Oppositie wantrouwt idee ‘schaduwbegroting’

24

PARAMARIBO, 29 apr – De oppositie heeft zich in het parlement uiterst kritisch getoond over het idee van een schaduwbegroting. Deze paralellbegroting moet volgens een staatsbesluit de regering in staat stellen ongehinderd uitgaven te plegen. Winston Jessurun (Nieuw Front/DA 91) vreest het ergste.

Op de schaduwbegroting komt bijvoorbeeld een bedrag voor van zes en tachtig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer twintig miljoen euro). Dit bedrag is ‘begroot’ voor energiebedrijf EBS. Maar Jessurun wijst erop dat voor EBS al honderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig miljoen euro) is opgebracht op de regeringsbegroting. Deze wacht nu op behandeling in het parlement. Jessurun ziet al gebeuren dat tientallen miljoenen nooit verantwoord zullen worden. De schaduwbegroting hoeft namelijk niet te worden goedgekeurd door de regering.

Volgens het staatsbeluit (door de president vervaardigde wetgeving,red.), komt er een fonds ’ter versterking van de constitutionele functie van de regering en de president.’ Zowaar een mondvol. Maar volgens Arthur Tjin Atsoi (Nieuw Front/NPS) is het vrijwaren van verantwoordingsplicht een schending van comptabele wetgeving. Voor publieke werken en opdrachten hoeven geen publieke aanbestedingen worden gehouden. Met alle ‘onzichtbare fondsen waar het bureau van de president al over beschikt, wordt de chaos alleen maar groter. “Het staatsbesluit moet zo snel mogelijk worden ingetrokken”, aldus Tjin Atsoi.

24 REACTIES

 1. Meneer Tjin Atsoi,

  Ga slapen hoor toen jij in Nederland was had jij hier niks kunnen bereiken voor de Surinamers alhier, bij jou was het alleen maar ellende.
  Dus ga maar een broodje aap eten mie boi.


  Maak melding

 2. @Sjang, jij domme paarse ongeschoolde pannekoek. Een goed gevulde portemonnee geef je toch ook niet aan de eerste beste persoon mee. Nederland heeft met deze discussie niets van doen. Iedere SRD moet verantwoord worden. Het is allemaal belastinggeld. Een volmacht verstrekken aan de paarse roversbende is het stomste wat je kunt doen.
  Suriname wordt langzaam kaalgeplukt door Bouterse & Co.


  Maak melding

 3. Panka moet er eens een keertje naar luisteren wat hij allemaal niet uitkraait.Het lijkt alsof hij buiten elke realiteit staat als het op regeren aankomt.
  En dan doet hij samen met Misiekaba als of geen religie beledigd is.In Afrika hebben ze voor minder hele volksstammen uitgeroeid.In het land van Catherine Sambo Panza zijn hele delen van land op de vlucht om te ontkomen aan de machete.


  Maak melding

 4. Oh,dit hoeft toch geen raadsel te zijn ?!
  Papaatje bouta moet toch de advocaten van zijn criminele zoon betalen?Het geld moet toch ergens vandaan komen dus dan maar camouflage gebruiken in de vorm van schaduw begroting!!!


  Maak melding

 5. Behalve bevriende bedrijven, maar ook de schaduwen van de bedrijfsgebouwen moeten straks ook betaald worden.
  vriendjes en hun schaduwen, vrachtwagen en de schaduwen daarvan. Alles heeft straks een schaduw.

  wat geen schaduw is, is volgend jaar na de verkiezingen wanneer deze regering naar huis word gestuurd.

  Maar dan heb nieuwe rijken erbij dankzij de schaduwbegroting, bedacht door deze echte boeven die geen schaduw hebben.


  Maak melding

 6. Een dubbele boekhouding voor Staatskas is onbegrijpelijk. Dit kan alleen in Suriname een bananen Republiek waar alles mogelijk is.
  Het is zo onvoorstelbaar wat hier gebeurd en de burgers kijken alleen maar toe hoe misdadigers en criminelen het land naar de vernieling brengen.
  Wat Desi en co aan het doen is, is het hele Parlement uitschakelen en een Staat crieeren die uit de oertijd van de jaren 0001 is ontstaan.
  Dit moeten de burgers het niet toestaan, want als dit zo doorgaat wordt het een ramp in Suriname.

