vrijdag, maart 29, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse kiezer te mild voor politici

Surinaamse kiezer te mild voor politici

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 apr – Kiezers in Suriname zijn veel te mild voor politici. Dit stelt politicoloog en hoogleraar Hans Breeveld. Wie slecht presteert en regelmatig over de schreef gaat, mag het rustig weer over doen. De kiezer maakt nauwelijks of geen gebruik van zijn macht.

En die is af straffen bij verkiezingen, politici laten merken dat er niet met de belangen gesold mag worden van de achterban. Breeveld zegt tegenover de Ware Tijd dat hij burgers steeds hoort klagen. Leiders zouden allerlei onvergeeflijks begaan. Maar dan komen de verkiezingen weer en is aan de uitslag geen ontevredenheidsbetuiging te merken. Maar ook kleine maatschappelijke groepen laten te weinig van zich horen als politici weer eens afkeurenswaardig gedrag aan de dag leggen.

Wanneer politici zich bewust zouden zijn van dit soort ijkmogelijkheden bij de samenleving, zouden ze wellicht veel meer op hun tellen passen. Nu gebeurt het nauwelijks. Politici kunnen zich met groot gemak grote stommiteiten en missers permitteren. Die worden niet zelden ook nog als topprestatie verkocht. Er zijn maatschappelijk dan maar weinigen die tegengas willen of durven geven. Volgens Breeveld hoort het aan de andere kant ook dat politici die goed presteren evenredig beloond worden. Ook dat is nog een schaars verschijnsel in de Surinaamse politiek.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

27 REACTIES
  1. Geld dat ook voor bouterse menneer Breeveld??
    Als wij kijken hoeveel politici deze drugs criminele president heeft versleten dan kunnen wij hem met de vuilnisman meegeven.


    Maak melding
  2. Het volk leeft ook van de kruimels die de regeerders laten vallen.Het volk is bang dat de stroom kruimels stopt als ze anders stemmen.Als ‘arm’land heeft Sur ook niet veel banen te vergeven.Dan is taai hori sang yu habi en de meesters geen stok geven om je te slaan.
    Al is dan zo een politieke bons afgestraft behoudt hij zijn connectie’s in de poli poli om heel veel kwaad aan te richten aan de gewone mens.Bijna had Wirth de landsdienaren 200 SRD armer gemaakt.


    Maak melding
  3. Surinamers zijn schaamteloos. Een volk zonder moraal en enig trots. In ieder ander land hadden ze deze politici met pek en veren het land uitgeschopt. Om je dood te schamen.


    Maak melding
  4. In juni 2010, vlak na de verkiezing van Desi Bouterse schreef journalist en momenteel redacteur bij de VN, Rudie Kagie, onderstand stuk in Vrij Nederland.

    Een vooruitziende blik van deze journalist. Bouterse en Brunswijk hebben met de laatste coup de macht verdeeld in Suriname. Wat mij opvalt is dat geen enkele analist doorheeft dat deze coup de staatkundige verhoudingen in Suriname voorgoed heeft veranderd en voornamelijk in het voordeel van Brunswijk uitpakt.

    Zijn machtsbasis is nu uitgebreid tot aan de Suriname rivier, daar ligt de grens nu van zijn machtscentrum. Marowijne was historisch gezien al zijn machtscentrum, daar is nu met deze coup Commewijne aan toegevoegd.

    Somohardjo wou dolgraag Commewijne als zijn Homeland zien. Die droom is bruut verstoord door Brunswijk. Met Commewijne erbij beheerst Brunswijk nu bijna de helft van Suriname. Daar is het hem om te doen geweest. Bouterse betaalt de prijs voor het presidentschap voornamelijk aan Brunswijk. De rest heeft het nakijken en ook de geschiedenis van Suriname is met deze coup voor eens en altijd veranderd.

    Als hij geen president van heel Suriname kan worden, dan toch tenminste van half Suriname. Met de Suriname rivier als zijn grens met het andere deel van Suriname is zijn machtsbasis heel goed te verdedigen. Brunswijk is een ras opportunist en narcist.

    Quote

    Bloedbroeders Bouterse en Brunswijk

    Door Rudie Kagie

    22 juni 2010

    Vandaag valt het besluit over de invulling van verschillende posten in de Surinaamse regering. Nederland windt zich niet op over het nieuwe politieke bondgenootschap van Bouterse en Brunswijk. Hoe kan dat?

    Bij de beesten af,’ noemt voormalig vakbondsbestuurder Romeo Hoost het laatste nieuws van het Surinaamse verkiezingsfront. Desi Bouterse die afstevent op het presidentschap in Suriname, dat is toch niet te geloven? Juristen steggelen over de uitzonderlijke vraag of een internationaal arrestatiebevel zijn geldigheid verliest als de voortvluchtige crimineel tot staatshoofd wordt bevorderd. Zo plat is het inderdaad: Bouterse werd in 1999 in Nederland bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld wegens drugshandel, in Suriname is hij nog altijd hoofdverdachte in het slepende proces inzake de Decembermoorden (waarbij in 1982 vijftien prominente landgenoten door het militaire regime uit de weg werden geruimd), maar het volk is dol op hem.

    ‘Uiterst bizar’ vindt Hoost de verbazingwekkende doorbraak van de politieke populist die in Suriname veel minder omstreden blijkt dan in het koninkrijk waar het land tot vijfendertig jaar geleden aan onderhorig was. Eerder zat Hoost in de Bevrijdingsraad Suriname, die vanuit Nederland voor herstel van de democratie in de prille republiek ijverde. De raad steunde het Junglecommando van Ronnie Brunswijk, die in het binnenland een guerrillastrijd tegen het leger van Bouterse aan het uitvechten was.

    ‘We hebben ons deerlijk in Brunswijk vergist,’ erkent Hoost. ‘Die man is gewoon een boef die hier in Nederland wegens cocaïnehandel bij verstek tot vier jaar werd veroordeeld. Als ik zeg dat ik nooit een grotere opportunist dan Brunswijk ben tegengekomen, dan druk ik me voorzichtig uit.’

    Het woord bloedbroeders kreeg in dit verband een macabere bijklank. Hoewel honderden slachtoffers in hun gewapende strijd sneuvelden, poseren de vroegere aartsrivalen Bouterse (leider van de Mega Combinatie met 23 zetels) en Brunswijk (leider van de A-Combinatie met 7 zetels) nu in een breedlachende omhelzing. Samen gaan ze het land redden en de macht verdelen.

    In Paramaribo circuleren grappen over Brunswijk, wiens lange strafblad onder meer een bankoverval vermeldt. Hij zou minister van Financiën willen worden of anders op z’n minst het directeurschap van de Centrale Bank ambiëren.

    De milde reacties van politiek Den Haag op deze laatste omwenteling steken bleek af bij het gepeperde oordeel van bijvoorbeeld VVD-leider Bolkestein, die Suriname in 1997 nog als een ‘rovershol’ kwalificeerde. Dat de toon in de loop der jaren gematigder werd, kan duiden op desinteresse.

    Wie ligt er tegenwoordig nog wakker van malheur in de West? Mediagenieke nabestaanden als publicist Sandew Hira (broer van de vermoorde advocaat John Baboeram), ex-Amnesty-voorzitter en Raad van Statelid Lilian Gonçalves (weduwe van de vermoorde advocaat Kenneth Gonçalves) of voormalig CDA-kamerlid Nirmala Rambocus (broer van de vermoorde beroepsmilitair Surendre Rambocus) doen er eenparig het zwijgen toe en wimpelen verzoeken om commentaar af.

    Ruben Gowricharn, hoogleraar Sociale Cohesie en Transnationale Vraagstukken aan de Universiteit van Tilburg, voelt zich ‘ongemakkelijk’ onder de stembusuitslag in zijn geboorteland, maar dat gevoel heeft hij ook over de overwinning van Geert Wilders. ‘Nederlandse media hebben altijd weinig interesse gehad voor Suriname.

    Actualiteitenrubrieken laten gebeurtenissen in Suriname liever becommentariëren door Nederlandse experts, zoals dat ook gebeurt met het Midden-Oosten of Afrika,’ zo verklaart hij de lauwe reactie. Het lijkt inderdaad een eeuwigheid geleden dat strafpleiter André Haakmat voor het laatst bij Nova aanschoof om het gedrag van Desi Bouterse voor buitenstaanders te verklaren.

    Het Surinaamse ochtendblad De Ware Tijd hekelde ‘de bekrompen reactie van de Nederlandse politiek’, met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) voorop, die stelde dat Bouterse niet welkom is in Nederland als hij president wordt of in de regering komt. ‘Kennelijk wordt Bouterse nog steeds gezien als de belichaming van alles wat hypocriet en misselijkmakend is.’

    CDA-kamerlid Kathleen Ferrier, dochter van Johan Ferrier (1910-2010), de laatste gouverneur en de eerste president van Suriname, is het met haar minister eens: staatsbezoeken van en aan Bouterse zijn ongewenst, ‘omdat wij geen voorstander zijn van straffeloosheid’.

    Vanwege haar achtergrond en omdat ze namens de fractie het woord voert over ontwikkelingssamenwerking, volgde ze de verkiezingen in Suriname natuurlijk op de voet. ‘Als Nederlands volksvertegenwoordiger is het niet aan mij een oordeel te geven over de keus van het Surinaamse volk,’ zegt Ferrier.

    ‘Daarom ga ik niet zeggen of ik al dan niet ongelukkig ben met de uitslag. Zeker nu de ontwikkelingsrelatie wordt afgebouwd, zijn Suriname en Nederland twee onafhankelijke landen. Ik zet mij ervoor in de bijzondere band die tussen beide landen bestaat op een goede manier inhoud te geven. Mocht Bouterse in een regering komen, dan moeten we de lopende afspraken nakomen, al is het dan niet nodig om elkaar met overdreven enthousiasme om de hals te vallen.

    Unquote

    Over Rudie Kagie

    Rudie Kagie (1950) schreef in februari 1972 zijn eerste stuk voor Vrij Nederland, maar wachtte twintig jaar (tot 1992) voordat hij besloot zijn bloeiende praktijk als freelance-journalist in te wisselen tegen een redacteurschap van VN.

    Bron: Vrij Nederland


    Maak melding
  5. Dit is niet een fenomeen dat alleen in Su voorkomt. Zelfs in het oppermachtige Amerika heb je Senatoren die twintig en dertig jaar daar zitten,en toch word er op hen gestemd. als men hier verandering aan wil brengen,stel dan gewoon een term limit in.


    Maak melding
  6. Daarom verdienen ze al deze en komende misleiders, onberechte moordenaars,bij verstek veroordeelde drugsbaronnen,rovers en boeven. De gevolgen van de oliedomme keuze zal maken dat het land verwordt Zimbabwe in Zuid Amerika aka..SURIBABWE


    Maak melding
  7. Carl breeveld,
    Ik hoor jou ook zelden of nooit openlijk kritiek uiten op je collega’s en/of op de ministerraad en president.
    Waar was je toen er gestemd moest worden tegen de Amnestiewet?
    Ik vind niet dat je recht van spreken hebt in deze.


    Maak melding
  8. als de breevelds zouden practise what you preach, dan was er in ieder geval al de helft van de strijd gewonnen. maar ze zijn zo glibberig als een aal.


    Maak melding
  9. Hallo,

    Jullie moeten jullie schamen om kritiek te leveren op de Surinamers in Suriname.
    Jullie moeten juist een buiging maken voor de Surinamers aldaar.
    Deze trotse Surinamers hebben het land niet verlaten ze zijn gebleven tot de bittere eind.
    Zonder hun bestond Suriname vandaag niet meer.
    Dus alle Surinamers in Suriname moeten jullie respecteren.

    De vernedering van die witte mensen willen ze niet meer hebben,dus al degene die zich Surinamer noemt moet dit kunnen beseffen.
    Ik weet niet waar jullie vandaan komen maar blijven jullie af van de Surinamers en Suriname.
    Jullie kunnen alleen nonsens op dit forum schrijven meer niet(jullie parasieten).


    Maak melding
  10. liever lui dan moe…gemakzucht op en top..
    geen enkel moreel besef.

    hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat het volk kiest voor een veelvuldige moordenaar, drugsdealer !!

    Een crimineel die PERSOONLIJK debet is geweest dat ons geliefde land failliet was/is en dat ons eens zo harde gulden nergens anders wordt geaccepteerd….

    normen en waarden hebebn plaatsgemaakt voor moreel verval.


    Maak melding
  11. NIEUWS VAN HET FRONT !

    PARAMARIBO- De nabestaanden van de slachtoffers van de zogenoemde Decembermoorden vertrouwen er niet meer op dat de Surinaamse rechter het proces tegen de verdachten snel en eerlijk afhandelt.

    Ze stappen daarom naar de mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), dat vergelijkbaar is met het Europees Hof voor de Mensenrechten.

    ”We hebben steeds minder het gevoel dat de Surinaamse rechtstaat deze zaak tot een goed einde gaat brengen. We hopen dat onze klacht bij de OAS een aansporing voor de krijgsraad zal zijn om de zaak snel af te handelen”, zegt advocaat Hugo Essed van de nabestaanden.

    In het proces staan 25 verdachten, inclusief de huidige president Desi Bouterse, terecht voor hun vermeende betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers in december 1982.

    Een van de oorzaken waarom de zaak zo moeizaam verloopt, is volgens Essed het feit dat het om politieke moorden gaat. ”Hoe je het ook draait en keert, doordat de hoofdverdachte de president is, is het een heikele zaak. Het is een ongunstige omstandigheid die doorwerkt in hoe de krijgsraad zijn werk doet.”

    Ook vinden de nabestaanden dat de rechter en het Openbaar Ministerie te weinig kennis hebben van het internationaal recht en Surinaams staatsrecht

    Bron: ANP


    Maak melding
  12. @Koos

    Dinsdag 22 april 2014 om 13:36 uur, door Koos

    Surinamers zijn schaamteloos. Een volk zonder moraal en enig trots. In ieder ander land hadden ze deze politici met pek en veren het land uitgeschopt. Om je dood te schamen.

    Ai Koos, Dat doet pijn. Je legt de vinger op de zere plek.
    1 kanttekening:

    Niet generaliseren,er zijn zat Surinamers die zich diep schamen voor die poppenkast en het moreel verval in Suriname.


    Maak melding
  13. @sjang

    die surinamers die gebleven zijn, die hebben het juist verpest. ze hebben het flink laten stinken zodat niemand anders het meer aantrekkelijk vond. en toen de rest. ik heb het normale respect voor surinamers in suriname, net zoveel als dat zij voor mij hebben.


    Maak melding
  14. Misdaad loont in dictatorial verwordend Suribabwe. De misdaad zal het land naar de verdoemenis brengen dankzij allen de stemmen op onberechte misdadigers.


    Maak melding
  15. Geen gelul meer horen over Bruinsie.

    toen bruinsie de wanpens oppakte en tegen BOUta vocht hoorde in niemand klagen dat dat niet goed was, noch de VHP, NPS KTPi noch SOmo, hij werd uitgenodigd om naar nederland te gaan om te praten over zijn strijd tegen BOUTa want ze dachten dat ze hem via die weg konden weg krijgen, vermoorden of gevangen houden.

    Na de verkiezing van 1987 won front en die gingen samen met BRuinsie en SOmo werken in een regering en niemand blufde wat over de oorlog van 1986 in die regering.

    NU in 2010 besluit Bruinsie met Bouta samen te gaan werken wat front zeker niet had verwacht dat dat zou gebeuren omdat ze dachten dat Bruinsie bouta ook zougaan isoleren zoals de VHP en NPS wilde. lekker niet dus,

    NU de NDP met ABOP samen werken hoor je tegenstanders, npsér en vhp’er leuzen roepen dat de twee moordernaar zijn en de slacht over hebben vergeten.maar na 1987 waren ze de slacht over dus niet vergeten in die regering???


    Maak melding
  16. Grote groepen van de huidige Surinaamse jeugd is ongeschoold, leest geen literatuur, kranten, is niet in staat het Nieuws in de media kritisch te volgen en beoordelen of is daardoor ook niet in staat te denken, goed en kwaad af te wegen en een goed genuanceerd oordeel te maken. Triest dat Suriname met zulke grote groepen ongeschoolde personen zit.
    In de jaren 60 van de vorige eeuw waren en lichtpunten die aangaven dat er een stijging was van het aantal geschoolden en vooruitgang, in de jaren 70 was dit goed zichtbaar ofschoon heel veel ongeschoolden hangjongeren en -ouderen toen al op hoeken van straten stonden (dit heeft zeer waarschijnlijk haar oorsprong in de afschaffing van de slavernij en de vrij gelaten slaven de plantage verlieten en in Paramaribo kwamen rondhangen) een gewoonte die nooit meer is gestopt ( hooguit tijdens de avondklok in de jaren 80 van de vorige eeuw, toen het verboden was op hoeken van straten tot middernacht te hangen), maar eind jaren 70 van de vorige eeuw begon weer de neergang. Velen van deze leerlingen op de middelbare scholen en studenten op de hogere opleidingen en universiteit hebben begin jaren 80 van de vorige eeuw, toen de ellende begon van de staatsgreep met DDB, Suriname de rug toegekeerd en hun opleidingen in Nederland toen vervolgd en zijn daar nu werkzaam. Ook hangjongeren en -ouderen verlieten Suriname in die periode en vertonen in Nederland hetzelfde gedrag als in Suriname eind 20 ste en 21 ste eeuw of sinds de slavernij werd afgeschaft. Triest!
    Suriname is deze leerlingen, studenten, die de ruggengraat moesten worden van de huidige Suriname kwijtgeraakt en zie weer hoe een deel van goed opgeleide personen nu in het buitenland wonen hun geld verdienen en hun kids dat ook zullen doen. Ook het kleine aantal goed opgeleide Surinamers die toen daar woonden, verlieten het land Suriname om het vege lijf te redden voor het geweld van DDB en de gang of een veilig heenkomen te zoeken in Nederland. Suriname is heel diep gevallen en aangezien er grote groepen Surinamers zijn die mogen stemmen en niet kunnen denken en zaken kunnen afwegen, wordt hiervan dankbaar misbruik van gemaakt door de NDP & the gang door hun een bordje linzensoep, valse beloften te doen, die ze voor zoete koek of geur innemen. Het ziet het er zeer slecht uit voor (de) Suriname/rs. DDB, crimineel en de gang (criminelen) zullen alles aan doen om in het zadel te blijven.
    Milt?! Grote groepen van de ongeschoolde Surinaamse jeugd en volwassenen weten niet wat kritisch zijn betekent en zijn op grond daarvan ook niet in staat hun koers te bepalen of wel te bepalen, nl.: de verkeerde koers. Ze nemen genoegen met luchtkastelen oa, weg naar Brazilië, fly-over, tramverbinding naar Zanderij, zeehaven, brug over de Corantijnrivier naar Guyana, brug over de Marowijne naar Frans-Guyana, enz, enz.
    in de jaren 70 van de vorige eeuw werd er veel gelezen door de geschoolde jeugd, wel linkse literatuur, waar ik niet echt vrolijk van werd, ook Hollandse en uit Nederland teruggekeerde Surinaamse docenten ea speelden hierin een rol in het bewust of mondiger te maken van ons. Ea, de sergeanten waren dus ook bezig met hun eigen verkeerde lijn uit te stippelen. De rillingen lopen als ik nu daaraan terug denk en een vogelvlucht neem over die rustige periode met tekenen van geen vooruitgang in welzijn en ontwikkeling wel over mijn hele lijf, DDB ea, waren met criminele gedachten en handelingen bezig en niemand in het leger die dat opviel. Wat overal in Latijns-America voor mogelijk werd gehouden, behalve in Suriname, werd helaas op 25 februari 1980 de waarheid en de verval gaat nu nog steeds door.

