat.


  Maak melding
 6. Oh…la..la.Die meneer van Bommel(SP)doet tenminste een woordje voor Suriname in de 2e Kamer. Wat doen die Surinaamse kamerleden dan. Zijn ze hun duimen aan het draaien en als bankvulling. Nou deze mensen van Surinaamse afkomst zitten voor hun eigen belang om een forse doekoe te ontvangen. Ze doen geen flikker voor onze Surinaamse Nederlanders in de kamer. Is echt bullshit met deze gasten!!


  Maak melding
 7. ” Desiderius”, leider van de PAARSE DALTONBENDE en zijn opper stalknecht Ricardo ” een pan met KÁ ” Panka ,weten dondersgoed dat het een VERLOREN zaak wordt indien dit geschil het Internationaal Gerechtshof bereikt.

  Waar zijn ze trouwens bang voor daar ze COÛTE QUE COÛTE van het verdrag af willen ???
  Wat ik bovendien erg verdacht vind is dat in de PSA – wet het STEMRECHT voor SURINEDS is weggelaten en DÁT is volgens mij het hele eiereneten.

  De plus minus 300.000 landgenoten in den vreemde die STEMRECHT krijgen kunnen het politieke klimaat van Suriname DRASTISCH VERANDEREN en zeker als ze óók een partij MOGEN oprichten…..

  Het verdrag geeft aan ; ” dat zij ( Surineds ) in hun land van herkomst ( Suriname ) in ALLE OPZICHTEN als Surinamers MOETEN WORDEN BEHANDELD ” !!!

  En trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding
 8. De toescheidings overeenkomst is mede opgemaakt door zij die het zo nodig vonden onafhankelijk te worden, dus waar “ver bezijden de waarheid” het weer nodig vindt Venetiaan er bij te halen is geen raadsel, het geeft wel weer een redelijk juist beeld van de denkwereld van de gemiddelde NDP-er, die gemakshalve maar vergeten dat de t.o. uit hun eigen kringen is voortgekomen


  Maak melding
 9. van Bommel was toch bezig met Dossier Suriname ???
  Heeft hij het al afgerond ???
  Zoniet , waarom begint hij dan met dossier Toescheidingsovereenkomst???
  van Bommel , geen halve werk inleveren of was dat kiezersbedrog ???
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ
  DOSSIER SURINAME VRIJ


  Maak melding
 10. De Landenovereenkomst, de Toescheidingsovereenkomst gesloten tussen Sur en Ned, moet in stand blijven.

  Alle wetten etc die Surinamers in het buitenland MINDER rechten toekennen, boycotten, niet toestaan !

  Wat ALLE problematiek inzake Suris in het buitenland wegneemt, is toekenning van de Surinaamse nationaliteit aan Suris buiten Suriname die dit wensen. Zij verkrijgen dan een dubbele nationaliteit.

  Alle barrieres voor mensen van Surinaamse afkomst met kennis, kunde, geld etc worden weggenomen, zij kunnen zich vrijelijk bewegen van en naar Suriname ! Wanneer zij dit willen, zij zich tijdelijk wensen te orienteren of zich definitief willen vestigen.

  Dit is het beste voor een zeer dun bevolkt land !

  Haal deze discussie uit de poltieke sfeer/partijsfeer, benader de zaak zakelijk, KIES voor hetgeen het beste is voor het Land !


  Maak melding
 11. De SP lijkt de vertegenwoordiger te zijn geworden van het vroegere Nederlandse kolonialisme.

  Snappen ze het nog steeds niet? Suriname is een onafhankelijk land en Nederland kan totaal niets eisen noch opleggen.

  Het zijn de bekende twee wallen happers die denken dat ze meer rechten van de TO zullen krijgen.

  Wil je meer rechten? Neem dan de Surinaamse nationaliteit.


  Maak melding
 12. Antikoloniaal, jij bent diegene die het niet helemaal snapt, Harry van Bommel (SP) is spreekt nl. de Nederlandse overheid op zijn verplichtingen jegens zijn voormalig staatsburgers, o.a. de ouderen in Suriname die nog steeds recht hebben op een gedeeltelijke a.o.w. uitbetaling enz. en op de overeenkomst die aangegaan is door en de toenmalige regering van NL. en zij die de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 wilden, zijn dat toevallig niet de gelijkgestemden die nu nu het niet meer in hun kraam te pas komt er van af willen, is het ook niet zo dat je zoiets doet met instemming van de 2 partijen, en gesteuend door een meerderheid van het volk en niet alleen van een paar paarse brulapen


  Maak melding
 13. Het verhaal van Van Bommel heeft helemaal niets te maken met neo)kolonialisme.
  Er zijn in het verleden door Suriname en Nederland afspraken gemaakt over Nederlanders met een Surinaamse afkomst.
  Die afspraken worden door Suriname eenzijdig opgezegd en dat is zeer ongewoon in het internationale landenverkeer.
  Het land, waarmee je afspraken hebt gemaakt, wordt daarin gekend.
  Overigens zijn dezelfde SuriNeds wel goed voor tientallen miljoenen euro´s, die jaarlijks naar familie in Suriname worden gestuurd, de zgn. grijze economie.
  Als het om geld gaat, is de Surinamer bereid als het moet 10 x van standpunt te veranderen.


  Maak melding
 14. @Anti`koloniaal,you are right.Wie wilde Suri in 1975 onafhankelijkheid hebben van Blanda.Het waren de nietsnutters Aron en Bruma toen,die geen kaas gegeten hadden.Deze gasten waren de jaknikkers van meneer den Uyl.
  Die gingen alles happen van deze Uyl,want waarschijnlijk werd er niet eerst gelezen wat er op de papieren stonden.
  En hopla er werd klakkeloos ondertekend door deze badgasten. Want de labiele regeerders wilden perse onafhankelijkheid van Blanda.Wat is de resultaat vandaag met de Toescheidings regeling???? Er is geen oplossing meer voor de SuriNeds.Weten jullie wel: Aha…Als een Bakra jou knijpt,dan laat hij niet los……Ai baja….


  Maak melding
 15. @Teesmarkhaon,

  Er is toch niets mis mee dat Suriname onafhankelijk wou worden? Jij wilt toch ook niet je hele leven van je ouders afhankelijk zijn? Je wilt toch ook een keertje op eigen benen staan en zelf je koers bepalen? In dit geval wou Suriname haar autonomie zelf in handen krijgen en zelf het beleid in eigen land bepalen. Niets mis mee. Met vallen en opstaan leer je om een zelfstandig land te worden. Baas in eigen land.


  Maak melding
 16. Suriname heeft gelijk, zij is onafhankelijk en ook de surned heeft niets te zeggen in Suriname omdat zij dat land nauwelijks kennen. Nee de mensen daar moeten het voor het zeggen hebben. Suriname is nu multi culti en het gaat goed laat die witmang Bommel geen verdeling en verderf zaaien in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES