Surinaamse belasting achter ‘goudbaggers’ aan

16

PARAMARIBO, 10 apr – Skalians lijken hun langste tijd te hebben gehad als ‘belastingvrij’ goudwinningsbedrijf. De belastingdienst heeft de naar goud baggerende woonschuiten ontdekt. En hoe.

Voor het eerst sinds de door Brazilianen bedachte schuiten de binnenlandse rivieren begonnen te overspoelen, laat de belastingdienst nu echt de tanden zien. Met – en ook dat is een primeur – de openlijke steun van de centrale overheid. Minister Andy Rusland van Financiën was in hoogst eigen persoon aanwezig bij de aanvang van een inningscampagne.

De eigenaars van de skalians moeten de beurs wijd open trekken. En dat is eerder niet voor gekomen. Op een of andere manier wist dit soort ondernemers altijd weer de dans ontspringen. Hoewel ook wel geklaagd wordt over milieuvernietiging, is hun bedrijf geen moment aangepakt. Volgens de commissie Ordening Goud sector Suriname, zijn douaniers neergestreken in het Marowijne gebied. Ook is beslag gelegd op enkele schuiten waar geen belasting voor betaald is.


16 REACTIES

 1. Nu verkiezingstijd is aangebroken adviseer ik alle schurken je even koest te houden. Straks vanaf mei 2015 mogen jullie weer 3 jaar ongestoord vernietigen


  Maak melding

 2. ik vind dat het bevolking zo weinig mogelijk belasting zou moeten betalen.
  maar de bedrijven in wat voor sector dan ook wel belasting moeten overdragen omdat zij van het land nemen en stelen en daarna aan het volk verkopen.
  het volk dat zich op goud delven gaat richten zouden zich dan ook aan die principe moeten houden.

  wat het land en water gebieden van suriname betreft,”alle voordelen die daaruit voortsproeien,is van het su volk,maar de nadelen die er eventueel zouden ontstaan ook samen een oplossing vinden.


  Maak melding

 3. Mensen in su moeten eindelijk gaan snappen dat belasting betalen noodzakelijk is om zaken zoals infrastructuur, politietaken enz. te kunnen bekostigen. Voor niets gaat de zon op.


  Maak melding

 4. deze brazilianen zijn de spits in onze wateren, in de achterhoede lopen onze basja’s en kapiteins op het droge te toucheren alsof zij alleenrecht hebben over onze rivieren!!!

  schijt hebben zij aan volk & habitat!

  salaris krijgen zij maandelijks van Paramaribo en zwart verdienen zij bij de brasjongs

  hup hup stadion Kamperveen 🙂


  Maak melding

 5. Ook van brunsie ,bouta en dinootje,kanhai,jim hok en andere illegale goudmijn eigenaren zou je verwachten dat ze belastingen moeten betalen…….maar ja…..


  Maak melding

 6. Waar ze in Suriname achteraan moeten gaan is achter het gestolen geld door verschillende ex ministers zoals Brammetje van OW die de gemeenschap beroofd heeft van miljoenen belastinggeld, daar is veel meer te halen.


  Maak melding

 7. Ho…ho…belasting opbrengsten in de eerste plaats alleen bedoeld voor de corruptieve praktijken van regering en topambtenaren. daarom wordt altijd een directeur benoemd uit eigen gelederen. het volk gaat zonder belasting betalen echt niet pienaren.


  Maak melding

 8. Benne benieuwd als Brunsie en Dino ook tot de niet betaalden groep behoort want dan is het met de schaamrood op de kken verklaren dat de fiscus een blunder heeft begaan.


  Maak melding

 9. Heel goed initiatief, naast de goudsector ook andere aanpakken maw de actie allesomvattend maken. Als wij de ontwikkelingen momenteel in de wereld beschouwen dan is suriname gebaat bij een economisch stabiele overheid= gezonde betalings- en handelsbalans vrij van corruptie en andere negatieve invloeden z.a.nepotisme. De overheid dient mede een goede betalingsdiscipline te ontwikkelen om investeerdeers niet af te schrikken. Niemand wil nl zaken doen met een overheid die haar schulden niet of te laat voldoet, wat ook negatieve maatschappelijke gevolgen kan hebben voor moraal en ethiek.


  Maak melding

 10. Dat ze uberhaupt ondernemers worden genoemd. Hebben ze een werkvergunning? Nee!, want anders was ontduiken moeilijk geweest. Maar beter te laat dan nooit


  Maak melding

 11. dat er belasting betaald moet worden is een burger plicht voor iedereen..

  laat alvast om te beginnen de hoogste leiding met name de familie ddb en gevolg betalen die ze nog nooit gedaan hebben..

  wat dacht je van de familie brunsie en co. en zo ook al die anderen,die in het hoogste orgaan vertegenwoorigd zijn..

  wat dacht je van het vermogen van ddb die hij gepaarkeerd heeft bij oom obiangoo in gunee bysaw waarvan hij ddb drie sleutels heeft gekregen om de kluizen te openen en te sluiten..

  verder zijn al die ministers toch belasting vrij verklaart..


  Maak melding

 12. Volgens Dompig produceert men per Skalian 2 tot 4 kg goud per dag. Volgens Dompig zijn de investeerders achter de Skalians, op 2 na, allemaal Surinamers. Een Skalian schijnt qua investering ongeveer $ 1.000.000 te kosten en haalt volgens Dompig per jaar, bij een prijs $ 1.300/troy ounce, voor ongeveer $ 24.000.000 aan goud uit het water/grond. En eerst nu gaat men belasting heffen en dan slechts een marginale heffing. Alleen aan Royalties betaald IAM gold meer. In die de eigenaren de reguliere verdeling hanteren is een Skalianin 3 maanden teruge verdiend en maakt men daarna jaarlijks minimaal $ 4.800.000 winst ten kosten van de staat en de natuur.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.