    Leef Kolonel Y Elstak nog?! Wat een “kolonel”? Als ik die man was ea van het leger van toen, zou ik wel weten hoe ik zou sterven?

    Su oe wikie no?! Time to Change. Time for Changing.

    Politieke Partijen oe bondroe!


    Maak melding
  17. sjang,

    maak je neus vrij van het witte poeder en zet je paarse bril af.
    Als je dan weer helder en rationeel kunt denken, zal je tot de conclusie komen dat de meesten hier op het forum gelijk hebben.


    Maak melding
  18. suri kiezer is niet mild,,maar mist de basis kennis,denkt alleen in eigen belang meer meer meer meer..

    kennis is iets anders,dan kunde laatstaan verstand hebben van zaken,de gemiddelde suri. wacht af tot dat een andere voor hem/haar doet.


    Maak melding
  19. Het Suri recht biedt niet voldoende bescherming dat er een volwassen democratie beleefd kan worden in Sur.Zodra er ergens een tegen geluid gehoord wordt,wordt er op intimiderende wijze ingegrepen door de heersende orde.
    In de krijgsraad zoekt de auditeur-militair eerder naar bewijzen die de verdachten vrijspreken dan dat hun veroordeelt.De nabestaanden zijn bloot gesteld aan allerlei beledigingen zonder dat ze wat tegen kunnen doen.
    Onder deze omstandigheden kan er ook door de politici niets gedaan worden.Die houden zich liever afzijdig van alles en beperken zich alleen tot een praatje in de assemblee en het schrijven van een brief naar de pres.waarop ze nooit antwoord krijgen.Ze zijn de baas van de pres.maar durven hem niet naar de assemblee te roepen.


    Maak melding
  20. Beste heer Breeveld,

    het is niet zo dat de kiezers mild zijn, maar dat zij vwb hun bovenkamer *mild bedeeld* zijn door de lieve heer!

    amen 🙂


    Maak melding
  21. weer een academisch geleuter van deze onvolwaardige professor, al dan niet onder invloed van kwasibita of pure dran. prof : wordt wetenschappelijk, dus eerlijk en objectief > jouw/mijn volk wil maar al te graag een graantje meepikken van nyan, dringi, prisiri om bestraffend naar hen toe te zijn. touwens : jij toch ook ? > zonder ndp sympathieen was je vlak daar gebleven, ….. hoor.


    Maak melding
  22. Tja,beloof de bevolking van Suriname gouden Bergen en luchtkastelen , en ze zijn al verkocht!!!
    Bij hun gaat het niet om de opbouw van het land en wie en wat het land regeert,neen bij hun gaat het om wie het meeste kan beloven ,eentje zoals de crimineel bouta!!


    Maak melding
  23. Het volk kan je maar gedeeltelijk de schuld geven te hebben gekozen voor incompetente leiders, omdat deze regering is ontsproten uit een opportunistisch monsterverbond. Sommige leiders hadden het gemeenschappelijk belang uit het gevang te blijven door deel te nemen aan het staatsbestel enzo onschendbaar te worden.Wat het volk moet beseffen is dat het belang van haar leiders niet de hare is.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES