Water Suriname rivier drinkbaar te maken

11

PARAMARIBO, 28 apr – Water uit de Suriname rivier is best als drinkwater te gebruiken. Dit stelt een Belgisch onderzoeksteam dat het water onderzocht en bewerkt heeft. Met wat zuiveringswerk is vooral het aangrenzende district Commewijne geholpen.

Het district kampt al sinds mensenheugenis met genoeg aan drinkwater. Het team heeft via een project van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, vast kunnen stellen dat het water goed is voor menselijke consumptie. Ook het water van de Commewijne rivier is onderzocht, maar dat blijkt te zout. Er zou veel meer in geinvesteerd moeten worden. “Het water uit de Suriname rivier biedt, gelet op de kwaiteit, meer mogelijkheden”, zegt projectleider Frank de Poortere tegenover de Times of Suriname.

Commewijne is vanwege het drinkwaterprobleem steeds een uitdaging voor de centrale overheid. Het district neem toe wat betreft populatie en bedrijvigheid. De aanleg van de Jules Wijdenbosch brug over de Suriname rivier heeft deze toename alleen maar versneld. De meeste huishoudens en bedrijven worden nog voorzien via een leveringssysteem per tankwagen. Dat levert niet zelden klachten op over willekeur. NH zoekt de afgelopen jaren naar een duurzame oplossing in een district dat zelf niet over zoetwaterbronnen beschikt.

- Advertentie -

11 REACTIES

 1. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen helpen wereldwijd overheden mbt het aanleggen drinkwatervoorzieningen en het bouwen van dijken. Daarmee zijn ze marktleider op dat gebied.

  Toch bizar dat Suriname in zee gaat met de Belgen. Als het nu voor het opzetten van een frituurkot in Paramaribo is dan kan ik het nog begrijpen. Wederom is de paarse regering de weg kwijt. Een nier transplantatie laat je toch ook niet door een automonteur doen. Bizar…


  Maak melding

 2. In tegenstelling tot Brokopondo en Sipaliwini, bijv. die rijk zijn aan wateren, heeft Comm. geen watervallen,zoetwaterbronnen, kreken en meren. Fijn nieuws om te horen dat het water te gebruiken is. En nu ophouden die rivier te vervuilen! Vraag is, is het te betalen voor de staat, maar ook voor de bewoners? Indien dit niet het geval is… vroeger (ja vroeger) bouwde men putten van bakstenen, deze waren groot genoeg om als brandblusputten te dienen. Een idee om bewoners te helpen/steunen dat te gaan doen? Ken een gezin met een put in de tuin in Comm. altijd voorzien van water, gewoon een pomp op aangesloten.


  Maak melding

 3. Een zuiveringsinstallatie neerzetten te Meerzorg is dat wat er MOET GEBEUREN !!!

  Ze hebben de JUISTE MENSEN ingeschakeld om de mogelijkheden te bekijken. Hopelijk wordt er gauw een aanvang gemaakt met het project. De vooruitgang in Commewijne is in volle gang. Er is zelfs een MALL te Meerzorg en een hotel te Fort Nieuw Amsterdam heb ik begrepen.

  Maar is er wel GELD voor de zuivering van het rivier water. Het zal toch geen VERKIEZINGSPROPAGANDA zijn….???????

  En trevlig dag ! CHAVÉZ


  Maak melding

 4. op de hele wereld wordt zee water gezuiverd voor comsumptie doel einden dat gebeurt al eeuwen eeuwen..

  nu past komt men erachter dat het rivier water ook in sme kan gezuiverd worden..

  wat een i.q. hebben wij toch..

  sme krioelt van de deskundigen op elk gebiedt die alleen maandelijk een behoorlijk loon krijgen,maar om wat er voor te doen hoo maar..


  Maak melding

 5. Kan er niet gewoon een leiding of tig doorgetrokken worden? En die optie van de Su rivier dan erbij. En dan komt natuurlijk de opmerking ”daar is geen geld voor” en dan wil ik wederom weten waar gaat al dat geld dan naar toe ? Worden de juiste prioriteiten wel gesteld ? Blijkbaar niet !!!


  Maak melding

 6. Als men in Europa het water van de Rijn kan zuiveren tot drinkwater, is het zuiveren van het water van de Suriname rivier kinderspel. Omdat men vroeger in Suriname genoeg bronwater van superieure kwaliteit ter beschikking had, was het (nog) niet nodig oppervlaktewater te zuiveren, nu bronwater schaars wordt, wordt het interessant om rivierwater te zuiveren, dat kunnen Belgen net zo goed als Nederlanders en ik denk dat de Surinamers van SWM ook wel voldoende kennis hebben om zelfstandig uit te dokteren hoe rivierwater te zuiveren, het is toch geen rocket sience? Maar toch is het een goed idee om buitenlandse hulp in te roepen, wij hoeven immers niet steeds zelf het wiel weer uit te vinden.


  Maak melding

 7. Met alle respect, maar Belgen zijn geen waterdeskundigen, ondanks het heerlijke Belgische bronwater, dat te koop is, maar dan heb je het over een heel ander soort water.
  Als ik mij beperk tot Europa zijn de Noren, de Zwitsers, de Oostenrijkers en vooral de Nederlanders specialisten op het gebied van waterwinning, ieder land weer op zijn eigen manier.
  Om historische redenen wil Suriname alleen met Nederland in zee gaan als het gaat om bruggenbouw, maar verder de contacten zoveel mogelijk mijden en de drie andere landen zullen wel te duur zijn geweest.
  Ik vraag mij sowieso af of ons land de kosten van het zuiveren van het water uit de Surinamerivier kan betalen.
  Wat voor de Belgen een peanut is, is voor ons land al gauw onbetaalbaar !


  Maak melding

 8. Wij hebben jarenlang geleefd van regenwater en ook in commeijwijne maar dan aan de rechteroever. Nooit een probleem gehad. Mensen, su is groot wees een beetje slim en laat je handen een beetje wapperen. 1 bouw een stenen put in je achtertuin in de grond, vang al het regenwater op en sluit het goed af . Je kunt zelfs met een waterpomp een
  stellage vullen met communicerende vaten e je hebt je eigen douche met lekker stromendwater. Die leiding water gaaan julli noooooooit en never krijgen in commewijne daar hebben die dieven geen geld voor


  Maak melding

 9. Kolibri, goed idee, maar ik denk dat dat voor veel Surinamers te veel werk is, “de regering moet het toch maken”, vergeef me mijn cynisme


  Maak melding

 10. er zijn reeds proeven genomen,en reeds stappen ondernomen waar er aan waterzuivering gewerkt zal worden.
  het binnenland zal als eerste aangepakt worden,en er zullen kennis overdrachten plaats vinden om het lokale bevolking van genoeg kennis te voorzien,om het zelf aan te kunnen pakken,”TOP
  i like it


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.