Regering start proces terugname onbenut land

22

PARAMARIBO, 24 apr – De regering is al aardig opgeschoten met het voorbereiden van een proces voor terug name van onbenut land. Volgens minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, gaat het om domein land. Flinke lappen worden maar niet in cultuur gebracht.

Het gaat soms om tientallen hectaren grond. Aan de andere kant zit de overheid ernstig verlegen om land. Er kan bijvoorbeeld nauwelijks worden gebouwd om in de schreeuwende woonnood te voorzien. Ook kleinlandlandbouw is niet te stimuleren. Nu is een proces op gang gebracht om onbenut land terug te goederen. Bezitters is per brief een ultimatum gesteld. Hun land moet dan in cultuur worden gebracht. “Als het niet gebeurt, hebben ze de grond niet nodig en rest me niets anders dan die in te trekken”, zegt Relyveld tegenover de Ware Tijd.

De verwachting is dat er geleidelijk aan meer zicht komt op de hoeveelheid domein land die niet wordt benut. De praktijk is vaak dat vooral familie en vrienden van politici grote lappen grond krijgen. Dat is zogezegd voor landbouw of veeteelt. Door de jaren is zo gestoeid met de praktijk dat er nog nauwelijks vrije domein te vinden is. In elk geval niet in gebied met redelijke infrastructuur, zoals verkeerswegen. Relyveld wil uiteindelijk ook de kleinere stukken grond bekijken die niet worden benut.

22 REACTIES

 1. SUrinamers zijn dol op het woordje “gratis”. Een heel goed initiatief van deze minister. Wat goed is moet ook aangeprezen worden. Nu nog die stichtingen aanpakken die misbruik van het systeem maken.


  Maak melding

 2. Als je een stukje grond aanvraagt wil dat zeggen dat je dat grond wil gebruiken om een huis te bouwen of zakelijke activiteiten te ontplooien. Als je er jarenlang niks mee doet dan is het terecht dat het stukje grond weer wordt ingetrokken om af te staan aan mensen die het wel urgent nodig hebben. Er zijn zat mensen die dringend
  bouwgrond nodig hebben.
  Ook mensen die een stukje grond hebben gekocht en jarenlang niks mee doen waardoor het gras metershoog staat, dienen aangepakt te worden. Dit hoge gras trekt allerlei ongedierte aan en allerlei geboeftes kunnen zich tussen schuilen. Dan heb ik het niet eens over het feit dat het hoge gras niet echt stadverfraaiend werkt.
  Dus ook deze mensen aanpakken. Desnoods deze mensen middels een of ander wet verplichten aan schoonmaak te doen of middels een boete. En deze boete gebruiken om het hoge gras te wieden.

  Minister, goed initiatief!


  Maak melding

 3. Hahahaaaaaa…met terugname wordt hier bedoeld…VAN EIGENAAR VERWISSELEN….wat ingetrokken wordt zal het eigendom worden van de paarse ndp ministers.Netalsof de paarse ministers het nuttig gaan besteden. Brunsie heft een goudmijn gewoon zomaar,idem ,dito geld het voor bouta,dinootje,kanhai,hokje,en de rest van de paarse lange stoet criminelen.Wanneer zal deze op illegale wijze Eigen gemaakte goudmijnen ingetrokken worden!!!?


  Maak melding

 4. De Misdadigers Combinatie hopen 50% te geven aan hun oliedomme aanhangers, kratis, foe soso voor hun stem. 50% verdwijnen wederom in zakken van de corrupte paarse geboefte en rovers. Ma kut. Met MC aan de macht veranderd het landschap in Suribabwe. Afrikaanse wantoestanden liggen in het verschiet.


  Maak melding

 5. Geldt dit besluit ook voor de binnenlandbewoners die zich grond toeeigenen en dorpjes neerzetten?!
  Of is het weer geconcentreerd op de stadsbewoners alleen ?!


  Maak melding

 6. Valt deze actie ook onder de daadkrachtige maatregelen van bouta?

  Hij heeft jullie gewaarskuwd: hij gaat vanaf nu de koeien bij de horens pakken’
  Whahahahahahahahahahahaha, 🙂 🙂 🙂
  En ik jok niet:
  “Bouterse: We gaan de koe nog steviger dan ooit bij de horens pakken.”
  Bron: dagblad suri

  Phoehoehoehoe, een lastminute pakket aan maatregelen, je weet wel zo iets als een lastminute boeking, die tegenwoordig duurder is dan een normale boeking.

  Geeft niet, we moeten positief denken zeggen de paarsen.
  Dat doe ik ook, dus ik geloof steevast in de beloofde ‘weg naar Brazilië’.
  Dan kunnen we 2 vliegen in één klap slaan(whahahahaha), familievisite en WK 2014.
  Joehoeeeee, 2 voor de prijs van 1.

  De tijd dringt……………….


  Maak melding

 7. Het volk wordt weer blij gemaakt met een dode gritjebie; de minister kon gisteren niet aangeven hoeveel personen zich niet aan de verplichtingen hebben gehouden. “Het zijn er toch wel wat en ik pak ze step by step aan”, haalt Relyveld aan. Wanneer hij het eerste terrein intrekt, weet hij niet precies.
  De minister weet na ruim vier jaar nog steeds niet hoe groot het probleem is en hij weet nog steeds niet wanneer hij de eerste stap zet om het probleem op te lossen. Wat een daadkracht, wat een slagvaardigheid, wat een inzicht, wat een tempo, een ‘son loiri’ met zonnesteek zou het beter gedaan hebben.


  Maak melding

 8. laat de regering alvast beginnen bij de hoofd verdachte december moordenaar en bij de andere moordenaar bankrover..

  die bezitten immers honderden ha. grond en doe er niks mee.

  alle staf leden ndp bezitten honderden ha. gestolen grond van de staat sme..


  Maak melding

 9. de tijd dringt goed initiatief , maar geldt dan ook voor degenen in de DNA die grote lappen gronden bezitten of alleen onder de kleine man alweer. Wat denkt de Regering dan te doen met de ingetrokken gronden??? ik zie in bepaalde gebieden gewoon open weilanden. allerlei gedierte staat er te grazen, wat ik dwaas vind, terwijl anderen naarstig op zoek zijn naar Grondhuur gronden. Belachelijk vind ik dit wel. Regering aanpakken! intrekken die boel ze hebben het niet nodig geloof me. Ze doen alsof en na een paar jaar worden ze gronden toch gewoon verkaveld en verkocht door de degenen die de gronden zogenaamd hard nodig hebben. of zijn we gek. de Regering kan het ook zelf aan gronden verkavelen!


  Maak melding

 10. Hoe gaan wij weten wie land teruggeeft en óf het ook werkelijk gebeurt?
  Gaan we het in de krant lezen?
  Wie gaat ons dat vertellen?

  Jan Klaassen misschien? Of Anansie? Pietje Puk of Kabouter Pimpamponnetje?
  Repelsteeltje of Pinkeltje?


  Maak melding

 11. relyveld laat het niet bij woorden ,ook moet men de mensen op attenderen om hun percelen schoon te maken .er moeten maatregelen komen tegen de mensen die hun percelen laten over woekeren met onkruid .ook de percelen met bouwvallige huizen die overwoekert zijn met onkruid moet worden aangepakt .er moet orde komen .meestal zitten de eigenaren in het buitenland .de regering kan toch die percelen onteigenen als dat voor overlast zorgt .bouterse laat zien dat er een andere wint waait in suriname .2015 nadert .bouterse voor president .


  Maak melding

 12. Eens met de aktie van de minister of pres,maar begint bij jullie omgeving,vijanden,vrienden,familie,kenissen,dan is er geen vuiltje aan de lucht


  Maak melding

 13. Wie zijn ogen goed de kost geeft zal zien dat men heel vaak hele grote lappen heeft aangevraagd en gekregen om vervolgens een kleine kravana erop te bouwen en daaromheen wat groente en bloemen. Heel vaak heb ik gehoord dat de terreinen zo groot zijn dat de aanvrager/bezitter nog nooit het achtererf heeft gezien.

  In cultuur zijn de meeste van de gronden nooit gebracht. Men zit slechts te wachten op het verstrijken van de pachtperiode om het tegen exorbitante bedragen door te verkopen of te verkavelen.

  Terugvorderen van deze gronden is een dienst aan de hele gemeenschap!!


  Maak melding

 14. Wat houdt ‘in cultuur worden gebracht’ in? Als ik een brokobroko hek om mijn grondje zet, een paar stenen op elkaar metsel en het ‘mijn vakantie huisje’ noem, is het dan ‘in cultuur’?
  Een goed initiatief (liever te laat dan nooit)! Wel iets concreter maken (en het de grondbezitters makkelijk maken) om zo echt nuttig gebruik van de grond te stimuleren.
  En een terechte opmerking hierboven … hoe en wie gaat erop toezien dat de invordering en herverdeling van die ongebruikte stukken land eerlijk en rechtvaardig verloopt?
  Ik heb alle vertrouwen in mijn kondreman’s, maar … controleren is nog altijd beter, toch?


  Maak melding

 15. Hoezo grond terug nemen????????
  Tot ongenoegen van Gerold Dompig, manager van de commissie Ordening Goudsector (OGS):
  De actie die donderdag zou plaatsvinden om alle goudzoekers op de Brownsberg weg te halen is op het laatste moment afgeblazen.

  Dit heb ik zien aankomen. Ik heb eerder aangegeven dat er krachten schuilgaan achter deze arbeiders die zijn weerga niet kent. Ik heb toen aangegeven dat de verkiezing eraan komt en dat de huidige regering koste wat kost in het adel wilt blijven. Desnoods door fraude what so ever. Bang als ze zijn dat de amnestiewet zal worden ingetrokken.
  En inderdaad, als de nieuwe regering er dan komt dan moeten zij ballen tonen om de amnestiewet in te trekken.


  Maak melding

 16. Het lijkt wel of het bij iedere regering hetzelfde is. Alles toeëigenen aan eigen familie en/of vrienden en vervolgens de vorige en volgende regeringen daarop aanvallen.

  Om alles wat betreft toewijzigingen en verdelingen van gronden en ook gelden zoals subsidies en dergelijke eerlijk te laten verlopen zouden mijn inziens er commissies moeten komen waarin leden van de grote politieke partijen zitting hebben. Dus zowel van de regeringspartijen als van de opositiepartijen.
  Deze commissies moeten de aanvragen en toewijzingen gezamenlijk beoordelen. Ieder jaar wordt de voorzitter van deze commissie vervangen door het lid van de volgende partij.

  Dit lijkt mij de meest eerlijke en betrouwbare manier om hier mee om te gaan. Anders blijven we elke 5 jaar alleen maar met de vinger naar elkaar wijzen zonder dat er constructief iets opgelost wordt.

  Succes ermee.


  Maak melding

 17. Er zitten toch wel enkele juridische haken en ogen aan dit proces. Het terugnemen van onbenut land kan niet zomaar geschieden. Ten eerste moet de status van het perceel bekend zijn: grondbeschikking of private eigendom? In het eerste geval moet de overheid wel bedacht zijn op de bestuursrechtelijke perikelen bij het nemen van besluiten zoals bezwarenprocedures. Daarnaast dient er rekening te worden gehouden met de capaciteit bij de behandeling van deze zaken. I.g.v. private eigendom is het lastiger. In hoeverre kan de overheid onteigenen??


  Maak melding

 18. is er iets aan de hand? nu.nl en de telegaaf.nl berichten over een interview met Jay Anania waarin hij vertelt over de amerikaanse strijd tegen drugs en dino (en desie) bouterse. en nu lees ik op starnieuws dat linscheer een helikopterplatform gaat aanleggen locatie ergens bij het kabinet van de president. mijn vraag is: blijft de president voor altijd daar? of verwacht hij binnenkort het helikopterplatform heel hard nodig te zullen hebben?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.