  Maar God de Almachtige zal dit niet laten gebeuren en ik geloof dat de natuur zijn werk zal laten doen gelden en voordat je weet is Desi en Co allang uit de politieke podium verdwenen.

  Let op mijn woorden vandaag: PING PING Jopie Pengel had dit toen ook reeds voorspeld maar ik geloof in wonderen.

  Bouta zal dit niet voor elkaar krijgen.


  Maak melding

 7. Alles in deze regering gebeurt STIEKEM EN ACHTERBAKS.
  Bij alles wat ze doen wordt er een rookgordijn opgeworpen.
  En al die drugs-en drankverslaafde meelopers komen straks weer uit hun hangmat om, voor een bak nasi en een lauwe soft, op die megalomane gek te gaan stemmen.


  Maak melding

 8. Deze president en zijn kleptomane ministersgroep hebben inmiddels het punt bereikt dat ze vrijwel alle overheidsuitgaven buiten het zicht van de assemblee houden. De voortdurende weigering om op behoorlijke wijze verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid en de rechtmatigheid van de overheidsuitgaven in de assemblee duidt op grootschalige fraude en corruptie. De minachting van de assemblee en de rekenkamer wordt volledig door het staatsbesluit dat controle op de overheidsuitgaven onmogelijk maakt.
  Ze kunnen hun gang gaan zonder enige vorm van controle.
  God zij met ons Suriname!!!!!


  Maak melding

 9. Over racisme gesproken:

  Blijkt maar weer dat Bouterse de grootste racist is die rondloopt. Op Goede Vrijdag zou muziekclip vertoond zijn op kanaal 8, (staats tv) waarbij hindoebeelden negatief werden bezongen en ook het woord ‘koelie’ gebruikt werd. Deze voering wakkert etnische en religieuze sentimenten aan.

  De leiding van de STVS heeft de clip inmiddels verboden en publiekelijk verontschuldigingen aangeboden. Wat ons betreft niet goed genoeg, laat Bouterse maar zijn verontschuldigen aanbieden ! Desnoods moet justitie een vooronderzoek starten. Onacceptabel in Suriname


  Maak melding

 10. gfc nieuws 29-04-2014…
  gisteren voor het eerst in 2,5 jaar quorum voor de begrotingsbehandeling. Simons spreekt de wens uit dat het voortaan zo zal blijven.

  Vandaag, de 22 dag, verschoven naar vrijdag vanwege ..GEEN QUORUM…

  hahahahaha…wat een ongelooflijke, ongeorganiseerde, intentieloze apentuin is dit land.

  Komt nooit wat van terecht…Suriname blijft het domste jongetje van de klas.


  Maak melding

 11. In September 2013 is Staatsolie Power Company Suriname NV (SPCS) een leningsovereenkomst aangegaan met Credit Suisse. De Zwitserse bank stelt US$ 74 miljoen beschikbaar voor de uitbreidingswerkzaamheden van SPCS en het opvoeren van de capaciteit van het onderstation.  De elektriciteitscentrale op Tout Lui Faut wordt nu uitgebreid om de huidige capaciteit van 28 Megawatt op te trekken naar 62 Megawatt. Onlangs heeft Marc Waaldijk, met medewerking van zijn president-commissaris Etiene Boerenveen, hiervoor een overeenkomst gesloten met Suriname Gas and Electricity Industry NV

  Dilip Sardjoe die recentelijk met 35 Rudisa medewerkers is overgelopen naar de NDP is eigenaar van Suriname Gas and Electricity Industry NV. Bouterse en Dilip zijn sinds het overlopen van de oud-BVDer dikke maatjes en Dilip mag nu op alle buitenlandse trips mee met de president en hij promote alle producten van Dilip publiekelijk. Bouterse beloont Dilip heus niet voor de 35 extra stemmen die hij meegebracht heeft. Het gaat om een commissie die Bouterse vangt op alles wat hij voor Dilip binnenbrengt.

  De bouw van de centrale en levering van de generatoren geschiedt door Wärtsilä OY uit Finland. En wie is de vertegenwoordiger van Wartsila in Suriname? Ja, goed geraden, dit is Suriname Gas and Electricity Industry NV van Dilip Sardjoe.

  Vorige week stond weer in de krant: Regering Bouterse investeert US$ 250 miljoen in energiesector. De regering heeft een bedrag van ruim US$ 250 miljoen uit “eigen middelen” ter beschikking gesteld voor investeringen in de energiesector. Maandagochtend arriveerden twee Wärtsilä generatoren voor Staatsolie en drie MANN generatoren voor de Energie Bedrijven Suriname (EBS)in Suriname…l  En wie verdient weer aan de Wärtsilä generatoren? Ja, goed geraden, dit is Dilip Sardjoe en zijn business partner Bouterse.  Ze verdienen samen dus uit een pot van US$ 74 miljoen + US$ 250 miljoen = US$ 325 miljoen. Marc Waaldijk, Jim Hok en Etiene Boerenveen verdienen hier ook dik aan. Ik ben daarom niet verbaast dat het contract van Waaldijk nu weer voor 6 maanden is verlengd.

  General Electric levert ook hoogwaardige generatoren. Waarom kiezen Bouterse, Waaldijk, Hok en Boerenveen telkens weer voor Wärtsilä generatoren? Weer twee keer raden…


  Maak melding

 12. @ #free surinam
  Excuseer mij. Bedankt, maar hebt u nog meer van dit soort info voor mij en natuurlijk ook voor de andere geachte Forum-leden, uiteraard ook voor Waterkant journalisten want de weten soms ook niet hoe ze belangrijke informaties die onze Staatszaken regarderen op een rijtje moeten zetten en publiceren.
  Voor de z.g. boutisten op het Forum is het onmisbare info.
  Het helpt ze zich ervan bewust te worden hoe ze gewoon in de maling genomen worden door hun politieke leiders.


  Maak melding

 13. Weer zo,n misterieuze benadering van deze paarse boevenbende om het volk te misleiden, om zodoende miljoenen exstra te kunnen uitgeven, en het land nog dieper de put in te helpen met een enorme schuldenlast, alleen maar om te kunnen bewerkstelligen in 2015 weer aan de macht te kunnen komen.


  Maak melding

 14. #free surinam is een movement die wil dat deze president weggaat en nieuwe generatie over neemt we zijn deze corupte mensen zat is tijd dat surinamers wakker worden. En in opstand komn maar wij surinamers zijn een bange naties #freesurinam


  Maak melding

 15. #free surinam # waarom zijn surinamers zo bang en hebben we geen eenheid in een beschaafde land moest deze president al opstappen. . Drugs en wapen in kantoor Dino Bouterse
  Dino Bouterse probeerde een basis voor de terroristische organisatie Hezbollah op te zetten en drugs- en wapenhandel te bedrijven, onder meer vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid CTU. Dit blijkt uit opgenomen gesprekken tussen hem en infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA.
  Dino wordt vervolgd voor het helpen opzetten van een basis van de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Suriname. Dit met als doel dat Hezbollah daarvandaan gewelddadige acties tegen Amerika zou kunnen voorbereiden en uitvoeren. Ook is Bouterse aangeklaagd voor wapenhandel en cocaïnesmokkel naar de VS.
  De Surinaamse president Desi Bouterse benoemde zijn zoon Dino volgens eigen zeggen in 2010 als leider van de zwaar bewapende CTU (Counter Terreur Unit). Pas toen Dino eind augustus vorig jaar werd opgepakt in Panama, is dit opeens door de perschef van het Kabinet van de President ontkend.
  Uit de aanklacht blijkt dat op 1 februari 2013 twee infiltranten van de DEA op bezoek komen bij Dino in Suriname. Zij geven zich uit voor Mexicaanse drugshandelaren. In dit gesprek geeft Bouterse jr. aan dat hij hen kan „faciliteren” bij drugssmokkel en het kopen van wapens.
  28 juni vorig jaar bezoeken de Amerikaanse infiltranten Dino Bouterse in zijn kantoor. Er wordt gesproken over het smokkelen van 450 kilo cocaïne naar de VS. Dino haalt uit een kluis een pakketje van een kilo. Handlanger Quincy M. geeft aan dat het is behandeld met chemicaliën waardoor „de honden op de luchthaven het niet kunnen ruiken”.
  Vervolgens pakt Bouterse een raketwerper uit zijn kluis en geeft die aan een van de DEA-agenten. „Het is een Law”, zegt Dino. Een licht anti-tankwapen.
  In juli overlegt hij in Suriname een paar keer met Amerikaanse agenten over het opzetten van een basis voor de terroristische organisatie Hezbollah in Suriname. Eind juli reist hij naar Griekenland om met zijn contacten concrete plannen te maken.
  De vermeende Hezbollahbaas vertelt dat zijn organisatie tegen de Amerikanen vecht. „Je hebt ingestemd om onze jongens te ontvangen, zodat ze kunnen worden getraind en dat ze kunnen blijven voor later uit te voeren operaties. Ga je akkoord?”, vraagt de infiltrant. „Ja”, antwoordt Bouterse.
  Het gaat om een eerste groep van 30 tot 60 mensen. Er wordt huisvesting en bewaking voor ze geregeld, laat Bouterse weten. Ook kunnen volgens hem valse paspoorten worden verstrekt.
  De undercoveragent vraagt of Dino Bouterse ook speciale wapens kan leveren zoals luchtdoelraketten, propellergranaten en explosieven. Dino: „Ik heb 2 maanden nodig. Dan kan ik je een lijst geven van wat we kunnen leveren.”
  Dino Bouterse wordt op basis van de infiltratieactie augustus vorig jaar op verzoek van de Amerikanen in Panama gearresteerd. Tijdens zijn voorgeleiding begin september in New York ontkende hij schuld. De zoon van de Surinaamse president hangt levenslang in de VS boven zijn hoofd.


  Maak melding

 16. Alleen in Suriname kan dat: een schaduwbegroting waarin de Paarse Rovers ongestoord in kunnen graaien.

  Het is echt niet te geloven: wat een bananenrepubliek


  Maak melding

 17. in suriname en bij god kan alles ,deze paarse herensloze bende die is het hele land aan het kaal plukken,al die miljoenen moeten naar amerika voor de vrijlating van zoonlief,mi hoop dat a kies 40 jari .en bouta en co die zal krijgen van god,gods molen malt langzaam maar zeker,ze verrijken zich zelf tegen de arme mensen, dit is geen democratich staat meer ,maat machtsstaat,nog nooit v\n een schaduw begroting gehoord ,alleen in suriname kan dat .het hele volk wordtopgelicht ,er wordt zand in hun ogen gestrooid en dat vinden ze zo lekkerrrrr,als het een ander partij aan de macht was de bevolking als op straat ,hier durven ze dat niet soso fredeeeeeee.bouta is aan de macht brada ,no mik grap dictator,maar ja het volk heeft ervoor gekozen ,ze wouden machtsstaat hebben dus no klagen ,maar dragen succes suriname good luck with bouta en co.boeven bende,massamoordenaar(bouta) ,bankrover(brunswijk)somo (kinderverkrachter in rotterdam)


  Maak melding

 18. ik ben heel blij,dat er geen hindoestaan javaan chinees aan de macht is..

  want dan was parbo praktisch tot de helft afgebrand..

  dagelijks zou je protesten door de straten zien veel lawaai scheld kanonades en vernielingen
  je zou ze horen schelden..

  nu zitten de rovers moordenaars oplichters boeven die alles openlijk doen en niemand zegd er wat van iedereen is stil bang voor de moordenaar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.